Broholmer, de grote reus uit Denemarken


Publicatie datum:

De broholmer,een molosser met een eigen karakter.

Gesponsorde koppelingen

De Broholmer is een prachtige molosser(mastiff-achtige hond), uit Denemarken. Vroeger zeer gewaardeerd door het Deense koningshuis en vriend voor het leven.

het ontstaan

Rond de Middeleeuwen namen de Vikingen diverse soorten mastiffs mee naar hun huis in Denemarken.  Ze kruisten deze mastiffs met hun eigen honden, waardoor er een groot ras onstond, de Broholmer. Deze" Deense Mastiff" werd voornamelijk gebuikt voor de bewaking van huis en haard (de veestapel) en was erg populair bij het Deense koningshuis. Helaas waren er rond de 19de eeuw maar weinig Broholmers meer over. Sinds circa 1985 heeft men in Denemarken,  de draad weer opgepakt en is men opnieuw, met de 350 Broholmers die er toen nog over waren, een succesvol fokprogramma begonnen.

 de aanschaf

Het is pas sinds 1999 mogelijk om, als buitenlander, een Broholmer te kopen. De honden mochten tot dan toe Denemarken niet uit. En zelfs vandaag de dag nog valt het niet mee. Er worden door de Deense Broholmerclub nogal wat eisen aan de toekomstige eigenaren gesteld. Er mag maar 10% van de puppen per jaar, naar het buitenland vertrekken en maar 1 pup per nest. Men  moet eerst een jaar lid van de Broholmerclub zijn voor je een Broholmer mag  aanschaffen. Daarnaast moet je een puppycontract ondertekenen( en borg betalen). Dat houdt in dat je na 1,5 jaar, 2x naar Denemarken moet om je hond telaten testen. Het gaat hier om een karaktertest - heeft hij wel een Broholmer karakter, is hij wel stabiel genoeg. Bij de andere test wordt de hond gemeten -heeft hij wel de juiste maten en uitstraling, bij deze test worden ook de foto's van de heupen en ellebogen bekeken/gekeurd (mogen in Nederland gemaakt worden) Als alle test zijn doorlopen ontvangt de eigenaar de borg terug. Alleen de honden die zijn volledig zijn goed gekeurd kunnen eventueel gebruikt worden om mee te fokken, dit alles onder scherp toezicht van de Broholmerclub in Denemarken. Dit alles gebeurd om de gezondheid en het prima karakter van de Broholmer te behouden.

 het karakter

Brohomer is een geweldig (grote) molosser met een typerend karakter. Hij komt voor in de kleur goud/geel en zwart. Hij is vriendelijk, maar zeer argwanend naar vreemden toe.Tevens zijn de reuen niet altijd even gemakkelijk in de omgang met andere volwassen reuen. Reuen worden gemiddeld 75 cm de teven blijven wat kleiner, maar zijn toch behoorlijk grote honden. Het gewicht zit tussen de 55 en 75 kilo. Deze "Deense Mastiff"laat zich niet gemakkelijk trainen. Ze doen bijvoorbeeld een zit oefening 1x,bij de tweede keer doen ze het (misschien) met een diepe zucht maar bij de 3de keer gaat hij het commando zeker negeren, hij ziete r echt het nut niet in, om zo vaak achter elkaar hetzelfde "kunstje" te doen. Een ander voorbeeld is,als je,je Broholmer terug roept. Hij zal zich niet direct omdraaien om zich aan je voet te vleiien. Nee, hij  blijft waarschijnlijk eerst even staan, om te kijken waarom je hem roept, "dreigt er soms gevaar?" Dan is hij de eerste die er op af stormt, maakt niet uit wie, of wat het is. Hij laat onder luid geblaf en een imponerende houding, wel even zien dat er met hem(en zijn vrienden) niet te dollen valt. Het zijn geen honden die perfect luisteren, ze zijn zeer zelfstandig en doen alles op hun eigen manier. Maar als je ze hun gang laat gaan en hun zelfstandigheid en eigen werkwijze kunt waarderen, zijn het geweldig moedige kameraden, die je nooit in de steek zullen laten.

Zie ook:

Broholmer nederland

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De border collie

hoe ziet de border collie er uit en welke kleuren hebben ze?

De Antwerpse Zoo - Antwerpen - bezienswaardigheden

De Antwerpse Zoo, niet zomaar een dierentuin.

Gyrinocheilus aymonieri - Siamese Algeneter

Geen enkel aquarium is compleet zonder algeneter. In dit artikel wordt de bekende Siamese Algeneter aan u voorgesteld!

De naakte molrat: Wat maakt dit dier zo apart?

Een opmerkelijke naam voor een wel heel vreemd dier. Misschien wel één van de vreemdste dieren op onze planeet...

Uw Jack Russell Terrier tot in de puntjes verzorgd

Algemene verzorging van de Jack Russell Terrier

Aquarium gevuld met sluierstaartvisjes

Welk soort visjes wil je je aanschaffen, welk aquarium heb je nodig, welke verzorging hebben de visjes nodig... Nuttige informatie voor de beginnelingen onder ons

Pekelkreeftjes kweken (Artemia)

Snel en eenvoudig pekelkreeftjes kweken

Hoe verzorg ik een hond of kat met een huidprobleem

hoe om te gaan met een hond of kat met huidproblemen

De Amerikaanse bulldog

Alles over het karakter van de Amerikaanse bulldog

Geiten

Het houden van dwerggeiten is leuk, afwisselend en nooit saai

De kok- of kapmeeuw

Het leven van de kokmeeuw, ook wel kapmeeuw genoemd, in Nederland.

Hoe poets ik mijn paard?

Alles over het leren poetsen van paarden.

De zwarte parels onder de paarden

informatie over het friese paarden ras.

Honden trucs

Honden trucs

De Pitbull (verzorging en het ras)

Het gaat namelijk over de verzorging van de pitbull en om het ras zelf.

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!

Huisdieren en vuurwerk.

huisdieren die bang zijn voor vuurwerk

Western rijden

Westernrijden wordt steeds populairder in Nederland. De schijnbaar ongedwongen en relaxte stijl spreekt steeds meer ruiters aan.

Een pup in huis

De begin dagen van een pup bij jou in huis

De kat en zijn omgeving

Omschrijving van de zintuigen van de kat en basisregels voor de veiligheid van de kat

Budget verzorging van uw kat

Een kat goed verzorgen, hoeft niet duur te zijn.

Kattenoppas heeft het druk

Kattenoppas heeft het druk in de zomervakantie, steeds meer mensen maken gebruik van professionele kattenoppas.

Dolfijnen spreekbeurt, Dolfijnen werkstuk

Alles over Dolfijnen, de bekende tandwalvissen die iedereen leuk vind.

verschil tussen de hond en kat hun staarten die bewegen, wat wil dit zeggen?

een weetje over honden en katten waren ze kwispelen en zwaaien met hun staart

De Labrador Retriever

Ook op zoek naar een vriendelijke actieve hond?