Help - mijn kat plast in huis!


Publicatie datum:

Tips om binnen plassen van katten op te lossen.

Gesponsorde koppelingen

Katten en poezen zijn vaak gezellige huisgenootjes. Maar soms brengen ze ook een hoop werk en zorgen met zich mee. Zo kan het bij een binnenkat voorkomen dat deze op een andere plek dan de kattenbak plast. Erg vervelend omdat kattenurine een bijzonder penetrante geur heeft en daarnaast uw meubeltjes en vloer kan beschadigen. Hieronder vindt u enkele handige tips waarmee u het probleem van een binnenshuis plassende kater of poes te lijf kunt gaan.

Heeft u last van een binnen plassende kater of poes? Dan is het belangrijk om te achterhalen waarom uw huisdier dit gedrag vertoont. Enkele voorbeelden zijn:

Territoriumdrift

Katten zijn erg territorium gedreven. Ze vinden het belangrijk om een plekje van zichzelf te hebben en zullen dit soms laten merken door op een bepaalde plek te plassen. Vaak neemt dit gedrag af als een kater gecastreerd is of een poes gesteriliseerd. Heeft u meer dan één kat? Dan bestaat de kans dat ze aan elkaar willen laten weten welk gebied in huis van wie is. Ook kan een nieuwe bewoner in huis, zoals een nieuwe partner of een klein kindje, een kat het gevoel geven dat het belangrijk is dat hij zijn territorium verdedigt. Zelfs een plastic tas of doos met de geur van buiten kan al een motivatie zijn om even te plassen. Een oplossing kan zijn om de kat echt een plekje voor zichzelf te geven, zoals een zolder of studeerkamer waar hij zijn eigen kattenbak, krabpaal en speeltjes heeft.

Blaasproblemen

Het gebeurt regelmatig dat een kater of poes last krijgt van de blaas. Dit kan ontstaan door het voer dat hij/zij krijgt, een castratie maar ook zonder aantoonbare reden. Bij een blaasprobleem heeft de kat pijn als hij moet plassen. Vaak plast hij maar enkele druppels en soms zit er zelfs een beetje bloed bij. Omdat de kat de pijn bij het plassen associeert met de kattenbak, gaat op zoek naar een ander plekje. In veel gevallen is dit het bad, de douche of een wasbak. De kat of poes likt ook vaak aan het plasorgaan in een poging om de pijn af te laten nemen. Denkt u dat uw kat blaasproblemen heeft? Dan is het belangrijk om tijdig contact op te nemen met een dierenarts. Want loopt een kat te lang rond met een blaasprobleem dan kan dit fatale gevolgen hebben omdat zijn blaas door de grote hoeveelheid opgeslagen urine kan knappen! U kunt met de kat of poes langsgaan bij de dierenarts maar vaak is het ook mogelijk om met behulp van een speciaal pakketje, dat u meestal goedkoop bij de dierenarts kunt aanschaffen, een urinemonster te nemen dat onderzocht kan worden. Het laten doorspoelen van de blaas en dieetvoer zijn daarna vaak afdoende om uw kat nog lang en gelukkig te laten leven zònder dat hij in huis plast.

Psychologische problemen

Het klinkt misschien raar, maar katten en poezen zijn slimme dieren en kunnen net als mensen psychologische problemen krijgen. Bent u bijvoorbeeld vaak van huis en is uw kat of poes dus regelmatig alleen thuis? Dan kan het zijn dat deze zich een beetje eenzaam voelt en daarom wil laten merken dat hij er is. Ook al is er misschien nóg een kat of poes in huis en zijn katten over het algemeen bijzonder zelfstandige dieren. Het is dus belangrijk (en eigenlijk vanzelfsprekend) om uw huisdier voldoende aandacht te geven. Koop af en toe een lekker hapje, een speeltje, praat tegen uw kat of poes en ga samen eens lekker kroelen. Ook stress of neerslachtigheid kan zich uiten in binnen plassen. Probeer de oorzaak te vinden en deze weg te nemen. Daarnaast kan een kat in uitzonderlijke gevallen (licht) dement worden, waarbij deze ineens niet meer weet waar hij/zij zich bevindt en waar de kattenbak staat. Dit kan zich uiten in klaaglijk miauwen op de vreemdste momenten van de dag zonder aantoonbare reden. U kunt in dit geval het beste contact opnemen met uw dierenarts om te kijken wat een goede oplossing is.

Hygiëne

Katten en poezen vinden hygiëne erg belangrijk! Zorg er dus voor dat de kattenbak altijd schoon is en zet etensbakjes en kattenbakken niet op dezelfde plek neer.  U wilt graag een schoontoilet? Uw kat ook!

Meer oplossingen...

