Mini-varken als huisdier?


Publicatie datum:

Een varken is een grappig, intelligent en leuk dier, maar is het ook geschikt als huisdier?

Gesponsorde koppelingen

Een mini varken is een erg intelligent en grappig dier, maar is het ook geschikt als huisdier? Er zijn veel wettelijke regels waar je aan moet voldoen en levensomstandigheden die een varken nodig heeft.

Om te beginnen is een varken niet zomaar een huisdier, in ons dichtbevolkte land met vele varkens gelden strikte regels voor het houden ervan. Ook hobbyvarkens, zoals een varken als huisdier wordt genoemd, moeten worden aangemeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Ze krijgen dan een nummer en een oorlabel, wat verplicht is om te dragen. Vanaf 5 varkens wordt wettelijk gezien als een beroepsmatig varkensbedrijf en gelden nog strengere regelgevingen. Je mag ook niet de openbare weg op met je varken, hoe leuk dit je ook lijkt. Voor vervoer over de openbare weg is toestemming nodig en gelden strikte regels. Vanwege besmettingsgevaar met bijvoorbeeld varkenspest is het verboden om een huisvarken dierlijke resten te voeren, dus geen vlees voor je varken. Voor de aanschaf van een varken als huisdier kunt u informatie over de wet- en regelgeving inwinnen bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. (http://www.gd-dieren.nl)

De varkens zelf zijn kuddedieren, ze zijn niet graag alleen. Als je niet veel thuis bent zal er minstens een soortgenootje moeten zijn.  Varkens hebben veel aandacht nodig om gezond te blijven, anders kwijnen ze weg. Een varken is een echte wroeter dus een stuk grond, met stenen, aarde, takken, om heerlijk in te wroeten is een vereiste. Vanwege de gevoelige huid moet daar ook een tochtvrij hok zijn om in te schuilen tegen de kou en de warmte.  Als de huid droog wordt zul je ook regelmatig de huid moeten insmeren met vet. Je zult, net als bij alle dieren, voor vers drinkwater moeten zorgen.

Zoals algemeen bekend is zijn varkens enorm intelligent, zorg voor een goede omheining met degelijke afsluiting. Voor je het weet ontsnappen ze. Varkens zijn bijziend en kunnen niet goed zien, ze zullen als een soort snuivende bulldozer rondlopen op zoek naar eten. Je moet ze consequent opvoeden, het lijken soms wel peuters die nooit volwassen worden, ze blijven proberen te doen wat ze willen doen. Ook kunnen ze vreselijk gillen als ze hun zin niet krijgen, denk hierbij ook aan de buren. Pas bij de aanschaf wel goed op, sommige mini-varkens blijken opeens toch heel erg groot te worden!

Voor de verzorging moet je ook een dierenarts zoeken die bekend is met varkens. Laat minimaal 2x per jaar de hoefjes knippen. Ook moet je huisvarken elk half jaar entingen krijgen tegen ziektes en ontwormd worden. Je varken heeft elke dag vers water nodig en een speciale brokkenmix, aangevuld met keukenafval van groente, aardappels en fruit. Nogmaals, beslist geen vlees voeren.

Behalve het geld wat je kwijt bent aan de aanschaf, voeding, verzorging en de dierenarts heeft je varken ook ruimte nodig om varken te kunnen zijn en zich fijn te voelen. Naast het geld en de ruimte heeft een huisvarken ook aandacht nodig en kost het tijd om een huisvarken goed te kunnen verzorgen, als het zich verveeld zal het proberen te ontsnappen en alles omwroeten en aan alles knagen. Zelfs een klein varken zoals een hangbuikzwijntje weegt als het volwassen (3-4 jaar) is ruim 55 kilo. Als het varken enthousiast aan komt rennen stop je het niet zomaar. Varkens als huisdier worden gemiddeld 15 tot zelfs wel 25 jaar, hou daar dus ook rekening mee, want je kunt een varken niet zomaar naar een asiel brengen.

