Baby in huis, hond eruit


Publicatie datum:

Invloed van gezinsuitbreiding op de hond, hoe je problemen kunt voorkomen.

Gesponsorde koppelingen

Misschien dat uw hond er al veel eerder op de hoogte was. Zijn neus is namelijk ontzettend gevoelig voor geuren. Dat er een kindje op komst is, is ook iets wat hij mogelijk al heeft bespeurd vóórdat de zwangerschapstest een positieve uitslag aangaf.

Hij weet dat er iets aan het veranderen is in het lichaam van zijn bazinnetje, maar wat dit voor een verandering zal brengen wanneer de kleine er eenmaal is, daarvan hebben hij noch zijn baasjes vaak enig besef. Het komt nogal eens voor dat de hond in het asiel belandt omdat kersverse ouders hun eens zo geliefde viervoeter in bijzijn van hun kindje niet vertrouwen, terwijl dit wel te voorkomen had kunnen zijn.

De hond is een roedeldier. Dat wil zeggen dat hij gewend is in een groep te leven waarbij er sprake is van verschillende posities. Meestal is de sterkste en/of een oude reu, de alfa reu, de baas over de groep. Soms kan dit ook gelden voor een teef, de alfa teef. Deze leider geniet van voordelen zoals als eerste mogen eten en maakt de beste kans zich voort te planten. Ieder dier dat nieuw in de groep komt, zal de onderste positie innemen en behoort zich onderdanig op te stellen naar de andere roedelleden.

 Dit roedelgedrag vormt de basis van eventuele problemen, wanneer er gezinsuitbreiding is. Vóór de gezinsuitbreiding heeft de hond niets te klagen over gebrek aan aandacht. Integendeel, je zou zelfs kunnen zeggen dat het dier bijna de positie heeft van een kind. Wandelingen, lekkernijen, samen spelen, knuffelen en het geklets van zijn baasjes. Er draait veel om hem. Totdat er een kindje in het gezin geboren wordt...

Het kind wordt gezien als een nieuweling in de roedel, het gezin. Uw hond ziet zichzelf daardoor instinctmatig als een roedellid met een hoger positie dan het kind.

 Wanneer het kind er net is, zal alle aandacht naar het kind verschuiven en zal de hond, waaraan u eens veel meer tijd en aandacht besteedde, zich achtergesteld gaan voelen. In veel gezinnen komt voor dat de hond telkens weggestuurd wordt, zodra het kind uit bed is. Dit, ondanks de grote nieuwsgierigheid en het enthousiasme van de viervoeter, die er graag bij wil zijn. Zowel fysiek als mentaal is er in het gezin minder ruimte voor de hond dan voor de geboorte.

 Tegen de tijd dat uw kind gaat kruipen, zal het ook nieuwsgierig zijn naar dat harige wezen in huis en daarbij willen gaan kijken. De hond echter, heeft in de loop van de tijd geleerd dat hij uit de buurt moet blijven van het kind, dat hem juist heel de tijd achtervolgt. Hij voelt zich in het nauw gedreven en weet niet waar het dan moet blijven. Bovendien ervaart hij zichzelf instinctmatig als in een hoger positie. Het gevolg? Uw hond zal op gegeven moment op zijn minst als waarschuwing zijn lippen optrekken en zijn tanden laten zien. Dit is nog het minst erge scenario, maar door vele ouders is dit de aanleiding om tot de beslissing te komen de hond uit het huis te plaatsen.

 

Deze situatie had in vele gevallen voorkomen kunnen worden op verschillende manieren, indien uw hond voorheen een niet agressief of ander moeilijk gedrag vertoonde.

 Ten eerste door u zich te verdiepen in het gedrag van de hond. U kunt informatie hier over vinden in boeken, op internet, bij de dierenarts, de hondenvereniging bij u in de buurt ende dierenbescherming. De hoofdlijn die u uit al deze informatie kunt halen is dat uw hond een dier is dat luistert naar zijn instinct. Daardoor is hij niet 100 procent betrouwbaar. Laat dus nooit, maar dan ook nooit uw kind alleen bij uw hond!

 Ten tweede zult er een groot voordeel aan hebben wanneer uw hond luistert en gehoorzaam is al vóórdat het kind geboren is. Daarbij moet u niet lakoniek zijn als het om de grootte van uw hond gaat. Hoe kleiner de hond, des te koppiger, hoe schattig hij ook oogt. Gehoorzaamheid als het gaat om commando's als "zit", "af", "plaats" en "blijf", zullen handig van pas komen wanneer u uw handen vol heeft aan de kleine. Eventueel kunt u een cursus volgen bij de hondenvereniging bij u in de buurt.

