Aanschaf van een hond: Kies de hond die bij je past.


Publicatie datum:

Voorkom teleurstellingen in je zoektocht naar de ideale hond.

Gesponsorde koppelingen

Wil je voor het eerst een hond kopen? Welke hond past bij jou en je levensstijl? Het is belangrijk om over een aantal zaken na te denken zoals kosten, opvoeding en uitlaten. Een actieve hond vraagt bijvoorbeeld om een actieve baas. Dit artikel helpt je in de zoektocht naar de hond die bij je past.

Aanschaf van een hond: Kies de hond die bij je past.

Het oorspronkelijke werk van de hond

Honden zijn generaties lang gefokt voor diverse werkdoeleinden. Herdershonden bewaakten de schapen en dreven de kudde bij elkaar. Retrievers hielpen bij de jacht, terriërs zijn gefokt om op klein wild te jagen. De meeste honden hebben tegenwoordig geen werk meer en zijn huishond. Toch zit de jacht, het drijven of waken in veel hondensoorten.

Uiterlijk en karakter

Uiterlijk speelt vaak een belangrijke rol bij de keus van een hond. Natuurlijk wil je een hond waar je graag naar kijkt! Aan de andere kant is karakter ontzettend belangrijk. Verdiep je van tevoren in de hondenrassen die je mooi vindt. Neem een kijkje in bijvoorbeeld een rassenwijzer, hondenencyclopedie of kijk op het internet. Een hond die veel beweging en uitdaging nodig heeft, is meestal geen schoothond. In veel rassenwijzers (zoals Toepoels Rassenwijzer) staat informatie over het karakter, verzorging en hoeveel beweging de verschillende rassen nodig hebben.

Stel de volgende vragen aan jezelf en maak daarna een overwogen keuze:

  • Kun je de kosten betalen? Het voer, de dierenarts, de mand etc. moeten betaald kunnen worden. W
  • Wat ben je van plan om samen met je hond te doen? Wil je samen fietsen, lopen of speuren? Ga je meedoen aan hondentraining of hondensport? Of zit je het liefst op de bank met je hond op schoot?
  • Heb je voldoende ruimte voor de hond? Een grote hond past minder goed in een flat. Daar moeten dan echt lange wandelingen tegenover staan. Een hond heeft ook ruimte nodig om zich terug te kunnen trekken, bijvoorbeeld in een mand. In gezinnen met kinderen is dit nog belangrijker.
  • Hoeveel tijd per dag heb je om je hond uit te laten? Veel hondensoorten hebben veel energie. Als ze niet genoeg uitgelaten worden/ uitdaging krijgen, gaan ze zich vervelen. Een hond die zich verveelt, kan agressief worden of je meubels vernielen.
  • Wil je een onderhoudsvrije hond of heb je tijd om te kammen/ knippen? Veel honden hebben af en toe een kambeurt en een wasbeurt nodig. Sommige honden hebben dagelijkse vachtverzorging nodig en moeten regelmatig naar de hondentrimsalon.
  • Wil je een grote of kleine hond? Grote honden eten meer en hebben goede training nodig, anders trekken ze je bijvoorbeeld omver. Natuurlijk moet een kleine hond ook goed opgevoed worden!
  • Wil je een puppy of oudere hond? Een pup kost veel tijd wat betreft zindelijkheid en gehoorzaamheid. Aan de andere kant is het leuk om je hond precies zo op te voeden zoals jij wilt. In het asiel zitten ook vele leuke honden. Zo’n hond kun je een fijn tweede leven bieden.
  • Wil je een rashond of een kruising? Bij een rashond weet je voor welk werk het ras is gefokt. Je weet van tevoren welke ziektes voor komen bij een ras. Ook weet je hoe groot de hond zal worden en hoe het er eruit zal zien. Aan een rashond hangt vaak een duurder prijskaartje. Hoe een kruising qua werkgedrag, uiterlijk en grootte wordt, is vaak een verrassing. Kruisingen zijn over het algemeen goedkoper en gezonder dan rashonden.
  • Gaat de hond mee op vakantie of is er oppas geregeld? Er zijn zat hondenpensions en uitlaatservices, maar u moet er op tijd bij zijn. Elke jaar worden er weer honden gevonden die achtergelaten zijn wegens vakantie. 