Kun je aan alle vereisten voldoen om een varken een leuk en gelukkig leven te bieden dan heb je wel een ontzettend leuk huisdier. Ze zijn vrolijk, enthousiast, aanhankelijk, sociaal en erg slim. Je kunt ze heel veel leren. Je moet veel tijd steken in het tam maken, maar ze zullen nooit zo trouw worden als een hond. Omdat ze niet alleen willen zijn zal je huisvarken het liefst de hele dag achter je aan lopen, dat kun je oplossen door er bijvoorbeeld een geitje bij te zetten. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig maar hebben ook een heel goed geheugen, als ze hun zin niet krijgen en boos op je zijn zullen ze dat niet snel vergeten. Als je een nieuw huisvarken in het begin vreselijk hebt laten schrikken zal dit ook bijna niet meer goed komen. Vergelijk ook dit met een peuter die zijn zin niet krijgt. Verder kun je een varken niet oppakken, dat vinden ze vreselijk, ze gaan dan ook enorm krijsen en een volgende keer dat je eraan komt zullen ze zelfs voor je weg rennen.

Ga bij een eerste kennismaking rustig op de grond zitten en laat het varkentje een beetje de omgeving verkennen. Zorg dat je wat lekkers bij je hebt, als het varkentje zijn/haar angst overwint zal het vanzelf op de geur van het lekkers afkomen en bij je komen snuffelen. Laat het varkentje dan beslist niet schrikken door het opeens vast te pakken. Uitzonderingen daar gelaten is een varken beslist geen troeteldier.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

El chupacabra, een mythe of bestaand wezen?

De chupacabra heeft veel mensen angst aangejaagd. Bestaat het dier of eigenlijk wezen nou echt, of hoe zit dat?

Een vreemde krokodillensoort: De gaviaal!

De gangesgaviaal is de enige overgebleven soort van zijn familie. Hij behoort tot de krokodillen en ziet er vreemd en apart uit!

Dieren in het tropische regenwoud.

In dit artikel lees je welke boeiende diersoorten er zich in het tropische regenwoud bevinden.

Aanlijnplicht voor honden

Waar geldt er een aanlijnplicht voor honden en waarom?

Kikkers en padden

Welke kikkers en padden bezoeken je vijver?

De zwangerschap van een poes

Hoe lang duurt een zwangerschap van een poes en hoe herken je die?

Diergeneeskunde studeren in Belgie

Ben je van plan diergeneeskunde te gaan studeren? Ben je uitgeloot in Nederland? Of ben je gewoon benieuwd naar studeren in belgie? Hier worden de voor en nadelen van de studie diergeneeskunde in belgie vergeleken!

Zindelijkheidstraining voor de hond (pup)

zindelijkheidstraining

infectie ziekten bij paarden

dit artikel is bedoeld voor mensen die graag iets willen weten over infectie ziekten bij paarden.

Pas op voor vliegen in het konijnenhok!

Dit artikel geeft meer informatie over het gevaar van vliegen in het konijnenhok. Door vliegenmaden kan je konijn een huidmadenziekte (myiasis) krijgen.

Oorproblemen bij katten

Hoe voorkom en genees je oorproblemen bij katten

De Syberische husky

Het uiterlijk, karakter en de opvoeding van een Syberische Husky

Broholmer, de grote reus uit Denemarken

De broholmer,een molosser met een eigen karakter.

De bordeaux dog

De beschrijving van de bordeaux dog

Genomic Selection

Genomic Selection ofwel merkerselectie is een revolutionaire ontwikkeling binnen de veefokkerij. Maar wat is het eigenlijk?

Uw dieren verzorgen tijdens de winter

Ook tijdens de winter moet ge uw viervoeters goed verzorgen.

Kattenzorg!

Alles over de kat

Baardagame als huisdier

Wanneer is een baardagame een geschikt huisdier?

mok bij een fries paard

Hoe behandel je mok bij een fries paard

Nerodia Rhombifer

Nerodia Rhombifer, een waterslang met de nederlandse naam:Diamantrugwaterslang

Dierenweetjes: deel 2

Waar dienen de oren van olifant voor? Waarom geven sommige dieren licht?

De verzorging van het paard

Voordat je gaat rijden, moet je eerst je paard voorbereiden

De kangeroe

Kleine inleiding over de Kangeroe

Western rijden

Westernrijden wordt steeds populairder in Nederland. De schijnbaar ongedwongen en relaxte stijl spreekt steeds meer ruiters aan.

Hét huisdier voor je kinderen (en jou).

Ben je op zoek naar een geschikt huisdier voor je kids en jezelf, denk dan eens na over een tamme rat.