pancreas insufficientie bij de hond


Publicatie datum:

Exocriene pancreas insufficient bij duitse herders komt regelmatig voor. Hoe is dit te diagnostiseren en wat is de behandeling?

Gesponsorde koppelingen

Net als bij de mens, kan ook bij de hond de alvleesklier niet goed werken. Dit kan de gezondheid van de hond behoorlijk beinvloeden. Echter zijn er voldoende medicijnen op de markt die deze gezondheidsschade op kunnen vangen. De hond kan hierdoor een gezond leven leiden.

Om te begrijpen wat er aan de hand is bij een hond die leidt aan pancreasinsufficiëntie, is het belangrijk om te weten hoe dit orgaan bij een gezonde hond werkt.

De pancreas

De pancreas (alvleesklier/ buikspeekselklier) is een orgaan in de buikholte. De pancreas ligt gedeeltelijk achter de maag (gastor) en de twaalfvingerige darm (duodenum).Het orgaan heeft een exocriene en endocriene functie. Dit wilt zeggen dat de pancreas, sappen maakt die via kanalen in het spijsverteringskanaal uitmonden (het exocriene gedeelte) en hormonen (het endocriene gedeelte) die in het bloed worden afgescheiden.

 pancreas

 • Het endocriene gedeelte (in de staart van de pancreas) maakt de hormonen insuline, somatostatineen glucagon, deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de energiehuishouding.
 • Het exocriene gedeelte (in de kop van de pancreas) maakt enzymen en slaat deze inactief op in de acinaire cellen. Bij het passeren van voedsel in de dunne darm worden deze inactieve enzymen via de ductus pancreaticus die samen met de ductus choledochus uitmondt in de papil van Vater, toegevoegd aan de spijsvertering. Hier worden de enzymen actief en hebben hun splitsende werking op de voedselbrij. Deze enzymen zijn Amylase (zetmeel) , Lipase (vetten), Protease (eiwitten), Chemotrypsine (eiwitten)en Trypsine (eiwitten). Verder wordt er ook door de alvleesklier grote hoeveelheden natriumbicarbonaat toegevoegd. Dit neutraliseert het maagzuur. Op het moment dat er iets mis gaat in de pancreas, kan dit van invloed zijn op zowel het endocriene als exocriene gedeelte.

Blijvende insufficiënte van het exocriene gedeelte van de pancreas, kan worden veroorzaakt door een acute of chronische ontsteking. Maar het komt ook voor als een erfelijke aandoening bij met name Duitse herders en de collie. Bij deze honden is een juveniele pancreasatrofie (aangeboren vermindering van alvleesklierweefsel) de meest voorkomende oorzaak van de pancreas insufficiëntie.

Symptomen

Symptomen van een exocriene insufficiëntie zijn:

 • Grote hoeveelheden diarree;
 • Stopverf (grijzig) of gelig gekleurde ontlasting;
 • Matige/slechte vachtconditie;
 • Vermagering;
 • Overmatig drinken/ veel plassen;
 • Verhoogde/overmatige eetlust;
 • Plyfagie (ontlasting en vreemde voorwerpen eten).

Diagnosticeren

Indien een hond lijdt aan symptomen van een pancreasinsufficiëntie kan de dierenarts de diagnose op twee manieren bevestigen.

 • Faecesonderzoek: De dierenarts kijkt de pH (zuurgraad) na, deze is vaak te laag. Een teveel aan vet in de ontlasting wijst op een onvoldoende opname in de darm. Echter is deze methode alleen niet voldoende om de diagnose EPI te stellen.
 • Bloedonderzoek: Bij een hond met EPI kan de dierenarts verschillende dingen in het bloed zien. De Trypsine activiteit in de bloedbaan wordt gemeten, dit wordt de TLI-Test (Trypsine-Like-Immunoreactivity) genoemd. Bij gezonde honden is er altijd een activiteit van Trypsine te meten in het bloed, bij honden met EPI wordt er minder tot geen trypsine geproduceerd waardoor deze ook niet in het bloed aan te tonen is. Verder zal de vitamine B12 zijn gedaald in het bloed en foliumzuur gestegen.

Behandeling

Er zijn twee behandel methodes voor honden met pancreasinsufficiëntie. Bij een aantal honden kan het ook nodig zijn om behandelingen te combineren. De keuze van de juiste behandeling voor de hond is afhankelijk van een aantal factoren: wat is de hond gewend te eten? Is er goed aan een volledig dieet te komen? Wat wilt u de hond geven, volledig vlees voer of brokken? Wat is de voorkeur van de dierenarts? Het kan zijn dat u een aantal voedingsproducten uit moet proberen om de juiste behandeling voor de hond te vinden. Ga echter niet te veel zelf experimenteren maar laat u adviseren door een specialist.

