De Chihuahua


Publicatie datum:

Algemene informatie over de chihuahua

Gesponsorde koppelingen

Algemene informatie over chihuahua's en de belangrijkste raskenmerken.

Gesponsorde koppelingen

Geschiedenis

De Chihuahua is één van de oudste hondenrassen. Men heeft eindeloos gespeculeerd over de herkomst van dit hondje.

Er zijn voldoende bewijzen gevonden om aan te nemen dat de Chihuahua zijn oorsprong vindt in Mexico. Deze kleine hondjes speelden ook een belangrijke rol bij het leven van diverse Indianenvolkeren. Met name in dat van de Tolteken en de Azteken.

Rond 1890 kwamen deze hondjes ook naar de Verenigde Staten en werden ze al snel erg populair. In 1975 werd de 1e Chihuahua in Nederland geïmporteerd vanuit de Verenigde Staten en ingeschreven onder de naam Goedbloed´s Bambi.

 

Kenmerken

Chihuahua's staan bekend als de kleinste hondjes ter wereld. Dat betekent niet dat hun karakter klein is. In tegendeel! Ze zijn temperamentvol, speels, slim, nieuwsgierig van aard en zeer waaks. Bovendien zijn ze zeer aanhankelijk, echte knuffelaars! Hun gewicht schommelt tussen 1 en 3 kg. Chihuahua's hebben een kenmerkende appelvormige kop, een korte neus, grote wijd uit elkaar staande ogen en grote staande oren. De middellange staart hoort op de rug gedragen te worden.

 

Vacht

Chihuahua's bestaan in kortharige en langharige variant. De kortharige heeft een glanzende, gladliggende en zachte vacht. Ze zijn wat betreft karakter over het algemeen pittiger en feller dan de langharige variant. De langharige heeft lang, fijn, zacht haar; dit kan sluik of licht golvend zijn. Deze variëteit heeft een kraag en oorfranjes rond de nek.

 

Verzorging

De Chihuahua kan goed tegen de warmte en zal daarom een warm plekje in huis zoeken. Voor de haard of kachel is een lievelingsplekje van menig chihuahua. De kou vindt een (kortharige) Chihuahua over het algemeen minder prettig omdat de (blote) buik dicht bij de grond is. Dit hoeft geen probleem te zijn als de chihuahua maar in beweging blijft, zo houdt hij zichzelf warm. Soms kan een jas/truitje uitkomst bieden.

 

Opvoeding

Doordat een chihuahua een kleine hond is die niet zoveel schade kan aanrichten wordt hij over het algemeen niet of slecht opgevoed. Dit is een gemiste kans omdat een slecht opgevoede chihuahua zeer vervelend in huis kan zijn, terwijl de chihuahua van nature een leergierig ras is.

 

Huisvesting

Chihuahua's zijn uitermate geschikt om op een flat te houden vanwege het kleine formaat. Ook kunnen deze honden getraind worden om hun behoeften te doen op de kattenbak. Natuurlijk vinden Chihuahua's het wel heerlijk om buiten te spelen en te wandelen met de baas!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Hoe poets ik mijn paard?

Alles over het leren poetsen van paarden.

Waarom doet mijn hond zo?

Honden stammen af van de wolven. Lees hier hoe het gedrag dat uw hond vertoont, terug te voeren is op het wolvengedrag.

Tips om uw konijn warm te houden in de winter

Tips om konijnen warm te houden in de winter

Aanschaf van een puppie

Wat komt er allemaal bij kijken, als je een puppie aanschaft.

Vlinder spreekbeurt, Vlinder werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Vlinder.