Cavia spreekbeurt, Cavia werkstuk


Publicatie datum:

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Cavia.

Gesponsorde koppelingen

De Cavia, of het Guinese biggetje zoals de Cavia soms ook wel wordt genoemd is een knaagdier dat van oorsprong uit Zuid-Amerika komt. Anders dan de naam Guinese biggetje doet vermoeden is de Cavia absoluut geen familie van het varken. Ook komen ze, voor zover bekend, ook niet in Guinea in het wild voor. In de meeste landen worden Cavia’s alleen als huisdieren gehouden maar in een aantal Zuid-Amerikaanse landen worden Cavia’s vooral gehouden voor de vleesproductie. De Cavia zoals wij die in Nederland kennen is de Huiscavia (Cavia porcellus) die heel makkelijk te houden is (een Cavia wordt eigenlijk nooit ziek en kan heel goed tegen de kou) en zich makkelijk laat vastpakken en aaien en daarom als huisdier heel populair is. Er zijn echter nog 5 soorten Cavia’s bekend namelijk de Braziliaanse cavia (Cavia aperea), de Amazonecavia (Cavia fulgida), de Cavia intermedia, de Cavia Magna en de Tschudicavia (Cavia aperea tschudii).

Spreekbeurt Cavia, werkstuk Cavia

De huiscavia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Huiscavia#Geschiedenis_van_de_cavia_als_huisdier
De Huiscavia (Cavia porcellus) komt van oorsprong uit Peru en is zo’n 200 jaar geleden door Nederlandse en Engelse handelaren naar Europa gebracht. Wetenschappers hebben door middel van genetisch onderzoek vastgesteld dat alle Huiscavia’s van de 3000 jaar geleden door de Peruaanse indianen tot huisdier gemaakte Cavia afstammen. Huiscavia’s worden ook nu nog door veel mensen in Peru, Bolivia en Ecuador, net als bij ons vroeger kippen en konijnen, voor consumptie gehouden. Voor de arme mensen vormen zij een belangrijke voedselbron die zij voeren met schillen en etensrestjes. De Huiscavia is, met een lichaamslengte van tussen de 25 cm en de 30 cm een vrij groot knaagdier en groter als zijn in het wild levende soortgenoten. De Huiscavia leeft het liefst met meerdere Cavia’s bij elkaar, het zijn sociale dieren die ook heel goed met bijvoorbeeld konijnen samen kunnen leven. De Huiscavia kan tot wel 8 jaar oud worden maar gemiddeld worden ze zo’n 5 jaar oud.

Spreekbeurt Cavia, werkstuk Cavia

De Tschudicavia
De Tschudicavia (Cavia aperea tschudii) wordt algemeen beschouwd als de wilde versie van de Huiscavia. De Tschudicavia leeft in het Andesgebergte in Zuid-Ameriak en komt voor tot op een hoogte van 4200 meter.

Spreekbeurt Cavia, werkstuk Cavia

De Amazonecavia:
De Amazonecavia (Cavia fulgida) komt voor in het oosten van Brazilië.

Spreekbeurt Cavia, werkstuk Cavia

De Cavia Intermedia:
De Cavia intermedia komt alleen voor op de Moleques do Sul eilanden in Brazilië. De Cavia intermedia wordt helaas met uitsterven bedreigd.

Spreekbeurt Cavia, werkstuk Cavia

De Cavia Magna:
De Cavia Magna is eigenlijk geen echte Cavia maar een Cavia-achtige. De Cavia Magna stamt namelijk af van de Enescavia. De Cavia Magna is veel kleiner als de echte Cavia’s en komt voor in gebieden waar voldoende vocht en voedsel beschikbaar is in Argentinië, Brazilië en Uruguay.

