Aquarium gevuld met sluierstaartvisjes


Publicatie datum:

Welk soort visjes wil je je aanschaffen, welk aquarium heb je nodig, welke verzorging hebben de visjes nodig... Nuttige informatie voor de beginnelingen onder ons

Gesponsorde koppelingen

Je wilt een aquarium aanschaffen, maar je weet niet waar eerst te beginnen.

Wat is er nu nog mooier en rustgevender als een aquarium in je woonkamer te hebben? Maar wat doe je als helemaal niets afweet van ‘de vis’ buiten dat deze in het water leven.

Een kleine 3 jaar geleden ben ik dan vlijtig aan de slag gegaan met zoveel mogelijk informatie op te zoeken over deze waterdiertjes, hun verzorging en benodigdheden. Zoveel verschillende visjes, die elkeen hun eigen specifieke verzorging eisen, geraak daar maar eens uit, hé.

Van de goudvis is geweten dat het een sterke vis is en weinig specifieke verzorging nodig heeft. Nu is er gelukkig wel wat meer op de markt dan de klassieke goudvis, die je kan winnen op de kermis in één of ander schietkraam en zo kwam ik bij de sluierstaartvisjes terecht. Een groot en variabel aanbod van prachtexemplaren. Alle kleuren, groot en klein, verschillende modelletjes van staarten, gewoonweg prachtig om zien. Ik was direct verkocht! 

Aankoop van het aquarium

Ok, dan maar naar de eerste stap, het aquarium aankopen. Uiteraard aangepast aan de grote van de ruimte die je daarvoor hebt en aan de hoeveelheid visjes die je wilt aanschaffen. Er wordt 1 visje gerekend per 10 liter. Zelf heb ik mij een aquarium aangeschaft van 120 liter en er zwemmen 8 sluierstaart vissen in. Ik schrijf bewust geen visjes, maar dat leg ik later nog wel uit.

Het zuiveringssysteem

Je vraagt best aan de verkoper welk zuiveringssysteem je erbij koopt, want zonder een degelijke zuivering zullen je visjes niet lang zwemmen. Ook een toestelletje dat zorgt voor de verkwikkende zuurstofbelletjes is geen overbodige aankoop.

De steentjes

De steentjes die je onderaan je aquarium toevoegt, neem je vervolgens liefst zo neutraal mogelijk van kleur, zo beweerde mijn verkoper toch althans.

Plantjes en andere verfraaiing

Je hebt de keuze tussen zowel echte plantjes als namaak plantjes, deze laatste hebben uiteindelijk mijn voorkeur gekregen. In het begin heb ik gewerkt met echte plantjes, maar sommige plantjes worden opgegeten en uit de steentjes gerukt, dit gaf al vlug een slordig zicht. Voor de rest heb je nog een waaier aan mogelijkheden om je aquarium te verfraaien, de keuze aan jezelf.

De verlichting

Ja, wat zou een aquarium nu zijn zonder verlichting hé. Niets dat je visjes zo mooi doen uitkomen als een mooie verlichting. De meeste aquariums zijn voorzien op verlichting, zo niet laat je bijstaan door de verkoper.

Eerst je water laten zuiveren, zonder visjes erin

De steentjes, plantjes, verfraaiing en het water doe je al in je aquarium en dan laat je je water gedurende een dag of 2 al zuiveren voordat je de visjes erin zet.

Het water

Persoonlijk heb ik van in het begin gekozen voor geen ijskoud water te nemen, maar lauw water en volgens mijn verkoper heeft nu net dat ervoor gezorgd dat mijn vissen op korte tijd geweldig groot zijn geworden. Mijn grootste sluierstaart haalt momenteel een centimeter of 15.

Visjes kweken?

Het zou naar het schijnt ook liggen aan mijn iets warmere temperatuur van water ik gebruik dat mijn visjes zowat om de 3 weken paren en daar had ik me dus niet op voorzien.
Honderden eitjes per keer, verdeeld over enkele uren leggen ze.
Als je de intentie hebt om te willen kweken, zou ik je wel aanraden om jezelf te voorzien van kweekbakjes, want zodra de eitjes in het water terechtkomen, zien de sluierstaartvisjes een feestmaaltijd voor ogen en binnen de kortste keren zijn alle eitjes opgegeten.

Het onderhoud

Buiten dat ik mijn visjes dagelijks aangepaste voeding geef voor sluierstaartvisjes, moet ik ongeveer om de 3 weken één derde van hun water vervangen door vers water. Af en toe haal ik ook wat steentjes uit het aquarium om deze eens grondig te spoelen onder stromend water. Dus zoals je ziet, hebben zij niet veel onderhoud nodig en het is een zaligheid om ze in huis te hebben. Ik staar dikwijls meer naar mijn aquarium dan naar mijn TV.

 

 

 


Foobie gebruiker Garfieldje

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 86
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie dieren

Rhodesian Ridgeback, de brave hond.

De Rhodesian Ridgeback, een geweldige kameraad met gebruiksaanwijzing

Parasieten bij de hond

Parasieten bij de hond

De maine coon

een halflangharig kattenras uit noord amerika

Hoe zit een vis in elkaar?

Hoe zit een vis in elkaar? Alles over de anatomie van de vis.

puppy zindelijk maken hoe ?

info over snel zindelijk maken van puppys

Rode mul vis, en een heerlijk recept.

De rode mul vis is op 1 na de populairste vis van europa, en je kan er alle kanten mee op.

Een huidier en nu?

Lees over hoe je tot een goede keuze voor een huisdier kan komen.

De hond alleen thuis

Hoe je een hond leert alleen thuis te zijn

Het roodborstje

Het roodborstje nader bekeken

Alles over de verzorging van verschillende dieren.

Lees van alles over het verzorgen van dieren.

Dierenwelzijn: Wat is het eigenlijk?

Dierenwelzijn is een begrip dat niet in één zin samen te vatten is. Wat is het eigenlijk en waar wordt het door beinvloed?

Dieren, het oog van een dier

De beschrijving van een oog en hoe een hond of kat ziet

Wild hamsters

Hamster leeft in het wild

Zijdehoender

De Zijdehoender is een sierkip die ook eieren legt.

Guppies

Wie eet wie bij de geboorte van de gup

Hamster werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Hamster

Het levenslange leerproces van een drugshond

Overzicht van het leerproces van een drugshond

Aquarium gevuld met sluierstaartvisjes

Welk soort visjes wil je je aanschaffen, welk aquarium heb je nodig, welke verzorging hebben de visjes nodig... Nuttige informatie voor de beginnelingen onder ons

Honden en de winter

De winter komt er weer aan, dus het word weer een leuke tijd waar je met je trouwe metgezel lekker door de sneeuw kan sjouwen en spelen. Echter zitten er ook nadelen en gevaren aan sneeuw en ijs.

hond in het asiel

Na hondenasiel dringend op zoek naar woonruimte met baas.

Uw (buiten)konijn op warme zomerdagen

Tips om konijnen te beschermen tegen zon en hitte

Alles over koe knuffelen.

Uit onderzoek blijkt dat koe knuffelen bij de meeste mensen een positief effect heeft.

Paracheirodon axelrodi - Kardinaaltetra

De Kardinaaltetra zorgt net als de Neon Tetra voor een geweldig effect in uw aquarium! Ondek hier deze bijzondere vis!

Hondenras: De Boxer

Een rasbeschrijving over de Boxer.

Aanlijnplicht voor honden

Waar geldt er een aanlijnplicht voor honden en waarom?