Geiten


Publicatie datum:

Het houden van dwerggeiten is leuk, afwisselend en nooit saai

Gesponsorde koppelingen

Dwerggeiten zijn kuddedieren. Ze kunnen prima in een niet al te grote wei worden gehouden als er maar genoeg afleiding is om hen bezig te houden. Verveling veroorzaakt vervelende geiten!

Het houden van dwerggeiten is een constante bron van verbazing, hilariteit en ergernis. Het zijn namelijk ontzettend eigenwijze en nieuwsgierige dieren, die alles doen wat je juist niet zou willen. Toch is het houden van dwerggeiten niet moeilijk. Geef ze een wei (dit hoeft niet al te groot, zo'n 25 m2 per geit is voldoende, maar het mag natuurlijk altijd meer), wat speelgoed (stukken boomstam, een stapel hout, grote keien o.i.d.) en een goede omheining. Dit laatste is vooral heel belangrijk, want geiten zijn geboren uitbrekers. Als je geen hek wilt waar stroom op staat, kies dan een heel stevig raster hekwerk, wat hoog genoeg is (minimaal 1,25 m) want geiten kunnen behoorlijk springen. Als je voor een eenvoudig gaas hekwerk kiest, wees er dan op voorbereid dat dit er binnen een aantal maanden niet meer uitziet. Geiten hebben namelijk de neiging om zich tegen het gaas aan te duwen, zodat binnen de kortste keren het hek eruit ziet als een poffertjespan.

Geiten houden niet van regen, dus zorg voor een overkapping of liever nog een stal/schuurtje waar ze droog en beschermd tegen de wind en de ergste kou kunnen schuilen als ze daar behoefte aan hebben. In deze ruimte kun je een ruif hangen met hooi, zodat ze daar kunnen eten als het buiten te nat en/of koud is, of als er geen gras meer groeit, zoals in de winter. Zrog ook voor een bek met vers drinkwater. Ze drinken niet veel, zeker niet als ze veel vers gras kunnen eten, maar hebben wel water nodig.

Geiten zijn gezelschapsdieren, houd dus nooit 1 geit, maar kies er minimaal 2. Aan te raden is te gaan voor vrouwtjes, geiten dus, en niet voor bokken. Bokken zijn dominanter, stinken meer en worden groter. Verder is natuurlijk de combinatie van bok en geit vragen om .... kleintjes, en het is maar de vraag of je die wil. Dwerggeiten zijn dol op gezelschap. Als de wei in het zicht van je huis is en ze horen de deur of zien je lopen, zullen ze onmiddellijk laten merken dat ze er zijn. Dit mekkeren kan soms behoorlijk irritant zijn. Hoe leuk het ook is om de geiten te zien vanuit je huis, een wei direct onder je slaapkamerraam kan je nachtrust wel eens behoorlijk verkorten!
Maak er geen gewoonte van ze buiten de 2 maaltijden per dag te voeren, want dan zullen ze elke keer als ze je zien denken dat ze eten krijgen en luid gaan mekkeren.

Spelen met dwerggeiten is enorm leuk. Je kunt gaan rennen in de wei, ze rennen gegarandeerd met je mee of achter je aan. Ook bepaalde kunstjes kun je ze aanleren. Zo kan een van mijn geiten heel goed dansen op haar achterpoten, gewoon door 1 hand boven haar kop te houden en rondjes te draaien. De andere geit wil graag op schoot liggen en knuffelen, net een grote kat.

De verzorging van dwerggeiten is niet ingewikkeld. Een schone/droge stal, een wei, vers gras, geitenvoer (2x daags), water en hooi als bijvoeding, met name in de winter, is eigenlijk al voldoende. Verder zo'n 2x per jaar een anti wormenkuur en regelmatige inspectie van hun hoeven zodat die niet te ver doorgroeien (als dat zo is, moeten ze met een zogenaamd hoefmes worden gekapt). Dit kappen kun je zelf doen of je kunt het aan de dierenarts vragen. Geiten kunnen goed tegen kou, dus zijn ook tegen onze winters goed bestand. Regelmatig borstelen zorgt voor een goede doorstroming van de huid, helpt tegen eventuele klitten en/of vervilting van de vacht, voorkomt schurft en jeuk en je bouwt nog een goede band op met je geit ook.

Kortom, geiten houden is leuk en dankbaar!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 33
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De Labrador Retriever

Ook op zoek naar een vriendelijke actieve hond?

De aanschaf van een pup

Waar moet je nu echt op letten bij de aanschaf van een pup?

Honden en kinderen, goede combinatie of niet?!

In dit artikel komt aan bod hoe je de relatie tussen hond en kind kunt bevordelijken

Allergie bij honden

Allergie bij honden.

Het kiezen van een hond

Een hond word vaak met een verkeerde reden gekozen

Leeuwen spreekbeurt, Leeuwen werkstuk

Alles over Leeuwen, Leeuwinnen en welpen. De leeuw, de koning der dieren.

Vlooien

Vlooien en hoe ze te bestrijden.

Korenslangen

Richtlijnen voor verantwoord omgaan met korenslangen

De grijpgrage harpij

Het is één van de grootste roofvogels ter wereld. Een arend die is vernoemd naar de net zo gevaarlijke wezens uit de Griekse mythologie.

De Arowana

In dit artikel wordt er wat informatie gegeven over de Arowana.

De snoek.

Beschrijving van de snoek.

Buitenlandse of Nederlandse asielhond, de aankomst

Een beschrijving van de eerste dagen van de hond in zijn nieuwe gezin.

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.

Giraffe spreekbeurt, Giraffe werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Giraffe (Giraf)

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken

Wie kan er paardrijden?

Iedereen kan in principe leren paardrijden. Het omgaan met paarden is niet aan een leeftijd gebonden.

Haaien in de Noordzee

Als we naar het strand gaan in Nederland, zwemmen er dan ook haaien? Zijn deze haaien dan gevaarlijk of niet?

Verbod nertsenhouderij

In 2024 is het afgelopen met de nertsenhouderij. Terecht?

De opvoeding en verzorging van honden puppies

De opvoeding en verzorging van honden puppies

Dierenweetjes: deel 1

Welk is het snelste, grootste, kleinste, enz... dier ter wereld?

Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

Waar koop ik een paard en waar moet ik op letten?

Dit artikel bevat alle informate over het kopen van een paard.

Zebra spreekbeurt, Zebra werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zebra.

WWF World Wide Fund, WNF Wereld Natuur Fonds

What doen het WWF en het WNF allemaal om de dieren te beschermen.

Paard en gedrag

Er gaat veel fout in de opvoeding, omgang en training van paarden. door goed naar het paard te kijken en logisch na te denken kunnen veel van deze problemen verholpen worden op een eenvoudige manier.