Buitenlandse of Nederlandse asielhond, de aankomst


Publicatie datum:

Een beschrijving van de eerste dagen van de hond in zijn nieuwe gezin.

Gesponsorde koppelingen

Als je een buitenlandse hond hebt geadopteerd en de hond in Nederland aankomt dan heeft hij in k orte tijd heel veel meegemaakt. Hij is meestal bij de dierenarts geweest voor de c astratie of sterilisatie, waarna hij één of meerdere nac hten heeft doorgebracht op een opvangadres. Op de dag van vertrek maakt hij een autorit van een uur naar het vliegveld, worden ingecheckt en naar Nederland of Brussel gevlogen. Van daaruit wordt hij met deauto naar het adres gereden waar hij door jou wordt opgehaald.

Als je een hond uit een asiel haalt is het vaak zo dat de hond er nog niet zo lang zit en dus in korte tijd twee keer van huis en baas wisselt.

De aankomst van je nieuwe hond

Jij als nieuwe baas wac ht al een paar weken vol spanning op zijn k omst en eindelijk is dan de dag aangebroken dat je je hond mag gaan halen. Of in het geval van een Nederlandse hond ben je als het goed is toch al een tijdje aan het kijken en aan het zoeken naar de hond die bij jullie in het gezin past.

De buitenlandse honden komen aan in benches. Misschien wil jouw hond graag uit de bench, waar hij al zo’n 12 uur in heeft gezeten. Of misschien vindt hij alles maar niets en blijft hij zo ver mogelijk achterin hun bench zitten om zo veel mogelijk de druk te te vermijden.  

Je hond is nu weer in een onbekende omgeving, ziet veel vreemde mensen en gaat tenslotte weer in de auto met jou mee naar een voor hem vreemd huis. In huis krijgt je hond een eigen bench, mand of kleed. Je hond wordt geknuffeld en geaaid door voor hem vreemde mensen, er wordt vrolijk tegen hem gesproken. Logisch, want iedereen is dolblij dat "zijn" hondje eindelijk thuis is.

 Je kunt je voorstellen dat dit zeer ingrijpende gebeurtenissen zijn voor een hond. Daarbij is het leven in het asiel ook vaak zwaar voor de hond geweest. Je hond heeft dan ook tijd nodig om bij te komen, te herstellen en zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving en aan jou. Dit kan zeker wel een paar weken duren. Sommige buitenlandse honden hebben zelfs nog nooit in een huis gewoond.

 Gun je hond tijd

Als je een pup neemt, dan groei je in het geheel mee. Meestal ben je meteen verliefd op zo’n klein, nog blanco beestje. Als je een al wat oudere hond in huis k rijgt, dan heb je ook te maken met een al gevormd eigen k arakter en eigen streken. Je moet leren van deze hond te houden en je moet leren hoe hij in elkaar zit.

 Bij een pup stop je vanaf dag 1 alles van jezelf erin. De pup is helemaal afhankelijk van jou. Jij bent zijn veilige haven en omdat het nog een onbeschreven blad is neemt hij dat ook zonder problemen aan. Een oudere hond die uit een asiel komt heeft geleerd dat hij voor zichzelf moet zorgen en in het ergste geval heeft hij geleerd geen vertrouwen te hebben in de mens.

Je moet bij een oudere hond dus langzaamaan zijn vertrouwen gaan winnen. Een pup kun je zien als een leeg vat. Daar gooi je zelf van alles in en dat blijft hangen en op de bodem liggen. Een pup is een vat met een brede onderkant, een vaas. Hoe voller je hem stopt, hoe stabieler hij gaat staan.

 Bij een oudere hond is er datzelfde vat en dat vat was al enigszins stabiel door wat hij er in het buitenland in gestopt k reeg. Maar toen hij naar Nederland kwam is dat vat voor de helft leeggegooid. Daarnaast haal jij het leeg en probeer je het te vullen met je eigen gewoonten en regels. Wat al in het vat zat gaat zich vermengen met wat jij erbij stopt en jij roert continu in dat vat. En wat gebeurt er met een vat waar je in roert en wat niet stabiel staat? Dat gaat schommelen. En dat schommelen voelt de hond heel erg en hij probeert het vat weer stil te krijgen door maar wat te doen en te kijken of het werkt.

