Begrijp de taal die de kat spreekt.


Publicatie datum:

In dit artikel leg ik u uit hoe u met oogcontact en non-verbale communicatie met uw kat of poes kan communiceren.

Gesponsorde koppelingen

Een kat kan niet praten, maar een kat communiceert met u door middel van non-verbale communicatie en oogcontact. Helaas begrijpen wij die taal vaak niet. Toch kan het wel erg nuttig zijn om deze taal te begrijpen en zelfs terug te "spreken"! Wilt u nog meer weten over het in huis houden van katten vind u hier deel 2 van dit artikel.

De kattentaal.

Kattentaal

De meeste mensen kunnen redelijk goed aan hun eigen kat zien wat het humeur van de kat is. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de staart die vrolijk naar boven wijst wanneer hij vrolijk is of naar beneden wanneer hij bang of onzeker is. Daarnaast heeft bijna iedereen wel de ervaring om ’s nachts wakker te schrikken van twee katten die ruzie hebben en naar elkaar miauwen. Nou ja, miauwen? Het is meer miauwschreeuwen. Maar een kat communiceert op veel meer manieren.

Oogcontact.

Kijk eens goed in de ogen van uw kat. Valt het u ook op dat de kat u heel vaak recht in de ogen aankijkt? Tenminste, als hij contact met u wil maken dan. Een kat vind het prettig wanneer hij u recht in de ogen aan kan kijken. Dit in combinatie met uw lichaamshouding verteld de kat wat u wilt. Dit kan erg nuttige informatie zijn wanneer u problemen met uw kat hebt. Wanneer uw kat zich bijvoorbeeld onder het bed verschuilt is hij misschien bang of mist hij zijn eigen plaats in het huis. Wanneer u toch contact met de kat wilt hebben is het belangrijk om uzelf op gelijke hoogte met de kat te begeven. U maakt zich zo klein mogelijk en kijkt de kat in de ogen aan. De kat leert u kennen door rustig tegen de kat te praten op een lieve rustige toon. Zo kan hij aan u wennen. Wanneer u merkt dat de kat rustig is kijkt u hem in de ogen aan. Wanneer u oogcontact hebt knippert u heel traag één keer met uw ogen. Kijk naar de reactie van de kat. Knippert hij rustig terug? Dan heeft u al wat vertrouwen gewonnen en kunt u door met de volgende stap. Knippert hij niet terug, maar blijft hij met opengesperde ogen naar u kijken is er nog steeds geen vertrouwen. Neem dan ook niet de moeite om de kat te benaderen, want het zal hem alleen maar banger en dus agressiever maken. Heeft u geen contact, kom dan later weer terug en wees geduldig!

Uw lichaamshouding vs. de kat.

In de vorige alinea vertelde ik al dat de kat het prettig vind wanneerDe kattenbuik u zich op gelijke hoogte met hem bevind en wanneer zo klein mogelijk bent. Wanneer u contact hebt kunt u proberen de kat met eten te lokken. Let er wel op dat de kat naar u toe moet komen en niet andersom. De kat bepaald hoe snel het contact verloopt. Wanneer u het lukt om het vertrouwen van de kat te winnen zal hij naar u toekomen en u kopjes geven. Dit doet hij om iedereen te laten zien dat u van hem bent en ook om een band met u op te bouwen. Wanneer hij zich helemaal thuis voelt bij u op de bank zult u dit ook merken wanneer dat kat u zijn buik laat zien. Dit betekend totale overgave. Eigenlijk zegt de kat:” Ik voel me bij u op mijn gemak, dus ik stel mij kwetsbaar op. Ik weet dat ik u kan vertrouwen”. Let er wel op dat de kat het minder prettig zal vinden wanneer u hem op de buik gaat aaien. Dit vinden ze erg onprettig! Uitzonderingen bevestigen de regel.... 

Energie.

Zonder heel zweverig te worden is het wel belangrijk dat u uw kat heel veel energie door kan geven. Of juist een rustige energie door kan geven. Nooit afgevraagd waarom de kat met name ’s avonds wanneer u rustig op de bank zit bij u komt liggen? Of ‘s nachts op het bed komt liggen terwijl hij normaal nooit bij u zit? Dit komt omdat u dan rustig bent. U straalt dit uit. En op sommige momenten vindt hij dit erg fijn. Wanneer hij zelf ook wil slapen bijvoorbeeld.

