Honden spreekbeurt, Honden werkstuk


Publicatie datum:

Alles over de oorsprong van de Hond en de ontwikkeling tot de huishond.

Gesponsorde koppelingen

De officiële wetenschappelijk naam van de honden die bij ons als huisdier worden gehouden is Canis lupus familiaris. Voor de duidelijkheid noem ik honden die gehouden worden als huisdier in mijn verhaal “Huishond”. De Huishond behoort tot de familie der hondachtigen*. Tot de familie der hondachtigen behoren ook de Vos, de Jakhals, de Wolf, Dingo en de Wilde Honden. Al deze hondachtigen zijn roofdieren. De Huishond stamt af van de wolf en niet, zoals je zou verwachten, van de wilde Hond. Alle soorten Huishonden die wij tegenwoordig kennen zijn afstammelingen van vier verschillende soorten tam gemaakte wolven.

De hond

*de familie der hondachtigen:
De bekendste leden van de familie der hondachtigen zijn de Vos, de Poolvos, de Kortoorvas,de Krabbenetende vos, de Grootoorvos of lepelhond , Falklandvos, de Andesvos, de Patagonische vos, de Pampajakhalsvos, de Kustvos, Grijswitte jakhalsvos, de Eilandvos , de Darwins vos, de Grijze vos, de Bengaalse vos, de Afghaanse vos, de Kaapse vos, de Steppevos, de Midden-Aziatische vos, Poolvos, de Grootoorkitvos, de Oostelijke zandvos, de Zandvos, de Kitvos , de Fennek of woestijnvos , de Gestreepte jakhals, de Gewone jakhals, de Zadeljakhals ,de Coyote, de Wolf, de Dingo, de Reuzenwolf, de Rode wolf, de Ethiopische wolf, de Manenwolf, de Dhole of rode hond, de Hyenahond of Afrikaanse wilde hond, de Wasbeerhond en de Boshond.

Wolven

Het tam worden en ontstaan van de huishond:
Het temmen en tot huisdier maken van dieren noemt men ook wel DOMESTICEREN. De oudst bekende domesticatie van honden is, naar alle waarschijnlijkheid, zo’n 15.000 jaar geleden in het Verre Oosten begonnen. Dit kwam omdat toen de eerste mensen als boer gingen leven en dus op een vaste plaats gingen wonen. Vanaf dat moment gooiden deze mensen dus ook hun etensresten op een vaste plaats. Hier kwamen de wolven op af. Op een gegeven moment kwamen de mensen en de wolven met elkaar in contact en werden de minst wilde wolven gevangen. Doordat de mensen met deze minder wilde wolven gingen fokken werden ze steeds tammer. In 1959 is uit onderzoek van de wetenschapper Dmitry K. Belyaev gebleken dat op deze manier de wolven na ongeveer 40 jaar helemaal tam (Huishonden) geworden zijn.

Chinese huishond

Gebruik van huishonden:
In het begin werden de Huishonden niet als gezelschapsdier gebruikt maar vooral voor meer praktische doeleinden. Huishonden werden toen vooral gebruikt voor de jacht, als waakdier, als trekdier en als draagdier. Pas later, zo rond de Middeleeuwen, begon men de hond ook steeds meer als gezelschapsdier te gebruiken. Vanaf toen werd ook het uiterlijk van de Huishond steeds belangrijker en ging men daar ook op fokken. En toen men zo’n 200 jaar geleden ontdekte hoe de kruisingsregels werkten ontstonden er echt honderden nieuwe hondenrassen.

