Kittens africhten en verzorgen


Publicatie datum:

Hoe verzorgt u uw kitten en hoe richt u uw kitten af?

Gesponsorde koppelingen

Heeft u net een kitten gekocht, of gaat u binnenkort een kitten aanschaffen? Gefeliciteerd!Een kitten kan geweldig gezelschap zijn. Maar hoe voed u uw kitten op? En hoe verzorgt u uw kitten of kat? In dit artikel vind u informatie over het africhten van u kitten en over het schoon houden en borstelen.

Planten spuit

Een goed middel om een kitten af te richten is het gebruik van een hand plantenspuit op de spray stand. Zo verspreid hij een dunne water mist. Als u kitten iets doet wat u niet wil hebben, zoals krabben aan meubels of op de bank springen, spuit u wat met de plantenspuit. Zeg hierbij "nee" of een ander woord wat u in de toekomst wilt gebruiken om uw kitten duidelijk te maken dat iets niet mag. Belangrijk is dat u steeds hetzelfde woord gebruikt en dat u eerst "nee" zegt en dan pas spuit. Doe dit consequent elke keer dat u uw kitten iets ziet doen dat niet mag. Op deze manier leert de kitten de actie te associeren met het woord nee en de plantenspuit. Na een tijdje kunt u beginnen met het gewoon zeggen van het woord nee. Gebruik de plantenspuit nog wel, maar steeds minder, zodat de kitten nooit weet wanneer hij wel of niet gestraft zal worden met de plantenspuit. Zo creerd u een klassieke conditionering met variabele interval.

 Wat moet u vooral niet doen?

Katten schrikken van harde geluiden. Als u tegen u kitten schreeuwt als hij iets fout doet, zal hij deze schrikreactie gaan associeren met u. Zo kan het voorkomen dat u kitten bang wordt voor u of u stem. Doe dit dus niet. Er wordt niet voor niets aangeraden kittens op te voeden met een plantenspuit. Een plantenspuit verspreid een fijne mist van water. Het water is koud, dus katter ervaren het als onprettig. De mist is echter zo fijn, dat het geen schade kan toebrengen aan de vacht van de kat. Een directe straal water kan de vetlaag die de vacht van katten gezond houd echter wel aantasten. Straf u kat dus nooit door een plens water over hem heen te gooien, of met een tuinslang naar hem te spuiten!

Kat in bad

Katten houden zichzelf schoon. Kittens doen dit van nature al vanaf het moment dat ze een vacht hebben. Mocht u kat zichzelf niet schoon houden, raadpleeg dan een dierenarts. U kat in bad doen mag alleen in gevallen waarbij het gevaarlijker is voor u kat om niet gewassen te worden, of wanneer het voor de kat gevaarlijk is om zichzelf schoon te maken. Denk bijvoorbeeld aan: (giftige) verf in de vacht, een kat die door nat beton gelopen is, metaal schaafsel in de vacht, olie of benzine in de vacht of andere giftige stoffen zoals insectiside. In zo'n geval moet u voorkomen dat u kitten zich wast door hem zelf te wassen. Zet u kat nooit onder de douche! Van de straal raken katten in paniek. Een goede methode om eem kat te wassen is deze: Zorg voor een laag lauwwarm water een bad of gootsteen. Zet u kat voorzichtig in het water. Bent u bang dat u kat zal krabben? Draag dan handschoenen. Het water mag de buik van de kat niet raken als hij staat. Neem een beker en giet hiermee het water over de vacht van u kat. Strijk daarna met u hand, met de haargroei richtig mee, het vuil uit de vacht. Zorg wel dat u eerst de ergste viezigheid weggespoeld heeft. Het beste is om helemaal geen zeep te gebruiken. Mocht dit toch nodig zijn gebruik dan een ph neutrale shampoo zonder parfum, of haal bij u dierenwinkel een speciale katten shampoo. Droog u kat als hij eenmaal schoon is zachtjes af met een handdoek. Gebruik bij voorkeur geen fohn! Deze kan snel te warm zijn. Mocht het toch nodig zijn u kat snel droog te krijgen, gebruik dan de fonh op de laagste stand en houd hem op 30 centimeter afstand van u kat. Als u uw kat niet schoon krijgt, raadpleeg dan altijd een dierenarts!

