Baby in huis, hond eruit


Publicatie datum:

Invloed van gezinsuitbreiding op de hond, hoe je problemen kunt voorkomen.

Gesponsorde koppelingen

Misschien dat uw hond er al veel eerder op de hoogte was. Zijn neus is namelijk ontzettend gevoelig voor geuren. Dat er een kindje op komst is, is ook iets wat hij mogelijk al heeft bespeurd vóórdat de zwangerschapstest een positieve uitslag aangaf.

Hij weet dat er iets aan het veranderen is in het lichaam van zijn bazinnetje, maar wat dit voor een verandering zal brengen wanneer de kleine er eenmaal is, daarvan hebben hij noch zijn baasjes vaak enig besef. Het komt nogal eens voor dat de hond in het asiel belandt omdat kersverse ouders hun eens zo geliefde viervoeter in bijzijn van hun kindje niet vertrouwen, terwijl dit wel te voorkomen had kunnen zijn.

De hond is een roedeldier. Dat wil zeggen dat hij gewend is in een groep te leven waarbij er sprake is van verschillende posities. Meestal is de sterkste en/of een oude reu, de alfa reu, de baas over de groep. Soms kan dit ook gelden voor een teef, de alfa teef. Deze leider geniet van voordelen zoals als eerste mogen eten en maakt de beste kans zich voort te planten. Ieder dier dat nieuw in de groep komt, zal de onderste positie innemen en behoort zich onderdanig op te stellen naar de andere roedelleden.

 Dit roedelgedrag vormt de basis van eventuele problemen, wanneer er gezinsuitbreiding is. Vóór de gezinsuitbreiding heeft de hond niets te klagen over gebrek aan aandacht. Integendeel, je zou zelfs kunnen zeggen dat het dier bijna de positie heeft van een kind. Wandelingen, lekkernijen, samen spelen, knuffelen en het geklets van zijn baasjes. Er draait veel om hem. Totdat er een kindje in het gezin geboren wordt...

Het kind wordt gezien als een nieuweling in de roedel, het gezin. Uw hond ziet zichzelf daardoor instinctmatig als een roedellid met een hoger positie dan het kind.

 Wanneer het kind er net is, zal alle aandacht naar het kind verschuiven en zal de hond, waaraan u eens veel meer tijd en aandacht besteedde, zich achtergesteld gaan voelen. In veel gezinnen komt voor dat de hond telkens weggestuurd wordt, zodra het kind uit bed is. Dit, ondanks de grote nieuwsgierigheid en het enthousiasme van de viervoeter, die er graag bij wil zijn. Zowel fysiek als mentaal is er in het gezin minder ruimte voor de hond dan voor de geboorte.

 Tegen de tijd dat uw kind gaat kruipen, zal het ook nieuwsgierig zijn naar dat harige wezen in huis en daarbij willen gaan kijken. De hond echter, heeft in de loop van de tijd geleerd dat hij uit de buurt moet blijven van het kind, dat hem juist heel de tijd achtervolgt. Hij voelt zich in het nauw gedreven en weet niet waar het dan moet blijven. Bovendien ervaart hij zichzelf instinctmatig als in een hoger positie. Het gevolg? Uw hond zal op gegeven moment op zijn minst als waarschuwing zijn lippen optrekken en zijn tanden laten zien. Dit is nog het minst erge scenario, maar door vele ouders is dit de aanleiding om tot de beslissing te komen de hond uit het huis te plaatsen.

 

Deze situatie had in vele gevallen voorkomen kunnen worden op verschillende manieren, indien uw hond voorheen een niet agressief of ander moeilijk gedrag vertoonde.

 Ten eerste door u zich te verdiepen in het gedrag van de hond. U kunt informatie hier over vinden in boeken, op internet, bij de dierenarts, de hondenvereniging bij u in de buurt ende dierenbescherming. De hoofdlijn die u uit al deze informatie kunt halen is dat uw hond een dier is dat luistert naar zijn instinct. Daardoor is hij niet 100 procent betrouwbaar. Laat dus nooit, maar dan ook nooit uw kind alleen bij uw hond!

 Ten tweede zult er een groot voordeel aan hebben wanneer uw hond luistert en gehoorzaam is al vóórdat het kind geboren is. Daarbij moet u niet lakoniek zijn als het om de grootte van uw hond gaat. Hoe kleiner de hond, des te koppiger, hoe schattig hij ook oogt. Gehoorzaamheid als het gaat om commando's als "zit", "af", "plaats" en "blijf", zullen handig van pas komen wanneer u uw handen vol heeft aan de kleine. Eventueel kunt u een cursus volgen bij de hondenvereniging bij u in de buurt.

