Werkstuk over paarden


Publicatie datum:

Alles over het ontstaan en de ontwikkeling van het hedendaagse paard.

Gesponsorde koppelingen

De wetenschappelijke naam van het dier dat door de wetenschap algemeen als de voorouder van onze huidige paarden wordt beschouwd is de Hyracotherium. Deze Hyracotherium is ook wel bekend onder de naam Eohippus. De geschatte leeftijd van de oudste gevonden resten van de Eohippus is ongeveer 55 miljoen jaar. De Eohippus was, in tegenstelling tot zijn hedendaagse afstammelingen, een heel klein dier. De Eohippus was was ongeveer 20 cm hoog en ongeveer 30 cm lang. De Eohippus kon echter wel hard rennen. Dit was mogelijk doordat hij poten had met kleine tenen waaraan brede hoeven zaten. Aan zijn voorpoten had hij drie grote tenen en één hele kleine teen en aan zijn achterpoten had hij drie tenen. Hierdoor was hij in staat te ontsnappen aan de grote roofdieren die in de oerbossen, waar hij leefde, voorkwamen.

Paarden

001 Eohippus

De opsplitsing van de Eohippus:
In het begin, toen alle continenten nog met elkaar verbonden waren, was er maar één soort Eohippus. Toen echter, door het verschuiven van de continenten en de daardoor ontstane Atlantische Oceaan, na verloop van miljoenen jaren Noord Amerika en Europa van elkaar gescheiden raakten ontstonden er twee verschillende populaties (Voortplantingsgemeenschappen van individuen van een bepaalde soort in een bepaalde ruimte) Eohippussen. De Amerikaanse Eohippus bleef zich verder ontwikkelen maar de Europese Eohippus is uiteindelijk uitgestorven.

Aarde

De Amerikaanse paarden:
Uit de Amerikaanse Eohippus ontstonden, toen in Amerika door het veranderende klimaat veel bos verdween en plaats maakte voor open vlakten, twee soorten ietwat grotere paarden. Dit waren de Mesohippus en Miohippus. Deze paarden hadden langere poten en aan alle poten drie tenen. Doordat ze betere tanden hadden konden ze ruwer materiaal eten zodat ze de ruwe planten die op de vlakten groeiden goed konden verteren. Uit deze paarden ontstonden weer twee onderfamilies de Anchitheriinae en Equinae. De Anchitheriinae bleef een aparte familie die miljoenen jaren heeft bestaan maar uiteindelijk is verdwenen. Uit de Equinae echter, ontstonden weer twee groepen, namelijk de Archaeohippus en de paardachtigen. Uit deze paardachtigen ontstonden uiteindelijk de grazende paardachtigen. Deze waren weer groter en hadden lange slanke poten waarvan de grootste teen zich ontwikkelde tot een hoef en de andere twee langzaam maar zeker steeds kleiner werden totdat er uiteindelijk alleen nog maar twee knobbeltjes overbleven.

002 Mesohippus

De hoogtijjaren van de paarden:
Uit één van de Amerikaanse paardachtigen familie genaamd Merychippus, ontstonden drie groepen paardachtigen. De Hipparions, de Protohippini en de Equini. De Hipparions waren grote paarden die zich over alle continenten verspreidde. De Protohippini waren kleinere paarden. De Equini was een groep grotere paarden die na verloop van tijd nog maar één teen, in de vorm van een hoef, aan iedere poot hadden.  Ten tijde van de De Hipparions, de Protohippini en de Equini, zo’n 10 miljoen jaar geleden, leefden er de meeste paarden op onze aarde.

003 Hipparion

De hedendaagse paarden:
Zo’n 4 miljoen jaar geleden ontstond in Noord Amerika het ééntenige paardengeslacht Equus. Men vermoed dat de eerste soorten Equus, nat als de zebra, strepen hadden. Zo’n 2,5 miljoen jaar geleden trokken enkele soorten soorten Equus naar de Oude Wereld (Europa, Afrika en Azië). Dit was hun redding want toen begon de ijstijd en stierven alle andere paardachtigen uit. Uiteindelijk overleefde alleen de Equus.

