hond in het asiel


Publicatie datum:

Gesponsorde koppelingen

In Nederland wonen circa 1,7 miljoen honden. Vorig jaar zijn ongeveer 12.185 honden in een asiel belandt. In het hele land wachten asielhonden op U. De honden zijn dan ook dringend opzoek naar een baasje dat hen een liefdevol thuis kan geven. Voor een hond uit het asiel betaalt u gemiddeld honderd euro. Dat is weinig geld voor een dier dat medisch is onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd is.

Soms kan een hond door onvoorziene omstandigheden door ziekte, overlijden of een andere baan niet langer gehouden worden. In andere gevallen is een impulsaankoop de reden van herplaatsing. De

 haalbaarheid van het hebben van een hond wordt niet altijd even goed overwogen. Helaas, rest er maar een ding in dit geval is dat afstand doen van een hond. De hond komt in een asiel terecht. Altijd beter dan de hond aan en boom vast binden. Door de hond naar het asiel te brengen kan men bemiddelen en helpen bij herplaatsing, dit duurt soms te lang. Laat een hond niet wachten en geef hem die kans die hij verdient. Honden uit een asiel zijn vaak heel trouw en hebben veel liefde nodig. Als ze merken dat ze dat krijgen, zijn het vaak hele brave honden. Ook zijn ze vaak erg makkelijk om af te richten.

Het is een hardnekkig misverstand dat het asiel of een herplaatsingsorganisatie alleen maar probleemhonden herbergt. Niets is minder waar. Vaak zijn het de omstandigheden die er voor zorgen dat een hond herplaatst moet worden. Het ligt meestal niet aan de hond zelf. Met een hond uit een herplaatsingssituatie heb je veel kans op een leuke hond. De meeste honden die herplaatst worden zijn volwassen of jong. Hierdoor kun je een goede indruk krijgen van het gedrag en het karakter van de hond. Je kunt dan beter inschatten of deze hond bij je situatie past. Een herplaatsingshond is een goede overweging als je graag een hond in huis wilt nemen. In de meeste gevallen kan je de hond op proef meenemen. Het is ook aan te raden om dit te doen. Zo kom je niet voor onnodige verrassingen te staan. Geef de hond ook tijd om zichzelf aan te passen. Een nieuw huis en nieuwe baasjes kunnen erg stresserend zijn voor de hond en hij kan zelfs bang zijn voor deze nieuwe situatie. Na een paar weken zou dit opgelost moeten zijn. Routine is hierbij heel belangrijk. Het is een dankbare taak om een hond uit een asiel een nieuwe kans te bieden. Maar hou er rekening mee dat het steeds opnieuw veranderen van omgeving voor een hond niet plezierig is. Heeft u twijfels, begin er dan niet aan!

Heeft u als inwoner van de gemeente een hond? – dan is de kans groot dat u hondenbelasting moet betalen. Dit geldt voornamelijk voor de grote gemeenten. Het bedrag is per gemeente verschillend. De belasting is hoger als u meer honden heeft. Staat uw woonplaats niet in het tabel dan is de kans op hondenbelasting nihil.

Kwijtschelding: Kunt u de hondenbelasting niet betalen? Dan kunt u misschien kwijtschelding krijgen. Let op: u kunt alleen kwijtschelding krijgen voor de eerste hond die u heeft! Voor de belasting over de andere honden is kwijtschelding niet mogelijk. Vraag het aan of kijk wat de mogelijkheden zijn.

Honden in de stad: Op terreinen waar borden staan met Uitlaatplek of Uitrengebied mag u uw hond los laten lopen. Dat geldt ook voor het strand, maar alleen op bepaalde gedeelten en in bepaalde perioden. De uitwerpselen van uw hond moet u altijd en in de meeste gevallen overal in de grote gemeente opruimen. Controleurs houden toezicht op naleving van de regels. Zij kunnen een bekeuring uitschrijven. In dehondenkaart vindt u uitgebreide informatie over deze onderwerpen. De hondenkaart is per gemeente te vinden aan het stadsdeel of op het internet. Ook bij de belastingdienst verkrijgbaar.

Los van allerlei praktische vragen is er ook nog een financieel vraagstuk. Wanneer u uw dier de zorg wilt geven die nodig is is aan te raden uw hond te verzekeren. Dit zorgt ervoor dat u niet voor onnodige verassingen komt te staan en dat u langer kunt genieten van uw hond uit het asiel.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De herintroductie van bevers in Nederland

De herintroductie van bevers in Nederland

Mama ik wil een paard? Wat nu?

Is een paard voor een kind wel veilig? Welke positie kan de ouder innemen?

EHBO bij dieren - deel 1 - hartstilstand en ademhalingsproblemen

Hoe te reageren bij een ademhalings- of hartstilstand bij uw hond of kat.

Dieren in het tropische regenwoud.

In dit artikel lees je welke boeiende diersoorten er zich in het tropische regenwoud bevinden.

Hoe zit een vis in elkaar?

Hoe zit een vis in elkaar? Alles over de anatomie van de vis.

Diergeneeskunde studeren in Belgie

Ben je van plan diergeneeskunde te gaan studeren? Ben je uitgeloot in Nederland? Of ben je gewoon benieuwd naar studeren in belgie? Hier worden de voor en nadelen van de studie diergeneeskunde in belgie vergeleken!

Vervelende dierenharen gemakkelijk verwijderen!

Tips om vervelende dierenharen te verwijderen en om de ruiperiode te verkorten.

Het Quarter horse, het westernpaard bij uitstek

Het Quarter Horse is een wendbaar en sterk paard dat graag voor je werkt.

De 5 giftigste dieren ter wereld

Je hebt veel giftige dieren maar wat zijn nou de giftigste ter wereld.

Zindelijkheidstraining voor de hond (pup)

zindelijkheidstraining

deense dog

1 van de grootste honden

Tijger spreekbeurt, Tijger werkstuk

Alles over de oorsprong en de leefwijze van de Tijger.

Blaasoppie, de opblaaskikker

Dit artikel is gewijd aan één van de apartste kikkers ter wereld; de blaasoppie

Paracheirodon axelrodi - Kardinaaltetra

De Kardinaaltetra zorgt net als de Neon Tetra voor een geweldig effect in uw aquarium! Ondek hier deze bijzondere vis!

Cavalier King Charles Spaniel

Een Cavaliertje in huis nemen? Dit is wat je moet weten

De Antwerpse Zoo - Antwerpen - bezienswaardigheden

De Antwerpse Zoo, niet zomaar een dierentuin.

Otter Spreekbeurt, otter werkstuk

Alles over de oorsprong, de verspreiding en de leefgewoontes van de otter.

het antennebaarsje

Wat is een antennebaarsje en wat zijn de eigenschappen ?

Aanlijnplicht honden is er niet voor niets

waarom is er een aanlijnplicht voor honden en waarom moet ook jij je daaraan houden.

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

Melkklieren en melkproductie

Dit artikel bevat informatie over de melkklieren en melkproductie van verschillende dieren.

De Golden Retriever

Informatie en opvoeding van de Golden Retriever

El chupacabra, een mythe of bestaand wezen?

De chupacabra heeft veel mensen angst aangejaagd. Bestaat het dier of eigenlijk wezen nou echt, of hoe zit dat?

De snoek.

Beschrijving van de snoek.

Baardagamen

Wat zijn baardagamen