Geeft scharrelvlees meer dierengeluk


Publicatie datum:

De discussie over de bio-industrie is momenteel heel actueel maar geeft meer scharrelvlees ook meer dierengeluk?

Gesponsorde koppelingen

Sinds dit jaar zit de “Partij van de dieren” voor de dieren in de regering. Hiermee krijgt de meest achtergestelde bevolkingsgroep in ons land ook eindelijk een stem. Één van de belangrijkste punten in hun programma is de afschaffing van de bio-industrie. Zij strijden voor het welzijn van de dieren. 

Scharrelvlees en dierengeluk

Gesponsorde koppelingen

Een heel belangrijke vraag in deze kwestie is: wanneer is een dier gelukkig. Dit is heel moeilijk vast te stellen want om dit te bepalen gaan we uit van onze eigen beleving.

Onze beleving wordt bepaald door de mensen waar we door opgevoed worden en de omgeving waar we in opgroeien. Een treffend voorbeeld hiervan zijn de zgn. wolfskinderen. Dit zijn kinderen die als zuigeling achtergelaten zijn in het bos en die vervolgens door een wolf zijn geadopteerd. Er zijn in de loop der jaren talloze van dit soort “wolfskinderen” gevonden en bestudeerd. Het blijkt dat deze mensen zich gedragen als echte wolven en ook in de troep worden geaccepteerd. Als de “wolfskinderen” op latere leeftijd gevonden worden, is het onmogelijk om er nog normale mensen van te maken.

Scharrelvlees en dierengeluk

Mijn vraag nu is: zijn deze wolfskinderen gelukkig als ze bij de wolven leven.
Mijn antwoord hierop is: ja. Ze weten namelijk niet beter.

Kom ik terug op de vraag: wanneer is een dier gelukkig?

Mijn antwoord hierop is: De 3 geluksvoorwaarden voor een dier in de natuur zijn heel eenvoudig. Als het zijn buik volheeft en het op een beschutte, veilige plek lekker kan liggen is het gelukkig.

Scharrelvlees en dierengeluk

Laten we met deze geluksvoorwaarden eens kijken naar de bio-industrie kip en de scharrelkip.
1 De bio-industrie kip:
De bio-industrie  kip komt uit zijn ei en wordt geplaatst met 10 anderen in een kleine kooi. Hij krijgt op gezette tijden perfect voer, hij kan lekker liggen en wordt niet belaagd door roofdieren. Hij heeft concurrentie van andere kippen  en moet moeite doen om bij zijn voer te komen.
2 De Scharrelkip:
De scharrelkip komt uit zijn ei en wordt geplaatst in een afgesloten stal met maximaal 9 kippen op 1 vierkante meter. Hij moet zijn voer ophalen uit een voedergoot waar voor iedere kip 10 cm voedergootlengte beschikbaar is. ( zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Scharrelpluimveehouderij ) Hij kan slapen op een stok waar ongeveer 15 cm ruimte voor hem is. En hij wordt niet belaagd door roofdieren. Hij heeft concurrentie van andere kippen  en moet moeite doen om bij zijn voer te komen.
Vraag: Welke kip is gelukkiger, de bio-industrie kip of de scharrelkip.
Mijn antwoord: Ze zijn allebei even gelukkig. In beide gevallen is namelijk aan de 3 basisvoorwaarden voor dierengeluk voldaan.

Scharrelvlees en dierengeluk

Ik denk dat je als je nu in de supermarkt voor het schap met de kip producten staat en je wilt kiezen voor wat het beste is voor het geluk van de kip dat je tot de conclusie komt, geen kip vandaag. Dit lijkt de beste keus maar als we dat vanaf morgen allemaal besluiten puilen binnen een week alle kippenmesterijen uit en moeten er ongeveer 10 miljoen slachtkippen vernietigd worden. Vervolgens sterft het slachtkuiken in no time uit.  Om dat te voorkomen moet het Wereld Natuur Fonds financieel dan bijspringen om uitsterven te voorkomen. Dus kun je in het belang van de slachtkip beter wel kip blijven eten zodat er ieder jaar in Nederland 50 miljoen kippen wel een leven hebben, al dan niet gelukkig. 

Scharrelvlees en dierengeluk


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Help - mijn kat plast in huis!

Tips om binnen plassen van katten op te lossen.

Guppie vissen

Houden en kweken van guppies

Honden spreekbeurt, Honden werkstuk

Alles over de oorsprong van de Hond en de ontwikkeling tot de huishond.

Een pup in huis

De begin dagen van een pup bij jou in huis

Paarden, een vak apart

Het leren omgaan met paarden. De eerste keer paardrijden