Hondenras: De Boxer


Publicatie datum:

Een rasbeschrijving over de Boxer.

Gesponsorde koppelingen

Naam: Duitse Boxer
Land van herkomst: Duitsland
Classificatie: Dogachtigen.

De Boxer is een energieke, gespierde en vrolijke hond. Vaak wordt hij ook als onstuimig en overactief gezien, maar dit is meestal het geval als de hond in kwestie niet goed is opgevoed. Daarnaast heeft een boxer veel beweging nodig om zijn energieke aard in toom te houden.

 

Uiterlijke kenmerken van de boxer:

De boxer is een stoere, gespierde en krachtige hond om te zien. Hij heeft een kortharige, gladde vacgt. De vachtkleur van de boxer kunnen zijn: geel (licht tot roodbruin), gestroomd(bruine vacht met donkere strepen)en wit. Het is een misvatting dat boxer met een witte vacht, ook automatisch doof zijn.Witte aftekeningen op het hoofd en op de benen komen voor, evenals op de hals.

Een reu heeft een schofthoogte (de schofthoogte is het punt waar wordt gemeten, dit punt bevindt zich tussen beide schouders, achter de nek van de hond) van rond de 60 centimeter en weegt ongeveer 30 kilogram. Teefjes hebben een schofthoogte van ongeveer 55 centimeter en wegen rond de 26 à 28 kilogram.

 Boxers hebben een korte, stompe neus waarbij de kans op een onderbijt groot is. De oorzaak hiervan is een te korte bovenkaak, maar er zijn geen medische gevolgen aan een onderbijt.

Aard van de Boxer:

Een boxer is een erg actieve hond, die het geweldig vindt om te rennen en te spelen. Een boxer is geen ras om te houden om een flatje, en waar de hond maar 2à 3 keer per dag een kwartier wordt uitgelaten. Als je een boxer wel op deze manier houdt, bestaat de kans dat het huis te klein wordt voor een boxer, de hond gaat zich vervelen en kan zijn energie niet kwijt. En niemand wil een stuiterende skippybal in zijn huis..

 Het zou beter zijn als de hond minimaal 1 keer per dag mee wordt genomen op een wandeling waar de boxer lekker een uur kan rennen, let hierbij wel op in de zomer en vermijd met een hond de zon tussen 12:00 en 16:00 omdat de zon dan op haar heetst is. Honden raken erg snel oververhit omdat ze niet als mensen kunnen zweten. Ze raken hun warme kwijt via hijgen (verdamping via de tong) en hun voetzolen. Niets zo gevaarlijk als je hond in de zomer meenemen om naast de fiets te rennen! Naast oververhitting bestaat de kans dat de voetzooltjes verbranden, met alle gevolgen van dien.

 Boxers zijn geweldig met kinderen, een kind heeft een echte kameraad aan een boxer die altijd wel in is voor een spelletje! Een boxer is van oorsprong gefokt als waak en verdedigingshond, en dit zie je nog terug in de moderne boxer van nu. De boxer wil zijn familie beschermen, en zal alles doen voor zijn baas. Anderzijds is de boxer totaal niet eenkennig en wordt ieder mens uitbundig begroet.

 Wat mensen vaak onderschatten is de intelligentie van de boxer. Een boxer valt alles te leren, als dit maar op een rustige, duidelijke en consequente manier gebeurd. Maak van leren iets leuks! Een positieve benadering pakt altijd beter uit dan constant straffen. Er bestaan verschillende hondensporten waar de Boxer zeer geschikt voor is, zoals flyball en behendigheid, een leuke bezigheid voor hond en baasje!

Aanschaf van een Boxer:

Denk altijd goed na over de aanschaf van een hond en zorg dat ieder familielid het met de keuze eens is. Informeer jezelf goed over het ras en ga op zoek naar een goede fokker. Een fokker vraagt een hogere prijs dan bijvoorbeeld een particulier of een broodfokkennel, maar biedt een extra stuk service.

Zo kan je bij een fokker de ouders van de pup zien en het stamboom waarop staat of de ouders vrij zijn van heupdysplasie ( een erfelijke aandoening aan de heupen van honden). Pups bij een fokker worden ingeënt, ontwormt en gechipt en de pups groeien op in huiselijke kringen, zodat de pup al geruime tijd heeft kunnen wennen aan het gezinsleven.

Kopen bij een fokker betekent ook dat je niet meewerkt aan het doorfokken van Boxers (incest, teveel nestjes in een jaar, honden uit Oostbloklanden, enzovoort) wat naast uiterlijke kenmerken ook het risico vermindert dat er Boxers worden gefokt met "een kronkel in hun kop". En wat dacht u van een volwassen hond? Vele lieve boxers zitten te wachten in het asiel op een plekje in een fijn gezin!

Bronnenlijst:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Boxer_(hond)

http://www.nederlandseboxerclub.nl/index.php/nl/

http://www.hondencentrum.com/hondenrassen/boxer/

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De samojeed

Alle belangrijke informatie over de samoyed, van geschiedenis tot verenigingen en van karakter tot opvoeding. Neem een kijkje en ontdenk zelf hoe deze hond uw hart kan veroveren

De gekste dieren op een rijtje

Honden en katten kennen we allemaal wel. Maar heeft u ooit weleens gehoord van een yeti-krab of een quokka?

Geiten

Het houden van dwerggeiten is leuk, afwisselend en nooit saai

Reuzachtige Anaconda in Brazilie

Een duiker riskeert zijn leven in het Mato Grosso gebied in Brazilie

Nederlandse konijnen

Er bestaan vele konijnenrassen, hier de bekendste Nederlandse rassen.

Een goede socialisatie van uw pupje, doet wonderen!

Een pup moet vertrouwd raken met de wereld om hem heen. Lees hier hoe u uw pup een goede start kunt geven!

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.

Giraffe spreekbeurt, Giraffe werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Giraffe (Giraf)

Uw eerste kindje? Tips om uw hond te laten wennen.

Tips om je hond te laten wennen aan een eerste kindje

Er zijn dieren met blauw bloed

Wat veel mensen niet weten is dat er dieren zijn met blauw bloed! WIl je weten welke lees dan snel door.

Reining, de western dressuur

Reining is de western dressuur. Reining wordt voornamelijk gereden met quarters, paints en appaloosa's

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

De welsh mountain pony

informatie over de welsh pony

Kakapo

De kakapo behoort to de klasse van de vogels specifieker de papegaaiachtigen. Het is een groene papegaai met een korte grijze bek.

Een vogel als huisdier.

Een vogel als huisdier. Wat ben je hiervoor nodig.

Kattengedrag

Uitleg over het gedrag van katten

Paardrijden : De hindernissen

de verschillende hindernissen

De verzorging van Mongoolse gerbils

De belangrijkste dingen die je moet weten als je van plan bent een gerbil aan te schaffen.

brokken de ideale voeding voor je hond of voornamelijk marketing?

Waarom voeren we onze honden brokken?

Een kat die kan vliegen, vliegende kat

Kijk hier hoe je een kat kunt laten vliegen als een vogel.

Hollandse hoenderrassen

Er bestaan vele soorten hoenders, hier enkele hollandse exemplaren

Oorproblemen bij katten

Hoe voorkom en genees je oorproblemen bij katten

Vogelspin Grammastola Rosea Makkelijker dan u denkt

verzorging van een Grammastola Rosea vogelspin (Tarantula)

Barbary Leeuw

Een Afrikaanse Leeuw de Panthera Leo Leo of ook wel de Atlas Leeuw

Blaasoppie, de opblaaskikker

Dit artikel is gewijd aan één van de apartste kikkers ter wereld; de blaasoppie