Werkstuk over paarden


Publicatie datum:

Alles over het ontstaan en de ontwikkeling van het hedendaagse paard.

Gesponsorde koppelingen

De wetenschappelijke naam van het dier dat door de wetenschap algemeen als de voorouder van onze huidige paarden wordt beschouwd is de Hyracotherium. Deze Hyracotherium is ook wel bekend onder de naam Eohippus. De geschatte leeftijd van de oudste gevonden resten van de Eohippus is ongeveer 55 miljoen jaar. De Eohippus was, in tegenstelling tot zijn hedendaagse afstammelingen, een heel klein dier. De Eohippus was was ongeveer 20 cm hoog en ongeveer 30 cm lang. De Eohippus kon echter wel hard rennen. Dit was mogelijk doordat hij poten had met kleine tenen waaraan brede hoeven zaten. Aan zijn voorpoten had hij drie grote tenen en één hele kleine teen en aan zijn achterpoten had hij drie tenen. Hierdoor was hij in staat te ontsnappen aan de grote roofdieren die in de oerbossen, waar hij leefde, voorkwamen.

Paarden

001 Eohippus

De opsplitsing van de Eohippus:
In het begin, toen alle continenten nog met elkaar verbonden waren, was er maar één soort Eohippus. Toen echter, door het verschuiven van de continenten en de daardoor ontstane Atlantische Oceaan, na verloop van miljoenen jaren Noord Amerika en Europa van elkaar gescheiden raakten ontstonden er twee verschillende populaties (Voortplantingsgemeenschappen van individuen van een bepaalde soort in een bepaalde ruimte) Eohippussen. De Amerikaanse Eohippus bleef zich verder ontwikkelen maar de Europese Eohippus is uiteindelijk uitgestorven.

Aarde

De Amerikaanse paarden:
Uit de Amerikaanse Eohippus ontstonden, toen in Amerika door het veranderende klimaat veel bos verdween en plaats maakte voor open vlakten, twee soorten ietwat grotere paarden. Dit waren de Mesohippus en Miohippus. Deze paarden hadden langere poten en aan alle poten drie tenen. Doordat ze betere tanden hadden konden ze ruwer materiaal eten zodat ze de ruwe planten die op de vlakten groeiden goed konden verteren. Uit deze paarden ontstonden weer twee onderfamilies de Anchitheriinae en Equinae. De Anchitheriinae bleef een aparte familie die miljoenen jaren heeft bestaan maar uiteindelijk is verdwenen. Uit de Equinae echter, ontstonden weer twee groepen, namelijk de Archaeohippus en de paardachtigen. Uit deze paardachtigen ontstonden uiteindelijk de grazende paardachtigen. Deze waren weer groter en hadden lange slanke poten waarvan de grootste teen zich ontwikkelde tot een hoef en de andere twee langzaam maar zeker steeds kleiner werden totdat er uiteindelijk alleen nog maar twee knobbeltjes overbleven.

002 Mesohippus

De hoogtijjaren van de paarden:
Uit één van de Amerikaanse paardachtigen familie genaamd Merychippus, ontstonden drie groepen paardachtigen. De Hipparions, de Protohippini en de Equini. De Hipparions waren grote paarden die zich over alle continenten verspreidde. De Protohippini waren kleinere paarden. De Equini was een groep grotere paarden die na verloop van tijd nog maar één teen, in de vorm van een hoef, aan iedere poot hadden.  Ten tijde van de De Hipparions, de Protohippini en de Equini, zo’n 10 miljoen jaar geleden, leefden er de meeste paarden op onze aarde.

003 Hipparion

De hedendaagse paarden:
Zo’n 4 miljoen jaar geleden ontstond in Noord Amerika het ééntenige paardengeslacht Equus. Men vermoed dat de eerste soorten Equus, nat als de zebra, strepen hadden. Zo’n 2,5 miljoen jaar geleden trokken enkele soorten soorten Equus naar de Oude Wereld (Europa, Afrika en Azië). Dit was hun redding want toen begon de ijstijd en stierven alle andere paardachtigen uit. Uiteindelijk overleefde alleen de Equus.

