Hoe verhuis ik mijn kat(ten)?


Publicatie datum:

Verhuizen geeft sowieso stress. Hoe goed je het ook regelt, er kan altijd wel iets anders lopen. Al is het maar omdat het een beetje regent. Zelf kun je al een beetje gespannen zijn maar gelukkig weet je wat er komt. Dit is voor je katten een heel ander verhaal.

Gesponsorde koppelingen

De voorbereidingen.

Zorg ervoor dat je goed bedenkt wat je allemaal nodig hebt. Heb je eigenlijk wel een reismandje? Als je die nog niet hebt, wil je deze dat kopen of ga je er een lenen. Voor sommige katten is een mandje lenen niet erg handig. Ze kunnen erg gevoelig zijn voor geuren en behoorlijk van slag raken als het mandje naar een andere kat ruikt. Dat is natuurlijk erg vervelend, je kat zal het die dag sowieso al zwaar krijgen. Een reismandje is over het algemeen niet zo duur bij een dierenwinkel hebben ze er toch wel een voor iets van €15,00.

De dag zelf.

Op de dag zelf is het slim om de katten eerst met bak, water, eten en speelgoed op te sluiten in bijvoorbeeld de woonkamer. Haal dan vervolgens een andere kamer helemaal leeg. 
Bijvoorbeeld de slaapkamer. Op die manier zien ze je niet continue op en neer lopen. En is er wat meer rust. Nu deze kamer helemaal leeg is kun je de voordeur weer even dichtmaken en de katten met speelgoed, bak eten en drinken in de lege kamer zetten. Leg eventueel nog een dekentje neer waar een bekende geur inzit. Zeg ook alvast het reismandje hier neer en doe het deurtje open. Op die manier kunnen ze hier vast aan wennen. Het dekentje kun ook al in het reismandje leggen. Doe de deur weer dicht en je kunt de rest van het huis leeghalen.

Het vervoeren.

Als het hele huis leeg is moeten de katten nog mee. Het is het meest prettige wanneer in het nieuwe huis al zoveel mogelijk spullen op zijn plek staan. Allereerst natuurlijk voor jezelf maar je katten zullen je ook erg dankbaar zijn. Hoe meer er mee gaat vanuit het oude huis hoe fijner voor de katten. Alles ruikt namelijk vertrouwd. Wanneer alles al op zijn plek staat is er in het nieuwe huis ook al meer rust. Wanneer je namelijk ook nog eens gaat versjouwen als de katten er al zijn zullen ze dit toch wel erg spannend vinden. Maar nu moeten je katten eerst in het mandje. Sommige katten zullen hier niet erg veel problemen mee hebben. Je pakt ze op, zet ze erin, deurtje dicht en klaar is kees. Andere katten daarentegen kunnen hier de groots mogelijke moeite mee hebben. Wanneer je ziet dat je kat continue weer uit het mandje rent is het slim om deze op de achterkant neer te zetten. Op die manier ziet het deurtje boven en kan de kat er niet zo makkelijk uitrennen. Wanneer je de kat erin tilt zal die meer tijd nodig hebben om zich om te draaien en te ontdekken waar de uitgang zit. In die tijd heb jij het deurtje alweer dichtgemaakt. Wanneer je een lange reis moet maken is het slim om een beetje water mee te nemen en eventueel wat brokjes. Zorg voor twee hoge schaaltjes zodat het water er niet direct uitklotst. Pak de kattenbak in, de brokjes en het waterbakje en rijden maar.

Bij aankomst.

Aangekomen in het nieuwe huis pak je als eerste de kattenbak uit de auto. Wanneer je deze leeg hebt gehaald zul je deze natuurlijk eerst weer moeten vullen. Het is slim om de bak direct op de plek te zetten waar je hem wilt hebben. Zet ook het water en het voer neer om de vaste plek. Op deze manier weten de katten dit al snel te vinden. Helemaal ideaal is het om de katten uit het mandje te laten voor de kattenbak. Zorg dat het deurtje van de reismand gericht staat naar de ingang van de bak. Op die manier is dit het eerst wat ze zien en gaan ze vanuit daar de rest van het huis ontdekken. Het kan natuurlijk, wanneer je kat wat angstig aangelegd is een tijd duren voordat hij/ zij het mandje uitkomt. Geef het even de tijd. Ga ondertussen zelf lekker rustig op de bank zitten met wat drinken en laat ze maar ontdekken. Wanneer je zelf rustig bent straal je dit ook uit en kan dit een positief effect hebben op de katten. Je held zal intussen al uit de mand zijn en alles gaan ontdekken. Wanneer je kat(ten) uit het mandje zijn ruim je deze weer op. Op die manier kunnen ze rustig hun nieuwe plekje veroveren.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Huisdieren en vuurwerk.

huisdieren die bang zijn voor vuurwerk

Guppies

Wie eet wie bij de geboorte van de gup

Dierenweetjes: deel 2

Waar dienen de oren van olifant voor? Waarom geven sommige dieren licht?

De Labrador Retriever

Ook op zoek naar een vriendelijke actieve hond?

Kittens

De verzorging van een kitten

Buitenlandse hond of Nederlandse asielhond, rust en stabiliteit

Geef de hond rust en stabiliteit als hij pas bij je woont

Hondentraining: opspringen

Hoe leer je de hond het opspringen af.

Greyhounds in nood

De adoptie van een Greyhound

Help - mijn kat plast in huis!

Tips om binnen plassen van katten op te lossen.

brokken de ideale voeding voor je hond of voornamelijk marketing?

Waarom voeren we onze honden brokken?

Vervelende dierenharen gemakkelijk verwijderen!

Tips om vervelende dierenharen te verwijderen en om de ruiperiode te verkorten.

Hoe leer je een hond alleen zijn.

Informatie over je hoe je een puppy alleen leert zijn. Zowel snachts als overdag

Honden en hun instinct

Ze zijn zo anders dan iedereen denkt

Waarom honden vechten

Waarom honden vechten komt door verschillende oorzaken. een korte beschrijving geeft u meer inzicht

Uw eerste kindje? Tips om uw hond te laten wennen.

Tips om je hond te laten wennen aan een eerste kindje

De verzorging van Mongoolse gerbils

De belangrijkste dingen die je moet weten als je van plan bent een gerbil aan te schaffen.

De Mustang

Beschrijving van de Mustang.

De maine coon

een halflangharig kattenras uit noord amerika

Welke planten zijn veilig voor mijn konijn? Welke zijn giftig?

In dit artikel kan je enkele planten vinden die je konijn mag eten. Het geeft ook enkele planten weer die giftig zijn voor konijnen.

Otter Spreekbeurt, otter werkstuk

Alles over de oorsprong, de verspreiding en de leefgewoontes van de otter.

Tips om uw konijn warm te houden in de winter

Tips om konijnen warm te houden in de winter

Wie kan er paardrijden?

Iedereen kan in principe leren paardrijden. Het omgaan met paarden is niet aan een leeftijd gebonden.

Haaien in de Noordzee

Als we naar het strand gaan in Nederland, zwemmen er dan ook haaien? Zijn deze haaien dan gevaarlijk of niet?

De Haflinger

De Haflinger is een kleine geharde bergpony. Hij is vernoemd naar het dorp Hafling in Zuid-Tirol.

Oververhitting bij honden

De gevaren van oververhitting bij honden.