Join-up – Natuurlijke werkwijze met een paard


Publicatie datum:

Join-up voor vertrouwen tussen u en uw paard

Gesponsorde koppelingen

Het doel van een join-up is het vertrouwen winnen van een paard door zijn leider te worden. Dit kan gebruikt worden om de band tussen ruiter en paard te verbeteren, maar het is ook de eerste stap van het zadelmak maken van een paard en ook de eerste stap om ernstige problemen op te lossen bij een paard en bij de ruiter. In dit artikel zal uitgelegd worden hoe je een join-up uitvoert. 

Het belangrijkste bij een join-up is geduld, dus zorg ervoor als je begint dat je ruim te tijd hebt. Als je halverwege opgeeft, is het niet te garanderen dat het ooit nog lukt als het een lastig paard betreft. Het paard word in dat geval namelijk de leider, omdat jij de strijd opgegeven hebt. Dit klinkt wat overdreven, maar in de paardenwereld is rangorde een belangrijk punt. Een paard luistert alleen naar zijn leider en een leider duld geen tegenspraak. Ook zal haast geen sneller resultaat tot gevolg hebben. Als je doet alsof je een kwartier de tijd hebt, duurt het uren. Als je doet alsof je uren de tijd hebt, duurt het een kwartier.

 

De uitrusting

De uitrusting tijdens een join-up is niet heel uitgebreid. Het beste is als het paard niks op of om zijn lijf heeft, dus ook het halster gelieve af doen. De trainer heeft een leadingrope nodig. Dat is een lang touw waarmee het paard aangestuurd word tijdens een join-up. Indien u nog niet bezit over een leadingrope, is een zeer lang halstertouw ook een optie. Een longeertouw is eigenlijk te lang. De oefening wordt in een round pen of longeercirkel gedaan. Een bak of iets derlijks is niet mogelijk, omdat het paard los loopt. Hij zal in een grotere ruimte niet in een cirkel om de trainer blijven lopen en zo zal de trainer het gezag kwijt raken.

 

De voorbereiding

Er is geen voorbereiding verplicht voor een join-up, omdat een join-up zelf eigenlijk een voorbereiding is. Het is wel bevorderlijk het paard een poetsbeurt vooraf te geven, omdat dit ook een band creëert.

 

De join-up

Leid uw paard de cirkel in en maak hem los (gelieve ook het halster, alleen af te raden in het geval van een agressief of zeer angstig paard). Neem uw positie in, in het midden van de cirkel. De centrale positie is met de ene hand gericht op de achterhand (voorwaartse hand) en de andere hand op de voorhand (afremmende hand) en het lichaam gericht op het midden van het paard. Het touw richt opgerold in uw voorwaartse hand en alleen het uiteinde neemt u in de afremmende hand. Uw handen nemen het ritme van het paard over, door de handen omhoog en omlaag te bewegen in het ritme van het paard. Een voorbeeld hiervan is de linkerhand enigszins omhoog te houden als het paard het linkervoorbeen neer zet en uw rechterhand enigszins omhoog te brengen als het paard zijn rechtervoorbeen neer zet. Hoe groter de bewegingen, hoe heviger het paard zal reageren.

Hieronder volgen de tekenen die u kunt geven met de gewenste reactie van het paard:

  1. Sneller: om het paard sneller te laten lopen, dient u uw voorwaartse hand (enkele keren) op te richten naar de achterhand. Als dit niet werkt, loopt u ook richting de achterhand (kring verkleinen) en maakt u de beweging van uw hand groter en vaker. Gelieve geen geluiden te maken om het paard te versnellen. Indien het paard nog steeds niet reageert, is het mogelijk het touw vanuit de voorwaartse hand (waar het meeste touw zich bevind) naar de achterhand van het paard te gooien. Let erop dat u het uiteinde wel in de afremmende hand blijft vasthouden. Rol het touw weer zo spoedig mogelijk op, zodat u de join-up kunt voortzetten.
  2. Langzamer: om het paard langzamer te laten lopen, dient u uw afremmende hand (enkele keren) op te richten naar de voorhand. Als dit niet werkt, loopt u ook richting de voorhand (kring verkleinen) en maakt u de beweging van uw hand groter en vaker. Gelieve geen geluiden te maken om het paard af te remmen. Indien het paard nog steeds niet reageert, is het mogelijk het touw vanuit de voorwaartse hand naar de voorhand van het paard te gooien.
  3. Omkeren: om het paard om te laten keren, richt u uw afremmende hand op naar de voorhand van het paard en verkleint daarbij de kring scherp. Indien nodig, snijdt u het paard volledig af en eventueel kunt u ook het touw gooien. Nadat het paard is omgekeerd, wisselt u de touwen in uw handen, zodat de voorwaartse en afremmende hand zich weer juist bevinden.

De eerste paar keren dat u een join-up uitvoert, is het waarschijnlijk dat u hele duidelijke en overdreven bewegingen moet maken voor het paard het begrijpt. Na enkele keren kent het paard de instructies en kunt u de bewegingen steeds kleiner maken.