004 Przewalski Horse

Het geslacht Equus:
Uit de Equus onstonden alle hedendaagse paardensoorten. Dit zijn de Equus ferus (Wild paard), Equus ferus przewalskii (Przewalskipaard), Equus ferus caballus (Gedomesticeerd paard), Equus africanus (Afrikaanse wilde ezel), Equus africanus africanus (Nubische wilde ezel), Equus africanus somalicus (Somalische wilde ezel), Equus africanus asinus (Ezel), Equus hemionus (Onager), Equus hemionus hemionus (Mongoolse wilde ezel), Equus hemionus luteus (Gobi-kulan), Equus hemionus kulan (Turkmenische Kulan), Equus hemionus khur (Indische wilde ezel), Equus hemionus onager (Perzische Onager), Equus kiang (Kiang), Equus kiang kiang (Westerlijke Kiang), Equus kiang holdereri (Oosterlijke Kiang), Equus kiang polyodon (Zuidelijke Kiang), Equus kiang chu (Noordelijke Kiang), Ondergeslacht (Dolichohippus), Equus grevyi (Grévyzebra), Ondergeslacht (Hippotigris), Equus quagga (Steppezebra), Equus quagga burchellii (Burchells Zebra), Equus quagga boehmi (Grants Zebra), Equus quagga borensis (Selous zebra), Equus quagga chapmani (Chapmans Zebra), Equus quagga crawshayi (Crawshays Zebra), Equus zebra (Bergzebra), Equus zebra zebra (Kaapse bergzebra) en de Equus zebra hartmannae (Hartmanns bergzebra).

005 Equus ferus caballus

Het rijpaard:
Als wij het tegenwoordig over een paard hebben bedoelen wij het Gedomesticeerd paard (Equus ferus caballus). Voor verdere uitgebreide informatie over het Gedomesticeerd paard verwijs ik je graag naar  http://nl.wikipedia.org/wiki/Paard_(dier)

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Panda spreekbeurt, Panda werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Panda.

Pekelkreeftjes kweken (Artemia)

Snel en eenvoudig pekelkreeftjes kweken

De 5 giftigste dieren ter wereld

Je hebt veel giftige dieren maar wat zijn nou de giftigste ter wereld.

Waar koop ik een paard en waar moet ik op letten?

Dit artikel bevat alle informate over het kopen van een paard.

Katten door kattenluikje: hoe?

Lees hier hoe je je kat door een kattenluikje leert gaan.

Alles over Lieveheersbeestjes

In dit artikel lees je alle over Lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes blijken het beste middel tegen zinloos geweld.

De Syberische husky

Het uiterlijk, karakter en de opvoeding van een Syberische Husky

Kattenoppas heeft het druk

Kattenoppas heeft het druk in de zomervakantie, steeds meer mensen maken gebruik van professionele kattenoppas.

Er zijn dieren met blauw bloed

Wat veel mensen niet weten is dat er dieren zijn met blauw bloed! WIl je weten welke lees dan snel door.

Verzorging van ratten

Hoe verzorg je een tamme rat het beste? Hierover krijg je meer informatie.

Hollandse hoenderrassen

Er bestaan vele soorten hoenders, hier enkele hollandse exemplaren

Dierenverzorging deel 1

de geschiedenis van het dierenrijk,de relatie tussen mens en dier

Dieren, het oog van een dier

De beschrijving van een oog en hoe een hond of kat ziet

Blaffende honden

Tips bij een Blaffende hond

Xiphophorus helleri - Zwaarddrager

De Zwaarddrager is net als de Guppy en de Platy een populaire aquariumvis. Wat je móet weten over zwaarddragers en hoe je ze moet onderhouden? Je leest het hier!

hond in het asiel

Na hondenasiel dringend op zoek naar woonruimte met baas.

Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep?

Eens in de zoveel tijd breekt er een massale vogelgriep epidemie uit. Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep.

Dierenweetjes: deel 2

Waar dienen de oren van olifant voor? Waarom geven sommige dieren licht?

Dierenwelzijn: Wat is het eigenlijk?

Dierenwelzijn is een begrip dat niet in één zin samen te vatten is. Wat is het eigenlijk en waar wordt het door beinvloed?

Kattengedrag

Uitleg over het gedrag van katten

Blaasoppie, de opblaaskikker

Dit artikel is gewijd aan één van de apartste kikkers ter wereld; de blaasoppie

Rhodesian Ridgeback, de brave hond.

De Rhodesian Ridgeback, een geweldige kameraad met gebruiksaanwijzing

verschil tussen de hond en kat hun staarten die bewegen, wat wil dit zeggen?

een weetje over honden en katten waren ze kwispelen en zwaaien met hun staart

Het leven van de slangen

Wat weten we eigenlijk over slangen ? Zijn ze allemaal gevaarlijk ? Je kan er hier over lezen.

De Pitbull (verzorging en het ras)

Het gaat namelijk over de verzorging van de pitbull en om het ras zelf.