Baby in huis, hond eruit


Publicatie datum:

Invloed van gezinsuitbreiding op de hond, hoe je problemen kunt voorkomen.

Gesponsorde koppelingen

Misschien dat uw hond er al veel eerder op de hoogte was. Zijn neus is namelijk ontzettend gevoelig voor geuren. Dat er een kindje op komst is, is ook iets wat hij mogelijk al heeft bespeurd vóórdat de zwangerschapstest een positieve uitslag aangaf.

Hij weet dat er iets aan het veranderen is in het lichaam van zijn bazinnetje, maar wat dit voor een verandering zal brengen wanneer de kleine er eenmaal is, daarvan hebben hij noch zijn baasjes vaak enig besef. Het komt nogal eens voor dat de hond in het asiel belandt omdat kersverse ouders hun eens zo geliefde viervoeter in bijzijn van hun kindje niet vertrouwen, terwijl dit wel te voorkomen had kunnen zijn.

De hond is een roedeldier. Dat wil zeggen dat hij gewend is in een groep te leven waarbij er sprake is van verschillende posities. Meestal is de sterkste en/of een oude reu, de alfa reu, de baas over de groep. Soms kan dit ook gelden voor een teef, de alfa teef. Deze leider geniet van voordelen zoals als eerste mogen eten en maakt de beste kans zich voort te planten. Ieder dier dat nieuw in de groep komt, zal de onderste positie innemen en behoort zich onderdanig op te stellen naar de andere roedelleden.

 Dit roedelgedrag vormt de basis van eventuele problemen, wanneer er gezinsuitbreiding is. Vóór de gezinsuitbreiding heeft de hond niets te klagen over gebrek aan aandacht. Integendeel, je zou zelfs kunnen zeggen dat het dier bijna de positie heeft van een kind. Wandelingen, lekkernijen, samen spelen, knuffelen en het geklets van zijn baasjes. Er draait veel om hem. Totdat er een kindje in het gezin geboren wordt...

Het kind wordt gezien als een nieuweling in de roedel, het gezin. Uw hond ziet zichzelf daardoor instinctmatig als een roedellid met een hoger positie dan het kind.

 Wanneer het kind er net is, zal alle aandacht naar het kind verschuiven en zal de hond, waaraan u eens veel meer tijd en aandacht besteedde, zich achtergesteld gaan voelen. In veel gezinnen komt voor dat de hond telkens weggestuurd wordt, zodra het kind uit bed is. Dit, ondanks de grote nieuwsgierigheid en het enthousiasme van de viervoeter, die er graag bij wil zijn. Zowel fysiek als mentaal is er in het gezin minder ruimte voor de hond dan voor de geboorte.

 Tegen de tijd dat uw kind gaat kruipen, zal het ook nieuwsgierig zijn naar dat harige wezen in huis en daarbij willen gaan kijken. De hond echter, heeft in de loop van de tijd geleerd dat hij uit de buurt moet blijven van het kind, dat hem juist heel de tijd achtervolgt. Hij voelt zich in het nauw gedreven en weet niet waar het dan moet blijven. Bovendien ervaart hij zichzelf instinctmatig als in een hoger positie. Het gevolg? Uw hond zal op gegeven moment op zijn minst als waarschuwing zijn lippen optrekken en zijn tanden laten zien. Dit is nog het minst erge scenario, maar door vele ouders is dit de aanleiding om tot de beslissing te komen de hond uit het huis te plaatsen.

 

Deze situatie had in vele gevallen voorkomen kunnen worden op verschillende manieren, indien uw hond voorheen een niet agressief of ander moeilijk gedrag vertoonde.

 Ten eerste door u zich te verdiepen in het gedrag van de hond. U kunt informatie hier over vinden in boeken, op internet, bij de dierenarts, de hondenvereniging bij u in de buurt ende dierenbescherming. De hoofdlijn die u uit al deze informatie kunt halen is dat uw hond een dier is dat luistert naar zijn instinct. Daardoor is hij niet 100 procent betrouwbaar. Laat dus nooit, maar dan ook nooit uw kind alleen bij uw hond!

 Ten tweede zult er een groot voordeel aan hebben wanneer uw hond luistert en gehoorzaam is al vóórdat het kind geboren is. Daarbij moet u niet lakoniek zijn als het om de grootte van uw hond gaat. Hoe kleiner de hond, des te koppiger, hoe schattig hij ook oogt. Gehoorzaamheid als het gaat om commando's als "zit", "af", "plaats" en "blijf", zullen handig van pas komen wanneer u uw handen vol heeft aan de kleine. Eventueel kunt u een cursus volgen bij de hondenvereniging bij u in de buurt.