U weet niet precies waarom uw kat of poes binnen plast, maar u wilt wel graag van het probleem af? Dan kan één van de volgende tips uitkomst bieden:

  • Maak de plek waar geplast is altijd zo goed mogelijk schoon! NIET met schoonmaakmiddelen waar ammoniak inzit (in urine van uw kat zit ook ammoniak en de kat zal dit herkennen), maar met bijvoorbeeld neutrale zeep, schoonmaakazijn of soda. Let wel goed op dat het te behandelen oppervlak bestand is tegen het gebruik van deze producten. Het bedrijf Ecodor verkoopt daarnaast een biologisch ontgeuringsproduct dat de geur van kattenurine op een natuurvriendelijke wijze neutraliseert. 
  • Leg aluminiumfolie op de plek waar de kat plast. De kat heeft een hekel aan het kletteren van de urine op de folie en zal wellicht weer voor de kattenbak kiezen.
  • Zet een bakje met voer op de plek waar de kat plast. Een kat is erg hygiënisch en zal niet vlug plassen op een plek waar hij ook eten krijgt.
  • Wrijf met een wattenschijfje achter de oren en op de jukbeenderen (onder de ogen) van de kat. Daar zitten kliertjes die de kat gebruikt om een geur achter te laten wanneer hij zich lekker voelt. Wrijf met het wattenschijfje op de plek waar de kat plast en met een beetje geluk laat uw kat deze voortaan links liggen.
  • Probeer eventueel een product van Feliway: http://www.feliway.nl. Feliway heeft onder andere een verdamper voor het stopcontact, waardoor uw kat zich ontspannen en op zijn/haar gemak voelt in de ruimte waar eerder geplast werd. U kunt de verdamper combineren met een spray die de werking van de verdamper versterkt.

Tot slot is het belangrijk om te begrijpen (hoe moeilijk dit ook kan zijn), dat uw kat of poes met het binnen plassen iets wil aangeven en niet opzettelijk uw vloer en/of spulletjes wil vernielen. Straffen is dus eigenlijk niet op z'n plaats en heeft over het algemeen bovendien weinig effect omdat het leed al even ervoor geschied is en de kat niet zal begrijpen waarom deze gestraft wordt. De beste instelling is om de oorzaak van het probleem zo snel mogelijk op te zoeken en op te lossen! Zodat u samen weer met veel plezier in één huis kunt wonen!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Een vogel als huisdier.

Een vogel als huisdier. Wat ben je hiervoor nodig.

Een wespenkolonie

Hoe is een wespenkolonie opgebouwd?

De verzorging van het paard

Voordat je gaat rijden, moet je eerst je paard voorbereiden

Uw Jack Russell Terrier tot in de puntjes verzorgd

Algemene verzorging van de Jack Russell Terrier

De Chihuahua

De Chihuahua, een gevoelige kleine hond

Vogelspin Grammastola Rosea Makkelijker dan u denkt

verzorging van een Grammastola Rosea vogelspin (Tarantula)

Alles over Lieveheersbeestjes

In dit artikel lees je alle over Lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes blijken het beste middel tegen zinloos geweld.

Waarom kinderen makkelijker leren paardrijden

Ik stelde me de vraag waarom het voor oudere ruiters moeilijker is om paardrijden aan te leren.

Hoe maak ik een veilige paardenknoop?

Artikel over hoe je het beste een veilige en snelle paardenknoop kan maken.

Bleekwater schadelijk voor je hond!

Bleekwater kan heel schadelijk zijn voor je hond!

Honinggoeramie (Colisa Chuna)

Informatie over de honinggoeramie ook wel bekend als de Colisa Chuna of Colisa Sota

Dieren in het tropische regenwoud.

In dit artikel lees je welke boeiende diersoorten er zich in het tropische regenwoud bevinden.

Mama ik wil een paard? Wat nu?

Is een paard voor een kind wel veilig? Welke positie kan de ouder innemen?

De jack russell terrier

zijn heel spontane en levendige honden. ze zijn zeer moedig, gehard actief en ondernemend, erg speels en zelfverzekerd.

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.

Beruchte jager uit de diepzee: De addertandvis

Addertandvissen zien er angstaanjagend uit met hun grote ogen en uitrekbare kaak. Lees dit artikel en je komt meer over dit vreemde beest te weten!

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de leefwijze van Konijnen.

De samojeed

Alle belangrijke informatie over de samoyed, van geschiedenis tot verenigingen en van karakter tot opvoeding. Neem een kijkje en ontdenk zelf hoe deze hond uw hart kan veroveren

Help - mijn kat plast in huis!

Tips om binnen plassen van katten op te lossen.

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep?

Eens in de zoveel tijd breekt er een massale vogelgriep epidemie uit. Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep.

Gerbils als huisdier

Dit leuke huisdier verlangt er naar om in uw omgeving te verblijven en vertroeteld te worden.

Smachtende ogen en pootjes die veel kilometers willen maken

De Labrador Retriever is een makkelijke hond voor het gezin, maar heeft aandacht en verzorging nodig. In dit artikel vindt u de behoeftes van de Labrador Retriever.

Tips om uw konijn warm te houden in de winter

Tips om konijnen warm te houden in de winter

Puppy's eerste stappen.

Puppy is meer dan een keuze.