Geiten


Publicatie datum:

Het houden van dwerggeiten is leuk, afwisselend en nooit saai

Gesponsorde koppelingen

Dwerggeiten zijn kuddedieren. Ze kunnen prima in een niet al te grote wei worden gehouden als er maar genoeg afleiding is om hen bezig te houden. Verveling veroorzaakt vervelende geiten!

Het houden van dwerggeiten is een constante bron van verbazing, hilariteit en ergernis. Het zijn namelijk ontzettend eigenwijze en nieuwsgierige dieren, die alles doen wat je juist niet zou willen. Toch is het houden van dwerggeiten niet moeilijk. Geef ze een wei (dit hoeft niet al te groot, zo'n 25 m2 per geit is voldoende, maar het mag natuurlijk altijd meer), wat speelgoed (stukken boomstam, een stapel hout, grote keien o.i.d.) en een goede omheining. Dit laatste is vooral heel belangrijk, want geiten zijn geboren uitbrekers. Als je geen hek wilt waar stroom op staat, kies dan een heel stevig raster hekwerk, wat hoog genoeg is (minimaal 1,25 m) want geiten kunnen behoorlijk springen. Als je voor een eenvoudig gaas hekwerk kiest, wees er dan op voorbereid dat dit er binnen een aantal maanden niet meer uitziet. Geiten hebben namelijk de neiging om zich tegen het gaas aan te duwen, zodat binnen de kortste keren het hek eruit ziet als een poffertjespan.

Geiten houden niet van regen, dus zorg voor een overkapping of liever nog een stal/schuurtje waar ze droog en beschermd tegen de wind en de ergste kou kunnen schuilen als ze daar behoefte aan hebben. In deze ruimte kun je een ruif hangen met hooi, zodat ze daar kunnen eten als het buiten te nat en/of koud is, of als er geen gras meer groeit, zoals in de winter. Zrog ook voor een bek met vers drinkwater. Ze drinken niet veel, zeker niet als ze veel vers gras kunnen eten, maar hebben wel water nodig.

Geiten zijn gezelschapsdieren, houd dus nooit 1 geit, maar kies er minimaal 2. Aan te raden is te gaan voor vrouwtjes, geiten dus, en niet voor bokken. Bokken zijn dominanter, stinken meer en worden groter. Verder is natuurlijk de combinatie van bok en geit vragen om .... kleintjes, en het is maar de vraag of je die wil. Dwerggeiten zijn dol op gezelschap. Als de wei in het zicht van je huis is en ze horen de deur of zien je lopen, zullen ze onmiddellijk laten merken dat ze er zijn. Dit mekkeren kan soms behoorlijk irritant zijn. Hoe leuk het ook is om de geiten te zien vanuit je huis, een wei direct onder je slaapkamerraam kan je nachtrust wel eens behoorlijk verkorten!
Maak er geen gewoonte van ze buiten de 2 maaltijden per dag te voeren, want dan zullen ze elke keer als ze je zien denken dat ze eten krijgen en luid gaan mekkeren.

Spelen met dwerggeiten is enorm leuk. Je kunt gaan rennen in de wei, ze rennen gegarandeerd met je mee of achter je aan. Ook bepaalde kunstjes kun je ze aanleren. Zo kan een van mijn geiten heel goed dansen op haar achterpoten, gewoon door 1 hand boven haar kop te houden en rondjes te draaien. De andere geit wil graag op schoot liggen en knuffelen, net een grote kat.

De verzorging van dwerggeiten is niet ingewikkeld. Een schone/droge stal, een wei, vers gras, geitenvoer (2x daags), water en hooi als bijvoeding, met name in de winter, is eigenlijk al voldoende. Verder zo'n 2x per jaar een anti wormenkuur en regelmatige inspectie van hun hoeven zodat die niet te ver doorgroeien (als dat zo is, moeten ze met een zogenaamd hoefmes worden gekapt). Dit kappen kun je zelf doen of je kunt het aan de dierenarts vragen. Geiten kunnen goed tegen kou, dus zijn ook tegen onze winters goed bestand. Regelmatig borstelen zorgt voor een goede doorstroming van de huid, helpt tegen eventuele klitten en/of vervilting van de vacht, voorkomt schurft en jeuk en je bouwt nog een goede band op met je geit ook.

Kortom, geiten houden is leuk en dankbaar!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 33
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

puppy zindelijk maken hoe ?

info over snel zindelijk maken van puppys

Maurits vermist

Zoektips voor vermiste kat, aan de hand van verhaal over vermiste en teruggevonden kat.

De Golden Retriever

Informatie en opvoeding van de Golden Retriever

De Berner Sennen

Dit artikel zal gaan over de Berner Sennen hond. Een uitvoerige bespreking, tips en raskenmerken.

Baardagamen

Wat zijn baardagamen

Kittens africhten en verzorgen

Hoe verzorgt u uw kitten en hoe richt u uw kitten af?

Muggen

Nu is een muggenbeet geen wereldnieuws, maar toch vraag ik me af of 23 oktober nog op de muggenkalender staat.

De Flatcoated Retriever

Van alle retrieversoorten zijn de Golden Retriever en de Labrador Retriever verreweg het bekendst en het meest populair. Toch bezitten de andere Retriever soorten evenveel goede eigenschappen als eerstgenoemde rassen, zo niet meer!

Buitenlandse of Nederlandse asielhond, de aankomst

Een beschrijving van de eerste dagen van de hond in zijn nieuwe gezin.

Hoe verzorg ik een hond of kat met een huidprobleem

hoe om te gaan met een hond of kat met huidproblemen

Hoe verhuis ik mijn kat(ten)?

Verhuizen geeft sowieso stress. Hoe goed je het ook regelt, er kan altijd wel iets anders lopen. Al is het maar omdat het een beetje regent. Zelf kun je al een beetje gespannen zijn maar gelukkig weet je wat er komt. Dit is voor je katten een heel ander verhaal.

EHBO bij dieren - deel 1 - hartstilstand en ademhalingsproblemen

Hoe te reageren bij een ademhalings- of hartstilstand bij uw hond of kat.

Nederlandse konijnen

Er bestaan vele konijnenrassen, hier de bekendste Nederlandse rassen.

Het roodborstje

Het roodborstje nader bekeken

De Mustang

Beschrijving van de Mustang.

de Labradoodle hype

Labradoodle VS Schnauzer

Allergie bij honden

Allergie bij honden.

Informatie over honden: Socialisering en opvoeding van pups.

De socialistatie en basistraining van een puppy

Diersoorten in stand houden door vlees te eten

Miljoenen dieren in Nederland worden in hun voortbestaan bedreigd door vegetariërs.

De Maine Coon

Algemene informatie van de Maine Coon. Hier vind je verzorgingstips, specificatie van het ras en noem maar op.

De vogelspin

Hier lees je vanalles over de vogel spin

Hoe leven vleermuizen ?

Even een beschrijving van de vleermuis, hoe ze leven en waar je ze kan vinden.

Het verzorgen van katten en poezen

Het verzorgen van katten en poezen

hondenetiquette misschien wel noodzakelijk

Een paar kleine tips en ideeën om het hebben van een hond ook voor je omgeving een plezier te maken.

hond in het asiel

Na hondenasiel dringend op zoek naar woonruimte met baas.