Heeft u er goed over nagedacht?

Past de hond die u zo mooi vindt, nog steeds bij u? Neem dan eens een kijkje bij deze honden in het echt. Veel rasverenigingen willen u daar graag bij helpen. Op een hondenshow kunt u ook veel honden in actie zien. Eigenaren vertellen graag over hun hondenras. Daarna is het tijd om op zoek te gaan naar de pup of oudere hond.

Honden staan te koop in advertenties, hondenbladen en op het internet. Ook op verkoopsites als Marktplaats staan goede fokkers. Er zitten helaas ook broodfokkers tussen. De meeste rasverenigingen houden een puppylijst bij. Lidmaatschap is meestal wel verplicht, maar je krijgt er goede begeleiding voor terug.

Ga niet alleen op een foto af, maar ga altijd kijken. De puppen of oudere honden moeten er gezond en schoon uit zien. Puppy’s moeten ingeënt, gechipt en ontwormd zijn. Ga op je gevoel af. Pas op met zielige zwakke puppy’s. Ze kunnen ziek zijn en hoge dierenartskosten met zich meebrengen.

Veel succes met de zoektocht!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De grijpgrage harpij

Het is één van de grootste roofvogels ter wereld. Een arend die is vernoemd naar de net zo gevaarlijke wezens uit de Griekse mythologie.

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

De Chihuahua

De Chihuahua, een gevoelige kleine hond

Waarom doet mijn hond zo?

Honden stammen af van de wolven. Lees hier hoe het gedrag dat uw hond vertoont, terug te voeren is op het wolvengedrag.

Hoe zit een vis in elkaar?

Hoe zit een vis in elkaar? Alles over de anatomie van de vis.

De hamerhaai

hamerhaai

De hond weet dat hij fout is??

Een fout idee is dat de hond weet dat hij fout is.

Wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een hond

Aandachtspunten bij aanschaf van een hond

De border collie

hoe ziet de border collie er uit en welke kleuren hebben ze?

Grasparkiet tam maken

grasparkiet tam maken

Begrijp de taal die de kat spreekt, deel 2!

In dit artikel krijgt u nog meer tips en inzichten in het communiceren met de kat. Met name over de vraag: Ik wil een kameraad voor mijn kat, maar hoe kan ik dat het beste doen?

Resource guarding of het bewaken van de middelen

Een bekend voorbeeld van resource guarding is baknijd.

Uitsterven is natuurlijk, dieren redden is onzin

Dieren sterven niet uit door toedoen van de mensen dus kunnen wij ze ook niet redden.

Help - mijn kat plast in huis!

Tips om binnen plassen van katten op te lossen.

Werkstuk over paarden

Alles over het ontstaan en de ontwikkeling van het hedendaagse paard.

Dwergpapegaai

Een dwergpapegaai en al zijn merkwaardige eigenheden.

Poezen werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Huispoes

Libelle weet het, in gesprek met een reuzenlibelle.

In dit artikel lees je waarom het aantal reuzenlibelles de laatste jaren enorm snel toeneemt.

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!

De aanschaf van een pup

Waar moet je nu echt op letten bij de aanschaf van een pup?

De kok- of kapmeeuw

Het leven van de kokmeeuw, ook wel kapmeeuw genoemd, in Nederland.

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

Aquarium gevuld met sluierstaartvisjes

Welk soort visjes wil je je aanschaffen, welk aquarium heb je nodig, welke verzorging hebben de visjes nodig... Nuttige informatie voor de beginnelingen onder ons

Het Quarter horse, het westernpaard bij uitstek

Het Quarter Horse is een wendbaar en sterk paard dat graag voor je werkt.