Mikrogeophagus Ramirezi - Antennebaarsje


Publicatie datum:

Het is een van de meest gehouden vis onder de cichlide soorten in een aquarium. Dit visje is een lust voor het oog en zorgt voor een mooie afwisseling in je aquarium! Dus lees snel verder over deze prachtige vis!

Gesponsorde koppelingen

Het Antennebaarsje dankt zijn naam aan de verlengde 2e rugvinstraal bij het mannetje. De vrouwtjes hebben deze verlening echter niet. Het mannetje wordt ongeveer 7 centimeter lang en het vrouwtje is vaak iets korter, namelijk 6 centimeter lang. Het Antennebaarsje komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, in de landen Colombia en Venezuela.

Algemene Gegevens

  • Latijnse benaming: Mikrogeophagus Ramirezi
  • Benaming in de volksmond: Antennebaarsje
  • Lengte mannetje: 7 centimeter
  • Lengte vrouwtje: 6 centimeter
  • Herkomst: Zuid-Amerika (Colombia, Venezuela)

Het houden van Antennebaarsje

Om Antennebaarsjes te kunnen houden is een aquarium van minimaal 60 centimeter vereist. Verder kun je Antennebaarsjes in een koppel houden of in een harem. Het wordt afgeraden om twee mannetjes bij elkaar te zetten, tenzij je aquarium groter is dan 120 centimeter. Antennebaarsjes houden ervan om zich te kunnen verschuilen, dus een wat donkere inrichting met dichte beplanting en voldoende schuilplaatsen is aan te raden. Deze vis zwemt vaak in de onderste en middelste waterlagen, waardoor ze soms een bedreiging kunnen vormen voor bodembewoners dus houdt hier rekening mee.

Verder is het een vredelievende dwergcichlide die geschikt is voor een gezelschapsaquarium. Er moet echter wel rekening mee worden gehouden dat Antennebaarsjes een territorium maken, die zeker in de broedperiode streng bewaakt wordt tegen indringers. Mede hierdoor is het af te raden om het Antennebaarsje te houden met andere cichlide.

Het Antennebaarsje wordt vaak door beginnende aquaristen aangeschaft, omdat deze het imago heeft een makkelijke vis te zijn. Hier ben ik het niet mee eens, omdat ik uit persoonlijke ervaring weet dat deze vis lastiger is te onderhouden dan vaak wordt beweert. Het eerste obstakel waar je bij deze vis tegenaan loopt is de pondus Hydrogenium (pH) waarde. Deze waarde moet namelijk tussen de 5 pH en 6 pH liggen, terwijl dit vaak voor andere vissen hoger ligt. Het gevolg hiervan is dat veel Antennebaarsjes hieraan komen te overlijden. De Gezamelijke Hardheid (GH) van het water ligt voor deze vis tussen de 2 GH en de 10 GH. Verder is het Antennebaarsje een gemakkelijke eter. Ze lusten graag klein levend voer, zoals witte en zwarte muggenlarven, watervlooien en artemia, maar ook diepvriesvoer en droogvoer. Het zijn relatief gezien trage eters, vooral als er wat grotere vissen in het aquarium rondzwemmen. Het is dan ook verstandig om op meerdere plaatsen in je aquarium het voedsel te voeren.

Als opmerking wil ik nog meegeven dat deze vis al veel soortnamen heeft gekregen. Ik heb deze schrijfwijze gebruikt, maar je kan deze vis ook vinden onder de namen:

  • Microgeophagus ramirezi (met een C)
  • Apistogramma ramirezi
  • Papiliochromis ramirezi
  • Papilochromis ramirez

Mannetjes en vrouwtjes onderscheiden

Het geslachtsonderscheid tussen het mannetje en vrouwtje is lastig te herkennen, maar als je goed kijkt zie je wel duidelijk wel verschillen. Zo is het mannetje vaak wat groter en heeft deze mooiere kleuren. Natuurlijk herken je het mannetje aan zijn ''antenne'' dus de verlengde 2e rugvinstraal. Op de onderstaande foto's zal dit verschil duidelijker worden. Op de onderstaande foto ziet u een mannetje en een vrouwtje naast elkaar zwemmen.