 Hoe consequenter je in deze fase optreedt, hoe betrouwbaarder jij wordt. Met andere woorden: hoe stiller je het vat legt, hoe rustiger de hond wordt. En als dan alles wat in het vat zat toen hij hier kwam er uit is en jij het vat hebt gevuld met je eigen gevoelens, regels enzovoort, dan wordt dat vat op een gegeven moment ook weer stil gelegd. Als hij weet waar hij aan toe is en hij hoeft zich geen zorgen meer te mak en over jullie gezin en hij erop kan vertrouwen dat jullie alles voor hem regelen, dan heb je de hond die je graag wilt hebben.

 Gun je hond tijd, doe stapje voor stapje. Neem nog een half jaar om alles op de rit te krijgen. Geef hem vertrouwen door hem veel dingen te laten doen die hij kan en hem daarvoor complimentjes te geven. Neem eens de tijd om uitgebreid te k nuffelen. Laat hem zien dat je te vertrouwen bent en dat hij niet op zijn hoede hoeft te zijn voor jou. En heb er bovenal vertrouwen in dat het allemaal goed komt met jouw hond.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 31
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De Pitbull (verzorging en het ras)

Het gaat namelijk over de verzorging van de pitbull en om het ras zelf.

Trofee voor de hond

Speeltjes zijn voor de hond vaak een trofee

hondengedrag: Uitvallen naar andere honden en soms ook naar mensen

hoe ga je om met een hond die uitvalt.

Hét huisdier voor je kinderen (en jou).

Ben je op zoek naar een geschikt huisdier voor je kids en jezelf, denk dan eens na over een tamme rat.

Konijnen spreekbeurt, Konijnen werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de leefwijze van Konijnen.

Een kat die kan vliegen, vliegende kat

Kijk hier hoe je een kat kunt laten vliegen als een vogel.

Tropisch Aquarium

Hierbij een korte uitleg wat allemaal komt kijken bij een tropisch zoetwater aquarium.

Alles over de de Chimpansee of Pan troglodytis

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Chimpansee.

Aanlijnplicht honden is er niet voor niets

waarom is er een aanlijnplicht voor honden en waarom moet ook jij je daaraan houden.

Een hond voor mijn kind

Welke viervoeter voor uw peuter?

De geschiedenis van de kat

Veel mensen hebben een kat als huisdier. Maar hoe leefden katten vroeger?

Dierenwelzijn: Wat is het eigenlijk?

Dierenwelzijn is een begrip dat niet in één zin samen te vatten is. Wat is het eigenlijk en waar wordt het door beinvloed?

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!

Voeding honden en katten

Voor katten en honden is de voeding erg belangrijk, ga je zelf voeding bereiden of koop je het kant en klaar in de winkel?

Blaasoppie, de opblaaskikker

Dit artikel is gewijd aan één van de apartste kikkers ter wereld; de blaasoppie

Honden en hun instinct

Ze zijn zo anders dan iedereen denkt

Geeft scharrelvlees meer dierengeluk

De discussie over de bio-industrie is momenteel heel actueel maar geeft meer scharrelvlees ook meer dierengeluk?

Otter Spreekbeurt, otter werkstuk

Alles over de oorsprong, de verspreiding en de leefgewoontes van de otter.

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

Start je eigen aquarium in 4 stappen

een aquarium houden is veel makkelijker dan wat mensen denken. in dit artikel zie je hoe simpel het eigenlijk is.

Bleekwater schadelijk voor je hond!

Bleekwater kan heel schadelijk zijn voor je hond!

Nerodia Rhombifer

Nerodia Rhombifer, een waterslang met de nederlandse naam:Diamantrugwaterslang

Dolfijnen spreekbeurt, Dolfijnen werkstuk

Alles over Dolfijnen, de bekende tandwalvissen die iedereen leuk vind.

Een Rottweiler....geen beginnershond

Hoe ga je om met het karakter van een rottweiler?

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.