Opvoeden van de hond


Publicatie datum:

Inleiding honden trainen met behulp van een clicker

Gesponsorde koppelingen

Een hond kan op meerdere manieren getraind worden. Een moderne methode is 'clickertraining'. Deze trainingsmethode heeft als basis dat positief gedrag beloond wordt en negatief gedrag genegeerd.

Het opvoeden van de hond vergt veel tijd energie en inzicht en kan al vanaf de 8e week plaats vinden. Het tempo van leren, bij een hond van 8-12 weken, is erg groot. Dat betekent dat hij ook in die periode net zo snel slechte dingen kan aanleren! Omdat u uw leven heel wat jaar gaat delen met uw hond is het van belang dat hij goed opgevoed wordt.

In de puppyfase zal de hond met veel nieuwe situaties en dingen in aanraking moeten komen om zo met alles bekend te raken. Dit proces heet socialisatie. Vanaf 12 weken start de nieuwe fase in de ontwikkeling: de rangordeperiode. In deze periode gaat de hond zijn positie in het gezin bepalen. Deze periode duurt tot 16 weken.

 

Trainingsmethode

Een veel gebruikte methode om een hond op te voeden is de positieve beloning. Dit houdt in dat je de hond beloond voor juist gedrag. Negatief gedrag dient genegeerd te worden. Als het gedrag niets oplevert zal de hond er vanzelf mee ophouden.

Bij het trainen van de hond kan je gebruik maken van een clicker. Dit is een apparaatje wat een klik-klak-geluid maakt. Het is te vergelijken met de klik-kikkertjes van vroeger waarmee gespeeld werd. Als je de hond leert dat het geluid van de clicker betekent dat er een beloning komt, gaat de hond dit helemaal geweldig vinden en zoveel mogelijk gaan doen om de clicker te horen. Het is dus een zeer hondvriendelijke hulpmiddel!

Het voordeel van de clicker is dat je precies het moment van beloning kunt timen. Dit is belangrijk omdat dat nu net het verschil kan uitmaken tussen het belonen van gewenst en ongewenst gedrag.

Daarnaast is het voordeel dat de click altijd hetzelfde klinkt, dit in tegenstelling tot uw stem. Als u een goede stemming hebt zal u de hond op een andere manier aanspreken dan wanneer u zich minder prettig voelt.

De clicker is een aanleermechanisme. Zodra de hond goed doorheeft wat het gewenste gedrag is, kan de clicker achterwege gelaten worden.

 

Hoe de clicker gebruiken

Zorg ervoor dat de u de clicker bekend maakt bij de hond. Zorg dat u varieert in hoe u de clicker vasthoudt en hoe u staat. U hoeft de clicker ook niet als afstandsbediening te gebruiken en te richten op de hond. Hij hoort het toch wel. Zorg er dus voor dat er variatie is. Dit geldt ook voor uw hond want als u steeds clickt als hij ligt gaat hij dat met elkaar in verband brengen en begrijpt hij de click niet in een andere houding. Om de clicker bekend te maken bij de hond begint u als volgt: U clickt en geeft wat lekkers, bijvoorbeeld een trainer. Dit herhaalt u een aantal keer. Op een gegeven moment stelt u het geven van het lekkers uit. Als de hond u verwachtingsvol aankijkt of hij gaat u een poot geven dan heeft hij de clicker begrepen. Hij snapt nu het verband. Geef hem dan zijn beloning. Dit doet u een aantal maal en steeds in een andere houding en in een andere omgeving. Zo leert de hond dat de click betekent dat hij het goed doet; dat u dat gedrag wilt zien en dat u hem daarvoor beloont. Hou er rekening mee dat als er geklikt wordt ALTIJD een beloning moet volgen, anders wordt de clicker onbetrouwbaar in de ogen van de hond. Het gebeurt altijd dat je wel een keer 'misklikt'. Geen probleem, maar wel de beloning gegeven.

Nu gaat u bepaald gedrag aanleren. Als de hond toevallig gaat zitten clickt u en geeft u hem zijn beloning. U kunt aan de oefening het commando "zit" koppelen. De oefening doet u een aantal maal net zolang totdat u merkt dat uw hond begrijpt wat de bedoeling is. U kunt het clicken langzaamaan uitstellen. Door uw norm steeds te verhogen zal uw hond beter en betrouwbaarder presteren.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Hondenras: De Boxer

Een rasbeschrijving over de Boxer.

Voeding honden en katten

Voor katten en honden is de voeding erg belangrijk, ga je zelf voeding bereiden of koop je het kant en klaar in de winkel?

Tip om je baas-zijn te bekrachtigen bij je hond

Negeren is een vorm van opvoeden van een hond die werkt!!

Maltezer

De Maltezer is een vrolijke gezelschapshond.

Guppie vissen

Houden en kweken van guppies

Er zijn dieren met blauw bloed

Wat veel mensen niet weten is dat er dieren zijn met blauw bloed! WIl je weten welke lees dan snel door.

De geschiedenis van de kat

Veel mensen hebben een kat als huisdier. Maar hoe leefden katten vroeger?

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Neushoorn.

Melkkliergezwellen bij katten.

Voelt U een bult(je) op de buik van U kat? Wat nu...

Hamster werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Hamster

De Duitse herder

alles over de duitse herder

Hoe zit een vis in elkaar?

Hoe zit een vis in elkaar? Alles over de anatomie van de vis.

Honden

Oorsprong hond

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.

De welsh mountain pony

informatie over de welsh pony

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

Uw Jack Russell Terrier tot in de puntjes verzorgd

Algemene verzorging van de Jack Russell Terrier

Aanschaf parkiet

De aanschaf van een parkiet

Rode mul vis, en een heerlijk recept.

De rode mul vis is op 1 na de populairste vis van europa, en je kan er alle kanten mee op.

De Maleise/Indische tapir

Tapirs zijn vreemde dieren, mijn lievelingsdieren. In dit artikel kom je meer te weten over 1 van de 4 soorten: De Maleise tapir.

Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep?

Eens in de zoveel tijd breekt er een massale vogelgriep epidemie uit. Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep.

Poezen werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Huispoes

Mikrogeophagus Ramirezi - Antennebaarsje

Het is een van de meest gehouden vis onder de cichlide soorten in een aquarium. Dit visje is een lust voor het oog en zorgt voor een mooie afwisseling in je aquarium! Dus lees snel verder over deze prachtige vis!

Is uw Jack Russell hond agressief?

Herken de vormen van agessie bij uw Jack Russel

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen