Hondenras: De Boxer


Publicatie datum:

Een rasbeschrijving over de Boxer.

Gesponsorde koppelingen

Naam: Duitse Boxer
Land van herkomst: Duitsland
Classificatie: Dogachtigen.

De Boxer is een energieke, gespierde en vrolijke hond. Vaak wordt hij ook als onstuimig en overactief gezien, maar dit is meestal het geval als de hond in kwestie niet goed is opgevoed. Daarnaast heeft een boxer veel beweging nodig om zijn energieke aard in toom te houden.

 

Uiterlijke kenmerken van de boxer:

De boxer is een stoere, gespierde en krachtige hond om te zien. Hij heeft een kortharige, gladde vacgt. De vachtkleur van de boxer kunnen zijn: geel (licht tot roodbruin), gestroomd(bruine vacht met donkere strepen)en wit. Het is een misvatting dat boxer met een witte vacht, ook automatisch doof zijn.Witte aftekeningen op het hoofd en op de benen komen voor, evenals op de hals.

Een reu heeft een schofthoogte (de schofthoogte is het punt waar wordt gemeten, dit punt bevindt zich tussen beide schouders, achter de nek van de hond) van rond de 60 centimeter en weegt ongeveer 30 kilogram. Teefjes hebben een schofthoogte van ongeveer 55 centimeter en wegen rond de 26 à 28 kilogram.

 Boxers hebben een korte, stompe neus waarbij de kans op een onderbijt groot is. De oorzaak hiervan is een te korte bovenkaak, maar er zijn geen medische gevolgen aan een onderbijt.

Aard van de Boxer:

Een boxer is een erg actieve hond, die het geweldig vindt om te rennen en te spelen. Een boxer is geen ras om te houden om een flatje, en waar de hond maar 2à 3 keer per dag een kwartier wordt uitgelaten. Als je een boxer wel op deze manier houdt, bestaat de kans dat het huis te klein wordt voor een boxer, de hond gaat zich vervelen en kan zijn energie niet kwijt. En niemand wil een stuiterende skippybal in zijn huis..

 Het zou beter zijn als de hond minimaal 1 keer per dag mee wordt genomen op een wandeling waar de boxer lekker een uur kan rennen, let hierbij wel op in de zomer en vermijd met een hond de zon tussen 12:00 en 16:00 omdat de zon dan op haar heetst is. Honden raken erg snel oververhit omdat ze niet als mensen kunnen zweten. Ze raken hun warme kwijt via hijgen (verdamping via de tong) en hun voetzolen. Niets zo gevaarlijk als je hond in de zomer meenemen om naast de fiets te rennen! Naast oververhitting bestaat de kans dat de voetzooltjes verbranden, met alle gevolgen van dien.

 Boxers zijn geweldig met kinderen, een kind heeft een echte kameraad aan een boxer die altijd wel in is voor een spelletje! Een boxer is van oorsprong gefokt als waak en verdedigingshond, en dit zie je nog terug in de moderne boxer van nu. De boxer wil zijn familie beschermen, en zal alles doen voor zijn baas. Anderzijds is de boxer totaal niet eenkennig en wordt ieder mens uitbundig begroet.

 Wat mensen vaak onderschatten is de intelligentie van de boxer. Een boxer valt alles te leren, als dit maar op een rustige, duidelijke en consequente manier gebeurd. Maak van leren iets leuks! Een positieve benadering pakt altijd beter uit dan constant straffen. Er bestaan verschillende hondensporten waar de Boxer zeer geschikt voor is, zoals flyball en behendigheid, een leuke bezigheid voor hond en baasje!

Aanschaf van een Boxer:

Denk altijd goed na over de aanschaf van een hond en zorg dat ieder familielid het met de keuze eens is. Informeer jezelf goed over het ras en ga op zoek naar een goede fokker. Een fokker vraagt een hogere prijs dan bijvoorbeeld een particulier of een broodfokkennel, maar biedt een extra stuk service.

Zo kan je bij een fokker de ouders van de pup zien en het stamboom waarop staat of de ouders vrij zijn van heupdysplasie ( een erfelijke aandoening aan de heupen van honden). Pups bij een fokker worden ingeënt, ontwormt en gechipt en de pups groeien op in huiselijke kringen, zodat de pup al geruime tijd heeft kunnen wennen aan het gezinsleven.

Kopen bij een fokker betekent ook dat je niet meewerkt aan het doorfokken van Boxers (incest, teveel nestjes in een jaar, honden uit Oostbloklanden, enzovoort) wat naast uiterlijke kenmerken ook het risico vermindert dat er Boxers worden gefokt met "een kronkel in hun kop". En wat dacht u van een volwassen hond? Vele lieve boxers zitten te wachten in het asiel op een plekje in een fijn gezin!

Bronnenlijst:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Boxer_(hond)

http://www.nederlandseboxerclub.nl/index.php/nl/

http://www.hondencentrum.com/hondenrassen/boxer/


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De Maine Coon

Algemene informatie van de Maine Coon. Hier vind je verzorgingstips, specificatie van het ras en noem maar op.

Alles over de verzorging van verschillende dieren.

Lees van alles over het verzorgen van dieren.

De Flatcoated Retriever

Van alle retrieversoorten zijn de Golden Retriever en de Labrador Retriever verreweg het bekendst en het meest populair. Toch bezitten de andere Retriever soorten evenveel goede eigenschappen als eerstgenoemde rassen, zo niet meer!

Nederlandse konijnen

Er bestaan vele konijnenrassen, hier de bekendste Nederlandse rassen.

Smachtende ogen en pootjes die veel kilometers willen maken

De Labrador Retriever is een makkelijke hond voor het gezin, maar heeft aandacht en verzorging nodig. In dit artikel vindt u de behoeftes van de Labrador Retriever.

Reuzachtige Anaconda in Brazilie

Een duiker riskeert zijn leven in het Mato Grosso gebied in Brazilie

Dwergpapegaai

Een dwergpapegaai en al zijn merkwaardige eigenheden.

De Holsteiner.

Beschrijving van het paardenras, de Holsteiner.

Hoe verwen ik mijn huisdier op dierendag?

Verantwoorde cadeautjes voor dierendag.

De naakte molrat: Wat maakt dit dier zo apart?

Een opmerkelijke naam voor een wel heel vreemd dier. Misschien wel één van de vreemdste dieren op onze planeet...

Hoe poets ik mijn paard?

Alles over het leren poetsen van paarden.

De Chihuahua

De Chihuahua, een gevoelige kleine hond

De zwarte parels onder de paarden

informatie over het friese paarden ras.

hondengedrag regels om samen te spelen met je hond

regels om samen te spelen met je hond

De Pitbull (verzorging en het ras)

Het gaat namelijk over de verzorging van de pitbull en om het ras zelf.

Schildpad spreekbeurt, Schildpad werkstuk.

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Schildpad.

De Duitse herder

alles over de duitse herder

IJsbeer spreekbeurt, IJsbeer werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de IJsbeer.

De welsh mountain pony

informatie over de welsh pony

Panda spreekbeurt, Panda werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Panda.

De Labrador Retriever

Ook op zoek naar een vriendelijke actieve hond?

Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

114 red een dier, animal cops komen op voor dieren

Voor de tweede keer in de geschiedenis is er een wet ter bescherming van de dieren aangenomen.

De maine coon

een halflangharig kattenras uit noord amerika

Guppies

Wie eet wie bij de geboorte van de gup