Werkstuk over paarden


Publicatie datum:

Alles over het ontstaan en de ontwikkeling van het hedendaagse paard.

Gesponsorde koppelingen

De wetenschappelijke naam van het dier dat door de wetenschap algemeen als de voorouder van onze huidige paarden wordt beschouwd is de Hyracotherium. Deze Hyracotherium is ook wel bekend onder de naam Eohippus. De geschatte leeftijd van de oudste gevonden resten van de Eohippus is ongeveer 55 miljoen jaar. De Eohippus was, in tegenstelling tot zijn hedendaagse afstammelingen, een heel klein dier. De Eohippus was was ongeveer 20 cm hoog en ongeveer 30 cm lang. De Eohippus kon echter wel hard rennen. Dit was mogelijk doordat hij poten had met kleine tenen waaraan brede hoeven zaten. Aan zijn voorpoten had hij drie grote tenen en één hele kleine teen en aan zijn achterpoten had hij drie tenen. Hierdoor was hij in staat te ontsnappen aan de grote roofdieren die in de oerbossen, waar hij leefde, voorkwamen.

Paarden

001 Eohippus

De opsplitsing van de Eohippus:
In het begin, toen alle continenten nog met elkaar verbonden waren, was er maar één soort Eohippus. Toen echter, door het verschuiven van de continenten en de daardoor ontstane Atlantische Oceaan, na verloop van miljoenen jaren Noord Amerika en Europa van elkaar gescheiden raakten ontstonden er twee verschillende populaties (Voortplantingsgemeenschappen van individuen van een bepaalde soort in een bepaalde ruimte) Eohippussen. De Amerikaanse Eohippus bleef zich verder ontwikkelen maar de Europese Eohippus is uiteindelijk uitgestorven.

Aarde

De Amerikaanse paarden:
Uit de Amerikaanse Eohippus ontstonden, toen in Amerika door het veranderende klimaat veel bos verdween en plaats maakte voor open vlakten, twee soorten ietwat grotere paarden. Dit waren de Mesohippus en Miohippus. Deze paarden hadden langere poten en aan alle poten drie tenen. Doordat ze betere tanden hadden konden ze ruwer materiaal eten zodat ze de ruwe planten die op de vlakten groeiden goed konden verteren. Uit deze paarden ontstonden weer twee onderfamilies de Anchitheriinae en Equinae. De Anchitheriinae bleef een aparte familie die miljoenen jaren heeft bestaan maar uiteindelijk is verdwenen. Uit de Equinae echter, ontstonden weer twee groepen, namelijk de Archaeohippus en de paardachtigen. Uit deze paardachtigen ontstonden uiteindelijk de grazende paardachtigen. Deze waren weer groter en hadden lange slanke poten waarvan de grootste teen zich ontwikkelde tot een hoef en de andere twee langzaam maar zeker steeds kleiner werden totdat er uiteindelijk alleen nog maar twee knobbeltjes overbleven.

002 Mesohippus

De hoogtijjaren van de paarden:
Uit één van de Amerikaanse paardachtigen familie genaamd Merychippus, ontstonden drie groepen paardachtigen. De Hipparions, de Protohippini en de Equini. De Hipparions waren grote paarden die zich over alle continenten verspreidde. De Protohippini waren kleinere paarden. De Equini was een groep grotere paarden die na verloop van tijd nog maar één teen, in de vorm van een hoef, aan iedere poot hadden.  Ten tijde van de De Hipparions, de Protohippini en de Equini, zo’n 10 miljoen jaar geleden, leefden er de meeste paarden op onze aarde.

003 Hipparion

De hedendaagse paarden:
Zo’n 4 miljoen jaar geleden ontstond in Noord Amerika het ééntenige paardengeslacht Equus. Men vermoed dat de eerste soorten Equus, nat als de zebra, strepen hadden. Zo’n 2,5 miljoen jaar geleden trokken enkele soorten soorten Equus naar de Oude Wereld (Europa, Afrika en Azië). Dit was hun redding want toen begon de ijstijd en stierven alle andere paardachtigen uit. Uiteindelijk overleefde alleen de Equus.

