Mini-varken als huisdier?


Publicatie datum:

Een varken is een grappig, intelligent en leuk dier, maar is het ook geschikt als huisdier?

Gesponsorde koppelingen

Een mini varken is een erg intelligent en grappig dier, maar is het ook geschikt als huisdier? Er zijn veel wettelijke regels waar je aan moet voldoen en levensomstandigheden die een varken nodig heeft.

Om te beginnen is een varken niet zomaar een huisdier, in ons dichtbevolkte land met vele varkens gelden strikte regels voor het houden ervan. Ook hobbyvarkens, zoals een varken als huisdier wordt genoemd, moeten worden aangemeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Ze krijgen dan een nummer en een oorlabel, wat verplicht is om te dragen. Vanaf 5 varkens wordt wettelijk gezien als een beroepsmatig varkensbedrijf en gelden nog strengere regelgevingen. Je mag ook niet de openbare weg op met je varken, hoe leuk dit je ook lijkt. Voor vervoer over de openbare weg is toestemming nodig en gelden strikte regels. Vanwege besmettingsgevaar met bijvoorbeeld varkenspest is het verboden om een huisvarken dierlijke resten te voeren, dus geen vlees voor je varken. Voor de aanschaf van een varken als huisdier kunt u informatie over de wet- en regelgeving inwinnen bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. (http://www.gd-dieren.nl)

De varkens zelf zijn kuddedieren, ze zijn niet graag alleen. Als je niet veel thuis bent zal er minstens een soortgenootje moeten zijn.  Varkens hebben veel aandacht nodig om gezond te blijven, anders kwijnen ze weg. Een varken is een echte wroeter dus een stuk grond, met stenen, aarde, takken, om heerlijk in te wroeten is een vereiste. Vanwege de gevoelige huid moet daar ook een tochtvrij hok zijn om in te schuilen tegen de kou en de warmte.  Als de huid droog wordt zul je ook regelmatig de huid moeten insmeren met vet. Je zult, net als bij alle dieren, voor vers drinkwater moeten zorgen.

Zoals algemeen bekend is zijn varkens enorm intelligent, zorg voor een goede omheining met degelijke afsluiting. Voor je het weet ontsnappen ze. Varkens zijn bijziend en kunnen niet goed zien, ze zullen als een soort snuivende bulldozer rondlopen op zoek naar eten. Je moet ze consequent opvoeden, het lijken soms wel peuters die nooit volwassen worden, ze blijven proberen te doen wat ze willen doen. Ook kunnen ze vreselijk gillen als ze hun zin niet krijgen, denk hierbij ook aan de buren. Pas bij de aanschaf wel goed op, sommige mini-varkens blijken opeens toch heel erg groot te worden!

Voor de verzorging moet je ook een dierenarts zoeken die bekend is met varkens. Laat minimaal 2x per jaar de hoefjes knippen. Ook moet je huisvarken elk half jaar entingen krijgen tegen ziektes en ontwormd worden. Je varken heeft elke dag vers water nodig en een speciale brokkenmix, aangevuld met keukenafval van groente, aardappels en fruit. Nogmaals, beslist geen vlees voeren.

Behalve het geld wat je kwijt bent aan de aanschaf, voeding, verzorging en de dierenarts heeft je varken ook ruimte nodig om varken te kunnen zijn en zich fijn te voelen. Naast het geld en de ruimte heeft een huisvarken ook aandacht nodig en kost het tijd om een huisvarken goed te kunnen verzorgen, als het zich verveeld zal het proberen te ontsnappen en alles omwroeten en aan alles knagen. Zelfs een klein varken zoals een hangbuikzwijntje weegt als het volwassen (3-4 jaar) is ruim 55 kilo. Als het varken enthousiast aan komt rennen stop je het niet zomaar. Varkens als huisdier worden gemiddeld 15 tot zelfs wel 25 jaar, hou daar dus ook rekening mee, want je kunt een varken niet zomaar naar een asiel brengen.