 Antennevisje man en vrouw

Links ziet u een mannelijk en rechts een vrouwelijk Antennebaarsje.

Het kweken van Antennebaarsjes

Het kweken van Antennebaarsjes is vrij makkelijk, mits je mooie en gezonde vissen hebt. Zoals je op de afbeelding ziet, krijgt het vrouwtje in het broedseizoen een roze vlek op haar onderbuik. Zorg er verder voor dat de ouders voor het kweken goed doorvoedt zijn en dat de temperatuur wat omhoog gaat naar ongeveer 27°C. Antennebaarsjes zijn vrijlegger, wat inhoudt dat ze op meerdere plaatsen in het aquarium eitjes leggen. Het aantal eitjes kan wel oplopen tot 200 stuks! Beide ouders verdedigen fel hun nest, waardoor je beter een kweekbak kan gebruiken. Je kan deze kweekbak het beste voorzien van rotsen, bloempotjes en planten, want dit zijn vaak de plekken waar het vrouwtje de eitjes legt. Zodra de jongen uitkomen, gaan de ouders ze vaak verplaatsen. Dit doen ze door de jongen in hun bek te nemen en ze zo naar de andere plaats te transporteren. Zodra de ouders geen broedzorg meer vertonen kun je de ouders uitvangen en de jonen verder opkweken met artemia-naupliën.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker flappie16

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 25
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie dieren

Baardagamen

Wat zijn baardagamen

Poezen werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Huispoes

Hoe verzorg ik een hond of kat met een huidprobleem

hoe om te gaan met een hond of kat met huidproblemen

Oorproblemen bij katten

Hoe voorkom en genees je oorproblemen bij katten

De herintroductie van bevers in Nederland

De herintroductie van bevers in Nederland

Smachtende ogen en pootjes die veel kilometers willen maken

De Labrador Retriever is een makkelijke hond voor het gezin, maar heeft aandacht en verzorging nodig. In dit artikel vindt u de behoeftes van de Labrador Retriever.

Het Quarter horse, het westernpaard bij uitstek

Het Quarter Horse is een wendbaar en sterk paard dat graag voor je werkt.

De mopshond

Hier vind je een korte omschrijving van de mopshond

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken

Een huidier en nu?

Lees over hoe je tot een goede keuze voor een huisdier kan komen.

Western rijden

Westernrijden wordt steeds populairder in Nederland. De schijnbaar ongedwongen en relaxte stijl spreekt steeds meer ruiters aan.

Dierenweetjes: deel 1

Welk is het snelste, grootste, kleinste, enz... dier ter wereld?

Greyhounds in nood

De adoptie van een Greyhound

Paracheirodon axelrodi - Kardinaaltetra

De Kardinaaltetra zorgt net als de Neon Tetra voor een geweldig effect in uw aquarium! Ondek hier deze bijzondere vis!

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

Huisdieren en vuurwerk.

huisdieren die bang zijn voor vuurwerk

Rode mul vis, en een heerlijk recept.

De rode mul vis is op 1 na de populairste vis van europa, en je kan er alle kanten mee op.

De Chihuahua

De Chihuahua, een gevoelige kleine hond

Een vreemde krokodillensoort: De gaviaal!

De gangesgaviaal is de enige overgebleven soort van zijn familie. Hij behoort tot de krokodillen en ziet er vreemd en apart uit!

Korenslangen

Richtlijnen voor verantwoord omgaan met korenslangen

Kittens africhten en verzorgen

Hoe verzorgt u uw kitten en hoe richt u uw kitten af?

Dressuur

Informatie over de dressuursport.

Budget verzorging van uw kat

Een kat goed verzorgen, hoeft niet duur te zijn.

Alles over de verzorging van verschillende dieren.

Lees van alles over het verzorgen van dieren.

Kweken met dwerghamsters.

Hoe kan u het best uw dwershamsters laten kweken.