004 Przewalski Horse

Het geslacht Equus:
Uit de Equus onstonden alle hedendaagse paardensoorten. Dit zijn de Equus ferus (Wild paard), Equus ferus przewalskii (Przewalskipaard), Equus ferus caballus (Gedomesticeerd paard), Equus africanus (Afrikaanse wilde ezel), Equus africanus africanus (Nubische wilde ezel), Equus africanus somalicus (Somalische wilde ezel), Equus africanus asinus (Ezel), Equus hemionus (Onager), Equus hemionus hemionus (Mongoolse wilde ezel), Equus hemionus luteus (Gobi-kulan), Equus hemionus kulan (Turkmenische Kulan), Equus hemionus khur (Indische wilde ezel), Equus hemionus onager (Perzische Onager), Equus kiang (Kiang), Equus kiang kiang (Westerlijke Kiang), Equus kiang holdereri (Oosterlijke Kiang), Equus kiang polyodon (Zuidelijke Kiang), Equus kiang chu (Noordelijke Kiang), Ondergeslacht (Dolichohippus), Equus grevyi (Grévyzebra), Ondergeslacht (Hippotigris), Equus quagga (Steppezebra), Equus quagga burchellii (Burchells Zebra), Equus quagga boehmi (Grants Zebra), Equus quagga borensis (Selous zebra), Equus quagga chapmani (Chapmans Zebra), Equus quagga crawshayi (Crawshays Zebra), Equus zebra (Bergzebra), Equus zebra zebra (Kaapse bergzebra) en de Equus zebra hartmannae (Hartmanns bergzebra).

005 Equus ferus caballus

Het rijpaard:
Als wij het tegenwoordig over een paard hebben bedoelen wij het Gedomesticeerd paard (Equus ferus caballus). Voor verdere uitgebreide informatie over het Gedomesticeerd paard verwijs ik je graag naar  http://nl.wikipedia.org/wiki/Paard_(dier)


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Otter Spreekbeurt, otter werkstuk

Alles over de oorsprong, de verspreiding en de leefgewoontes van de otter.

Het verzorgen van Fretten

Wat is een fret en hoe verzorg ik deze?

De verzorging van het paard

Voordat je gaat rijden, moet je eerst je paard voorbereiden

Uw eerste kindje? Tips om uw hond te laten wennen.

Tips om je hond te laten wennen aan een eerste kindje

Baardagame als huisdier

Wanneer is een baardagame een geschikt huisdier?

hondengedrag: Uitvallen naar andere honden en soms ook naar mensen

hoe ga je om met een hond die uitvalt.

Bijen sterven uit, bijensterfte nader bekeken, insectensterfte

De belangrijkste redenen voor de massale bijensterfte nader bekekenen, de afnemende biodiversiteit, de varroamijt, Neonicotinoïden.

hond in het asiel

Na hondenasiel dringend op zoek naar woonruimte met baas.

Het kiezen van een hond

Een hond word vaak met een verkeerde reden gekozen

Buitenlandse hond of Nederlandse asielhond, rust en stabiliteit

Geef de hond rust en stabiliteit als hij pas bij je woont

Uw (buiten)konijn op warme zomerdagen

Tips om konijnen te beschermen tegen zon en hitte

Een pup in huis

De begin dagen van een pup bij jou in huis

De Manx een staartloze kat.

De Manx, een staartloze kat, maar ondanks dat een prachtdier met een prachtkarakter.

114 red een dier, animal cops komen op voor dieren

Voor de tweede keer in de geschiedenis is er een wet ter bescherming van de dieren aangenomen.

De naakte Molrat

De naakte Molrat is de enige rattensoort zonder beharing.

De Amerikaanse bulldog

Alles over het karakter van de Amerikaanse bulldog

brokken de ideale voeding voor je hond of voornamelijk marketing?

Waarom voeren we onze honden brokken?

Wie kan er paardrijden?

Iedereen kan in principe leren paardrijden. Het omgaan met paarden is niet aan een leeftijd gebonden.

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.

de Labradoodle hype

Labradoodle VS Schnauzer

'Dierenzorg moet beter'

Dieren hebben recht op meer bescherming, verzorging en welzijn.

hondentraining: controle over de beloning of zelfbeheersing

Leer uw hond uw fatsoensregels.

Hoe verzorg ik een hond of kat met een huidprobleem

hoe om te gaan met een hond of kat met huidproblemen

Hoe leer je een hond alleen zijn.

Informatie over je hoe je een puppy alleen leert zijn. Zowel snachts als overdag

De Poedel

De poedel- de familiehond bij uitstek