Leeuwen spreekbeurt, Leeuwen werkstuk


Publicatie datum:

Alles over Leeuwen, Leeuwinnen en welpen. De leeuw, de koning der dieren.

Gesponsorde koppelingen

De leeuw behoort tot de familie van de katachtige (Felidae). De leeuw is de op één na grootste katachtige ter wereld (alleen de tijger is groter). De mannetjesleeuw is te herkennen aan zijn lange hoofdhaar die manen worden genoemd. De mannetjesleeuw kan een schouderhoogte van 128 cm, een kop-romplengte van maximaal 250 cm en een staartlengte van 100 cm bereiken. De grootste mannetjesleeuwen wegen zo’n 280 kilo. De vrouwtjesleeuw (leeuwin) heeft geen lange manen. De leeuwin wordt iets minder groot dan de mannetjesleeuw.

De leeuw

De leeuwin bereikt een schouderhoogte van zo’n 100 cm, een kop-romplengte van maximaal 192 cm en een staartlengte van 90 cm. Bij het jagen behalen leeuwen een topsnelheid van 60 km per uur. De grootste leeuwinnen wegen zo’n 182 kilo. Kenmerkend voor de leeuw is zijn luide brul. De brul van het mannetje is luider dan die van de leeuwin en is tot op een afstand van 8 kilometer te horen. Met de brul houdt de leeuw contact met andere groepsgenoten: hij geeft zijn aanwezigheid en positie aan, en mogelijk ook zijn status binnen de groep. Leeuwen worden in het wild zo’n 14 jaar, in gevangenschap worden ze zo’n 20 jaar of soms nog ouder.

Leefgebied van de leeuw:
De meeste leeuwen, naar schatting 15.000, leven in de open savannen, grasvlakten, struikgebieden, halfwoestijnen en licht beboste streken van Afrika ten zuiden van de Sahara. De enige plek buiten Afrika waar, naar schatting 350, leeuwen in het wild voor komen is het Gir Forest National Park in India.

Leeuwen

Soorten leeuwen:
De familie van de leeuw is onder te verdelen in 4 ondersoorten. Dit zijn de leeuw(Panthera leo), de Perzische leeuw (Panthera leo persica), de uitgestorven Kaapse leeuw (Panthera leo melanochaita) en de bijna uitgestorven Berberleeuw (Panthera leo leo).

003 Kaapse leeuw

Groepsleven van de leeuw:
De leeuw is de enige katachtige die in groepen leeft met een vast territorium (=een tegen soortgenoten verdedigd leefgebied). Een groep leeuwen bestaat uit één tot maximaal acht volwassen mannetjesleeuwen, twee tot twintig volwassen leeuwinnen, de bij de volwassen leeuwen behorende jongen en een aantal onvolwassen nakomelingen. Meestentijds leven de leeuwen uit deze grote groepen in kleinere deelgroepen die zelfstandig op pad gaan. De deelgroepen komen elkaar regelmatig tegen en likken, wrijven en spinnen er dan op los. De leeuwinnen blijven hun hele leven bij één groep. De mannetjesleeuwen blijven meestal zo’n drie tot vier jaar bij één groep. Mannetjesleeuwen die eenmaal bij de groep weg zijn gegaan leiden meestal, alleen of met een aantal andere mannetjesleeuwen, een zwervend bestaan. De mannetjes worden door dit zwervende bestaan gemiddeld minder oud dan de leeuwinnen.

004 Berberleeuw

Leefwijze van de leeuw:
De leeuw is, net als alle predators (jagers), eigenlijk een heel lui dier. Meestal ligt de leeuw wel twintig uur per dag te slapen. De leeuw is maar zo’n vier uur per dag actief om te jagen en zich voort te planten. Het liefst leven ze in de buurt van hun prooi en indien mogelijk reizen ze dus met de grote trekkende kudden gnoes, zebra's en gazellen mee. Leeuwen jagen meestal in groepen waardoor ze makkelijk grote prooidieren aan kunnen. Kleine prooidieren bijten ze dood en grotere prooidieren worden gewurgd. Van alle prooidieren die de groep leeuwen vangt  wordt 80 % door de leeuwinnen gevangen. Leeuwen vangen bij voorkeur dieren tussen de 50 en 300 kilo. Als er geen dieren van dit formaat voorhanden zijn jaagt hij op alle andere dieren vanaf 15 kilo tot dieren van wel 1000 kilo. Als de groep een dier gevangen heeft mogen eerst de volwassen mannetjes eten en daarna de leeuwinnen en de welpen. Door ziekte verzwakte of gewonde dieren eten indien nodig zelfs ratten, hagedissen, vissen of zelfs noten.