 • Medicamenteus

Veel honden krijgen pancreas-enzymen voorgeschreven door de dierenarts. Zymoral is hier een voorbeeld van. De poeder wordt bij de maaltijd van de hond gegeven over de brokken/vlees heen. In dit poeder zitten enzymen die de hond zelf dus niet aanmaakt. Voordeel hiervan is dat de hond alles blijven eten qua brokken/vlees wat deze gewend was. Een andere poeder die dezelfde werking heeft is Pancrex (pancreas vet poeder). Tryplase heeft ook dezelfde werking, wordt alleen geleverd in capsule vorm. Echter dient deze geopend te worden en de poeder moet over de maaltijd worden gestrooid. Als deze enzym producten zijn te verkrijgen via www.dierapotheek.nl en www.medpets.nl. Het is wel aan te raden deze medicatie in samenwerking met de dierenarts te gebruiken.

 • Dieet

Veel voermerken hebben een aangepast pancreasinsufficiëntie dieet in hun assortiment opgenomen. In deze brokken of vlees is vers orgaanvlees (de pancreas!!!) verwerkt, hierdoor krijgt de hond de pancreasenzymen in zijn maaltijd verstrekt en hoeft er niks extra's toegevoegd te worden. Dit is een uitstekende optie indien de hond geen brokken maar alleen vers vlees eet. Let er wel op dat het voermerk een complete voeding verstrekt. Een aantal voermerken die een pancreas dieet aanbieden zijn:

Duck natuurvoeding ; www.ducknatuurvoeding.com

Carnibest Hond ; www.alldogs.nl

Een andere vorm van dieet die vaak in combinatie met de medicamenteuze behandeling wordt aangeraden is het vetarme en lichtverteerbaar dieet. Voorbeelden hiervan zijn I/D van Hill's en Eukanuba Intestinal formula.

 • Toevoegingen

Er kan vitamine B12 en antibiotica worden gegeven. Dit omdat veel honden met een pancreas insufficientie last hebben van bacteriele overgroei in de dunne darm. Omdat deze bacterieen Vitamine B12 opnemen kan de hond hier een tekort aan krijgen. Een antibiotica kuur kan deze overgroei aanpakken. Een probiotica geven kan de bacterie kolonie in de darm optimaliseren. Gebruik echter nooit een antibiotica en probiotica tegelijk gebruiken! Deze werken elkaar tegen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie dieren

Nederlandse konijnen

Er bestaan vele konijnenrassen, hier de bekendste Nederlandse rassen.

De verzorging van het paard

Voordat je gaat rijden, moet je eerst je paard voorbereiden

Maurits vermist

Zoektips voor vermiste kat, aan de hand van verhaal over vermiste en teruggevonden kat.

Koliek

Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden en kan vele verschillende oorzaken hebben.

Het verzorgen van katten en poezen

Het verzorgen van katten en poezen

Een vogel als huisdier.

Een vogel als huisdier. Wat ben je hiervoor nodig.

Het geluid van een krolse kat!

Is het gedrag van een krolse katin te vermijden? Hoe ga je als dierliefhebber hiermee om?

Poezen werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Huispoes

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?

Communicatie taal van de hond

De hond en zijn communicatie middelen.

Honinggoeramie (Colisa Chuna)

Informatie over de honinggoeramie ook wel bekend als de Colisa Chuna of Colisa Sota

Giraffe spreekbeurt, Giraffe werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Giraffe (Giraf)

Dierenweetjes: deel 2

Waar dienen de oren van olifant voor? Waarom geven sommige dieren licht?

Angst en onzekerheid bij honden

angst en onzekerheid bij honden, je kunt er iets aan doen

Korenslangen

Richtlijnen voor verantwoord omgaan met korenslangen

De aanschaf van een pup

de aanschaf van een pup

Paarden, een vak apart

Het leren omgaan met paarden. De eerste keer paardrijden

114 red een dier, animal cops komen op voor dieren

Voor de tweede keer in de geschiedenis is er een wet ter bescherming van de dieren aangenomen.

Alles over de verzorging van verschillende dieren.

Lees van alles over het verzorgen van dieren.

De border collie, een gezinshond of toch meer een werkhond?

De border collie is een uitermate gehoorzame en lieve hond. Het is een hond voor jong en oud, maar je moet ermee om kunnen gaan.

Walvissen

We gaan de walvis een beetje beter leren kennen.

Mikrogeophagus Ramirezi - Antennebaarsje

Het is een van de meest gehouden vis onder de cichlide soorten in een aquarium. Dit visje is een lust voor het oog en zorgt voor een mooie afwisseling in je aquarium! Dus lees snel verder over deze prachtige vis!

Het leven van de slangen

Wat weten we eigenlijk over slangen ? Zijn ze allemaal gevaarlijk ? Je kan er hier over lezen.

Olifantje Adopteren

Adopteer een Olifant!

De 5 giftigste dieren ter wereld

Je hebt veel giftige dieren maar wat zijn nou de giftigste ter wereld.