Het Markiesje


Publicatie datum:

Artikel over de nederlandse gezelschapshond 'het Markiesje'

Gesponsorde koppelingen

Het Markiesje - ook wel Hollandse Tulphond genoemd - is een oud Nederlands ras dat sinds 1977 teruggefokt wordt uit Markiesjes-achtige honden. In 2009 is de procedure gestart om tot internationale erkenning te komen bij de F.C.I. (Fédération Cynologique International). In dit artikel geef ik een korte omschrijving van het uiterlijk, karakter, gebruik en de aanschaf van een Markiesje.

Uiterlijk

Het Markiesje is een licht gebouwd hondje dat in de kleuren zwart en zwart-wit voor komt. De meeste bonte Markiesjes hebben slechts een weinig witte aftekening bij de borst of de tenen. De beharing is halflang, glimmend en vaak wat gegolfd. De schofthoogte van een Markiesje is ongeveer 35 cm. De oren hangen en de staart wordt in een lichte boog gedragen.

Karakter

Het Markiesje is een uitzonderlijk vriendelijk en sociaal hondje. Iedereen die hij ziet wordt met enthousiasme begroet en er is geen sprake van eenkennigheid. Wél is hij waaks, maar wanneer de bezoeker binnentreedt zal hij geen tekenen van agressie vertonen. Sterker nog: hoe meer mensen hoe beter! Hierin is het Markiesje dus een echte gezelschapshond. Het liefst bij de baas op schoot en dol op knuffelen en aandacht. Gelukkig kent het Markiesje ook een andere kant. Onder zijn schattige karakter zit wel degelijk een echte hond verscholen. Graag is hij buiten in de weer of op stap met de baas.

Gebruik

Het Markiesje is veelzijdig in gebruik. Hij heeft er plezier in samen met zijn baas actief te zijn. Het zijn slimme hondjes die graag iets leren en kunnen voor verschillende hondensporten zoals: flyball, dogfrisbee, gehoorzaamheid, doggydance of obedience gebruikt worden. Het Markiesje heeft een gemiddelde energiebehoefte en is dus zeker niet onvermoeibaar. Een dagje wat minder actief is geen probleem, als er de volgende dag maar weer een flinke wandeling op het programma staat. Voor mensen die veel van huis zijn is het Markiesje niet aan te raden. Alhoewel hij best een paar uur alleen kan zijn, blijft het een gezelschapshond en kan hij niet al te lang zonder baas. Kleine kinderen zijn daarentegen geen probleem. Het Markiesje zal eerder geniéten van al die aandacht en bedrijvigheid.

Aanschaf

Wie een Markiesje aan wil schaffen zal een beetje geduld moeten hebben. De verdeling van pups geschiedt door de rasvereniging. Wie zich inschrijft komt op de wachtlijst en wordt gebeld wanneer er een hondje beschikbaar is. De snelheid waarmee de wachtlijst afgewerkt wordt is afhankelijk van het aantal pups dat er geboren wordt. In de praktijk kan de wachttijd zeker een halfjaar tot een jaar zijn, waarbij de teefjes populairder zijn dan de reutjes. Wanneer u volgens de wachtlijst in aanmerking komt voor een pup betekent dit niet automatisch dat u er ook één krijgt. Wanneer de fokker bepaalt dat hij aan u geen hondje kwijt wil, zult u zich daarbij neer moeten leggen. Wanneer u echter aan kunt tonen dat u goed voor het hondje kunt zorgen, zal het meestal geen probleem zijn. De prijs van een pup wordt ieder jaar door de rasvereniging vastgesteld en ligt in 2009 op 450,- euro.

Meer informatie over het Markiesje kunt u vinden op de site van de rasvereniging.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Poecilia reticulata - Guppy

De guppy is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. Wat een guppy allemaal nodig heeft om zorgeloos in je aquarium rond te kunnen zwemmen? Je leest het hier!

Mikrogeophagus Ramirezi - Antennebaarsje

Het is een van de meest gehouden vis onder de cichlide soorten in een aquarium. Dit visje is een lust voor het oog en zorgt voor een mooie afwisseling in je aquarium! Dus lees snel verder over deze prachtige vis!

Mag de hond op de bank?

Wat zijn de gevolgen voor het gedrag van een hond wanneer u hem op de bank laat liggen?

Zeeschildpad spreekbeurt, Zeeschildpad werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zeeschildpad.

Kattengedrag

Uitleg over het gedrag van katten

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de leefwijze van Konijnen.

De dierenbescherming

Wat is de dierenbescheming

De gekste dieren op een rijtje

Honden en katten kennen we allemaal wel. Maar heeft u ooit weleens gehoord van een yeti-krab of een quokka?

Communicatie taal van de hond

De hond en zijn communicatie middelen.

Hoe poets ik mijn paard?

Alles over het leren poetsen van paarden.

De verzorging van Mongoolse gerbils

De belangrijkste dingen die je moet weten als je van plan bent een gerbil aan te schaffen.

Diergeneeskunde studeren in Belgie

Ben je van plan diergeneeskunde te gaan studeren? Ben je uitgeloot in Nederland? Of ben je gewoon benieuwd naar studeren in belgie? Hier worden de voor en nadelen van de studie diergeneeskunde in belgie vergeleken!

Vlooien

Vlooien en hoe ze te bestrijden.

De Duitse herder

alles over de duitse herder

El chupacabra, een mythe of bestaand wezen?

De chupacabra heeft veel mensen angst aangejaagd. Bestaat het dier of eigenlijk wezen nou echt, of hoe zit dat?

De Flatcoated Retriever

Van alle retrieversoorten zijn de Golden Retriever en de Labrador Retriever verreweg het bekendst en het meest populair. Toch bezitten de andere Retriever soorten evenveel goede eigenschappen als eerstgenoemde rassen, zo niet meer!

Gerbils als huisdier

Dit leuke huisdier verlangt er naar om in uw omgeving te verblijven en vertroeteld te worden.

Informatie over honden: Socialisering en opvoeding van pups.

De socialistatie en basistraining van een puppy

Het kiezen van een hond

Een hond word vaak met een verkeerde reden gekozen

Honden en de winter

De winter komt er weer aan, dus het word weer een leuke tijd waar je met je trouwe metgezel lekker door de sneeuw kan sjouwen en spelen. Echter zitten er ook nadelen en gevaren aan sneeuw en ijs.

Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de ontwikkeling van Haaien.

Tijger spreekbeurt, Tijger werkstuk

Alles over de oorsprong en de leefwijze van de Tijger.

Mama ik wil een paard? Wat nu?

Is een paard voor een kind wel veilig? Welke positie kan de ouder innemen?

Het roodborstje

Het roodborstje nader bekeken

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken