Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!


Publicatie datum:

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

Gesponsorde koppelingen

In het eerste artikel heb ik een aantal basis communicatietechnieken uitgelegd die u kunnen helpen om de communicatie met uw kat te verbeteren. In dit tweede artikel ga ik dieper in op de onderlinge verstandhouding tussen katten, poezen en kitten. Gewoon omdat er nog zeveel meer te leren valt!

De kat is jouw huisdier en dus te gast in jouw huis. Maar laten we duidelijk zijn. De kat is geen hond. Daarmee bedoel ik dat de hond alles zal doen om het u als baasje naar uw zin te maken. Een goed opgevoede hond erkent u als baasje en luistert naar u en doet wat u wil. Van een kat hoeft u dat niet te verwachten. De tevreden kat heeft recht op zijn eigen plek in huis en vraagt daarnaast nog zoveel meer. Klinkt dit eng? Misschien, maar als u goed naar u kat luistert en geeft wat hij vraagt krijgt u zoveel liefde en aandacht terug...en dat is waarvoor u het allemaal doet, toch?

De kat doet wat hij zelf wil.

Dit klopt helemaal. Verwacht niet dat u kunt bepalen wat de kat doet en wanneer hij dat doet. De kat heeft zijn eigen ritme. Het is erg belangrijk dat de kat zijn eigen plekjes in huis heeft. Zowel een plekje laag in huis, bijvoorbeeld een mand in een rustig hoekje als een plek hoger in de kamer. Bijvoorbeeld bovenin een krabpaal. De kat kan dan kiezen wat hij op dat moment het liefste heeft. Dit kan namelijk per dag en per moment verschillen.

Verschil tussen een kat en een poes.

Waar ik het woordje kat gebruik kunt u ook zeker poes lezen. De behoeften zijn hetzelfde. Toch verschilt het karakter van een poes erg veel met die van een kat. De poes is dominant en de kater is onderdanig aan de poes. Mocht u dus denken aan het in huis nemen van een tweede of derde poes of kater is het belangrijk dit in uw achterhoofd te nemen.

Mocht u al oudere katten of poezen hebben kan het voor grote problemen zorgen wanneer u nog een volwassen kat of poes kiest. Dit zal de gehele rolverdeling namelijk veranderen. Het moet namelijk altijd duidelijk zijn voor deze beestjes wie er de baas is. En uiteindelijk zal dit vaak de poes worden. Als je dus twee poezen in huis hebt kan dit een groot probleem worden. Je loopt het risico dat de twee poezen constant gaan strijden om de baas in dit territorium te worden en dat zal voor een hoop kleerscheuren en lawaai zorgen. Als u dan ook nog een kater heeft die daar tussenin zit dan zal dit ervoor zorgen dat u drie gestreste beestjes in huis hebt. Daar wordt niemand blij van, toch?

Een tweede of derde kat erbij?

De afweging is dus of u wel een volwassen poes in huis zou moeten nemen. Mocht u al een poes hebben en toch wat gezelschap voor haar wensen kunt u best een volwassen kater overwegen. Let er wel op dat hij onderdanig van karakter moet zijn, zodat hij de poes als baas zal erkennen.

Nog een overweging is om een kitten in huis te nemen. Een volwassen kat zal een kitten maar zelden pijn doen of niet accepteren. Een kitten is ook altijd onderdanig aan de volwassen kat of poes. Mocht u al een poes of een kater en een poes in huis hebben dan is het wederom aan te raden om wel een katertje te kiezen, puur zodat er later geen gevechten uit gaan breken met de poezen onderling.

3 katten op een rij

Een kitten vinden?

Als u dan besloten heeft om een kat, poes of kitten in huis te nemen is het aan te raden dit via het dierenasiel bij u in de buurt te doen. U weet dan dat er in overleg met u naar een geschikte kat gekeken zal worden. U kunt u wensen en twijfels bespreekbaar maken met mensen die samen al tientallen jaren aan ervaring bezitten. De prijs zal wellicht wat hoger zijn maar u krijgt dan een kitten of kat die ingeënt, ontwormd, gechipt en medisch gecheckt is. Ook is hij of zij geholpen en zal de kitten na ongeveer een half jaar geholpen worden. Dit is allemaal in de prijs inbegrepen.

