Kittens africhten en verzorgen


Publicatie datum:

Hoe verzorgt u uw kitten en hoe richt u uw kitten af?

Gesponsorde koppelingen

Heeft u net een kitten gekocht, of gaat u binnenkort een kitten aanschaffen? Gefeliciteerd!Een kitten kan geweldig gezelschap zijn. Maar hoe voed u uw kitten op? En hoe verzorgt u uw kitten of kat? In dit artikel vind u informatie over het africhten van u kitten en over het schoon houden en borstelen.

Planten spuit

Een goed middel om een kitten af te richten is het gebruik van een hand plantenspuit op de spray stand. Zo verspreid hij een dunne water mist. Als u kitten iets doet wat u niet wil hebben, zoals krabben aan meubels of op de bank springen, spuit u wat met de plantenspuit. Zeg hierbij "nee" of een ander woord wat u in de toekomst wilt gebruiken om uw kitten duidelijk te maken dat iets niet mag. Belangrijk is dat u steeds hetzelfde woord gebruikt en dat u eerst "nee" zegt en dan pas spuit. Doe dit consequent elke keer dat u uw kitten iets ziet doen dat niet mag. Op deze manier leert de kitten de actie te associeren met het woord nee en de plantenspuit. Na een tijdje kunt u beginnen met het gewoon zeggen van het woord nee. Gebruik de plantenspuit nog wel, maar steeds minder, zodat de kitten nooit weet wanneer hij wel of niet gestraft zal worden met de plantenspuit. Zo creerd u een klassieke conditionering met variabele interval.

 Wat moet u vooral niet doen?

Katten schrikken van harde geluiden. Als u tegen u kitten schreeuwt als hij iets fout doet, zal hij deze schrikreactie gaan associeren met u. Zo kan het voorkomen dat u kitten bang wordt voor u of u stem. Doe dit dus niet. Er wordt niet voor niets aangeraden kittens op te voeden met een plantenspuit. Een plantenspuit verspreid een fijne mist van water. Het water is koud, dus katter ervaren het als onprettig. De mist is echter zo fijn, dat het geen schade kan toebrengen aan de vacht van de kat. Een directe straal water kan de vetlaag die de vacht van katten gezond houd echter wel aantasten. Straf u kat dus nooit door een plens water over hem heen te gooien, of met een tuinslang naar hem te spuiten!

Kat in bad

Katten houden zichzelf schoon. Kittens doen dit van nature al vanaf het moment dat ze een vacht hebben. Mocht u kat zichzelf niet schoon houden, raadpleeg dan een dierenarts. U kat in bad doen mag alleen in gevallen waarbij het gevaarlijker is voor u kat om niet gewassen te worden, of wanneer het voor de kat gevaarlijk is om zichzelf schoon te maken. Denk bijvoorbeeld aan: (giftige) verf in de vacht, een kat die door nat beton gelopen is, metaal schaafsel in de vacht, olie of benzine in de vacht of andere giftige stoffen zoals insectiside. In zo'n geval moet u voorkomen dat u kitten zich wast door hem zelf te wassen. Zet u kat nooit onder de douche! Van de straal raken katten in paniek. Een goede methode om eem kat te wassen is deze: Zorg voor een laag lauwwarm water een bad of gootsteen. Zet u kat voorzichtig in het water. Bent u bang dat u kat zal krabben? Draag dan handschoenen. Het water mag de buik van de kat niet raken als hij staat. Neem een beker en giet hiermee het water over de vacht van u kat. Strijk daarna met u hand, met de haargroei richtig mee, het vuil uit de vacht. Zorg wel dat u eerst de ergste viezigheid weggespoeld heeft. Het beste is om helemaal geen zeep te gebruiken. Mocht dit toch nodig zijn gebruik dan een ph neutrale shampoo zonder parfum, of haal bij u dierenwinkel een speciale katten shampoo. Droog u kat als hij eenmaal schoon is zachtjes af met een handdoek. Gebruik bij voorkeur geen fohn! Deze kan snel te warm zijn. Mocht het toch nodig zijn u kat snel droog te krijgen, gebruik dan de fonh op de laagste stand en houd hem op 30 centimeter afstand van u kat. Als u uw kat niet schoon krijgt, raadpleeg dan altijd een dierenarts!

