hond in het asiel


Publicatie datum:

Gesponsorde koppelingen

In Nederland wonen circa 1,7 miljoen honden. Vorig jaar zijn ongeveer 12.185 honden in een asiel belandt. In het hele land wachten asielhonden op U. De honden zijn dan ook dringend opzoek naar een baasje dat hen een liefdevol thuis kan geven. Voor een hond uit het asiel betaalt u gemiddeld honderd euro. Dat is weinig geld voor een dier dat medisch is onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd is.

Soms kan een hond door onvoorziene omstandigheden door ziekte, overlijden of een andere baan niet langer gehouden worden. In andere gevallen is een impulsaankoop de reden van herplaatsing. De

 haalbaarheid van het hebben van een hond wordt niet altijd even goed overwogen. Helaas, rest er maar een ding in dit geval is dat afstand doen van een hond. De hond komt in een asiel terecht. Altijd beter dan de hond aan en boom vast binden. Door de hond naar het asiel te brengen kan men bemiddelen en helpen bij herplaatsing, dit duurt soms te lang. Laat een hond niet wachten en geef hem die kans die hij verdient. Honden uit een asiel zijn vaak heel trouw en hebben veel liefde nodig. Als ze merken dat ze dat krijgen, zijn het vaak hele brave honden. Ook zijn ze vaak erg makkelijk om af te richten.

Het is een hardnekkig misverstand dat het asiel of een herplaatsingsorganisatie alleen maar probleemhonden herbergt. Niets is minder waar. Vaak zijn het de omstandigheden die er voor zorgen dat een hond herplaatst moet worden. Het ligt meestal niet aan de hond zelf. Met een hond uit een herplaatsingssituatie heb je veel kans op een leuke hond. De meeste honden die herplaatst worden zijn volwassen of jong. Hierdoor kun je een goede indruk krijgen van het gedrag en het karakter van de hond. Je kunt dan beter inschatten of deze hond bij je situatie past. Een herplaatsingshond is een goede overweging als je graag een hond in huis wilt nemen. In de meeste gevallen kan je de hond op proef meenemen. Het is ook aan te raden om dit te doen. Zo kom je niet voor onnodige verrassingen te staan. Geef de hond ook tijd om zichzelf aan te passen. Een nieuw huis en nieuwe baasjes kunnen erg stresserend zijn voor de hond en hij kan zelfs bang zijn voor deze nieuwe situatie. Na een paar weken zou dit opgelost moeten zijn. Routine is hierbij heel belangrijk. Het is een dankbare taak om een hond uit een asiel een nieuwe kans te bieden. Maar hou er rekening mee dat het steeds opnieuw veranderen van omgeving voor een hond niet plezierig is. Heeft u twijfels, begin er dan niet aan!

Heeft u als inwoner van de gemeente een hond? – dan is de kans groot dat u hondenbelasting moet betalen. Dit geldt voornamelijk voor de grote gemeenten. Het bedrag is per gemeente verschillend. De belasting is hoger als u meer honden heeft. Staat uw woonplaats niet in het tabel dan is de kans op hondenbelasting nihil.

Kwijtschelding: Kunt u de hondenbelasting niet betalen? Dan kunt u misschien kwijtschelding krijgen. Let op: u kunt alleen kwijtschelding krijgen voor de eerste hond die u heeft! Voor de belasting over de andere honden is kwijtschelding niet mogelijk. Vraag het aan of kijk wat de mogelijkheden zijn.

Honden in de stad: Op terreinen waar borden staan met Uitlaatplek of Uitrengebied mag u uw hond los laten lopen. Dat geldt ook voor het strand, maar alleen op bepaalde gedeelten en in bepaalde perioden. De uitwerpselen van uw hond moet u altijd en in de meeste gevallen overal in de grote gemeente opruimen. Controleurs houden toezicht op naleving van de regels. Zij kunnen een bekeuring uitschrijven. In dehondenkaart vindt u uitgebreide informatie over deze onderwerpen. De hondenkaart is per gemeente te vinden aan het stadsdeel of op het internet. Ook bij de belastingdienst verkrijgbaar.

Los van allerlei praktische vragen is er ook nog een financieel vraagstuk. Wanneer u uw dier de zorg wilt geven die nodig is is aan te raden uw hond te verzekeren. Dit zorgt ervoor dat u niet voor onnodige verassingen komt te staan en dat u langer kunt genieten van uw hond uit het asiel.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De Antwerpse Zoo - Antwerpen - bezienswaardigheden

De Antwerpse Zoo, niet zomaar een dierentuin.

Reining, de western dressuur

Reining is de western dressuur. Reining wordt voornamelijk gereden met quarters, paints en appaloosa's

Aanschaf parkiet

De aanschaf van een parkiet

Smachtende ogen en pootjes die veel kilometers willen maken

De Labrador Retriever is een makkelijke hond voor het gezin, maar heeft aandacht en verzorging nodig. In dit artikel vindt u de behoeftes van de Labrador Retriever.

Barbary Leeuw

Een Afrikaanse Leeuw de Panthera Leo Leo of ook wel de Atlas Leeuw

Otter Spreekbeurt, otter werkstuk

Alles over de oorsprong, de verspreiding en de leefgewoontes van de otter.

De Manx een staartloze kat.

De Manx, een staartloze kat, maar ondanks dat een prachtdier met een prachtkarakter.

hondengedrag: Uitvallen naar andere honden en soms ook naar mensen

hoe ga je om met een hond die uitvalt.

'Dierenzorg moet beter'

Dieren hebben recht op meer bescherming, verzorging en welzijn.

Lapinporokoira, Finse/lapse herdershond

Info: Aard en omgang van de lapinporokoira

De zwangerschap van een poes

Hoe lang duurt een zwangerschap van een poes en hoe herken je die?

Verschillende kattenrassen

Wat is belangrijk bij het onderscheid tussen verschillende kattenrassen?

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken

Is een lekkere goedkope plofkip echt ongelukkig

De Nederlander eet nog steeds het liefst een lekkere goedkope plofkip.

Wie kan er paardrijden?

Iedereen kan in principe leren paardrijden. Het omgaan met paarden is niet aan een leeftijd gebonden.

Papegaaien, een mooie en speciale vogelsoort.

Maak kennis met de papegaaien, door de meest opvallende vogels die er bestaan.

Waar vind je zeldzame mooie reetjes in Nederland?

De mooiste reetjes van Nederland verzameld op één pagina.

De Amerikaanse bulldog

Alles over het karakter van de Amerikaanse bulldog

Hoe leer je een hond alleen zijn.

Informatie over je hoe je een puppy alleen leert zijn. Zowel snachts als overdag

hondentraining: controle over de beloning of zelfbeheersing

Leer uw hond uw fatsoensregels.

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Franse Bulldog

Informatie over de franse bulldog

Het geluid van een krolse kat!

Is het gedrag van een krolse katin te vermijden? Hoe ga je als dierliefhebber hiermee om?

Begrijp de taal die de kat spreekt.

In dit artikel leg ik u uit hoe u met oogcontact en non-verbale communicatie met uw kat of poes kan communiceren.

Een hond voor mijn kind

Welke viervoeter voor uw peuter?