Honden spreekbeurt, Honden werkstuk


Publicatie datum:

Alles over de oorsprong van de Hond en de ontwikkeling tot de huishond.

Gesponsorde koppelingen

De officiële wetenschappelijk naam van de honden die bij ons als huisdier worden gehouden is Canis lupus familiaris. Voor de duidelijkheid noem ik honden die gehouden worden als huisdier in mijn verhaal “Huishond”. De Huishond behoort tot de familie der hondachtigen*. Tot de familie der hondachtigen behoren ook de Vos, de Jakhals, de Wolf, Dingo en de Wilde Honden. Al deze hondachtigen zijn roofdieren. De Huishond stamt af van de wolf en niet, zoals je zou verwachten, van de wilde Hond. Alle soorten Huishonden die wij tegenwoordig kennen zijn afstammelingen van vier verschillende soorten tam gemaakte wolven.

De hond

*de familie der hondachtigen:
De bekendste leden van de familie der hondachtigen zijn de Vos, de Poolvos, de Kortoorvas,de Krabbenetende vos, de Grootoorvos of lepelhond , Falklandvos, de Andesvos, de Patagonische vos, de Pampajakhalsvos, de Kustvos, Grijswitte jakhalsvos, de Eilandvos , de Darwins vos, de Grijze vos, de Bengaalse vos, de Afghaanse vos, de Kaapse vos, de Steppevos, de Midden-Aziatische vos, Poolvos, de Grootoorkitvos, de Oostelijke zandvos, de Zandvos, de Kitvos , de Fennek of woestijnvos , de Gestreepte jakhals, de Gewone jakhals, de Zadeljakhals ,de Coyote, de Wolf, de Dingo, de Reuzenwolf, de Rode wolf, de Ethiopische wolf, de Manenwolf, de Dhole of rode hond, de Hyenahond of Afrikaanse wilde hond, de Wasbeerhond en de Boshond.

Wolven

Het tam worden en ontstaan van de huishond:
Het temmen en tot huisdier maken van dieren noemt men ook wel DOMESTICEREN. De oudst bekende domesticatie van honden is, naar alle waarschijnlijkheid, zo’n 15.000 jaar geleden in het Verre Oosten begonnen. Dit kwam omdat toen de eerste mensen als boer gingen leven en dus op een vaste plaats gingen wonen. Vanaf dat moment gooiden deze mensen dus ook hun etensresten op een vaste plaats. Hier kwamen de wolven op af. Op een gegeven moment kwamen de mensen en de wolven met elkaar in contact en werden de minst wilde wolven gevangen. Doordat de mensen met deze minder wilde wolven gingen fokken werden ze steeds tammer. In 1959 is uit onderzoek van de wetenschapper Dmitry K. Belyaev gebleken dat op deze manier de wolven na ongeveer 40 jaar helemaal tam (Huishonden) geworden zijn.

Chinese huishond

Gebruik van huishonden:
In het begin werden de Huishonden niet als gezelschapsdier gebruikt maar vooral voor meer praktische doeleinden. Huishonden werden toen vooral gebruikt voor de jacht, als waakdier, als trekdier en als draagdier. Pas later, zo rond de Middeleeuwen, begon men de hond ook steeds meer als gezelschapsdier te gebruiken. Vanaf toen werd ook het uiterlijk van de Huishond steeds belangrijker en ging men daar ook op fokken. En toen men zo’n 200 jaar geleden ontdekte hoe de kruisingsregels werkten ontstonden er echt honderden nieuwe hondenrassen.

Jachthond

Eigenschappen van de huishond:
De huishond mag dan volledig gedomesticeerd zijn maar gelukkig zijn heel veel van zijn natuurlijke kwaliteiten wel bewaard gebleven. Zo heeft de Huishond ontzettend goede oren. Hij hoort ongeveer 4 keer beter als een mens en kan, als hij tenminste geen hangoren heeft, 5 keer preciezer de locatie van een geluid bepalen, doordat hij zijn oren kan richten. De Huishond kan tevens veel beter zien in het donker en heeft een veel groter gezichtsveld (240 graden) als de mens. De neus van de Huishond is echt supergoed. Hierbij geldt dat des te langer de snuit van de hond, des te beter hij kan ruiken. De gemiddelde hond ruikt een miljoen keer beter als een mens en kan ook bepalen uit welke richting een geur komt. De reuk is zo belangrijk voor een hond dat ongeveer 10 procent van zijn hersenen wordt gebruikt om te ruiken. Ter vergelijking, bij de mens is dit ongeveer 1 procent. De hond met de beste neus is de zogenaamde Bloedhond die daarom ook veel gebruikt wordt als speurhond. Een hond wordt ongeveer 15 jaar oud. Hierbij geldt dat bastaardhonden ouder worden dan rashonden en dat grote rassen korter leven dan kleine rassen.

