De Border Collie


Publicatie datum:

De Border Collie is een werklustige hond.

Gesponsorde koppelingen

De Border Collie blinkt uit in hondensporten en werkt graag voor zijn baas. Hij heeft veel uitdaging nodig en is daardoor niet geschikt voor iedereen.

Gesponsorde koppelingen

De Border Collie

 

Geschiedenis

Border Collies komen oorspronkelijk uit Groot Brittanië. Op de grens (border) van Engeland en Schotland werd de bordercollie bekend door zijn kwaliteiten als schapendrijver. De collies werden alleen voor het schapendrijven gefokt. De selectie was erg streng. Dit heeft geleid tot een werklustige en actieve hond.

 

Uiterlijk

De Border Collie heeft een atletische bouw. Hij heeft een halflange of kortharige vacht. Alle kleuren zijn toegestaan. Zwart-wit is de meest voorkomende variant, waarbij de kleur wit niet mag overheersen. De meeste Border Collies hebben bruine ogen. Blue merle is een wat zeldzamere vachtkleur. Het is een combinatie van een zilverachtige kleur, bijna blauw aandoend met andere kleuren. Vaak hebben deze honden ook blauwe ogen. Zowel staande als hangende oren zijn toegestaan. De schouderhoogte van reuen is idealiter 53-55 cm. Teven zijn iets kleiner.

 

Aanleg en karakter

De Border Collie is oorspronkelijk gefokt voor het schapendrijven. Veel Border Collies hebben `the eye`. Met zijn ogen fixeert de Border Collie een schaap en dwingt zo het schaap opzij te gaan. Border Collies zijn slim, werkwillig en beweeglijk. Ze trekken zich weinig aan van weersomstandigheden. De Border Collie heeft een zogenaamde 'will to please', hij werkt graag voor zijn baas. Ook leert hij snel. Een Border Collie is gefokt om te werken. Als hij geen lichamelijke en geestelijke taken/ uitdaging krijgt, gaat hij zich vervelen. Hij kan dan huisdieren en auto´s gaan drijven of de bank slopen. Sommige Border Collies worden bij verveling lastig en zelfs agressief. De Border Collie blinkt uit in allerlei hondensporten, zoals Flyball en Obedience.

 

Opvoeding

De Border Collie hecht zich vaak vooral aan één baas. Voor deze echte werkhond is een consequente baas er belangrijk. Een goede start met puppycursus en vervolgtrainingen zijn ideaal. De Border Collie zowel lichamelijk als geestelijk bezig gehouden worden. Het moet voorkomen worden dat de Border Collie zelf activiteiten gaat bedenken! Lichamelijk kan de Border Collie zijn ei kwijt tijdens wandelingen naast de baas, fiets of hardloper. De Border Collie houdt zelf echter geen maat, hij zal vaak doorgaan totdat hij erbij neervalt. Hier moet zijn baas rekening mee houden. Geestelijk uitdagen kan door balspelen, verstopspelen en allerlei hondensporten.

 

Verzorging

  • Houd de nagels kort.
  • Zorg dat het haar tussen de voetkussentjes niet te lang wordt. De hond kan dan gaan glijden over vlakke oppervlakken.
  • Eén keer per week kammen is voldoende.
  • Houd de gehoorgang vrij. Wikkel een stukje keukenrol om een vinger en veeg voorzichtig het oor schoon.

 

Een Border Collie kopen

De Border Collie Club Nederland kan informatie verschaffen over recente nesten en fokkers. Verder worden pups op marktplaats, internet en hondenbladen aangeboden. Ga altijd kijken, een foto is niet genoeg! De pups moeten er gezond uit zien, geen afscheiding uit neus en ogen hebben. Ze moeten levendig en attent zijn. Verder is het belangrijk dat de fokker de pups heeft laten inenten en chippen.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De 5 giftigste dieren ter wereld

Je hebt veel giftige dieren maar wat zijn nou de giftigste ter wereld.

Wat zijn de meest voorkomende visziekten?

Welke ziekte heeft uw vis?

De herkomst van de hond

Hoe de hond is ontstaan zoals wij hem de dag van vandaag kennen

Diersoorten in stand houden door vlees te eten

Miljoenen dieren in Nederland worden in hun voortbestaan bedreigd door vegetariërs.

Puppy's eerste stappen.

Puppy is meer dan een keuze.