Poezen werkstuk


Publicatie datum:

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Huispoes

Gesponsorde koppelingen

De wetenschappelijke naam van onze huispoes is Felis catus. De eigenlijke Nederlandse soortnaam van de huispoes is kat of huiskat. De vrouwelijke exemplaren van de huiskat heten huispoes. De mannelijke exemplaren heten eigenlijk huiskater maar in de algemene spreektaal spreekt men  echter zowel bij vrouwtjeskatten als bij mannetjeskatten van poes. De oudste resten van een tamme poes die ooit gevonden zijn, in een oude graftombe in Cyprus, zijn naar schatting 9500 jaar oud. Onze huidige huispoes stamt daar echter niet van af.

De huispoes

De oorsprong van onze huispoes:
Onze huidige huispoes is ongeveer 7000 jaar geleden ontstaan. 7000 jaar geleden begonnen de  mensen in Klein-Azië hun graanoverschotten op te slaan. Deze graanopslagplaatsen trokken veel muizen en ratten aan. Hier kwamen al gauw kleine wilde katten op af. Deze wilde katten maakten nesten in of bij de graanopslagplaatsen en de mensen namen de jonge katjes (kittens) mee naar binnen en maakte ze tam. Hierdoor ontstond de huispoes. Uit onderzoek is gebleken dat al onze huidige huispoezen afstammen van drie wilde kattensoorten uit dat gebied die onderling met elkaar verwant waren. Deze 3 wilde kattensoorten waren Felis libyca, Felis margarita en Felis chaus.

Chinese poes

Hoe oud wordt een huispoes:
Een huispoes wordt gemiddeld zo’n 15 jaar oud. Een huispoes die op ras is gefokt wordt minder oud als een gewone huispoes zonder stamboom. Dit komt doordat raskatten als gevolg van inteelt vaker aangeboren ziekten hebben. De hoogste leeftijd die ooit door een huispoes in Nederland is bereikt is 28 jaar. De hoogste leeftijd ter wereld die een huispoes ooit heeft behaalt is 38 jaar.

Oudste poes

Wat eet een huispoes:
Huispoezen zijn van nature vleeseters en hebben dus veel eiwitten nodig. Ook hebben ze de stoffen Taurus en Arachidonzuur nodig die in vlees zitten. Het makkelijkste is om je poes kant en klaar kattenvoer te geven. Je kunt hierbij kiezen uit droge brokjes of natvoer, deze zijn bij iedere supermarkt of dierenwinkel te koop. Zorg ervoor dat je jonge poesjes de eerste weken veel verschillende soorten voer geeft want als ze de eerste weken maar één soort voer krijgen zullen ze later bijna niet aan een ander soort willen wennen. Naast speciaal kattenvoer kun je ze ook gerust af en toe brood met melk of etensrestjes/kliekjes geven. Een huispoes zal bijna alles proeven wat je voor zijn neus zet dus let er goed op dat ze nooit bij chocolade, cafeïne, tabak, alcohol, lelies of paracetamol kan komen want deze stoffen zijn giftig voor de huispoes.

Voeding

Opvoeding van de huispoes:
Een huispoes mag volgens de wet vanaf 7 weken na de geboorte bij de moeder weggehaald worden. In Nederland gaan de meeste jonge poesjes na 8 weken naar hun nieuwe eigenaar. Dit kan maar het is veel beter om de jonge poesjes pas na een week of 15 naar hun nieuwe eigenaar te brengen. Hun natuurlijke weerstand is dan beter ontwikkeld en er is later veel minder kans op gedragsproblemen. Het is heel belangrijk dat de jonge poesjes tussen hun 12de en 60ste  levensdag goed hun gedrag krijgen aangeleerd. Deze periode is de zogenaamde inprentingsperiode. De inprentingsperiode is bepalend voor het uiteindelijke gedrag van de volwassen huispoes. Als een huispoes in deze periode niet met mensen opgroeit zal hij later altijd schuw blijven en moeilijk aan mensen te binden zijn.

Knuffelpoes

Voortplanting:
Als een huispoes vruchtbaar is noemen we dat krols. De meeste katten zijn tussen juni en september en tussen januari en april krols. De huispoes kent hierin geen vaste cyclus, sommige zijn om de twee weken krols en anderen maar één keer per jaar. Katten die het hele jaar in een huis wonen waar het jaarrond erg licht is zijn vaak het jaarrond krols. De zwangerschap duurt bij de huispoes negen weken. De jonge poesjes (kittens) zijn de eerste 10 dagen nog blind en de eerste 17 dagen nog doof. De eerste 4 à 5 weken drinken ze alleen maar moedermelk en daarna beginnen ze ook vast voedsel te eten.

Voortplanting

Uitgebreide informatie:
Als je nog meer uitgebreide informatie wilt weten over de huispoes kijk dan op http://nl.wikipedia.org/wiki/Kat_(dier)

Hello Kitty

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1038
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!

Hoe verwen ik mijn huisdier op dierendag?

Verantwoorde cadeautjes voor dierendag.

De baars.

Beschrijving van de baars.

Hamster werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Hamster

De verzorging van Mongoolse gerbils

De belangrijkste dingen die je moet weten als je van plan bent een gerbil aan te schaffen.

de beagle als huisdier

samenwonen met een beagle

Nerodia Rhombifer

Nerodia Rhombifer, een waterslang met de nederlandse naam:Diamantrugwaterslang

De geschiedenis van de kat

Veel mensen hebben een kat als huisdier. Maar hoe leefden katten vroeger?

Paard en gedrag

Er gaat veel fout in de opvoeding, omgang en training van paarden. door goed naar het paard te kijken en logisch na te denken kunnen veel van deze problemen verholpen worden op een eenvoudige manier.

puppy zindelijk maken hoe ?

info over snel zindelijk maken van puppys

Het Markiesje

Artikel over de nederlandse gezelschapshond 'het Markiesje'

Hoe leert een hond?

Een hond leert van zijn fouten en successen. Lees hier verder over het leergedrag van de hond.

De Poedel

De poedel- de familiehond bij uitstek

Kattenzorg!

Alles over de kat

Bijen sterven uit, bijensterfte nader bekeken, insectensterfte

De belangrijkste redenen voor de massale bijensterfte nader bekekenen, de afnemende biodiversiteit, de varroamijt, Neonicotinoïden.

Gerbils als huisdier

Dit leuke huisdier verlangt er naar om in uw omgeving te verblijven en vertroeteld te worden.

Hoe leven vleermuizen ?

Even een beschrijving van de vleermuis, hoe ze leven en waar je ze kan vinden.

El chupacabra, een mythe of bestaand wezen?

De chupacabra heeft veel mensen angst aangejaagd. Bestaat het dier of eigenlijk wezen nou echt, of hoe zit dat?

Libelle weet het, in gesprek met een reuzenlibelle.

In dit artikel lees je waarom het aantal reuzenlibelles de laatste jaren enorm snel toeneemt.

Opvoeden van de hond

Inleiding honden trainen met behulp van een clicker

Adopteer een konijn

Wat zijn de voordelen van het adopteren van een konijn

Spreekbeurt Gorilla

Zeer uitgebreide informatie over de Oostelijke Gorilla en de Westelijke Gorilla.

De Chihuahua

Algemene informatie over de chihuahua

Alles over de verzorging van verschillende dieren.

Lees van alles over het verzorgen van dieren.