Honden spreekbeurt, Honden werkstuk


Publicatie datum:

Alles over de oorsprong van de Hond en de ontwikkeling tot de huishond.

Gesponsorde koppelingen

De officiële wetenschappelijk naam van de honden die bij ons als huisdier worden gehouden is Canis lupus familiaris. Voor de duidelijkheid noem ik honden die gehouden worden als huisdier in mijn verhaal “Huishond”. De Huishond behoort tot de familie der hondachtigen*. Tot de familie der hondachtigen behoren ook de Vos, de Jakhals, de Wolf, Dingo en de Wilde Honden. Al deze hondachtigen zijn roofdieren. De Huishond stamt af van de wolf en niet, zoals je zou verwachten, van de wilde Hond. Alle soorten Huishonden die wij tegenwoordig kennen zijn afstammelingen van vier verschillende soorten tam gemaakte wolven.

De hond

*de familie der hondachtigen:
De bekendste leden van de familie der hondachtigen zijn de Vos, de Poolvos, de Kortoorvas,de Krabbenetende vos, de Grootoorvos of lepelhond , Falklandvos, de Andesvos, de Patagonische vos, de Pampajakhalsvos, de Kustvos, Grijswitte jakhalsvos, de Eilandvos , de Darwins vos, de Grijze vos, de Bengaalse vos, de Afghaanse vos, de Kaapse vos, de Steppevos, de Midden-Aziatische vos, Poolvos, de Grootoorkitvos, de Oostelijke zandvos, de Zandvos, de Kitvos , de Fennek of woestijnvos , de Gestreepte jakhals, de Gewone jakhals, de Zadeljakhals ,de Coyote, de Wolf, de Dingo, de Reuzenwolf, de Rode wolf, de Ethiopische wolf, de Manenwolf, de Dhole of rode hond, de Hyenahond of Afrikaanse wilde hond, de Wasbeerhond en de Boshond.

Wolven

Het tam worden en ontstaan van de huishond:
Het temmen en tot huisdier maken van dieren noemt men ook wel DOMESTICEREN. De oudst bekende domesticatie van honden is, naar alle waarschijnlijkheid, zo’n 15.000 jaar geleden in het Verre Oosten begonnen. Dit kwam omdat toen de eerste mensen als boer gingen leven en dus op een vaste plaats gingen wonen. Vanaf dat moment gooiden deze mensen dus ook hun etensresten op een vaste plaats. Hier kwamen de wolven op af. Op een gegeven moment kwamen de mensen en de wolven met elkaar in contact en werden de minst wilde wolven gevangen. Doordat de mensen met deze minder wilde wolven gingen fokken werden ze steeds tammer. In 1959 is uit onderzoek van de wetenschapper Dmitry K. Belyaev gebleken dat op deze manier de wolven na ongeveer 40 jaar helemaal tam (Huishonden) geworden zijn.

Chinese huishond

Gebruik van huishonden:
In het begin werden de Huishonden niet als gezelschapsdier gebruikt maar vooral voor meer praktische doeleinden. Huishonden werden toen vooral gebruikt voor de jacht, als waakdier, als trekdier en als draagdier. Pas later, zo rond de Middeleeuwen, begon men de hond ook steeds meer als gezelschapsdier te gebruiken. Vanaf toen werd ook het uiterlijk van de Huishond steeds belangrijker en ging men daar ook op fokken. En toen men zo’n 200 jaar geleden ontdekte hoe de kruisingsregels werkten ontstonden er echt honderden nieuwe hondenrassen.

Jachthond

Eigenschappen van de huishond:
De huishond mag dan volledig gedomesticeerd zijn maar gelukkig zijn heel veel van zijn natuurlijke kwaliteiten wel bewaard gebleven. Zo heeft de Huishond ontzettend goede oren. Hij hoort ongeveer 4 keer beter als een mens en kan, als hij tenminste geen hangoren heeft, 5 keer preciezer de locatie van een geluid bepalen, doordat hij zijn oren kan richten. De Huishond kan tevens veel beter zien in het donker en heeft een veel groter gezichtsveld (240 graden) als de mens. De neus van de Huishond is echt supergoed. Hierbij geldt dat des te langer de snuit van de hond, des te beter hij kan ruiken. De gemiddelde hond ruikt een miljoen keer beter als een mens en kan ook bepalen uit welke richting een geur komt. De reuk is zo belangrijk voor een hond dat ongeveer 10 procent van zijn hersenen wordt gebruikt om te ruiken. Ter vergelijking, bij de mens is dit ongeveer 1 procent. De hond met de beste neus is de zogenaamde Bloedhond die daarom ook veel gebruikt wordt als speurhond. Een hond wordt ongeveer 15 jaar oud. Hierbij geldt dat bastaardhonden ouder worden dan rashonden en dat grote rassen korter leven dan kleine rassen.