Mijn advies is om vooral geen kitten of kat via marktplaats te kopen. U weet niet waar hij vandaan komt en met wie u zaken doet. Mocht de kat ziek blijken te zijn dan kunt u nergens aanspraak op maken of rechten aan ontlenen.

Via deze weg heb ik getracht u wijzer te maken in de onderlinge relaties tussen katten, poezen en kittens. Zelf vang ik al jaren kittens op die bij het asiel gebracht of gevonden zijn. Mijn specialisme is het socialiseren van verwilderde kittens. Dit is dus hoe mijn persoonlijke ervaring is. Er zullen altijd uitzonderingen zijn. Mocht u uw verhaal willen delen of hebt u vragen kunt u op dit artikel reageren.

Uiteindelijk doe je dit omdat die poes, kater of kitten te lief is om het niet te doen. Ondanks dat ze een eigen willetje hebben vinden wij, de kattenliefhebber, dit beestje onweerstaanbaar en hebben we het er graag voor over. Want het is toch heerlijk om 's avonds op de bank te zitten en dat zo'n beest lekker tegen je aan kruipt?

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie dieren

De maine coon

een halflangharig kattenras uit noord amerika

Verbod nertsenhouderij

In 2024 is het afgelopen met de nertsenhouderij. Terecht?

Spreekbeurt Olifant, werkstuk Olifant

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Olifant.

Koliek

Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden en kan vele verschillende oorzaken hebben.

Xiphophorus maculatus - Platy

De platy is wereldwijd een zeer populair aquariumvisje. Wat een platy allemaal nodig heeft? Je leest het hier!

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!

Dwergpapegaai

Een dwergpapegaai en al zijn merkwaardige eigenheden.

Dierenweetjes: deel 2

Waar dienen de oren van olifant voor? Waarom geven sommige dieren licht?

hond in het asiel

Hoe leer je een hond alleen zijn.

Informatie over je hoe je een puppy alleen leert zijn. Zowel snachts als overdag

Baby in huis, hond eruit

Invloed van gezinsuitbreiding op de hond, hoe je problemen kunt voorkomen.

Geeft scharrelvlees meer dierengeluk

De discussie over de bio-industrie is momenteel heel actueel maar geeft meer scharrelvlees ook meer dierengeluk?

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.

Wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een hond

Aandachtspunten bij aanschaf van een hond

Verzorging van ratten

Hoe verzorg je een tamme rat het beste? Hierover krijg je meer informatie.

Verzorgen van een konijn

Hoe verzorg je een konijn

De Manx een staartloze kat.

De Manx, een staartloze kat, maar ondanks dat een prachtdier met een prachtkarakter.

Gyrinocheilus aymonieri - Siamese Algeneter

Geen enkel aquarium is compleet zonder algeneter. In dit artikel wordt de bekende Siamese Algeneter aan u voorgesteld!

de beagle als huisdier

samenwonen met een beagle

Franse Bulldog

Informatie over de franse bulldog

Haaien in de Noordzee

Als we naar het strand gaan in Nederland, zwemmen er dan ook haaien? Zijn deze haaien dan gevaarlijk of niet?

De samojeed

Alle belangrijke informatie over de samoyed, van geschiedenis tot verenigingen en van karakter tot opvoeding. Neem een kijkje en ontdenk zelf hoe deze hond uw hart kan veroveren

Honden en kinderen, goede combinatie of niet?!

In dit artikel komt aan bod hoe je de relatie tussen hond en kind kunt bevordelijken

Guppies

Wie eet wie bij de geboorte van de gup

De Nieuw-Zeelandse takahe: Een zeldzame loopvogel

Dit artikel gaat over de takahe, een bijzondere vogel die je vast niet bekend in de oren klinkt!