Borstelen

Borstelen is een belangrijk deel van de verzorging van u kat. Vooral langharige katten moeten regelmatig geborsteld worden om pijnlijke klitten in het haar te voorkomen. Bij kortharige katten is borstelen geen vereiste, maar het heeft wel grote voordelen. Als u uw kat borsteld komen de haren terecht in de borstel en niet in u huis of op uw bank of kleding. Als een kat regelmatig geborsteld wordt krijgt hij minder haren binnen als hij zichzelf wast. Hierdoor zal u kat minder last hebben van haarballen. Katten verharen het meest in de herfst en in de lente, als hun vacht van veranderd in dikte. Voor raskatten met lang haar zijn speciale borstels, kammen en anti klit middelen verkrijgbaar. Gebruik geen voor mensen of poppen bedoelde kammen of borstels voor de vacht van uw kat. Koop een goede borstel bij een dierenwinkel. Borstels voor katten hebben meestal `haren` van metaal, die dicht bij elkaar staan zodat ze de losse haren vasthouden. Borstel u kat met de haar groei mee, in lange halen. Veel katten vinden dit een prettig gevoel en zullen dus stil blijven zitten. Borstel stevig, maar niet te hard, u wilt u kat geen pijn doen. Borstel nooit tegen de haargroeirichting in! Dit doet veel pijn bij katten. Haal tijdens het borstelen regematig de haren uit de borstel en gooi ze weg. Mocht u de vacht van u kat een mooie glans willen geven, koop dan een borstel met rubber noppen. Gebruik deze na de metalen borstel om de vacht te laten glansen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Aanschaf van een hond: Kies de hond die bij je past.

Voorkom teleurstellingen in je zoektocht naar de ideale hond.

Koliek

Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden en kan vele verschillende oorzaken hebben.

deense dog

1 van de grootste honden

Giraffe spreekbeurt, Giraffe werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Giraffe (Giraf)

Kattenoppas heeft het druk

Kattenoppas heeft het druk in de zomervakantie, steeds meer mensen maken gebruik van professionele kattenoppas.

Opvoeden van de hond

Inleiding honden trainen met behulp van een clicker

Dieren in het tropische regenwoud.

In dit artikel lees je welke boeiende diersoorten er zich in het tropische regenwoud bevinden.

Red de Dapan, Red de Nega panda

De Dapan of Nega panda is nog zeldzamer als de Panda.

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de leefwijze van Konijnen.

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de ontwikkeling van Haaien.

Kakapo

De kakapo behoort to de klasse van de vogels specifieker de papegaaiachtigen. Het is een groene papegaai met een korte grijze bek.

Pekelkreeftjes kweken (Artemia)

Snel en eenvoudig pekelkreeftjes kweken

Is een lekkere goedkope plofkip echt ongelukkig

De Nederlander eet nog steeds het liefst een lekkere goedkope plofkip.

De Berner Sennen

Dit artikel zal gaan over de Berner Sennen hond. Een uitvoerige bespreking, tips en raskenmerken.

De Holsteiner.

Beschrijving van het paardenras, de Holsteiner.

het antennebaarsje

Wat is een antennebaarsje en wat zijn de eigenschappen ?

Hoe een kat laten wennen aan een nieuwe kat

Problemen voorkomen is de beste remedie.

Dwergpapegaai

Een dwergpapegaai en al zijn merkwaardige eigenheden.

Beruchte jager uit de diepzee: De addertandvis

Addertandvissen zien er angstaanjagend uit met hun grote ogen en uitrekbare kaak. Lees dit artikel en je komt meer over dit vreemde beest te weten!

De Duitse Herdershond

De Duitse Herdershond is van alle markten thuis

Katten door kattenluikje: hoe?

Lees hier hoe je je kat door een kattenluikje leert gaan.

Diersoorten in stand houden door vlees te eten

Miljoenen dieren in Nederland worden in hun voortbestaan bedreigd door vegetariërs.

Geeft scharrelvlees meer dierengeluk

De discussie over de bio-industrie is momenteel heel actueel maar geeft meer scharrelvlees ook meer dierengeluk?

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken