Begrijp de taal die de kat spreekt.


Publicatie datum:

In dit artikel leg ik u uit hoe u met oogcontact en non-verbale communicatie met uw kat of poes kan communiceren.

Gesponsorde koppelingen

Een kat kan niet praten, maar een kat communiceert met u door middel van non-verbale communicatie en oogcontact. Helaas begrijpen wij die taal vaak niet. Toch kan het wel erg nuttig zijn om deze taal te begrijpen en zelfs terug te "spreken"! Wilt u nog meer weten over het in huis houden van katten vind u hier deel 2 van dit artikel.

De kattentaal.

Kattentaal

De meeste mensen kunnen redelijk goed aan hun eigen kat zien wat het humeur van de kat is. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de staart die vrolijk naar boven wijst wanneer hij vrolijk is of naar beneden wanneer hij bang of onzeker is. Daarnaast heeft bijna iedereen wel de ervaring om ’s nachts wakker te schrikken van twee katten die ruzie hebben en naar elkaar miauwen. Nou ja, miauwen? Het is meer miauwschreeuwen. Maar een kat communiceert op veel meer manieren.

Oogcontact.

Kijk eens goed in de ogen van uw kat. Valt het u ook op dat de kat u heel vaak recht in de ogen aankijkt? Tenminste, als hij contact met u wil maken dan. Een kat vind het prettig wanneer hij u recht in de ogen aan kan kijken. Dit in combinatie met uw lichaamshouding verteld de kat wat u wilt. Dit kan erg nuttige informatie zijn wanneer u problemen met uw kat hebt. Wanneer uw kat zich bijvoorbeeld onder het bed verschuilt is hij misschien bang of mist hij zijn eigen plaats in het huis. Wanneer u toch contact met de kat wilt hebben is het belangrijk om uzelf op gelijke hoogte met de kat te begeven. U maakt zich zo klein mogelijk en kijkt de kat in de ogen aan. De kat leert u kennen door rustig tegen de kat te praten op een lieve rustige toon. Zo kan hij aan u wennen. Wanneer u merkt dat de kat rustig is kijkt u hem in de ogen aan. Wanneer u oogcontact hebt knippert u heel traag één keer met uw ogen. Kijk naar de reactie van de kat. Knippert hij rustig terug? Dan heeft u al wat vertrouwen gewonnen en kunt u door met de volgende stap. Knippert hij niet terug, maar blijft hij met opengesperde ogen naar u kijken is er nog steeds geen vertrouwen. Neem dan ook niet de moeite om de kat te benaderen, want het zal hem alleen maar banger en dus agressiever maken. Heeft u geen contact, kom dan later weer terug en wees geduldig!

Uw lichaamshouding vs. de kat.

In de vorige alinea vertelde ik al dat de kat het prettig vind wanneerDe kattenbuik u zich op gelijke hoogte met hem bevind en wanneer zo klein mogelijk bent. Wanneer u contact hebt kunt u proberen de kat met eten te lokken. Let er wel op dat de kat naar u toe moet komen en niet andersom. De kat bepaald hoe snel het contact verloopt. Wanneer u het lukt om het vertrouwen van de kat te winnen zal hij naar u toekomen en u kopjes geven. Dit doet hij om iedereen te laten zien dat u van hem bent en ook om een band met u op te bouwen. Wanneer hij zich helemaal thuis voelt bij u op de bank zult u dit ook merken wanneer dat kat u zijn buik laat zien. Dit betekend totale overgave. Eigenlijk zegt de kat:” Ik voel me bij u op mijn gemak, dus ik stel mij kwetsbaar op. Ik weet dat ik u kan vertrouwen”. Let er wel op dat de kat het minder prettig zal vinden wanneer u hem op de buik gaat aaien. Dit vinden ze erg onprettig! Uitzonderingen bevestigen de regel.... 

Energie.

Zonder heel zweverig te worden is het wel belangrijk dat u uw kat heel veel energie door kan geven. Of juist een rustige energie door kan geven. Nooit afgevraagd waarom de kat met name ’s avonds wanneer u rustig op de bank zit bij u komt liggen? Of ‘s nachts op het bed komt liggen terwijl hij normaal nooit bij u zit? Dit komt omdat u dan rustig bent. U straalt dit uit. En op sommige momenten vindt hij dit erg fijn. Wanneer hij zelf ook wil slapen bijvoorbeeld.