 Ten derde is het belangrijk dat uw hond een eigen plaatsje heeft. Hier kan hij zichzelf terugtrekken als hij daar behoefte aan heeft en wanneer u het commando "plaats" geeft. Het is fijn voor uw hond wanneer hij toch ook een beetje zicht blijft houden op de dingen die in huis gebeuren en niet helemaal afgezonderd is. Wanneer u uw kind laat kruipen, mag u nooit het kind op deze plek laten komen. Ook bij het eten van de hond is het raadzaam uw kind nooit in de buurt te laten komen.

 Ten vierde is een hond erg betrokken bij wat er in uw familie en dus zijn roedel gebeurt. Stuur hem dus niet telkens weg bij het kind, maar geeft hem bijvoorbeeld het commando "af" aan uw voeten wanneer u het kind voedt. Zo kan uw hond wel alles volgen en zit hij niet in de weg. Een veel voorkomende fout is dat honden op de bank mogen liggen. Omdat deze positie op gelijke positie is met de perso(o)n(en) die hierop zitten, zal de hond zichzelf als een hogere in positie kunnen beschouwen en onwenselijk (gevaarlijk) gedrag kunnen vertonen aan de anderen op de bank. Dit is alles behalve wenselijk wanneer u met uw kind op de bank zit.

 Als laatste, maar zeker niet is om te vergeten is dat uw hond, ook al is er nu een kind, ook behoefte hebben aan 1 op 1 aandacht van u. Samen een wandeling of een spel, terwijl uw partner op de kleine past, zal hij enorm waarderen. Om vervolgens moe, maar voldaan te gaan slapen terwijl hij stiekem één oogje af en toe opendoet. Hij is zich bewust dat u als gezin bij elkaar hoort en zal erop letten dat alle leden van het gezin veilig zullen zijn. Dát is zijn trouwe wederdienst.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De Antwerpse Zoo - Antwerpen - bezienswaardigheden

De Antwerpse Zoo, niet zomaar een dierentuin.

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken

Asinotherapie

Ezeltherapie kan probleemkinderen helpen om te ontspannen

Help - mijn kat plast in huis!

Tips om binnen plassen van katten op te lossen.

Bijen sterven uit, bijensterfte nader bekeken, insectensterfte

De belangrijkste redenen voor de massale bijensterfte nader bekekenen, de afnemende biodiversiteit, de varroamijt, Neonicotinoïden.

Hoe verzorg ik een hond of kat met een huidprobleem

hoe om te gaan met een hond of kat met huidproblemen

Een konijn als huisdier

Hoe ga ik om met de verzorging van een konijn?

Buitenlandse hond of Nederlandse asielhond, rust en stabiliteit

Geef de hond rust en stabiliteit als hij pas bij je woont

Reining, de western dressuur

Reining is de western dressuur. Reining wordt voornamelijk gereden met quarters, paints en appaloosa's

Otter Spreekbeurt, otter werkstuk

Alles over de oorsprong, de verspreiding en de leefgewoontes van de otter.

Paracheirodon axelrodi - Kardinaaltetra

De Kardinaaltetra zorgt net als de Neon Tetra voor een geweldig effect in uw aquarium! Ondek hier deze bijzondere vis!

mok bij een fries paard

Hoe behandel je mok bij een fries paard

Beweiden of opstallen? Een bewuste keuze.

Dit is een essay over de voor- en nadelen van koeien in de wei vs koeien in de stal

dogwhispering of hondenfluisteraar

hoe gaat het hondenfluisteren in zijn werk

Greyhounds in nood

De adoptie van een Greyhound

Mag de hond op de bank?

Wat zijn de gevolgen voor het gedrag van een hond wanneer u hem op de bank laat liggen?

Melkkliergezwellen bij katten.

Voelt U een bult(je) op de buik van U kat? Wat nu...

De hond alleen thuis

Hoe je een hond leert alleen thuis te zijn

Alles over Lieveheersbeestjes

In dit artikel lees je alle over Lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes blijken het beste middel tegen zinloos geweld.

Pauwooggrondel (Tateurndina ocellicauda)

Informatie over de Pauwooggrondel ook wel bekend als de Tateurndina ocellicauda

Angst en onzekerheid bij honden

angst en onzekerheid bij honden, je kunt er iets aan doen

Geeft scharrelvlees meer dierengeluk

De discussie over de bio-industrie is momenteel heel actueel maar geeft meer scharrelvlees ook meer dierengeluk?

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.

Hoe vermaakt u ‘binnen-katten’?

'Binnenkatten' hebben uitdaging nodig. Wat haalt u uit de kast om aan de behoeften van uw kat te voldoen?