Wanneer u de kat juist heel fanatiek over heel het lichaam aait, geeft u met elke aai meer energie door. Wanneer de kat wakker moet worden om te gaan “jagen” is dit niet erg, maar wanneer hij al bang of onzeker is vind hij dit niet fijn. Hij kan daardoor weer terug onder het bed gaan om weer rustig te worden. Of je moet hem de kans geven om zijn energie ook weer kwijt te kunnen. Bijvoorbeeld door een spelletje met hem te gaan doen, waardoor hij zijn energie weer kwijt kan. Wanneer je de kat wilt aaien om hem op zijn gemak te stellen kan je hem het beste bij zijn wangen aaien. Daar zitten de geurklieren. Op deze manier komt de geur van de kat op uw handen en dit zal de kat bevallen. Ook hier zal hij rustig van worden.

De juiste volgorde.

Wat heel belangrijk is hem al het “vermaak” in de juiste volgorde aan te bieden. Dit geldt met name voor de katten die niet naar buiten kunnen. Wanneer de kat ’s ochtends wakker wordt, wil hij instinctief gaan jagen. Dit is het perfecte moment om hem eens goed te aaien en met hem te gaan spelen. Laat hem jagen, anders jaagt hij vanzelf een keer op jouw voeten! Na het spelen moet de kat beloond worden met eten. Hij was immers aan het jagen. Dus lekkere brokjes of een snoepje is dan op zijn plaats. Hierna heeft de kat weer even de ruimte nodig om zichzelf op te poetsen en een dutje te doen.
Dit is het ritueel van de kat. Een heerlijk leven, waar u aan meegeholpen heeft. Ik hoop dat u met deze tips een goede band met uw kat of poes op kan bouwen!

Wilt u nog meer weten ove de do's en dont's van het in huis houden van katten dan vind u hier deel 2 van dit artikel

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie dieren

De grijpgrage harpij

Het is één van de grootste roofvogels ter wereld. Een arend die is vernoemd naar de net zo gevaarlijke wezens uit de Griekse mythologie.

dogwhispering of hondenfluisteraar

hoe gaat het hondenfluisteren in zijn werk

Muggen

Nu is een muggenbeet geen wereldnieuws, maar toch vraag ik me af of 23 oktober nog op de muggenkalender staat.

De border collie, een gezinshond of toch meer een werkhond?

De border collie is een uitermate gehoorzame en lieve hond. Het is een hond voor jong en oud, maar je moet ermee om kunnen gaan.

Een huidier en nu?

Lees over hoe je tot een goede keuze voor een huisdier kan komen.

Budget verzorging van uw kat

Een kat goed verzorgen, hoeft niet duur te zijn.

Voeding honden en katten

Voor katten en honden is de voeding erg belangrijk, ga je zelf voeding bereiden of koop je het kant en klaar in de winkel?

Hondenras: De Boxer

Een rasbeschrijving over de Boxer.

Poezen werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Huispoes

hondenetiquette misschien wel noodzakelijk

Een paar kleine tips en ideeën om het hebben van een hond ook voor je omgeving een plezier te maken.

De naakte molrat: Wat maakt dit dier zo apart?

Een opmerkelijke naam voor een wel heel vreemd dier. Misschien wel één van de vreemdste dieren op onze planeet...

het antennebaarsje

Wat is een antennebaarsje en wat zijn de eigenschappen ?

De vogelspin

Hier lees je vanalles over de vogel spin

Apen liefde, lieve baby aapjes, gratis apen kijken

Kleine aapjes zijn zo lief, zo schattig, zo menselijk.

Resource guarding of het bewaken van de middelen

Een bekend voorbeeld van resource guarding is baknijd.

Buitenlandse hond of Nederlandse asielhond, rust en stabiliteit

Geef de hond rust en stabiliteit als hij pas bij je woont

Olifantje Adopteren

Adopteer een Olifant!

Communicatie taal van de hond

De hond en zijn communicatie middelen.

De Haflinger

De Haflinger is een kleine geharde bergpony. Hij is vernoemd naar het dorp Hafling in Zuid-Tirol.

Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

Uw (buiten)konijn op warme zomerdagen

Tips om konijnen te beschermen tegen zon en hitte

Hoe verhuis ik mijn kat(ten)?

Verhuizen geeft sowieso stress. Hoe goed je het ook regelt, er kan altijd wel iets anders lopen. Al is het maar omdat het een beetje regent. Zelf kun je al een beetje gespannen zijn maar gelukkig weet je wat er komt. Dit is voor je katten een heel ander verhaal.

Verzorgen van een konijn

Hoe verzorg je een konijn

Een hond voor mijn kind

Welke viervoeter voor uw peuter?

Axolotl - Algemeen

Dit artikel gaat over de Axolotl. Over de algemene dingen van de Axolotl.