Wanneer u de kat juist heel fanatiek over heel het lichaam aait, geeft u met elke aai meer energie door. Wanneer de kat wakker moet worden om te gaan “jagen” is dit niet erg, maar wanneer hij al bang of onzeker is vind hij dit niet fijn. Hij kan daardoor weer terug onder het bed gaan om weer rustig te worden. Of je moet hem de kans geven om zijn energie ook weer kwijt te kunnen. Bijvoorbeeld door een spelletje met hem te gaan doen, waardoor hij zijn energie weer kwijt kan. Wanneer je de kat wilt aaien om hem op zijn gemak te stellen kan je hem het beste bij zijn wangen aaien. Daar zitten de geurklieren. Op deze manier komt de geur van de kat op uw handen en dit zal de kat bevallen. Ook hier zal hij rustig van worden.

De juiste volgorde.

Wat heel belangrijk is hem al het “vermaak” in de juiste volgorde aan te bieden. Dit geldt met name voor de katten die niet naar buiten kunnen. Wanneer de kat ’s ochtends wakker wordt, wil hij instinctief gaan jagen. Dit is het perfecte moment om hem eens goed te aaien en met hem te gaan spelen. Laat hem jagen, anders jaagt hij vanzelf een keer op jouw voeten! Na het spelen moet de kat beloond worden met eten. Hij was immers aan het jagen. Dus lekkere brokjes of een snoepje is dan op zijn plaats. Hierna heeft de kat weer even de ruimte nodig om zichzelf op te poetsen en een dutje te doen.
Dit is het ritueel van de kat. Een heerlijk leven, waar u aan meegeholpen heeft. Ik hoop dat u met deze tips een goede band met uw kat of poes op kan bouwen!

Wilt u nog meer weten ove de do's en dont's van het in huis houden van katten dan vind u hier deel 2 van dit artikel

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie dieren

Paardrijden : De hindernissen

de verschillende hindernissen

De aanschaf van een pup

Waar moet je nu echt op letten bij de aanschaf van een pup?

Vlinder spreekbeurt, Vlinder werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Vlinder.

Tip om je baas-zijn te bekrachtigen bij je hond

Negeren is een vorm van opvoeden van een hond die werkt!!

Reuzachtige Anaconda in Brazilie

Een duiker riskeert zijn leven in het Mato Grosso gebied in Brazilie

Is uw Jack Russell hond agressief?

Herken de vormen van agessie bij uw Jack Russel

Er zijn dieren met blauw bloed

Wat veel mensen niet weten is dat er dieren zijn met blauw bloed! WIl je weten welke lees dan snel door.

De grijpgrage harpij

Het is één van de grootste roofvogels ter wereld. Een arend die is vernoemd naar de net zo gevaarlijke wezens uit de Griekse mythologie.

Zwemmen met dolfijnen, dolfijn therapie.

Onze dochter had een wens, zwemmen met dolfijnen. Dus gingen we naar Kas en Turkije.

hondenetiquette misschien wel noodzakelijk

Een paar kleine tips en ideeën om het hebben van een hond ook voor je omgeving een plezier te maken.

Budget verzorging van uw kat

Een kat goed verzorgen, hoeft niet duur te zijn.

Maltezer

De Maltezer is een vrolijke gezelschapshond.

De Saarlooswolfhond

Informatie over het geschiedenis, karakter en opvoeding van de Saarlooswolfhond

Het leven van de torenvalk in Nederland.

Artikel over waar en hoe de torenvalk leeft, wat hij eet en meer.

hondentraining: naam aanleren

Hoe leer je een hond snel zijn naam goed aan

Grasparkiet tam maken

grasparkiet tam maken

Honinggoeramie (Colisa Chuna)

Informatie over de honinggoeramie ook wel bekend als de Colisa Chuna of Colisa Sota

Honden en de winter

De winter komt er weer aan, dus het word weer een leuke tijd waar je met je trouwe metgezel lekker door de sneeuw kan sjouwen en spelen. Echter zitten er ook nadelen en gevaren aan sneeuw en ijs.

Blaffende honden

Tips bij een Blaffende hond

Aanlijnplicht honden is er niet voor niets

waarom is er een aanlijnplicht voor honden en waarom moet ook jij je daaraan houden.

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Vlooien

Vlooien en hoe ze te bestrijden.

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

Greyhounds in nood

De adoptie van een Greyhound

Aquarium gevuld met sluierstaartvisjes

Welk soort visjes wil je je aanschaffen, welk aquarium heb je nodig, welke verzorging hebben de visjes nodig... Nuttige informatie voor de beginnelingen onder ons