De herintroductie van bevers in Nederland


Publicatie datum:

De herintroductie van bevers in Nederland

Gesponsorde koppelingen

Inleiding:

Hoewel bevers uitgestorven waren in Nederland, kun je ze tegenwoordig weer tegenkomen in bepaalde natuurgebieden. Tussen 1988 en 1992 zijn er 42 bevers succesvol uitgezet in de Biesbosch. Om bevers succesvol uit te kunnen zetten moet er rekening gehouden worden met veel factoren zoals: het geschikte ecosysteem voor bevers, de benodigde habitat, hoe groot een populatie bevers moet zijn om te kunnen herintroduceren, hoe groot zijn leefgebied is en welke invloed het introduceren van bevers heeft op de andere dieren in de levensgemeenschap.

Het soort:

De bever is een zoogdier. Zijn wetenschappelijke naam is Castor fiber. Castor is zijn geslachtsnaam en betekend beverachtige. Fiber is zijn soortaanduiding, dit betekend dat het een Europese bever is. De bever is een groot knaagdier dat zich thuis voelt in het water. Het heeft een grote afgeplatte staart en zwemvliezen. Verder wordt de bever ongeveer 75 tot 90 cm groot en kan maximaal 38 kilo zwaar worden. De grootte van de bever verschilt per regio en er is ook een duidelijk verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Bevers leven in kleine groepen. Jongen blijven ongeveer 2 jaar in de groep van hun ouders, daarna zoeken zij een eigen territorium. De bever leefde vroeger in een groot deel van Europa waaronder Frankrijk, de Benelux, Scandinavië, Polen, Kroatië, Hongarije, Oekraïne en Rusland. Ook waren ze te vinden in Mongolië en China. Door de jacht is hij op enkele plaatsen uitgestorven, waaronder in de Benelux, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië en een deel van Frankrijk en Duitsland. In de meeste landen waar hij was uitgestorven is hij nu weer geherintroduceerd.

Habitat:

Door de jaren heen zijn op verschillende plekken in Nederland bevers uitgezet. Dit betekend echter niet dat je bevers zomaar overal uit kunt zetten. De bever stelt enkele eisen aan zijn leefomgeving, bijvoorbeeld: er moet water aanwezig zijn dat ondieper dan anderhalve meter is, want de ingang van hun hol bevind zich namelijk op die diepte. Het water mag in de winter niet helemaal dicht vriezen en in de zomer niet helemaal opdrogen. Het mogen geen kanalen zijn maar rivieren. Kanalen verstoren namelijk de bouw van hun hollen. Dit beschermd ze tegen roofvogels. Er moeten ook bomen in de buurt zijn, bevers eten namelijk de bast van bomen en ze gebruiken de takken voor de bouw van hun hol. Het hoeven geen super kleine bomen te zijn, een bever kan namelijk bomen van 60cm dik omknagen. Het ideale zou zijn als het gebied geen roofvogels bevatte, aangezien bevers prooi zijn voor hun.

Populatie:

Een bever populatie bestaat meestal uit 5 tot 6 volwassen bevers. Je kunt daardoor theoretisch gezien 1 populatie van 5 a 6 bevers succesvol uitzetten, beter is echter om meerdere populaties uit te zetten. Hiermee wordt de overlevingskans van de soort groter. Tussen 1988 en 1992 zijn er bijvoorbeeld 42 uitgezet in de Biesbosch die met grote moeite het overleeft hebben. Het aantal bevers in de Biesbosch nu is groeiende.

Grootte van het leefgebied:

Het gebied waar een bever in leeft moet tussen de 15 tot 25 vierkante kilometer zijn, net de voorwaarde dat het een gevarieerd gebied is. Ze hebben rivieren, wilgenbos en grasland nodig. De bevers leven voornamelijk in het Biesbosch, Flevoland, Gelderse poort, Maas en in de Dijlevallei.

Invloed op de levensgemeenschap:

Wanneer men een bever uitzet wordt er van tevoren bedacht of de bever past in de levensgemeenschap van het desbetreffende gebied. Als het landschap niet geschikt is voor de bever, heeft het ook geen nut om ze uit te zetten. Verder moet de bever niet te veel het andere leven verstoren. Het grootste probleem bij het uitzetten van de bevers is dat zij ontbossen. De bevers gebruiken bomen om burchten op te bouwen en eten de boombast. Hierdoor verstoren zij vaak vogels die nestelen in die bomen. Verder kunnen de bevers het waterleven verstoren met hun burchten.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De verzorging van het paard

Voordat je gaat rijden, moet je eerst je paard voorbereiden

Zindelijkheidstraining voor de hond (pup)

zindelijkheidstraining

Het Quarter horse, het westernpaard bij uitstek

Het Quarter Horse is een wendbaar en sterk paard dat graag voor je werkt.

hondentraining: naam aanleren

Hoe leer je een hond snel zijn naam goed aan

Diergeneeskunde studeren in Belgie

Ben je van plan diergeneeskunde te gaan studeren? Ben je uitgeloot in Nederland? Of ben je gewoon benieuwd naar studeren in belgie? Hier worden de voor en nadelen van de studie diergeneeskunde in belgie vergeleken!

Panda spreekbeurt, Panda werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Panda.

De Golden Retriever

Informatie en opvoeding van de Golden Retriever

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

Waar vind je zeldzame mooie reetjes in Nederland?

De mooiste reetjes van Nederland verzameld op één pagina.

hondentraining: controle over de beloning of zelfbeheersing

Leer uw hond uw fatsoensregels.

Buitenlandse hond of Nederlandse asielhond, rust en stabiliteit

Geef de hond rust en stabiliteit als hij pas bij je woont

Barbary Leeuw

Een Afrikaanse Leeuw de Panthera Leo Leo of ook wel de Atlas Leeuw

IJsbeer spreekbeurt, IJsbeer werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de IJsbeer.

verschil tussen de hond en kat hun staarten die bewegen, wat wil dit zeggen?

een weetje over honden en katten waren ze kwispelen en zwaaien met hun staart

'Dierenzorg moet beter'

Dieren hebben recht op meer bescherming, verzorging en welzijn.

Walvissen

We gaan de walvis een beetje beter leren kennen.

De aanschaf van een pup

Waar moet je nu echt op letten bij de aanschaf van een pup?

Honden spreekbeurt, Honden werkstuk

Alles over de oorsprong van de Hond en de ontwikkeling tot de huishond.

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?

De kangeroe

Kleine inleiding over de Kangeroe

Het leven van de torenvalk in Nederland.

Artikel over waar en hoe de torenvalk leeft, wat hij eet en meer.

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

Het verzorgen van katten en poezen

Het verzorgen van katten en poezen

Kangal(herdershond)

Algemen informatie over de Kangal

De Poedel

De poedel- de familiehond bij uitstek