Nederlandse konijnen


Publicatie datum:

Er bestaan vele konijnenrassen, hier de bekendste Nederlandse rassen.

Gesponsorde koppelingen

Nederland kent vele soorten konijnen. Hier een aantal rassoorten dat door Nederlandse fokkers gecreéerd zijn.

Gesponsorde koppelingen


Thrianta:

thrianta

De Trianta gefokt door de Heer Andrea uit Assen is opvallend door zijn oranjerode kleur. In de tweede wereldoorlog is dit ras ontstaan en in 1969 bijna uitgestorven. Gelukkig waren er in Duitsland nog enkele exemplaren en door fokken zijn ze in Nederland teruggekomen in 1972 onder de naam Sachsengold.

Havana:

havana

De havana is wellicht bij onze buurlanden bekender dan in Nederland. In Ingen (Betuwe) is het ras gefokt door de gebroeders Honders. Kenmerkend aan dit ras is de chocladebruine kleur, maar ook tevens moeilijk om deze kleur zuiver te houden. Beverkonijn en Ingse vuuroog zijn andere benamingen voor dit ras.

Dit ras is erkend in 1940 en gefokt door Brinks uit Rotterdam. Het ras is beige vandaar ook de naam. De buik echter is meer geel van kleur, ook wel gouwenaargeel genoemd. In Duitsland zijn ze bekend onder de naam Separator Kaninchen.

Gouwenaar:

gouwenaar

De Gouwenaar uit Gouda is echt een buitenbeentje in konijnenland. Een duvienfokker ontdekte dit exemplaar in een nestje Havana's. De aparte dekkleur lijkende op sigarenrook viel enorm op in combinatie met het chocoladebruin. Er zijn maar 75 fokdieren bekend en slechts 17 fokkers. In 1927 is het ras in Nederland erkend. In het buitenland is het diertje niet erkend.

Deilenaar:

De Deilenaar uit Deil (De Betuwe) is erkend in 1940 en slechts korte tijd daarvoor ontstaan. Het ras heeft een haaskleurige vacht, wat weinig voorkomt bij konijnen. Vosrood met een zwarte ticking(afzetting) oftewel haasrood is zeer bijzonder. Ook de pels was langer dan bij de andere konijnenrassen. Opvallend was de beigekleurige buik en in Duitsland zelfs een blauwe buik. Inmiddels in blauw niet meer erkend want sinds 2003 is alleen beige nog toegestaan.

Kleurdwerg:

kleurdwerg

In 1940 erkend en ook wel bekend als Hollandse dwerg. Een Nederlands fokproduct met veel inbreng van Polen. In vele kleuren, tekeningen en haardrachten erkend. Klein en populair ras (populairste ras in Nederland). Slechts 800 tot 1100 gram en in Duitsladn 1500 gram wat echter te zwaar is.

Nederlandse hangoordwerg:

In 1964 erkend ras en door Dhr Adriaan Cock gefokt. Het op 1 na populairste ras in Nederland en opvallend aan zijn aantal kleurslagen. Vele kleuren zijn erkend en met zijn maximale toegestane gewicht van 1650 gram een fraai beestje. Vele fokkers zijn actief met dit ras. Zowel hang als staande oren zijn erkend.

Sallander:

sallander

Dirk Kuiper uit Olst is de fokker van dit exemplaar. Het ras telt ongeveer 20 fokkers en de kwalitiet is goed. De witte dekkleur met zwarte haarpunten is zeer opvallend maar ook moeilijk om puur te houden. In 1975 werd dit ras officieel erkend en behoort daarmee tothet jongste ras.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Een puberende pup

puppy's in de puberteit en hoe hiermee om te gaan

Aquarium gevuld met sluierstaartvisjes

Welk soort visjes wil je je aanschaffen, welk aquarium heb je nodig, welke verzorging hebben de visjes nodig... Nuttige informatie voor de beginnelingen onder ons

Katten door kattenluikje: hoe?

Lees hier hoe je je kat door een kattenluikje leert gaan.

Asinotherapie

Ezeltherapie kan probleemkinderen helpen om te ontspannen

Zwemmen met dolfijnen, dolfijn therapie.

Onze dochter had een wens, zwemmen met dolfijnen. Dus gingen we naar Kas en Turkije.