Kun je aan alle vereisten voldoen om een varken een leuk en gelukkig leven te bieden dan heb je wel een ontzettend leuk huisdier. Ze zijn vrolijk, enthousiast, aanhankelijk, sociaal en erg slim. Je kunt ze heel veel leren. Je moet veel tijd steken in het tam maken, maar ze zullen nooit zo trouw worden als een hond. Omdat ze niet alleen willen zijn zal je huisvarken het liefst de hele dag achter je aan lopen, dat kun je oplossen door er bijvoorbeeld een geitje bij te zetten. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig maar hebben ook een heel goed geheugen, als ze hun zin niet krijgen en boos op je zijn zullen ze dat niet snel vergeten. Als je een nieuw huisvarken in het begin vreselijk hebt laten schrikken zal dit ook bijna niet meer goed komen. Vergelijk ook dit met een peuter die zijn zin niet krijgt. Verder kun je een varken niet oppakken, dat vinden ze vreselijk, ze gaan dan ook enorm krijsen en een volgende keer dat je eraan komt zullen ze zelfs voor je weg rennen.

Ga bij een eerste kennismaking rustig op de grond zitten en laat het varkentje een beetje de omgeving verkennen. Zorg dat je wat lekkers bij je hebt, als het varkentje zijn/haar angst overwint zal het vanzelf op de geur van het lekkers afkomen en bij je komen snuffelen. Laat het varkentje dan beslist niet schrikken door het opeens vast te pakken. Uitzonderingen daar gelaten is een varken beslist geen troeteldier.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Het Quarter horse, het westernpaard bij uitstek

Het Quarter Horse is een wendbaar en sterk paard dat graag voor je werkt.

De Poedel

De poedel- de familiehond bij uitstek

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

Start je eigen aquarium in 4 stappen

een aquarium houden is veel makkelijker dan wat mensen denken. in dit artikel zie je hoe simpel het eigenlijk is.

Een Rottweiler....geen beginnershond

Hoe ga je om met het karakter van een rottweiler?

De hamerhaai

hamerhaai

Verbod nertsenhouderij

In 2024 is het afgelopen met de nertsenhouderij. Terecht?

guppy's kleine maar kleurrijke visjes

in dit artikel heb ik het over de voortplanting van de gup.

Werkstuk over paarden

Alles over het ontstaan en de ontwikkeling van het hedendaagse paard.

Verschillende kattenrassen

Wat is belangrijk bij het onderscheid tussen verschillende kattenrassen?

Dolfijnen spreekbeurt, Dolfijnen werkstuk

Alles over Dolfijnen, de bekende tandwalvissen die iedereen leuk vind.

De Flatcoated Retriever

Van alle retrieversoorten zijn de Golden Retriever en de Labrador Retriever verreweg het bekendst en het meest populair. Toch bezitten de andere Retriever soorten evenveel goede eigenschappen als eerstgenoemde rassen, zo niet meer!

De geschiedenis van de kat

Veel mensen hebben een kat als huisdier. Maar hoe leefden katten vroeger?

Puppy's eerste stappen.

Puppy is meer dan een keuze.

Genomic Selection

Genomic Selection ofwel merkerselectie is een revolutionaire ontwikkeling binnen de veefokkerij. Maar wat is het eigenlijk?

Giraffe spreekbeurt, Giraffe werkstuk.

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Giraffe (Giraf)

Honden

Oorsprong hond

Uw (buiten)konijn op warme zomerdagen

Tips om konijnen te beschermen tegen zon en hitte

De welsh mountain pony

informatie over de welsh pony

Xiphophorus maculatus - Platy

De platy is wereldwijd een zeer populair aquariumvisje. Wat een platy allemaal nodig heeft? Je leest het hier!

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.

De Chihuahua

De Chihuahua, een gevoelige kleine hond

Reining, de western dressuur

Reining is de western dressuur. Reining wordt voornamelijk gereden met quarters, paints en appaloosa's

deense dog

1 van de grootste honden

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.