Borstelen

Borstelen is een belangrijk deel van de verzorging van u kat. Vooral langharige katten moeten regelmatig geborsteld worden om pijnlijke klitten in het haar te voorkomen. Bij kortharige katten is borstelen geen vereiste, maar het heeft wel grote voordelen. Als u uw kat borsteld komen de haren terecht in de borstel en niet in u huis of op uw bank of kleding. Als een kat regelmatig geborsteld wordt krijgt hij minder haren binnen als hij zichzelf wast. Hierdoor zal u kat minder last hebben van haarballen. Katten verharen het meest in de herfst en in de lente, als hun vacht van veranderd in dikte. Voor raskatten met lang haar zijn speciale borstels, kammen en anti klit middelen verkrijgbaar. Gebruik geen voor mensen of poppen bedoelde kammen of borstels voor de vacht van uw kat. Koop een goede borstel bij een dierenwinkel. Borstels voor katten hebben meestal `haren` van metaal, die dicht bij elkaar staan zodat ze de losse haren vasthouden. Borstel u kat met de haar groei mee, in lange halen. Veel katten vinden dit een prettig gevoel en zullen dus stil blijven zitten. Borstel stevig, maar niet te hard, u wilt u kat geen pijn doen. Borstel nooit tegen de haargroeirichting in! Dit doet veel pijn bij katten. Haal tijdens het borstelen regematig de haren uit de borstel en gooi ze weg. Mocht u de vacht van u kat een mooie glans willen geven, koop dan een borstel met rubber noppen. Gebruik deze na de metalen borstel om de vacht te laten glansen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Honinggoeramie (Colisa Chuna)

Informatie over de honinggoeramie ook wel bekend als de Colisa Chuna of Colisa Sota

Zeeschildpad spreekbeurt, Zeeschildpad werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zeeschildpad.

Wat zijn de meest voorkomende visziekten?

Welke ziekte heeft uw vis?

De Geit

Informatie over de geit

Kakapo

De kakapo behoort to de klasse van de vogels specifieker de papegaaiachtigen. Het is een groene papegaai met een korte grijze bek.

Korenslangen

Richtlijnen voor verantwoord omgaan met korenslangen

Hoe poets ik mijn paard?

Alles over het leren poetsen van paarden.

hondentraining: naam aanleren

Hoe leer je een hond snel zijn naam goed aan

Waar vind je zeldzame mooie reetjes in Nederland?

De mooiste reetjes van Nederland verzameld op één pagina.

Nerodia Rhombifer

Nerodia Rhombifer, een waterslang met de nederlandse naam:Diamantrugwaterslang

Diergeneeskunde studeren in Belgie

Ben je van plan diergeneeskunde te gaan studeren? Ben je uitgeloot in Nederland? Of ben je gewoon benieuwd naar studeren in belgie? Hier worden de voor en nadelen van de studie diergeneeskunde in belgie vergeleken!

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

Aanschaf van een hond: Kies de hond die bij je past.

Voorkom teleurstellingen in je zoektocht naar de ideale hond.

Puppy's eerste stappen.

Puppy is meer dan een keuze.

hondengedrag: Uitvallen naar andere honden en soms ook naar mensen

hoe ga je om met een hond die uitvalt.

De Holsteiner.

Beschrijving van het paardenras, de Holsteiner.

Wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een hond

Aandachtspunten bij aanschaf van een hond

De samojeed

Alle belangrijke informatie over de samoyed, van geschiedenis tot verenigingen en van karakter tot opvoeding. Neem een kijkje en ontdenk zelf hoe deze hond uw hart kan veroveren

Vlinder spreekbeurt, Vlinder werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Vlinder.

De vogelspin

Hier lees je vanalles over de vogel spin

WWF World Wide Fund, WNF Wereld Natuur Fonds

What doen het WWF en het WNF allemaal om de dieren te beschermen.

De Labrador Retriever

Ook op zoek naar een vriendelijke actieve hond?

Is een lekkere goedkope plofkip echt ongelukkig

De Nederlander eet nog steeds het liefst een lekkere goedkope plofkip.

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

De aanschaf van een pup

de aanschaf van een pup