De Saarlooswolfhond


Publicatie datum:

Informatie over het geschiedenis, karakter en opvoeding van de Saarlooswolfhond

Gesponsorde koppelingen

De Saarlooswolfhond is een zeldzaam Nederlands ras. De Saarlooswolfhond staat nog dicht bij de natuur. Het is een prachtige hond om te zien, maar dit ras heeft een sterk zelfstandig karakter dat niet voor beginners geschikt is.

Korte geschiedenis

Leendert Saarloos (1884-1969) hield zich bezig met het kruisen van allerlei dierenrassen. Hij experimenteerde ook met honden. Hij wilde de ideale combinatie van huishond/ werkhond fokken. Hij kruiste een Duitse herder en een Midden-Europese wolvin. Hij selecteerde de nakomelingen. Dit leidde tot het ontstaan van de Europese Wolfhond. Het ras wekte belangstelling op en kreeg aanhangers. Veel mensen vielen voor het uiterlijk, terwijl Leendert Saarloos dit minder belangrijk vond dan het karakter. Leendert wilde graag erkenning van het ras. Pas na zijn dood in 1975 werd de Europes Wolfhond erkend door de Raad van Beheer. Het ras heette vooraan Saarlooswolfhond. Enkele jaren later werd het ras ook internationaal erkend.

 

Uiterlijk

De Saarloos is een mooie wolfachtige verschijning. De ras staat hoger op zijn poten dan een Duitse Herder en heeft een soepele loop. Bij reuen is de schouderhoogte tussen 65 en 75 centimeter. Bij de teven ligt dit tussen de 60 en 70 centimeter. De vacht is stokharig met een zachte dichte ondervacht. Wolfsgrauw is de meest voorkomende kleur, maar ook bosbruin komt voor. Vroeger kwamen ook nog crèmekleurige honden voor. Qua uiterlijk lijkt de Tsjechoslowaakse Wolfhond op de Saarlooswolfhond, maar het karakter is zeer verschillend.

 

Karakter

Saarlooswolfhonden zijn zeer intelligent. Ze zijn dol op hun eigen roedel (het gezin en alles wat daarbij hoort). Ze hebben een terughoudendheid ten opzichte van vreemden en vreemde situaties. De vluchtdrift overheerst de aanvalsdrift. De Saarlooswolfhond heeft een stevige basisconditie en jachtinstinct. Ze blaffen erg weinig. De Saarlooswolfhond is niet graag alleen thuis. Veel Saarlooswolfhonden staan erom bekend meubilair te vernielen in afwezigheid van de baas vanwege het niet alleen kunnen blijven. De hond hierin goed opgevoed worden. Het is aan te raden om de Saarlooswolfhond niet als eenling te houden. Saarlooswolfhonden worden over het algemeen maar 1 keer per jaar loops, net als wolven.

 

Opvoeding

De Saarlooswolfhond vraagt veel kennis van hondengedrag. De baas moet goed om kunnen gaan met de terughoudendheid en onafhankelijkheid van het ras. Van kleins af aan moet de pup goed gesocialiseerd worden. In sommige gevallen kan de Saarlooswolfhond schuw worden voor vreemden en het onbekende. Dit kan leiden tot onaangepast gedrag. Een Saarlooswolfhond is intelligent en leert snel commando’s, maar dat betekent niet automatisch dat de hond luistert. Absolute gehoorzaamheid is van dit ras niet te verwachten, daar zijn de honden te zelfstandig voor. Saarlooswolfhonden hechten zich zeer sterk aan hun bazen. Leer de pup geleidelijk van kleins af aan dat hij ook af en toe alleen thuis moet blijven om latere problemen te voorkomen. De Saarlooswolfhond is een echte huishond, maar heeft veel beweging, ruimte en frisse lucht nodig!

 

Verzorging

Voorkom dat de nagels te lang worden. De vacht verzorgen, kan met een herdersharkje of een zaagkam. De Saarlooswolfhond verhaart het hele jaar en op sommige momenten nog meer!

 

Ziekten en erfelijke afwijkingen

Bij elk hondenras komen bepaalde ziekten en afwijkingen voor. Rasverenigingen proberen met hun fokbeleid een zo sterk en gezond mogelijk ras te waarborgen. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar PRA bij dit ras. Saarlooswolfhonden kunnen gevoelig zijn voor narcose.

 

Tips bij aanschaf van een Saarloos Wolfhond

Heb je genoeg tijd en ruimte? Kies niet voor dit ras enkel en alleen vanwege het mooie uiterlijk. Kijk op de sites van de Nederlandse Rasvereniging van Saarlooswolfhonden of op de site van de Algemene Vereniging voor liefhebbers van Saarlooswolfhonden (AVLS). Bezoek eens een keer een hondenshow, dan kun je meerdere honden in actie zien. Bezoek meerdere fokkers en laat je goed voorlichten. Er zijn talloze boeken geschreven over opvoeding van honden en rasinformatie. Bekijk ook al vast welke hondenschool in de buurt is.

Als je weet waaraan je begint, haal je met de Saarlooswolfhond een vriend voor het leven in huis.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De hamerhaai

hamerhaai

Alles over koe knuffelen.

Uit onderzoek blijkt dat koe knuffelen bij de meeste mensen een positief effect heeft.

Dieren, het oog van een dier

De beschrijving van een oog en hoe een hond of kat ziet

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!

Het geluid van een krolse kat!

Is het gedrag van een krolse katin te vermijden? Hoe ga je als dierliefhebber hiermee om?

mok bij een fries paard

Hoe behandel je mok bij een fries paard

Het leven van de slangen

Wat weten we eigenlijk over slangen ? Zijn ze allemaal gevaarlijk ? Je kan er hier over lezen.

De bordeaux dog

De beschrijving van de bordeaux dog

Cavia spreekbeurt, Cavia werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Cavia.

De hond weet dat hij fout is??

Een fout idee is dat de hond weet dat hij fout is.

Rode mul vis, en een heerlijk recept.

De rode mul vis is op 1 na de populairste vis van europa, en je kan er alle kanten mee op.

De Chihuahua

Algemene informatie over de chihuahua

Blaffende honden

Tips bij een Blaffende hond

infectie ziekten bij paarden

dit artikel is bedoeld voor mensen die graag iets willen weten over infectie ziekten bij paarden.

Axolotl - Algemeen

Dit artikel gaat over de Axolotl. Over de algemene dingen van de Axolotl.

Oorproblemen bij katten

Hoe voorkom en genees je oorproblemen bij katten

Dierenweetjes: deel 1

Welk is het snelste, grootste, kleinste, enz... dier ter wereld?

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

Beruchte jager uit de diepzee: De addertandvis

Addertandvissen zien er angstaanjagend uit met hun grote ogen en uitrekbare kaak. Lees dit artikel en je komt meer over dit vreemde beest te weten!

De Holsteiner.

Beschrijving van het paardenras, de Holsteiner.

De Antwerpse Zoo - Antwerpen - bezienswaardigheden

De Antwerpse Zoo, niet zomaar een dierentuin.

Aanschaf van een puppie

Wat komt er allemaal bij kijken, als je een puppie aanschaft.

Aanschaf van een hond: Kies de hond die bij je past.

Voorkom teleurstellingen in je zoektocht naar de ideale hond.

Join-up – Natuurlijke werkwijze met een paard

Join-up voor vertrouwen tussen u en uw paard

Help - mijn kat plast in huis!

Tips om binnen plassen van katten op te lossen.