004 Przewalski Horse

Het geslacht Equus:
Uit de Equus onstonden alle hedendaagse paardensoorten. Dit zijn de Equus ferus (Wild paard), Equus ferus przewalskii (Przewalskipaard), Equus ferus caballus (Gedomesticeerd paard), Equus africanus (Afrikaanse wilde ezel), Equus africanus africanus (Nubische wilde ezel), Equus africanus somalicus (Somalische wilde ezel), Equus africanus asinus (Ezel), Equus hemionus (Onager), Equus hemionus hemionus (Mongoolse wilde ezel), Equus hemionus luteus (Gobi-kulan), Equus hemionus kulan (Turkmenische Kulan), Equus hemionus khur (Indische wilde ezel), Equus hemionus onager (Perzische Onager), Equus kiang (Kiang), Equus kiang kiang (Westerlijke Kiang), Equus kiang holdereri (Oosterlijke Kiang), Equus kiang polyodon (Zuidelijke Kiang), Equus kiang chu (Noordelijke Kiang), Ondergeslacht (Dolichohippus), Equus grevyi (Grévyzebra), Ondergeslacht (Hippotigris), Equus quagga (Steppezebra), Equus quagga burchellii (Burchells Zebra), Equus quagga boehmi (Grants Zebra), Equus quagga borensis (Selous zebra), Equus quagga chapmani (Chapmans Zebra), Equus quagga crawshayi (Crawshays Zebra), Equus zebra (Bergzebra), Equus zebra zebra (Kaapse bergzebra) en de Equus zebra hartmannae (Hartmanns bergzebra).

005 Equus ferus caballus

Het rijpaard:
Als wij het tegenwoordig over een paard hebben bedoelen wij het Gedomesticeerd paard (Equus ferus caballus). Voor verdere uitgebreide informatie over het Gedomesticeerd paard verwijs ik je graag naar  http://nl.wikipedia.org/wiki/Paard_(dier)

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Het kiezen van een hond

Een hond word vaak met een verkeerde reden gekozen

De kat en zijn omgeving

Omschrijving van de zintuigen van de kat en basisregels voor de veiligheid van de kat

De koe

alles over de koe

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

De Duitse Herdershond

De Duitse Herdershond is van alle markten thuis

Barbary Leeuw

Een Afrikaanse Leeuw de Panthera Leo Leo of ook wel de Atlas Leeuw

Het verzorgen van Fretten

Wat is een fret en hoe verzorg ik deze?

De zin en onzin van goede diervoeding.

Het nut van goede diervoeding.

Hoe leert een hond?

Een hond leert van zijn fouten en successen. Lees hier verder over het leergedrag van de hond.

Waarom honden vechten

Waarom honden vechten komt door verschillende oorzaken. een korte beschrijving geeft u meer inzicht

De Manx een staartloze kat.

De Manx, een staartloze kat, maar ondanks dat een prachtdier met een prachtkarakter.

Hoe leven vleermuizen ?

Even een beschrijving van de vleermuis, hoe ze leven en waar je ze kan vinden.

Aanschaf van een puppie

Wat komt er allemaal bij kijken, als je een puppie aanschaft.

Oorproblemen bij katten

Hoe voorkom en genees je oorproblemen bij katten

Last van vlooien?

Hoe vlooien te bestrijden bij huisdieren en in de woning.

Puppy's eerste stappen.

Puppy is meer dan een keuze.

De Geit

Informatie over de geit

De gekste dieren op een rijtje

Honden en katten kennen we allemaal wel. Maar heeft u ooit weleens gehoord van een yeti-krab of een quokka?

Tip om je baas-zijn te bekrachtigen bij je hond

Negeren is een vorm van opvoeden van een hond die werkt!!

114 red een dier, animal cops komen op voor dieren

Voor de tweede keer in de geschiedenis is er een wet ter bescherming van de dieren aangenomen.

De witte Herdershond

Een jong ras vol potentie: De witte Herdershond

verschil tussen de hond en kat hun staarten die bewegen, wat wil dit zeggen?

een weetje over honden en katten waren ze kwispelen en zwaaien met hun staart

De Amerikaanse bulldog

Alles over het karakter van de Amerikaanse bulldog

Kakapo

De kakapo behoort to de klasse van de vogels specifieker de papegaaiachtigen. Het is een groene papegaai met een korte grijze bek.

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.