Dierenwelzijn: Wat is het eigenlijk?


Publicatie datum:

Dierenwelzijn is een begrip dat niet in één zin samen te vatten is. Wat is het eigenlijk en waar wordt het door beinvloed?

Gesponsorde koppelingen

Als we spreken over de term 'dierenwelzijn' kan daar flink over gediscussieerd worden. Het is immers geen begrip dat je kunt uitleggen aan de hand van één zin. Er zijn verschillende invalshoeken die dierenwelzijn omschrijven en allemaal zijn ze juist. In dit artikel leg ik uit wat dierenwelzijn is, wat de verschillende standpunten er over zijn en wat de factoren zijn die het dierenwelzijn beinvloeden.

Dierenwelzijn geeft aan in hoe verre de diergezondheid en de gevoelswaarde van het dier positief zijn. Niet iedereen ziet de definitie van dierenwelzijn het zelfde. Er zijn verschillende invalshoeken die ieder een eigen betekenis geven aan dierenwelzijn. De wetenschappelijke invalshoek ziet dierenwelzijn als het voldoen van de behoeftes van dieren en de zorg voor hun fysieke en mentale gezondheid. Hierbij gaan sommigen uit van het biologische functioneren. Dat wil zeggen dat het welzijn van dieren gelijk is aan de mogelijkheid van het dier zijn functie uit te oefenen. Daarnaast kan welzijn beschreven worden als het in harmonie leven met de omgeving. Een goed welzijn betekent een goede samenleving binnen de levensgemeenschap. Een goed welzijn kan ook betekenen dat het dier zich goed kan aanpassen aan de omgeving en ook kan welzijn gezien worden als de samenhang tussen de mentale en emotionele status van het dier. Buiten de wetenschappelijke invalshoeken is er nog de ethische invalshoek, die er van uit gaat dat dierenwelzijn een subjectief begrip is. Per individu, groep of religie wordt bepaald wat het beste is voor het dier. Daarbij wordt vaak rekening gehouden met het doel van het dier voor de mens. Aan een huisdier worden andere eisen gesteld dan aan een proefdier.

 

 

Er zijn verschillende factoren die het welzijn van dieren kunnen beinvloeden: Emoties, gezondheid, voeding en huisvesting. Gewervelde dieren hebben de zelfde hersenstructuur als mensen en hebben dus ook emoties. Als de dieren zich om wat voor reden dan ook niet prettig voelen zal dat hun welzijn verslechteren. De aanwezigheid van verwondingen, ziekten en ongemakken door toedoen van de mens stellen de gezondheid van het dier samen. Hoe gezonder het dier, dus hoe vrijer van pijn, verwondingen en ziekten, hoe beter het welzijn is. Wat voeding betreft, dieren moeten niet lijden aan langdurige honger en dorst, ze moeten goed samengesteld voedsel hebben en ze hebben de gewoonte voedselzoekgedrag te vertonen. Als mensen dieren voeren, hoeven ze niet te zoeken naar voedsel en gaan ze onnatuurlijk gedrag vertonen. Stereotiep gedrag (herhalende nutteloze uitvoeringen) en beschadigend gedrag (beschadigen van eigen lichaam of het lichaam van een soortgenoot. Ook de huisvesting waarin het dier leeft speelt een rol in de beinvloeding van het dierenwelzijn. Een goede huisvesting betekent dat het dier voorzien is van alles wat het dier in de natuur ook te bieden krijgt. Het klimaat, de bewegingsvrijheid en de aanwezigheid van rustplekken en hokverrijking zijn onderdelen van de huisvesting.

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Honden en hun instinct

Ze zijn zo anders dan iedereen denkt

De Haflinger

De Haflinger is een kleine geharde bergpony. Hij is vernoemd naar het dorp Hafling in Zuid-Tirol.

De naakte Molrat

De naakte Molrat is de enige rattensoort zonder beharing.

De Duitse herder

alles over de duitse herder

Gifstigste dier ter wereld

De aandacht gevestigt op het giftigste dier op de wereld.

Het verzorgen van katten en poezen

Het verzorgen van katten en poezen

Katten door kattenluikje: hoe?

Lees hier hoe je je kat door een kattenluikje leert gaan.

De koe

alles over de koe

hond in het asiel

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

Buitenlandse of Nederlandse asielhond, de aankomst

Een beschrijving van de eerste dagen van de hond in zijn nieuwe gezin.

Parasieten bij de hond

Parasieten bij de hond

Kikkers en padden

Welke kikkers en padden bezoeken je vijver?

Nerodia Rhombifer

Nerodia Rhombifer, een waterslang met de nederlandse naam:Diamantrugwaterslang

Is uw Jack Russell hond agressief?

Herken de vormen van agessie bij uw Jack Russel

De kok- of kapmeeuw

Het leven van de kokmeeuw, ook wel kapmeeuw genoemd, in Nederland.

Nederlandse konijnen

Er bestaan vele konijnenrassen, hier de bekendste Nederlandse rassen.

De border collie

hoe ziet de border collie er uit en welke kleuren hebben ze?

Dieren, het oog van een dier

De beschrijving van een oog en hoe een hond of kat ziet

Help - mijn kat plast in huis!

Tips om binnen plassen van katten op te lossen.

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

Paard en gedrag

Er gaat veel fout in de opvoeding, omgang en training van paarden. door goed naar het paard te kijken en logisch na te denken kunnen veel van deze problemen verholpen worden op een eenvoudige manier.

Waarom kinderen makkelijker leren paardrijden

Ik stelde me de vraag waarom het voor oudere ruiters moeilijker is om paardrijden aan te leren.

Olifantje Adopteren

Adopteer een Olifant!

De razendsnelle cheetah

Een artikel, speciaal gewijd aan deze bijzondere katachtige.