Spreekbeurt Gorilla


Publicatie datum:

Zeer uitgebreide informatie over de Oostelijke Gorilla en de Westelijke Gorilla.

Gesponsorde koppelingen

Gorilla is een verzamelnaam voor een aantal soorten mensapen (primaten) van het geslacht Gorilla. Alle Gorilla’s leven verspreid over een paar gebieden in Afrika. Er zijn twee hoofdsoorten Gorilla’s namelijk de Oostelijke Gorilla* met de wetenschappelijke naam Gorilla beringei en de Westelijke Gorilla** met de wetenschappelijke Gorilla gorilla. Gorilla's hebben een grote kop met een platte neus met grote neusgaten, een breed lichaam en armen die veel langer zijn dan de benen. Gorilla's hebben een zwarte vacht maar een kaal gezicht, kale handen, kale voeten en een kale borst.

gorilla

De mannetjes zijn veel groter dan vrouwtjes. Gorilla's zijn overdag actief en leven van plantaardig voedsel als vruchten, bladeren en stengels. De gorilla houdt zich bij voorkeur voornamelijk op in gebieden met een dichte kruidlaag.  Gorilla's leven in kleine familiegroepjes van maximaal 40 dieren. Een familiegroep bestaat uit een dominant mannetje, een aantal verwante vrouwtjes en hun nakomelingen en soms een paar ondergeschikte volwassen mannetjes. Een familiegroep heeft een vast leefgebied maar ze zijn niet territoriaal en het woongebied van een familiegroep gorilla's overlapt vaak met dat van andere familiegroepen gorilla's.

gorilla

Oostelijke gorilla:
De oostelijke gorilla (Gorilla beringei) is de grootste mensaap ter wereld. De populatie wordt geschat op ongeveer 3000 exemplaren. De oostelijke gorilla leeft in laagland- en bergregenwouden en wouden in de subalpiene berggebieden die zich bevinden onder de boomgrens en boven het montane gebied in gebergten, in het algemeen tussen 1600 en 2000m boven zeeniveau. Deze gebieden liggen in Congo-Kinshasa, Oeganda en in Rwanda. Van de oostelijke gorilla bestaan er drie ondersoorten. Dit zijn de Berggorilla* de Oostelijke laaglandgorilla** (Gorilla beringei graueri) en de Bwindigorilla*** (Gorilla beringei).

gorilla

*De berggorilla:
De Berggorilla (Gorilla beringei beringei),  is de grootste van de drie ondersoorten van de oostelijke gorilla. De Berggorilla leeft in de bossen op de flanken van de vulkanen van het Nationaal Park van Virunga (op de grens met de Democratische Republiek Congo) en van het Bwindi-Impenetrable National Park in het zuid-westen van Ouganda. De mannetjes van de Berggorilla kunnen een schofthoogte bereiken van zo’n 185 cm en een gewicht van zo’n 210 kilo, de vrouwtjes kunnen een schofthoogte bereiken van zo’n 150 cm en een gewicht van zo’n 115 kilo. Naarmate de mannetjes ouder worden krijgen ze een zilverkleurige rug. Ze worden daarom ook wel zilverrug gorilla’s genoemd.

gorilla

**Oostelijke laaglandgorilla:
De Oostelijke laaglandgorilla (Gorilla beringei graueri) leeft op de vlakten en het hoogland van het middengebergte in het oosten van de Democratische Republiek Congo. De Oostelijke laaglandgorilla heeft een zwarte vacht zoals de Berggorilla, maar met een kortere beharing, ook heeft de Oostelijke laaglandgorilla langere armen dan de Berggorilla.

***Bwindigorilla:
De Bwindigorilla (Gorilla beringei) leeft in het Bwindi National Park en lijkt qua uiterlijk erg op de Oostelijke laaglandgorilla

gorilla

De westelijke gorilla:
De Westelijke gorilla (Gorilla gorilla) is met een populatie van naar schatting 31.000 exemplaren de meest nog voorkomende Gorilla soort en leeft in het westen van Afrika. De Westelijke gorilla is onder te verdelen in twee ondersoorten. De ondersoorten zijn de Westelijke laaglandgorilla* en de Cross Rivergorilla**.