 Ten derde is het belangrijk dat uw hond een eigen plaatsje heeft. Hier kan hij zichzelf terugtrekken als hij daar behoefte aan heeft en wanneer u het commando "plaats" geeft. Het is fijn voor uw hond wanneer hij toch ook een beetje zicht blijft houden op de dingen die in huis gebeuren en niet helemaal afgezonderd is. Wanneer u uw kind laat kruipen, mag u nooit het kind op deze plek laten komen. Ook bij het eten van de hond is het raadzaam uw kind nooit in de buurt te laten komen.

 Ten vierde is een hond erg betrokken bij wat er in uw familie en dus zijn roedel gebeurt. Stuur hem dus niet telkens weg bij het kind, maar geeft hem bijvoorbeeld het commando "af" aan uw voeten wanneer u het kind voedt. Zo kan uw hond wel alles volgen en zit hij niet in de weg. Een veel voorkomende fout is dat honden op de bank mogen liggen. Omdat deze positie op gelijke positie is met de perso(o)n(en) die hierop zitten, zal de hond zichzelf als een hogere in positie kunnen beschouwen en onwenselijk (gevaarlijk) gedrag kunnen vertonen aan de anderen op de bank. Dit is alles behalve wenselijk wanneer u met uw kind op de bank zit.

 Als laatste, maar zeker niet is om te vergeten is dat uw hond, ook al is er nu een kind, ook behoefte hebben aan 1 op 1 aandacht van u. Samen een wandeling of een spel, terwijl uw partner op de kleine past, zal hij enorm waarderen. Om vervolgens moe, maar voldaan te gaan slapen terwijl hij stiekem één oogje af en toe opendoet. Hij is zich bewust dat u als gezin bij elkaar hoort en zal erop letten dat alle leden van het gezin veilig zullen zijn. Dát is zijn trouwe wederdienst.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Honinggoeramie (Colisa Chuna)

Informatie over de honinggoeramie ook wel bekend als de Colisa Chuna of Colisa Sota

Honden en de winter

De winter komt er weer aan, dus het word weer een leuke tijd waar je met je trouwe metgezel lekker door de sneeuw kan sjouwen en spelen. Echter zitten er ook nadelen en gevaren aan sneeuw en ijs.

hond in het asiel

Informatie over honden: Socialisering en opvoeding van pups.

De socialistatie en basistraining van een puppy

Parasieten bij de hond

Parasieten bij de hond

Zindelijkheidstraining bij katten

tips en problemen bij zindelijkheidstraining bij katten

De stormmeeuw

De stormmeeuw in Nederland. Informatie over de stormmeeuw, waar hij leeft, wat hij eet en meer.

Dierenwelzijn: Wat is het eigenlijk?

Dierenwelzijn is een begrip dat niet in één zin samen te vatten is. Wat is het eigenlijk en waar wordt het door beinvloed?

Apen liefde, lieve baby aapjes, gratis apen kijken

Kleine aapjes zijn zo lief, zo schattig, zo menselijk.

Communicatie taal van de hond

De hond en zijn communicatie middelen.

Het Markiesje

Artikel over de nederlandse gezelschapshond 'het Markiesje'

Gifstigste dier ter wereld

De aandacht gevestigt op het giftigste dier op de wereld.

Zwemmen met dolfijnen, dolfijn therapie.

Onze dochter had een wens, zwemmen met dolfijnen. Dus gingen we naar Kas en Turkije.

De maine coon

een halflangharig kattenras uit noord amerika

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Neushoorn.

Hoe onderhoud ik een rat

Dit artikel gaat over hoe je het beste een rat kan verzorgen.

Dieren

Het aanschaffen van een huisdier.

Hét huisdier voor je kinderen (en jou).

Ben je op zoek naar een geschikt huisdier voor je kids en jezelf, denk dan eens na over een tamme rat.

Opvoeden van de hond

Inleiding honden trainen met behulp van een clicker

mok bij een fries paard

Hoe behandel je mok bij een fries paard

Oververhitting bij honden

De gevaren van oververhitting bij honden.

De Labrador Retriever

Ook op zoek naar een vriendelijke actieve hond?

Een wespenkolonie

Hoe is een wespenkolonie opgebouwd?

Waarom honden vechten

Waarom honden vechten komt door verschillende oorzaken. een korte beschrijving geeft u meer inzicht

hondengedrag regels om samen te spelen met je hond

regels om samen te spelen met je hond