Indien een paard uit zich zelf sneller, langzamer gaat of omkeert, dient u direct te reageren en uw eigen zin door te drijven. Het paard dient op het tempo te lopen dat u wenst en in de richting die u wenst. Het paard mag ook geen toenadering naar u zoeken, als u hier nog niet om heeft gevraagd! Stuur hem weg met het touw als hij dit doet. Als u dit consequent volhoudt, zal het paard uiteindelijk toegeven dat u de leider bent. Het paard doet dit door:

  1. Lick and chew: likken en kauwen is een beweging van de mond van het paard, waarmee hij laat zien dat hij de leider erkent.
  2. Hoofd omlaag brengen: als het paard het hoofd omlaag brengt (richting zijn hoeven, zijn hoofd onder uw hoofd), is dat ook een teken van onderdanigheid.

Nadat u deze tekenen gezien heeft, kunt u het paard laten stil staan, uw rug naar hem keren, uw schouders laten zakken en ledematen bij u houden. Het is zeer waarschijnlijk dat het paard dan uiteindelijk naar u toe komt lopen. Als dat gebeurt, is de join-up voltooid. Hij heeft u als leider erkent en vertrouwt u daarin.

 

Afronding

Als laatste kunt u uw paard u laten volgen. Dit is mogelijk nadat het paard toenadering heeft gezocht met uw toestemming. Na de toenadering, kunt u weglopen. Het paard zal dan waarschijnlijk volgen. Om zijn aandacht vast te houden, is het belangrijk dat u veel bochten maakt en niet te lang door gaat. Na enkele sessies (aantal afhankelijk van paard en trainer!) zal het paard u ook buiten de cirkel zonder touw kunnen volgen en zijn aandacht niet verliezen voor andere dingen. Let op! Er dreigt altijd het gevaar dat het paard besluit toch ergens anders heen te gaan! Vertrouw hier dus niet volledig op!

 

Veel succes met uw join-up sessies en vooral heel veel plezier.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Alles over koe knuffelen.

Uit onderzoek blijkt dat koe knuffelen bij de meeste mensen een positief effect heeft.

Adopteer een konijn

Wat zijn de voordelen van het adopteren van een konijn

Kattenoppas heeft het druk

Kattenoppas heeft het druk in de zomervakantie, steeds meer mensen maken gebruik van professionele kattenoppas.

De naakte molrat: Wat maakt dit dier zo apart?

Een opmerkelijke naam voor een wel heel vreemd dier. Misschien wel één van de vreemdste dieren op onze planeet...

Een vreemde krokodillensoort: De gaviaal!

De gangesgaviaal is de enige overgebleven soort van zijn familie. Hij behoort tot de krokodillen en ziet er vreemd en apart uit!

Iets om over na te denken voordat je een hond aanschaft.

Zeker voor het nemen van een hond geldt: bezint eer gij begint.

De border collie

hoe ziet de border collie er uit en welke kleuren hebben ze?

verschil tussen de hond en kat hun staarten die bewegen, wat wil dit zeggen?

een weetje over honden en katten waren ze kwispelen en zwaaien met hun staart

Dieren, het oog van een dier

De beschrijving van een oog en hoe een hond of kat ziet

Hoe leven vleermuizen ?

Even een beschrijving van de vleermuis, hoe ze leven en waar je ze kan vinden.

Informatie over honden: Socialisering en opvoeding van pups.

De socialistatie en basistraining van een puppy

Pas op voor vliegen in het konijnenhok!

Dit artikel geeft meer informatie over het gevaar van vliegen in het konijnenhok. Door vliegenmaden kan je konijn een huidmadenziekte (myiasis) krijgen.

De verzorging van Mongoolse gerbils

De belangrijkste dingen die je moet weten als je van plan bent een gerbil aan te schaffen.

Een puppy kopen? Informeer over de voor-en nadelen ervan!

Puppy kopen? Denk er eerst goed over na, voordat je een beslissing maakt.

Een kat die kan vliegen, vliegende kat

Kijk hier hoe je een kat kunt laten vliegen als een vogel.

De herkomst van de hond

Hoe de hond is ontstaan zoals wij hem de dag van vandaag kennen

Waterschildpadden thuis (geel wangschildpad)

Hoe kan je goed voor je schilpad zorgen?

Dwergpapegaai

Een dwergpapegaai en al zijn merkwaardige eigenheden.

Werkstuk over paarden

Alles over het ontstaan en de ontwikkeling van het hedendaagse paard.

De scholekster

Informatie over de scholekster in Nederland, waar hij leeft, hoe hij eruit ziet, wat hij eet en meer.

Hoe verwen ik mijn huisdier op dierendag?

Verantwoorde cadeautjes voor dierendag.

Zindelijkheidstraining bij katten

tips en problemen bij zindelijkheidstraining bij katten

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Neushoorn.

Poezen werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Huispoes

Help het is weer spinnentijd!

wat houd en spinnenfobie precies in en wat kun je eraan doen?