Spreekbeurt Cavia, werkstuk Cavia

Verzorging van een Cavia:
Het belangrijkste bij de verzorging van een Cavia is goed voedsel. Het beste is om er voor te zorgen dat de Cavia, in ieder geval, altijd voldoende hooi tot zijn beschikking heeft. Hooi is namelijk onmisbaar voor de spijsvertering van de Cavia en zorgt ervoor dat hun tanden, die altijd doorgroeien, getrimd worden. Naast hooi heeft de Cavia, omdat de Cavia zelf geen vitamine C aan kan maken, ook veel gras, groente en kruiden nodig. Tenslotte is het aan te raden om Cavia’s ook elke dag wat speciaal Cavia voer te geven. Wat ook belangrijk is is de lichamelijke verzorging van de Cavia. Af en toe moeten zijn nageltjes geknipt worden en bij langharige Cavia’s moet regelmatig de vacht worden verzorgd. Het knippen van de nagels is een secuur werkje en moet dan ook door de ouders (of de dierenarts) gedaan worden. De vacht mag wel door een kind worden verzorgd maar alleen onder toezicht van een ouder. Als je daar als ouder geen tijd voor hebt is het beter om een kortharige Cavia aan te schaffen. LET OP!! een val vanaf 1 meter hoogte kan al dodelijk zijn voor een cavia. Laat hele kleine kinderen daarom nooit alleen met een cavia spelen.

Spreekbeurt Cavia, werkstuk Cavia

Huisvesting van een cavia:
Een Cavia hok of kooi moet minimaal 0,75 vierkante meter, per Cavia, groot zijn. Hoe groter het oppervlak, hoe prettiger de Cavia zich voelt. Een Cavia kan zowel binnen als buiten gehouden worden. ’S Winters zitten ze graag in de sneeuw. Ze moeten natuurlijk buiten wel een schuilhok hebben, liefst met zaagsel erin. Ook als ze binnen in een kooi gehouden worden vinden ze het prettig om een schuilhokje te hebben.

Spreekbeurt Cavia, werkstuk Cavia


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Honinggoeramie (Colisa Chuna)

Informatie over de honinggoeramie ook wel bekend als de Colisa Chuna of Colisa Sota

De opvoeding en verzorging van honden puppies

De opvoeding en verzorging van honden puppies

guppy's kleine maar kleurrijke visjes

in dit artikel heb ik het over de voortplanting van de gup.

De snoek.

Beschrijving van de snoek.

Zeeschildpad spreekbeurt, Zeeschildpad werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zeeschildpad.

de Labradoodle hype

Labradoodle VS Schnauzer

Western rijden

Westernrijden wordt steeds populairder in Nederland. De schijnbaar ongedwongen en relaxte stijl spreekt steeds meer ruiters aan.

Een Rottweiler....geen beginnershond

Hoe ga je om met het karakter van een rottweiler?

Red de Dapan, Red de Nega panda

De Dapan of Nega panda is nog zeldzamer als de Panda.

Korenslangen

Richtlijnen voor verantwoord omgaan met korenslangen

Help - mijn kat plast in huis!

Tips om binnen plassen van katten op te lossen.

Diergeneeskunde studeren in Belgie

Ben je van plan diergeneeskunde te gaan studeren? Ben je uitgeloot in Nederland? Of ben je gewoon benieuwd naar studeren in belgie? Hier worden de voor en nadelen van de studie diergeneeskunde in belgie vergeleken!

Hoe onderhoud ik een rat

Dit artikel gaat over hoe je het beste een rat kan verzorgen.

Adopteer een konijn

Wat zijn de voordelen van het adopteren van een konijn

Dierenweetjes: deel 2

Waar dienen de oren van olifant voor? Waarom geven sommige dieren licht?

Het leven van de torenvalk in Nederland.

Artikel over waar en hoe de torenvalk leeft, wat hij eet en meer.

infectie ziekten bij paarden

dit artikel is bedoeld voor mensen die graag iets willen weten over infectie ziekten bij paarden.

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.

Hondenras: De Boxer

Een rasbeschrijving over de Boxer.

Een puppy kopen? Informeer over de voor-en nadelen ervan!

Puppy kopen? Denk er eerst goed over na, voordat je een beslissing maakt.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.

Maurits vermist

Zoektips voor vermiste kat, aan de hand van verhaal over vermiste en teruggevonden kat.

Hoefverzorging: balbetrapping

Wat is balbetrapping? Oorzaken? Hoe verzorgen en voorkomen?

Paarden, een vak apart

Het leren omgaan met paarden. De eerste keer paardrijden

Pas op voor vliegen in het konijnenhok!

Dit artikel geeft meer informatie over het gevaar van vliegen in het konijnenhok. Door vliegenmaden kan je konijn een huidmadenziekte (myiasis) krijgen.