Trekhond

Voortplanting:
Een mannetjeshond (reu) begint, gemiddeld, als hij 6 maanden oud is te puberen. Een vrouwtjeshond (teef) begint als ze zo’n 6 à 9 maanden oud is voor het eerst vruchtbaar (loops) te worden. Wilde honden zijn één keer per jaar loops. Huishonden zijn echter 2 à 3 keer per jaar loops. De zwangerschap van een hond duurt, afhankelijk van het ras, tussen de 64 en de 85 dagen. Als de jonge hondjes (puppy’s ) geboren zijn blijven hun oogjes nog ongeveer 10 dag en dicht. De puppy’s leven de eerste 3 weken alleen van moedermelk. Na 3 weken kunnen ze af en toe al wat puppyvoer eten. Na ongeveer 5 tot 7 weken kunnen ze zonder moedermelk.

Slaaphond

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De Manx een staartloze kat.

De Manx, een staartloze kat, maar ondanks dat een prachtdier met een prachtkarakter.

Het levenslange leerproces van een drugshond

Overzicht van het leerproces van een drugshond

Vogelspin Grammastola Rosea Makkelijker dan u denkt

verzorging van een Grammastola Rosea vogelspin (Tarantula)

De Wolfshond

Over de wolf als huisdier en de wolfshond.

de Labradoodle hype

Labradoodle VS Schnauzer

De mopshond

Hier vind je een korte omschrijving van de mopshond

De aanschaf van een pup

de aanschaf van een pup

De verzorging van Mongoolse gerbils

De belangrijkste dingen die je moet weten als je van plan bent een gerbil aan te schaffen.

Libelle weet het, in gesprek met een reuzenlibelle.

In dit artikel lees je waarom het aantal reuzenlibelles de laatste jaren enorm snel toeneemt.

IJsbeer spreekbeurt, IJsbeer werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de IJsbeer.

Genomic Selection

Genomic Selection ofwel merkerselectie is een revolutionaire ontwikkeling binnen de veefokkerij. Maar wat is het eigenlijk?

Kattengedrag

Uitleg over het gedrag van katten

Communicatie taal van de hond

De hond en zijn communicatie middelen.

De kok- of kapmeeuw

Het leven van de kokmeeuw, ook wel kapmeeuw genoemd, in Nederland.

De bordeaux dog

De beschrijving van de bordeaux dog

Uw dieren verzorgen tijdens de winter

Ook tijdens de winter moet ge uw viervoeters goed verzorgen.

Blaasoppie, de opblaaskikker

Dit artikel is gewijd aan één van de apartste kikkers ter wereld; de blaasoppie

Diergeneeskunde studeren in Belgie

Ben je van plan diergeneeskunde te gaan studeren? Ben je uitgeloot in Nederland? Of ben je gewoon benieuwd naar studeren in belgie? Hier worden de voor en nadelen van de studie diergeneeskunde in belgie vergeleken!

Hoe zit een vis in elkaar?

Hoe zit een vis in elkaar? Alles over de anatomie van de vis.

Kangal(herdershond)

Algemen informatie over de Kangal

De scholekster

Informatie over de scholekster in Nederland, waar hij leeft, hoe hij eruit ziet, wat hij eet en meer.

Alles over Lieveheersbeestjes

In dit artikel lees je alle over Lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes blijken het beste middel tegen zinloos geweld.

Verzorgen van een konijn

Hoe verzorg je een konijn

Een vogel als huisdier.

Een vogel als huisdier. Wat ben je hiervoor nodig.

Een huidier en nu?

Lees over hoe je tot een goede keuze voor een huisdier kan komen.