gorilla

*De westelijke laaglandgorilla:
Westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla) heeft een bruin-grijze vacht met een rode of roodbruine kruin. De meeste volwassen mannetjes hebben een witte strook van hun rug tot hun middel. De Westelijke laaglandgorilla leeft in een gebied dat zich uitstrekt over de grote bossen in het laagland van Centraal Afrika. De meeste van de dieren leven waarschijnlijk in de wouden van Gabon leven. De populatie wordt geschat op zo’n 30.000 exemplaren.

gorilla

**De cross rivergorilla:
De Cross Rivergorilla (Gorilla gorilla diehli) heeft dezelfde vacht als zijn neef uit het laagland, bruingrijs met rode of roodbruine kruin en verschilt alleen door de grootte van de schedel en de tanden. Hij leeft in de laatste bossen in het zuid-oosten van Nigeria en in het westen van Kameroen. Er leven daar naar schatting nog maar 250 tot 280 exemplaren.

gorilla

Bedreigde diersoort:
Helaas worden de Gorilla’s in hun voortbestaan bedreigd door een andere primaat, de mens. De belangrijkste bedreigingen zijn ontbossing, de jacht, oorlog en infectieziektes. Uitgebreide informatie over de bedreigingen van de Gorilla kun je vinden op http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i002848.html

gorilla

Mooie foto’s:
Nog meer hele mooie foto’s van Gorilla’s in Artis kun je vinden op http://www.flickr.com/photos/62950692@N03/with/6944391565/


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Paracheirodon axelrodi - Kardinaaltetra

De Kardinaaltetra zorgt net als de Neon Tetra voor een geweldig effect in uw aquarium! Ondek hier deze bijzondere vis!

Communicatie taal van de hond

De hond en zijn communicatie middelen.

Kakapo

De kakapo behoort to de klasse van de vogels specifieker de papegaaiachtigen. Het is een groene papegaai met een korte grijze bek.

pancreas insufficientie bij de hond

Exocriene pancreas insufficient bij duitse herders komt regelmatig voor. Hoe is dit te diagnostiseren en wat is de behandeling?

Giraffe spreekbeurt, Giraffe werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Giraffe (Giraf)

Voeding honden en katten

Voor katten en honden is de voeding erg belangrijk, ga je zelf voeding bereiden of koop je het kant en klaar in de winkel?

De welsh mountain pony

informatie over de welsh pony

Zindelijkheidstraining voor de hond (pup)

zindelijkheidstraining

De Pitbull (verzorging en het ras)

Het gaat namelijk over de verzorging van de pitbull en om het ras zelf.

De verzorging van het paard

Voordat je gaat rijden, moet je eerst je paard voorbereiden

Panda spreekbeurt, Panda werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Panda.

De Duitse herder

alles over de duitse herder

De Syberische husky

Het uiterlijk, karakter en de opvoeding van een Syberische Husky

Stafford een knuffelbeer in een stoer jasje

Een hond die vanwege zijn uiterlijk volledig verkeerd word ingeschat.

Otter Spreekbeurt, otter werkstuk

Alles over de oorsprong, de verspreiding en de leefgewoontes van de otter.

Honden en hun instinct

Ze zijn zo anders dan iedereen denkt

Phelsuma madagascariensis grandis oftewel Reuze Madagascar daggekko.

Hoe het beste Phelsuma madagascariensis grandis te houden in je thuis terraria

Er zijn dieren met blauw bloed

Wat veel mensen niet weten is dat er dieren zijn met blauw bloed! WIl je weten welke lees dan snel door.

De zwangerschap van een poes

Hoe lang duurt een zwangerschap van een poes en hoe herken je die?

De border collie

hoe ziet de border collie er uit en welke kleuren hebben ze?

Dierenwelzijn: Wat is het eigenlijk?

Dierenwelzijn is een begrip dat niet in één zin samen te vatten is. Wat is het eigenlijk en waar wordt het door beinvloed?

Smachtende ogen en pootjes die veel kilometers willen maken

De Labrador Retriever is een makkelijke hond voor het gezin, maar heeft aandacht en verzorging nodig. In dit artikel vindt u de behoeftes van de Labrador Retriever.

Welke planten zijn veilig voor mijn konijn? Welke zijn giftig?

In dit artikel kan je enkele planten vinden die je konijn mag eten. Het geeft ook enkele planten weer die giftig zijn voor konijnen.

Huisdieren en vuurwerk.

huisdieren die bang zijn voor vuurwerk

Parkieten

Het houden en zorgen voor de grasparkiet als huisdier