Geiten


Publicatie datum:

Het houden van dwerggeiten is leuk, afwisselend en nooit saai

Gesponsorde koppelingen

Dwerggeiten zijn kuddedieren. Ze kunnen prima in een niet al te grote wei worden gehouden als er maar genoeg afleiding is om hen bezig te houden. Verveling veroorzaakt vervelende geiten!

Het houden van dwerggeiten is een constante bron van verbazing, hilariteit en ergernis. Het zijn namelijk ontzettend eigenwijze en nieuwsgierige dieren, die alles doen wat je juist niet zou willen. Toch is het houden van dwerggeiten niet moeilijk. Geef ze een wei (dit hoeft niet al te groot, zo'n 25 m2 per geit is voldoende, maar het mag natuurlijk altijd meer), wat speelgoed (stukken boomstam, een stapel hout, grote keien o.i.d.) en een goede omheining. Dit laatste is vooral heel belangrijk, want geiten zijn geboren uitbrekers. Als je geen hek wilt waar stroom op staat, kies dan een heel stevig raster hekwerk, wat hoog genoeg is (minimaal 1,25 m) want geiten kunnen behoorlijk springen. Als je voor een eenvoudig gaas hekwerk kiest, wees er dan op voorbereid dat dit er binnen een aantal maanden niet meer uitziet. Geiten hebben namelijk de neiging om zich tegen het gaas aan te duwen, zodat binnen de kortste keren het hek eruit ziet als een poffertjespan.

Geiten houden niet van regen, dus zorg voor een overkapping of liever nog een stal/schuurtje waar ze droog en beschermd tegen de wind en de ergste kou kunnen schuilen als ze daar behoefte aan hebben. In deze ruimte kun je een ruif hangen met hooi, zodat ze daar kunnen eten als het buiten te nat en/of koud is, of als er geen gras meer groeit, zoals in de winter. Zrog ook voor een bek met vers drinkwater. Ze drinken niet veel, zeker niet als ze veel vers gras kunnen eten, maar hebben wel water nodig.

Geiten zijn gezelschapsdieren, houd dus nooit 1 geit, maar kies er minimaal 2. Aan te raden is te gaan voor vrouwtjes, geiten dus, en niet voor bokken. Bokken zijn dominanter, stinken meer en worden groter. Verder is natuurlijk de combinatie van bok en geit vragen om .... kleintjes, en het is maar de vraag of je die wil. Dwerggeiten zijn dol op gezelschap. Als de wei in het zicht van je huis is en ze horen de deur of zien je lopen, zullen ze onmiddellijk laten merken dat ze er zijn. Dit mekkeren kan soms behoorlijk irritant zijn. Hoe leuk het ook is om de geiten te zien vanuit je huis, een wei direct onder je slaapkamerraam kan je nachtrust wel eens behoorlijk verkorten!
Maak er geen gewoonte van ze buiten de 2 maaltijden per dag te voeren, want dan zullen ze elke keer als ze je zien denken dat ze eten krijgen en luid gaan mekkeren.

Spelen met dwerggeiten is enorm leuk. Je kunt gaan rennen in de wei, ze rennen gegarandeerd met je mee of achter je aan. Ook bepaalde kunstjes kun je ze aanleren. Zo kan een van mijn geiten heel goed dansen op haar achterpoten, gewoon door 1 hand boven haar kop te houden en rondjes te draaien. De andere geit wil graag op schoot liggen en knuffelen, net een grote kat.

De verzorging van dwerggeiten is niet ingewikkeld. Een schone/droge stal, een wei, vers gras, geitenvoer (2x daags), water en hooi als bijvoeding, met name in de winter, is eigenlijk al voldoende. Verder zo'n 2x per jaar een anti wormenkuur en regelmatige inspectie van hun hoeven zodat die niet te ver doorgroeien (als dat zo is, moeten ze met een zogenaamd hoefmes worden gekapt). Dit kappen kun je zelf doen of je kunt het aan de dierenarts vragen. Geiten kunnen goed tegen kou, dus zijn ook tegen onze winters goed bestand. Regelmatig borstelen zorgt voor een goede doorstroming van de huid, helpt tegen eventuele klitten en/of vervilting van de vacht, voorkomt schurft en jeuk en je bouwt nog een goede band op met je geit ook.

Kortom, geiten houden is leuk en dankbaar!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 33
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De naakte Molrat

De naakte Molrat is de enige rattensoort zonder beharing.

'Dierenzorg moet beter'

Dieren hebben recht op meer bescherming, verzorging en welzijn.

Oorproblemen bij katten

Hoe voorkom en genees je oorproblemen bij katten

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.

Werkstuk over paarden

Alles over het ontstaan en de ontwikkeling van het hedendaagse paard.

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep?

Eens in de zoveel tijd breekt er een massale vogelgriep epidemie uit. Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep.

Een vogel als huisdier.

Een vogel als huisdier. Wat ben je hiervoor nodig.

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

Gyrinocheilus aymonieri - Siamese Algeneter

Geen enkel aquarium is compleet zonder algeneter. In dit artikel wordt de bekende Siamese Algeneter aan u voorgesteld!

De jack russell terrier

zijn heel spontane en levendige honden. ze zijn zeer moedig, gehard actief en ondernemend, erg speels en zelfverzekerd.

Paard en gedrag

Er gaat veel fout in de opvoeding, omgang en training van paarden. door goed naar het paard te kijken en logisch na te denken kunnen veel van deze problemen verholpen worden op een eenvoudige manier.

Hét huisdier voor je kinderen (en jou).

Ben je op zoek naar een geschikt huisdier voor je kids en jezelf, denk dan eens na over een tamme rat.

Een asieldier als huisdier

waarom geen dier uit het asiel in huis nemen

Kijk op katten

Katten zijn beesten maar worden menselijk als je ze begrijpt.

Red de Dapan, Red de Nega panda

De Dapan of Nega panda is nog zeldzamer als de Panda.

Kattenzorg!

Alles over de kat

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!

De gekste dieren op een rijtje

Honden en katten kennen we allemaal wel. Maar heeft u ooit weleens gehoord van een yeti-krab of een quokka?

De herkomst van de Bouvier des Flandres

Broholmer, de grote reus uit Denemarken

De broholmer,een molosser met een eigen karakter.

Hoe leer je een hond alleen zijn.

Informatie over je hoe je een puppy alleen leert zijn. Zowel snachts als overdag

Kweken met dwerghamsters.

Hoe kan u het best uw dwershamsters laten kweken.

hondenetiquette misschien wel noodzakelijk

Een paar kleine tips en ideeën om het hebben van een hond ook voor je omgeving een plezier te maken.

Maurits vermist

Zoektips voor vermiste kat, aan de hand van verhaal over vermiste en teruggevonden kat.