Adopteer een konijn


Publicatie datum:

Wat zijn de voordelen van het adopteren van een konijn

Gesponsorde koppelingen

Kinderen houden van dieren. Voor ouders is het vast herkenbaar, elk kind heeft ooit wel eens gezeurd om een huisdier, en na lang zeuren gaan ouders wel eens overstag. Meestal wordt een dier dan in de dierenwinkel of bij een fokker gekocht. Voor een hond of een kat gaat men nog wel eens naar het asiel, maar wist u dat er ook zoiets voor konijnen bestaat?

Mensen zijn snel vertederd door jonge dieren. Zo’n schattig klein katje of pluizig konijntje is moeilijk te weerstaan. Als kinderen dan aangeven dat ze graag een huisdier willen hebben, beslissen ouders vaak dat het misschien wel een leuk cadeau is voor een verjaardag of voor sinterklaas of kerst.
In het begin is het nog leuk, tot de kat in de gordijnen gaat hangen, of het konijnenhok toch wel erg vaak schoongemaakt moet worden. Na een tijdje is het nieuwe er wel van af, en dan wordt het duidelijk dat er ook nadelen kunnen zitten aan het houden van een huisdier. De kinderen raken op het dier uitgekeken en het wordt een strijd wie de hond uit moet laten of het konijn eten moet geven. Veel mensen nemen de nadelen voor lief, en zien voornamelijk de voordelen. Helaas zijn er ook mensen die de beslissing nemen om hun huisdier weg te doen. Soms is er gewoonweg geen andere oplossing mogelijk door omstandigheden, maar vaak komt het ook doordat mensen niet voldoende voorbereid aan een huisdier zijn begonnen.
Vaak is wel bekend waar men terecht kan met een hond of een kat, maar konijnen worden soms gewoon in het bos vrijgelaten. Een konijn dat altijd binnen geleefd heeft, kan niet zomaar naar buiten, een nacht vorst zou hij niet overleven. Zelfs konijnen die in een hok in de tuin hebben gewoond zouden het in het wild niet redden, ze zijn immers gewend aan voer uit een bakje en een fles drinkwater.

Als u overweegt om een konijn aan te schaffen, zorg dan eerst dat u over voldoende informatie beschikt over het houden van een konijn. Alleen op die manier kunt u een weloverwogen beslissing nemen of u goed voor het dier kan zorgen. Er is veel informatie te vinden, u kunt boeken kopen of lenen van de bibliotheek, en ook op internet zijn er veel websites te vinden met informatie. Als u zeker bent van uw zaak kunt u overwegen om een konijn te adopteren in plaats van er een te kopen in een dierenwinkel.

Ook al zijn adoptiekonijnen vaak geen jonge konijnen, dit heeft ook zijn voordelen. De mensen die bij een konijnenopvang werken zijn vaak zeer kundig, en kunnen samen met de vorige eigenaar een goed beeld schetsen van het karakter van een konijn. Hierdoor kunnen ze inschatten welk konijn bij wie past. Een gezin met kinderen heeft weinig aan een konijn dat niet graag opgepakt wordt, en konijnen die van rust houden zijn het best op hun plek bij mensen die zelf ook rustig zijn.
Het geeft ook een goed gevoel dat u op deze manier een konijn een welverdiende tweede kans geeft. Mensen kiezen eerder voor een jong dier, terwijl een volwassen dier net zoveel plezier kan brengen. Vaak is het ook makkelijker, omdat deze dieren al goed zindelijk, ingeënt en gecastreerd zijn. Dit laatste heeft als voordeel dat rammen bij voedsters geplaatst kunnen worden zonder dat er nestjes komen. Castreren verkleint ook de kans op kanker en het voorkomt dat de ram gaat sproeien.
Verder is een konijn uit de opvang in verhouding goedkoper dan een konijn uit de dierenwinkel. Je betaalt maar heel iets meer voor een opvangkonijn, terwijl je zelf veel meer geld kwijt zou zijn aan castreren en inenten.

Op internet zijn diverse websites van konijnenopvangcentra te vinden. Hier kunt u informatie vinden over het houden van konijnen, foto’s zien van konijnen die een baasje zoeken en prijslijsten raadplegen. Als u overweegt om een konijn aan te schaffen, denk dan eens aan een adoptiekonijn!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Wie kan er paardrijden?

Iedereen kan in principe leren paardrijden. Het omgaan met paarden is niet aan een leeftijd gebonden.

Tip om je baas-zijn te bekrachtigen bij je hond

Negeren is een vorm van opvoeden van een hond die werkt!!

Kikkers en padden

Welke kikkers en padden bezoeken je vijver?

Maltezer

De Maltezer is een vrolijke gezelschapshond.

De Russische dwerghamster als huisdier

Dit artikel beschrijft hoe een Russische dwerghamster gehouden kan worden en extra informatie over de leefwijze ervan.

Wat zijn de meest voorkomende visziekten?

Welke ziekte heeft uw vis?

Kangal(herdershond)

Algemen informatie over de Kangal

De Duitse Herdershond

De Duitse Herdershond is van alle markten thuis

mok bij een fries paard

Hoe behandel je mok bij een fries paard

Gifstigste dier ter wereld

De aandacht gevestigt op het giftigste dier op de wereld.

Bijen sterven uit, bijensterfte nader bekeken, insectensterfte

De belangrijkste redenen voor de massale bijensterfte nader bekekenen, de afnemende biodiversiteit, de varroamijt, Neonicotinoïden.

Verzorging van ratten

Hoe verzorg je een tamme rat het beste? Hierover krijg je meer informatie.

De gekste dieren op een rijtje

Honden en katten kennen we allemaal wel. Maar heeft u ooit weleens gehoord van een yeti-krab of een quokka?

puppy zindelijk maken hoe ?

info over snel zindelijk maken van puppys

Tijger spreekbeurt, Tijger werkstuk

Alles over de oorsprong en de leefwijze van de Tijger.

Kakapo

De kakapo behoort to de klasse van de vogels specifieker de papegaaiachtigen. Het is een groene papegaai met een korte grijze bek.

De Geit

Informatie over de geit

Verbod nertsenhouderij

In 2024 is het afgelopen met de nertsenhouderij. Terecht?

Dierenverzorging deel 1

de geschiedenis van het dierenrijk,de relatie tussen mens en dier

Libelle weet het, in gesprek met een reuzenlibelle.

In dit artikel lees je waarom het aantal reuzenlibelles de laatste jaren enorm snel toeneemt.

De Duitse herder

alles over de duitse herder

De naakte molrat: Wat maakt dit dier zo apart?

Een opmerkelijke naam voor een wel heel vreemd dier. Misschien wel één van de vreemdste dieren op onze planeet...

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

De koe

alles over de koe

Honden trucs

Honden trucs