 Ten derde is het belangrijk dat uw hond een eigen plaatsje heeft. Hier kan hij zichzelf terugtrekken als hij daar behoefte aan heeft en wanneer u het commando "plaats" geeft. Het is fijn voor uw hond wanneer hij toch ook een beetje zicht blijft houden op de dingen die in huis gebeuren en niet helemaal afgezonderd is. Wanneer u uw kind laat kruipen, mag u nooit het kind op deze plek laten komen. Ook bij het eten van de hond is het raadzaam uw kind nooit in de buurt te laten komen.

 Ten vierde is een hond erg betrokken bij wat er in uw familie en dus zijn roedel gebeurt. Stuur hem dus niet telkens weg bij het kind, maar geeft hem bijvoorbeeld het commando "af" aan uw voeten wanneer u het kind voedt. Zo kan uw hond wel alles volgen en zit hij niet in de weg. Een veel voorkomende fout is dat honden op de bank mogen liggen. Omdat deze positie op gelijke positie is met de perso(o)n(en) die hierop zitten, zal de hond zichzelf als een hogere in positie kunnen beschouwen en onwenselijk (gevaarlijk) gedrag kunnen vertonen aan de anderen op de bank. Dit is alles behalve wenselijk wanneer u met uw kind op de bank zit.

 Als laatste, maar zeker niet is om te vergeten is dat uw hond, ook al is er nu een kind, ook behoefte hebben aan 1 op 1 aandacht van u. Samen een wandeling of een spel, terwijl uw partner op de kleine past, zal hij enorm waarderen. Om vervolgens moe, maar voldaan te gaan slapen terwijl hij stiekem één oogje af en toe opendoet. Hij is zich bewust dat u als gezin bij elkaar hoort en zal erop letten dat alle leden van het gezin veilig zullen zijn. Dát is zijn trouwe wederdienst.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Is uw Jack Russell hond agressief?

Herken de vormen van agessie bij uw Jack Russel

Wie kan er paardrijden?

Iedereen kan in principe leren paardrijden. Het omgaan met paarden is niet aan een leeftijd gebonden.

Dierenwelzijn: Wat is het eigenlijk?

Dierenwelzijn is een begrip dat niet in één zin samen te vatten is. Wat is het eigenlijk en waar wordt het door beinvloed?

Aanschaf parkiet

De aanschaf van een parkiet

De Haflinger

De Haflinger is een kleine geharde bergpony. Hij is vernoemd naar het dorp Hafling in Zuid-Tirol.

hondengedrag: Uitvallen naar andere honden en soms ook naar mensen

hoe ga je om met een hond die uitvalt.

De Border Collie

De Border Collie is een werklustige hond.

Otter Spreekbeurt, otter werkstuk

Alles over de oorsprong, de verspreiding en de leefgewoontes van de otter.

Tijger spreekbeurt, Tijger werkstuk

Alles over de oorsprong en de leefwijze van de Tijger.

De stormmeeuw

De stormmeeuw in Nederland. Informatie over de stormmeeuw, waar hij leeft, wat hij eet en meer.

Minivarkentje als huisdier

Hoe houd je een minivarken als huisdier. Waar moet je op letten?

Baardagamen

Wat zijn baardagamen

De Manx een staartloze kat.

De Manx, een staartloze kat, maar ondanks dat een prachtdier met een prachtkarakter.

de Labradoodle hype

Labradoodle VS Schnauzer

Mikrogeophagus Ramirezi - Antennebaarsje

Het is een van de meest gehouden vis onder de cichlide soorten in een aquarium. Dit visje is een lust voor het oog en zorgt voor een mooie afwisseling in je aquarium! Dus lees snel verder over deze prachtige vis!

De Poedel

De poedel- de familiehond bij uitstek

Iets om over na te denken voordat je een hond aanschaft.

Zeker voor het nemen van een hond geldt: bezint eer gij begint.

Aanlijnplicht honden is er niet voor niets

waarom is er een aanlijnplicht voor honden en waarom moet ook jij je daaraan houden.

Diersoorten in stand houden door vlees te eten

Miljoenen dieren in Nederland worden in hun voortbestaan bedreigd door vegetariërs.

Angst en onzekerheid bij honden

angst en onzekerheid bij honden, je kunt er iets aan doen

De Amerikaanse bulldog

Alles over het karakter van de Amerikaanse bulldog

Het opzadelen van je paard

De laatste stap voordat je gaat rijden

Paracheirodon axelrodi - Kardinaaltetra

De Kardinaaltetra zorgt net als de Neon Tetra voor een geweldig effect in uw aquarium! Ondek hier deze bijzondere vis!

Opvoeden van de hond

Inleiding honden trainen met behulp van een clicker

Kattengedrag

Uitleg over het gedrag van katten