Leeuwen familie

Voortplanting:
In een groep leeuwen is er maar één dominante mannetjesleeuw, de leider van de groep, die paart met de leeuwinnen. De leider moet regelmatig zijn leiderschap verdedigen als hij wordt uitgedaagd door andere mannetjesleeuwen. Dit kunnen rondzwervende mannetjesleeuwen zijn maar ook mannelijke welpen uit zijn eigen groep die groot zijn geworden. Zowel de leider als zijn uitdagers zijn meestal tussen de 5 en de 10 jaar oud. Een leeuw is namelijk op de toppunt van zijn kracht als hij tussen de 5 en de 10 jaar oud is. Als er een nieuwe leider is doodt deze eerst alle welpen in de groep. Dit doet hij omdat de leeuwinnen niet vruchtbaar zijn zolang ze jongen hebben. Zodra de leeuwinnen weer vruchtbaar worden kan de nieuwe leider met ze paren zodat hij zich kan voortplanten. De draagtijd is ongeveer 100 dagen. Een leeuwin krijgt 2 to 6 jongen per keer. De welpen worden blind geboren en pas na 3 tot 11 dagen gaan hun ogen open. Ze drinken ongeveer 8 maanden bij hun moeder. De eerste maand zijn ze vrij hulpeloos en na een maand beginnen ze zich goed te bewegen. Na twee maanden gaan ze al af en toe mee op jacht. Na 18maanden kunnen ze zich zelfstandig redden en na 5 jaar zijn ze volgroeid.

Parende leeuwen

Foto’s:
Heel veel mooie foto’s van leeuwen en welpjes in dierentuin Artis kun je vinden op http://www.flickr.com/photos/62950692@N03/page9/

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Opvoeden van de hond

Inleiding honden trainen met behulp van een clicker

Wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een hond

Aandachtspunten bij aanschaf van een hond

Genomic Selection

Genomic Selection ofwel merkerselectie is een revolutionaire ontwikkeling binnen de veefokkerij. Maar wat is het eigenlijk?

Aanschaf van een hond: Kies de hond die bij je past.

Voorkom teleurstellingen in je zoektocht naar de ideale hond.

De verzorging van Mongoolse gerbils

De belangrijkste dingen die je moet weten als je van plan bent een gerbil aan te schaffen.

De vogelspin

Hier lees je vanalles over de vogel spin

Welke planten zijn veilig voor mijn konijn? Welke zijn giftig?

In dit artikel kan je enkele planten vinden die je konijn mag eten. Het geeft ook enkele planten weer die giftig zijn voor konijnen.

Spijsvertering van herkauwers

Spijsvertering van herkauwers

Hoefverzorging: balbetrapping

Wat is balbetrapping? Oorzaken? Hoe verzorgen en voorkomen?

Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep?

Eens in de zoveel tijd breekt er een massale vogelgriep epidemie uit. Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep.

Een kat die kan vliegen, vliegende kat

Kijk hier hoe je een kat kunt laten vliegen als een vogel.

Een pup in huis

De begin dagen van een pup bij jou in huis

Mini-varken als huisdier?

Een varken is een grappig, intelligent en leuk dier, maar is het ook geschikt als huisdier?

Het leven van de slangen

Wat weten we eigenlijk over slangen ? Zijn ze allemaal gevaarlijk ? Je kan er hier over lezen.

114 red een dier, animal cops komen op voor dieren

Voor de tweede keer in de geschiedenis is er een wet ter bescherming van de dieren aangenomen.

dogwhispering of hondenfluisteraar

hoe gaat het hondenfluisteren in zijn werk

Gekke Gecko

Gecko's zijn bijzondere dieren met bijzondere eigenschappen. Ze lijken aan de muren te kleven, maar dat is niet zo. Maar hoe doen ze dat dan wel?

De Geit

Informatie over de geit

Help het is weer spinnentijd!

wat houd en spinnenfobie precies in en wat kun je eraan doen?

Hoe een kat laten wennen aan een nieuwe kat

Problemen voorkomen is de beste remedie.

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

De geschiedenis van de kat

Veel mensen hebben een kat als huisdier. Maar hoe leefden katten vroeger?

Honden spreekbeurt, Honden werkstuk

Alles over de oorsprong van de Hond en de ontwikkeling tot de huishond.

Bleekwater schadelijk voor je hond!

Bleekwater kan heel schadelijk zijn voor je hond!

Vlinder spreekbeurt, Vlinder werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Vlinder.