De verzorging van Mongoolse gerbils


Publicatie datum:

De belangrijkste dingen die je moet weten als je van plan bent een gerbil aan te schaffen.

Gesponsorde koppelingen

Gerbils worden ook wel woestijnratten, renmuizen of zandmuizen genoemd. Het zijn hele energieke, nieuwsgierige beestjes die erg leuk zijn als huisdier. Helaas schaffen veel mensen gerbils aan zonder dat ze weten hoe ze het dier precies moeten verzorgen. Daarom hier een artikel over de Mongoolse gerbil.

De oorsprong van de gerbil ligt in Mongolië. Daar leven ze in de woestijn. Een van hun vijanden is de roofvogel. Om zich te beschermen tegen de gevaren van de roofvogel hebben de gerbils een staart die ze, als ze worden gegrepen door een roofvogel aan hun staart, kunnen losmaken waardoor ze dus weer vrij zijn. Daarom mag je een gerbil nooit aan zijn staart optillen, omdat er dan kans is dat je alleen nog een staart in je handen hebt.

Huisvesting

De huisvesting van een gerbil is erg belangrijk. Een gerbil houdt erg van graven, daarom moet je er altijd voor zorgen dat je een hok hebt met een dikke laag bodembedekking. Geschikte materialen als bodembedekking zijn zand of houtkrullen. Alleen zaagsel is erg stoffig en niet goed voor de luchtwegen van je gerbil. Wat je wel kan doen is het zaagsel mengen met bijvoorbeeld zand. Ook moet je bij het kiezen van een bodembedekking letten op of het materiaal genoeg vocht opneemt. Hooi bijvoorbeeld neemt amper vocht op en is dus niet geschikt. Omdat je gerbils graag graven en je hok grotendeels uit bodembedekking bestaat is een aquarium prima geschikt als hok. Hokken met tralies is niet handig aangezien gerbils erg van knagen houden en je bodembedekking valt er uit. Ook hebben je gerbils een slaapplekje nodig. Dit kunnen je gerbils uitstekend zelf maken. Je kunt ze er wel bij helpen door wat hooi in het hok te leggen, dit gebruiken ze als nestmateriaal, en door bijvoorbeeld stevige kartonnen buisjes in het hok te leggen. Met een bloempotje met een gaatje erin zijn ze ook altijd blij. Pas wel altijd op dat er nergens in je hok scherpe randjes of iets dergelijks zitten. Het hok moet wel veilig zijn. Zandbaden vinden gerbils ook geweldig. Zet dus af en toe een bakje met zand in het hok (erg geschikt is chinchilla zand, te koop in dierenwinkel). Ze zullen er dan lekker door heen gaan rollen.

Voeding

Het basisvoer van een gerbil bestaat uit droogvoer. Dit kunt u kopen in een dierenwinkel. In de meeste dierenwinkels is speciaal gerbilvoer te koop. Als dit niet het geval is bij jouw dierenwinkel, koop dan hamstervoer. Dit is ook geschikt. Je kunt het in een voederbakje leggen of los in het hok strooien. Het laatste raad ik u sterk aan aangezien het bakje heel snel wordt ondergegraven en het natuurlijk is om het eten zelf op te zoeken.

Gerbils vinden het lekker om af en toe wat fruit en groenten te krijgen. Geef dit alleen niet te vaak in verband met het vochtgehalte. 1 of 2 keer per week is meer dan genoeg. Let op dat je ze geen spinazie en kropsla in de winter geeft in verband met het nitraatgehalte. Ook zijn een aantal planten giftig zoals venijnboom, klimop, hulst, azalea's en rododendrons. Ook rauwe bonen zijn giftig.

Verder vinden gerbils vooral zonnepitten, nootjes en meelwormen om te smullen. Geef dit alleen niet te vaak, want hier worden ze snel dik van.

Last but nog least: Zorg altijd dat er water aanwezig is in het hok!!

Aanschaf

Een gerbil kun je het beste bij hobbyfokkers kopen, omdat je dan kunt zien of ook de ouders gezond zijn. Het is wel mogelijk om een gerbil in een dierenspeciaalzaak te kopen. Als je een keuze moet maken tussen het geslacht kun je letten op het volgende: mannetjes zijn rustiger en kunnen makkelijk in een grotere groep. Vrouwtjes zijn dominant en het beste is om maximaal twee vrouwtjes samen te doen. Anders heb je kans dat ze gaan vechten. En natuurlijk is het belangrijk om te zorgen dat je of kiest voor of vrouwtjes of voor mannetjes, tenzij je natuurlijk graag een nestje wil (als dit het geval is, raad ik aan om hier eerst meer informatie over in te winnnen).

Gerbils kunnen wel tam worden, maar ze zullen nooit echte knuffeldieren worden! Hiervoor zul je toch echt een konijn of een cavia moeten kopen. Gerbils zijn ook niet geschikt voor erg jonge kinderen, omdat ze gewoon erg energiek zijn!

 

Veel plezier met je gerbils!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie dieren

Uw (buiten)konijn op warme zomerdagen

Tips om konijnen te beschermen tegen zon en hitte

Kakapo

De kakapo behoort to de klasse van de vogels specifieker de papegaaiachtigen. Het is een groene papegaai met een korte grijze bek.

Kweken met dwerghamsters.

Hoe kan u het best uw dwershamsters laten kweken.

Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

Alles over koe knuffelen.

Uit onderzoek blijkt dat koe knuffelen bij de meeste mensen een positief effect heeft.

De Golden Retriever

Informatie en opvoeding van de Golden Retriever

mok bij een fries paard

Hoe behandel je mok bij een fries paard

Het roodborstje

Het roodborstje nader bekeken

Baardagame als huisdier

Wanneer is een baardagame een geschikt huisdier?

hond in het asiel

Rhodesian Ridgeback, de brave hond.

De Rhodesian Ridgeback, een geweldige kameraad met gebruiksaanwijzing

Hondentraining: opspringen

Hoe leer je de hond het opspringen af.

De jack russell terrier

zijn heel spontane en levendige honden. ze zijn zeer moedig, gehard actief en ondernemend, erg speels en zelfverzekerd.

De gekste dieren op een rijtje

Honden en katten kennen we allemaal wel. Maar heeft u ooit weleens gehoord van een yeti-krab of een quokka?

de Labradoodle hype

Labradoodle VS Schnauzer

Waar koop ik een paard en waar moet ik op letten?

Dit artikel bevat alle informate over het kopen van een paard.

De hond alleen thuis

Hoe je een hond leert alleen thuis te zijn

Minivarkentje als huisdier

Hoe houd je een minivarken als huisdier. Waar moet je op letten?

Informatie over honden: Socialisering en opvoeding van pups.

De socialistatie en basistraining van een puppy

Join-up – Natuurlijke werkwijze met een paard

Join-up voor vertrouwen tussen u en uw paard

Help het is weer spinnentijd!

wat houd en spinnenfobie precies in en wat kun je eraan doen?

Stafford een knuffelbeer in een stoer jasje

Een hond die vanwege zijn uiterlijk volledig verkeerd word ingeschat.

Kattenzorg!

Alles over de kat

Honden trucs

Honden trucs

Zwemmen met dolfijnen, dolfijn therapie.

Onze dochter had een wens, zwemmen met dolfijnen. Dus gingen we naar Kas en Turkije.