Trekhond

Voortplanting:
Een mannetjeshond (reu) begint, gemiddeld, als hij 6 maanden oud is te puberen. Een vrouwtjeshond (teef) begint als ze zo’n 6 à 9 maanden oud is voor het eerst vruchtbaar (loops) te worden. Wilde honden zijn één keer per jaar loops. Huishonden zijn echter 2 à 3 keer per jaar loops. De zwangerschap van een hond duurt, afhankelijk van het ras, tussen de 64 en de 85 dagen. Als de jonge hondjes (puppy’s ) geboren zijn blijven hun oogjes nog ongeveer 10 dag en dicht. De puppy’s leven de eerste 3 weken alleen van moedermelk. Na 3 weken kunnen ze af en toe al wat puppyvoer eten. Na ongeveer 5 tot 7 weken kunnen ze zonder moedermelk.

Slaaphond


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Tips om uw konijn warm te houden in de winter

Tips om konijnen warm te houden in de winter

De witte Herdershond

Een jong ras vol potentie: De witte Herdershond

Een puppy kopen? Informeer over de voor-en nadelen ervan!

Puppy kopen? Denk er eerst goed over na, voordat je een beslissing maakt.

Een konijn als huisdier

Hoe ga ik om met de verzorging van een konijn?

Hoe leven vleermuizen ?

Even een beschrijving van de vleermuis, hoe ze leven en waar je ze kan vinden.

De Wolfshond

Over de wolf als huisdier en de wolfshond.

Baardagamen

Wat zijn baardagamen

Adopteer een konijn

Wat zijn de voordelen van het adopteren van een konijn

Honden

Oorsprong hond

Beruchte jager uit de diepzee: De addertandvis

Addertandvissen zien er angstaanjagend uit met hun grote ogen en uitrekbare kaak. Lees dit artikel en je komt meer over dit vreemde beest te weten!

Begrijp de taal die de kat spreekt.

In dit artikel leg ik u uit hoe u met oogcontact en non-verbale communicatie met uw kat of poes kan communiceren.

Konijn : Handige weetjes

Verzorging

Resource guarding of het bewaken van de middelen

Een bekend voorbeeld van resource guarding is baknijd.

Hondentraining: uw hond mee naar restaurant of terras

training om leuk bezig te zijn met uw hond waar u later ook nog iets aan heeft.

Dierenweetjes: deel 3

Interessante weetjes over dieren zoals bv. de vleermuis, de vliegende vis, enz...

brokken de ideale voeding voor je hond of voornamelijk marketing?

Waarom voeren we onze honden brokken?

Western rijden

Westernrijden wordt steeds populairder in Nederland. De schijnbaar ongedwongen en relaxte stijl spreekt steeds meer ruiters aan.

De Saarlooswolfhond

Informatie over het geschiedenis, karakter en opvoeding van de Saarlooswolfhond

Hoe vermaakt u ‘binnen-katten’?

'Binnenkatten' hebben uitdaging nodig. Wat haalt u uit de kast om aan de behoeften van uw kat te voldoen?

Hondenras: De Boxer

Een rasbeschrijving over de Boxer.

Lapinporokoira, Finse/lapse herdershond

Info: Aard en omgang van de lapinporokoira

Axolotl - Algemeen

Dit artikel gaat over de Axolotl. Over de algemene dingen van de Axolotl.

De snoek.

Beschrijving van de snoek.

'Dierenzorg moet beter'

Dieren hebben recht op meer bescherming, verzorging en welzijn.

Bang van de wolf

Waar komt onze onterechte angst en haat voor wolven vandaan?