Jachthond

Eigenschappen van de huishond:
De huishond mag dan volledig gedomesticeerd zijn maar gelukkig zijn heel veel van zijn natuurlijke kwaliteiten wel bewaard gebleven. Zo heeft de Huishond ontzettend goede oren. Hij hoort ongeveer 4 keer beter als een mens en kan, als hij tenminste geen hangoren heeft, 5 keer preciezer de locatie van een geluid bepalen, doordat hij zijn oren kan richten. De Huishond kan tevens veel beter zien in het donker en heeft een veel groter gezichtsveld (240 graden) als de mens. De neus van de Huishond is echt supergoed. Hierbij geldt dat des te langer de snuit van de hond, des te beter hij kan ruiken. De gemiddelde hond ruikt een miljoen keer beter als een mens en kan ook bepalen uit welke richting een geur komt. De reuk is zo belangrijk voor een hond dat ongeveer 10 procent van zijn hersenen wordt gebruikt om te ruiken. Ter vergelijking, bij de mens is dit ongeveer 1 procent. De hond met de beste neus is de zogenaamde Bloedhond die daarom ook veel gebruikt wordt als speurhond. Een hond wordt ongeveer 15 jaar oud. Hierbij geldt dat bastaardhonden ouder worden dan rashonden en dat grote rassen korter leven dan kleine rassen.

Trekhond

Voortplanting:
Een mannetjeshond (reu) begint, gemiddeld, als hij 6 maanden oud is te puberen. Een vrouwtjeshond (teef) begint als ze zo’n 6 à 9 maanden oud is voor het eerst vruchtbaar (loops) te worden. Wilde honden zijn één keer per jaar loops. Huishonden zijn echter 2 à 3 keer per jaar loops. De zwangerschap van een hond duurt, afhankelijk van het ras, tussen de 64 en de 85 dagen. Als de jonge hondjes (puppy’s ) geboren zijn blijven hun oogjes nog ongeveer 10 dag en dicht. De puppy’s leven de eerste 3 weken alleen van moedermelk. Na 3 weken kunnen ze af en toe al wat puppyvoer eten. Na ongeveer 5 tot 7 weken kunnen ze zonder moedermelk.

Slaaphond

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1038
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Dieren, het oog van een dier

De beschrijving van een oog en hoe een hond of kat ziet

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

De opvoeding en verzorging van honden puppies

De opvoeding en verzorging van honden puppies

Minivarkentje als huisdier

Hoe houd je een minivarken als huisdier. Waar moet je op letten?

Waarom kinderen makkelijker leren paardrijden

Ik stelde me de vraag waarom het voor oudere ruiters moeilijker is om paardrijden aan te leren.

Hét huisdier voor je kinderen (en jou).

Ben je op zoek naar een geschikt huisdier voor je kids en jezelf, denk dan eens na over een tamme rat.

De Labrador Retriever

Ook op zoek naar een vriendelijke actieve hond?

Een vreemde krokodillensoort: De gaviaal!

De gangesgaviaal is de enige overgebleven soort van zijn familie. Hij behoort tot de krokodillen en ziet er vreemd en apart uit!

Hoe een kat laten wennen aan een nieuwe kat

Problemen voorkomen is de beste remedie.

De Berner Sennen

Dit artikel zal gaan over de Berner Sennen hond. Een uitvoerige bespreking, tips en raskenmerken.

De Holsteiner.

Beschrijving van het paardenras, de Holsteiner.

Communicatie taal van de hond

De hond en zijn communicatie middelen.

De aanschaf van een pup

de aanschaf van een pup

Het Friese Paard

Het Friese paard is een Nederlands ras dat voor de dressuursport en de aangespannen sport dienst doet.

De naakte molrat: Wat maakt dit dier zo apart?

Een opmerkelijke naam voor een wel heel vreemd dier. Misschien wel één van de vreemdste dieren op onze planeet...

De snoek.

Beschrijving van de snoek.

Kittens

De verzorging van een kitten

het antennebaarsje

Wat is een antennebaarsje en wat zijn de eigenschappen ?

Paarden, een vak apart

Het leren omgaan met paarden. De eerste keer paardrijden

Katten door kattenluikje: hoe?

Lees hier hoe je je kat door een kattenluikje leert gaan.

Is uw Jack Russell hond agressief?

Herken de vormen van agessie bij uw Jack Russel

De verzorging van het paard

Voordat je gaat rijden, moet je eerst je paard voorbereiden

De Mustang

Beschrijving van de Mustang.

Mag de hond op de bank?

Wat zijn de gevolgen voor het gedrag van een hond wanneer u hem op de bank laat liggen?

Kattenoppas heeft het druk

Kattenoppas heeft het druk in de zomervakantie, steeds meer mensen maken gebruik van professionele kattenoppas.