Opvoeden van de hond


Publicatie datum:

Inleiding honden trainen met behulp van een clicker

Gesponsorde koppelingen

Een hond kan op meerdere manieren getraind worden. Een moderne methode is 'clickertraining'. Deze trainingsmethode heeft als basis dat positief gedrag beloond wordt en negatief gedrag genegeerd.

Het opvoeden van de hond vergt veel tijd energie en inzicht en kan al vanaf de 8e week plaats vinden. Het tempo van leren, bij een hond van 8-12 weken, is erg groot. Dat betekent dat hij ook in die periode net zo snel slechte dingen kan aanleren! Omdat u uw leven heel wat jaar gaat delen met uw hond is het van belang dat hij goed opgevoed wordt.

In de puppyfase zal de hond met veel nieuwe situaties en dingen in aanraking moeten komen om zo met alles bekend te raken. Dit proces heet socialisatie. Vanaf 12 weken start de nieuwe fase in de ontwikkeling: de rangordeperiode. In deze periode gaat de hond zijn positie in het gezin bepalen. Deze periode duurt tot 16 weken.

 

Trainingsmethode

Een veel gebruikte methode om een hond op te voeden is de positieve beloning. Dit houdt in dat je de hond beloond voor juist gedrag. Negatief gedrag dient genegeerd te worden. Als het gedrag niets oplevert zal de hond er vanzelf mee ophouden.

Bij het trainen van de hond kan je gebruik maken van een clicker. Dit is een apparaatje wat een klik-klak-geluid maakt. Het is te vergelijken met de klik-kikkertjes van vroeger waarmee gespeeld werd. Als je de hond leert dat het geluid van de clicker betekent dat er een beloning komt, gaat de hond dit helemaal geweldig vinden en zoveel mogelijk gaan doen om de clicker te horen. Het is dus een zeer hondvriendelijke hulpmiddel!

Het voordeel van de clicker is dat je precies het moment van beloning kunt timen. Dit is belangrijk omdat dat nu net het verschil kan uitmaken tussen het belonen van gewenst en ongewenst gedrag.

Daarnaast is het voordeel dat de click altijd hetzelfde klinkt, dit in tegenstelling tot uw stem. Als u een goede stemming hebt zal u de hond op een andere manier aanspreken dan wanneer u zich minder prettig voelt.

De clicker is een aanleermechanisme. Zodra de hond goed doorheeft wat het gewenste gedrag is, kan de clicker achterwege gelaten worden.

 

Hoe de clicker gebruiken

Zorg ervoor dat de u de clicker bekend maakt bij de hond. Zorg dat u varieert in hoe u de clicker vasthoudt en hoe u staat. U hoeft de clicker ook niet als afstandsbediening te gebruiken en te richten op de hond. Hij hoort het toch wel. Zorg er dus voor dat er variatie is. Dit geldt ook voor uw hond want als u steeds clickt als hij ligt gaat hij dat met elkaar in verband brengen en begrijpt hij de click niet in een andere houding. Om de clicker bekend te maken bij de hond begint u als volgt: U clickt en geeft wat lekkers, bijvoorbeeld een trainer. Dit herhaalt u een aantal keer. Op een gegeven moment stelt u het geven van het lekkers uit. Als de hond u verwachtingsvol aankijkt of hij gaat u een poot geven dan heeft hij de clicker begrepen. Hij snapt nu het verband. Geef hem dan zijn beloning. Dit doet u een aantal maal en steeds in een andere houding en in een andere omgeving. Zo leert de hond dat de click betekent dat hij het goed doet; dat u dat gedrag wilt zien en dat u hem daarvoor beloont. Hou er rekening mee dat als er geklikt wordt ALTIJD een beloning moet volgen, anders wordt de clicker onbetrouwbaar in de ogen van de hond. Het gebeurt altijd dat je wel een keer 'misklikt'. Geen probleem, maar wel de beloning gegeven.

Nu gaat u bepaald gedrag aanleren. Als de hond toevallig gaat zitten clickt u en geeft u hem zijn beloning. U kunt aan de oefening het commando "zit" koppelen. De oefening doet u een aantal maal net zolang totdat u merkt dat uw hond begrijpt wat de bedoeling is. U kunt het clicken langzaamaan uitstellen. Door uw norm steeds te verhogen zal uw hond beter en betrouwbaarder presteren.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Een vogel als huisdier.

Een vogel als huisdier. Wat ben je hiervoor nodig.

Hoe onderhoud ik een rat

Dit artikel gaat over hoe je het beste een rat kan verzorgen.

Melkkliergezwellen bij katten.

Voelt U een bult(je) op de buik van U kat? Wat nu...

De jack russell terrier

zijn heel spontane en levendige honden. ze zijn zeer moedig, gehard actief en ondernemend, erg speels en zelfverzekerd.

De mopshond

Hier vind je een korte omschrijving van de mopshond

De Labrador Retriever

Ook op zoek naar een vriendelijke actieve hond?

Honden en de winter

De winter komt er weer aan, dus het word weer een leuke tijd waar je met je trouwe metgezel lekker door de sneeuw kan sjouwen en spelen. Echter zitten er ook nadelen en gevaren aan sneeuw en ijs.

Het leven van de slangen

Wat weten we eigenlijk over slangen ? Zijn ze allemaal gevaarlijk ? Je kan er hier over lezen.

Paarden, een vak apart

Het leren omgaan met paarden. De eerste keer paardrijden

Panda spreekbeurt, Panda werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Panda.

Hoe verwen ik mijn huisdier op dierendag?

Verantwoorde cadeautjes voor dierendag.

Otter Spreekbeurt, otter werkstuk

Alles over de oorsprong, de verspreiding en de leefgewoontes van de otter.

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

Is uw Jack Russell hond agressief?

Herken de vormen van agessie bij uw Jack Russel

De hamerhaai

hamerhaai

De Maleise/Indische tapir

Tapirs zijn vreemde dieren, mijn lievelingsdieren. In dit artikel kom je meer te weten over 1 van de 4 soorten: De Maleise tapir.

Apen liefde, lieve baby aapjes, gratis apen kijken

Kleine aapjes zijn zo lief, zo schattig, zo menselijk.

Axolotl - Algemeen

Dit artikel gaat over de Axolotl. Over de algemene dingen van de Axolotl.

Euthanasie

Algemene beschrijving over euthanasie bij (kleine) huisdieren.

De scholekster

Informatie over de scholekster in Nederland, waar hij leeft, hoe hij eruit ziet, wat hij eet en meer.

Honinggoeramie (Colisa Chuna)

Informatie over de honinggoeramie ook wel bekend als de Colisa Chuna of Colisa Sota

De kat en zijn omgeving

Omschrijving van de zintuigen van de kat en basisregels voor de veiligheid van de kat

De Antwerpse Zoo - Antwerpen - bezienswaardigheden

De Antwerpse Zoo, niet zomaar een dierentuin.

Wild hamsters

Hamster leeft in het wild

Stafford een knuffelbeer in een stoer jasje

Een hond die vanwege zijn uiterlijk volledig verkeerd word ingeschat.