Zebra spreekbeurt, Zebra werkstuk


Publicatie datum:

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zebra.

Gesponsorde koppelingen

De zebra behoort tot de familie van de Equidae en is een paardachtige. De zebra stamt, net als alle andere paardachtigen, af van de, zo’n 50 miljoen jaar geleden levende, Eohippus, ook wel Hyracotheum genoemd. De Nederlandse naam voor de Eohippus is dageraadspaard. De Eohippus was met een hoogte van zo’n 20 cm en een lengte van zo’n 30 cm een hele kleine paardachtige. De Eohippus kwam voor in Noord-Amerika en West-europa die toen nog aan elkaar vast zaten. Toen Noord-Amerika en West-europa door het onstaan van de Atalantische Oceaan van elkaar werden gescheiden ontwikkelden zich twee verschillende populaties paardachtigen. Uit de Noord-Amerika populatie ontwikkelden zich daarna onder andere de Equus waar de Equidae en dus de zebra toe behoort.

zebra spreekbeurt

Kenmerken van de zebra:
Het meest opvallende kenmerk van de zebra is zijn wit met zwarte strepenpatroon. Dit strepenpatroon verschilt sterk van soort tot soort. Bij alle soorten zebra’s lopen de strepen, behalve rond de poten waar ze horizontaal lopen, verticaal. Alleen de gewone zebra of steppezebra heeft zwarte strepen die ook onder zijn buik doorlopen. De Burchellzebra, de Grantzebra, de Selouszebra, de Chapmanzabra, de Crawshays zebra,  de Kaapse bergzebra, de Hartmanns bergzebra en de Grévyzebra daarentegen hebben een witte buik. Zo op het eerste gezicht lijkt het, doordat de meeste zebra’s een witte buik hebben, dat de zebra wit is met zwarte strepen. Dit blijkt echter niet zo te zijn. De huid van de zebra is namelijk overal, onder zowel de witte als de zwarte haren, zwart. De witte strepen ontstaan doordat in deze haren het zwarte pigment ontbreekt.

Hyracotherium

Zintuigen van de zebra:
De ogen van de zebra staan aan de zijkant van zijn hoofd, hierdoor hebben ze een heel breed gezichtsveld. Dit is een eigenschap die ze gemeen hebben met bijna alle planteneters omdat ze hun belagers goed moeten kunnen opsporen tijdens het grazen. De ogen van de zebra zijn dan ook heel goed, ze kunnen zowel overdag als in het donker zien en kunnen ook kleuren waarnemen. De oren van de zebra zijn ronder en groter als die van een paard. Ze kunnen bovendien hun oorschelpen onafhankelijk van elkaar in bijna elke richting draaien zodat ze van alle kanten geluid op kunnen vangen. Het reukvermogen en smaakvermogen van de zebra is daarentegen niet zo sterk.

Grazende zebra

Leefwijze:
De meeste zebra’s zijn sociale dieren en leven in groepen die bestaan uit een paar wijfjes met hun jongen en één mannetje, deze gemengde groepjes worden ook wel een harem genoemd. Als mannetjes geen wijfje hebben zoeken zij andere vrijgezelle mannetjes op en vormen samen met hen tijdelijke groepjes. Een uitzondering hierop vormt de Grévyzebra waarvan de volwassen mannetjes alleen leven. Soms gaan een paar kuddes bij elkaar, en vormen gemengde kuddes van een paar honderd zebra’s. Ook komt het voor dat er kuddes gevormd worden waar ook giraffen, beisa’s (Oost-Afrikaanse spiesbok) en elandantilopen in voorkomen. In het zuiden van het leefgebied komen ook steppezebra’s, impala’s en kafferbuffels voor in de gemengde kuddes. Zebra’s brengen de meeste tijd door met eten. In het regenseizoen, als er volop gras aanwezig is, eten ze hoofdzakelijk gras maar daarnaast eten ze ook knoppen en bladeren van struiken en lage bomen. De zebra drinkt het liefst elke dag maar kan, zonder problemen, ongeveer 3 dagen zonder water.

Voortplanting zebra

Voortplanting van de zebra:
Zebra’s worden zo rond hun 3de levensjaar geslachtsrijp. De  mannetjes zebra is echter meestal vanaf zijn 5de levensjaar pas in staat om een kudde te leiden en zich voort te planten. Na de paring volgt een draagtijd van ongeveer 12 à 13 maanden. Vlak voor de bevalling zoekt de merrie een veilig plekje om te bevallen, als dit door omstandigheden niet lukt kan ze de bevalling zonder problemen een aantal dagen uitstellen. Vervolgens krijgen zebra’s meestal 1 jong die binnen kwartier kan staan en dan meteen gezoogd wordt en vervolgens binnen een uur al met de kudde mee kan draven.

Zebra met jong

Tamme zebra’s:
Er zijn vroeger heel veel pogingen gedaan om de zebra te temmen en als rij- en lastdier te gebruiken. De zebra bleek hier echter niet geschikt voor omdat hun paniek-instinct, bij dreigend onraad, niet af te leren bleek. Ik ken echter één zebra die wel te temmen was, dit was de zebra die de hoofdrol speelde in de film http://nl.wikipedia.org/wiki/Racing_Stripes “Streep wil racen”. Streep won zelfs uiteindelijk de race.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Het geluid van een krolse kat!

Is het gedrag van een krolse katin te vermijden? Hoe ga je als dierliefhebber hiermee om?

Dieren, het oog van een dier

De beschrijving van een oog en hoe een hond of kat ziet

De Geit

Informatie over de geit

Waar koop ik een paard en waar moet ik op letten?

Dit artikel bevat alle informate over het kopen van een paard.

Gezond vijvervoer

Wat is gezond voer voor je vissen?

Cavia spreekbeurt, Cavia werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Cavia.

Een goede socialisatie van uw pupje, doet wonderen!

Een pup moet vertrouwd raken met de wereld om hem heen. Lees hier hoe u uw pup een goede start kunt geven!

Hoe leven vleermuizen ?

Even een beschrijving van de vleermuis, hoe ze leven en waar je ze kan vinden.

Een hond voor mijn kind

Welke viervoeter voor uw peuter?

Vlooien

Vlooien en hoe ze te bestrijden.

Dierenweetjes: deel 2

Waar dienen de oren van olifant voor? Waarom geven sommige dieren licht?

De Pitbull (verzorging en het ras)

Het gaat namelijk over de verzorging van de pitbull en om het ras zelf.

De Chihuahua

De Chihuahua, een gevoelige kleine hond

Ontspannen paardrijden

hoe kan je paardrijden met volledige ontspanning

Opvoeden van de hond

Inleiding honden trainen met behulp van een clicker

De naakte Molrat

De naakte Molrat is de enige rattensoort zonder beharing.

Gifstigste dier ter wereld

De aandacht gevestigt op het giftigste dier op de wereld.

de Labradoodle hype

Labradoodle VS Schnauzer

Kattenoppas heeft het druk

Kattenoppas heeft het druk in de zomervakantie, steeds meer mensen maken gebruik van professionele kattenoppas.

Nederlandse konijnen

Er bestaan vele konijnenrassen, hier de bekendste Nederlandse rassen.

De Mustang

Beschrijving van de Mustang.

puppycursus

Puppycursus

Parasieten bij de hond

Parasieten bij de hond

Waarom doet mijn hond zo?

Honden stammen af van de wolven. Lees hier hoe het gedrag dat uw hond vertoont, terug te voeren is op het wolvengedrag.

Hoe poets ik mijn paard?

Alles over het leren poetsen van paarden.