Buitenlandse of Nederlandse asielhond, de aankomst


Publicatie datum:

Een beschrijving van de eerste dagen van de hond in zijn nieuwe gezin.

Gesponsorde koppelingen

Als je een buitenlandse hond hebt geadopteerd en de hond in Nederland aankomt dan heeft hij in k orte tijd heel veel meegemaakt. Hij is meestal bij de dierenarts geweest voor de c astratie of sterilisatie, waarna hij één of meerdere nac hten heeft doorgebracht op een opvangadres. Op de dag van vertrek maakt hij een autorit van een uur naar het vliegveld, worden ingecheckt en naar Nederland of Brussel gevlogen. Van daaruit wordt hij met deauto naar het adres gereden waar hij door jou wordt opgehaald.

Als je een hond uit een asiel haalt is het vaak zo dat de hond er nog niet zo lang zit en dus in korte tijd twee keer van huis en baas wisselt.

De aankomst van je nieuwe hond

Jij als nieuwe baas wac ht al een paar weken vol spanning op zijn k omst en eindelijk is dan de dag aangebroken dat je je hond mag gaan halen. Of in het geval van een Nederlandse hond ben je als het goed is toch al een tijdje aan het kijken en aan het zoeken naar de hond die bij jullie in het gezin past.

De buitenlandse honden komen aan in benches. Misschien wil jouw hond graag uit de bench, waar hij al zo’n 12 uur in heeft gezeten. Of misschien vindt hij alles maar niets en blijft hij zo ver mogelijk achterin hun bench zitten om zo veel mogelijk de druk te te vermijden.  

Je hond is nu weer in een onbekende omgeving, ziet veel vreemde mensen en gaat tenslotte weer in de auto met jou mee naar een voor hem vreemd huis. In huis krijgt je hond een eigen bench, mand of kleed. Je hond wordt geknuffeld en geaaid door voor hem vreemde mensen, er wordt vrolijk tegen hem gesproken. Logisch, want iedereen is dolblij dat "zijn" hondje eindelijk thuis is.

 Je kunt je voorstellen dat dit zeer ingrijpende gebeurtenissen zijn voor een hond. Daarbij is het leven in het asiel ook vaak zwaar voor de hond geweest. Je hond heeft dan ook tijd nodig om bij te komen, te herstellen en zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving en aan jou. Dit kan zeker wel een paar weken duren. Sommige buitenlandse honden hebben zelfs nog nooit in een huis gewoond.

 Gun je hond tijd

Als je een pup neemt, dan groei je in het geheel mee. Meestal ben je meteen verliefd op zo’n klein, nog blanco beestje. Als je een al wat oudere hond in huis k rijgt, dan heb je ook te maken met een al gevormd eigen k arakter en eigen streken. Je moet leren van deze hond te houden en je moet leren hoe hij in elkaar zit.

 Bij een pup stop je vanaf dag 1 alles van jezelf erin. De pup is helemaal afhankelijk van jou. Jij bent zijn veilige haven en omdat het nog een onbeschreven blad is neemt hij dat ook zonder problemen aan. Een oudere hond die uit een asiel komt heeft geleerd dat hij voor zichzelf moet zorgen en in het ergste geval heeft hij geleerd geen vertrouwen te hebben in de mens.

Je moet bij een oudere hond dus langzaamaan zijn vertrouwen gaan winnen. Een pup kun je zien als een leeg vat. Daar gooi je zelf van alles in en dat blijft hangen en op de bodem liggen. Een pup is een vat met een brede onderkant, een vaas. Hoe voller je hem stopt, hoe stabieler hij gaat staan.

 Bij een oudere hond is er datzelfde vat en dat vat was al enigszins stabiel door wat hij er in het buitenland in gestopt k reeg. Maar toen hij naar Nederland kwam is dat vat voor de helft leeggegooid. Daarnaast haal jij het leeg en probeer je het te vullen met je eigen gewoonten en regels. Wat al in het vat zat gaat zich vermengen met wat jij erbij stopt en jij roert continu in dat vat. En wat gebeurt er met een vat waar je in roert en wat niet stabiel staat? Dat gaat schommelen. En dat schommelen voelt de hond heel erg en hij probeert het vat weer stil te krijgen door maar wat te doen en te kijken of het werkt.

 Hoe consequenter je in deze fase optreedt, hoe betrouwbaarder jij wordt. Met andere woorden: hoe stiller je het vat legt, hoe rustiger de hond wordt. En als dan alles wat in het vat zat toen hij hier kwam er uit is en jij het vat hebt gevuld met je eigen gevoelens, regels enzovoort, dan wordt dat vat op een gegeven moment ook weer stil gelegd. Als hij weet waar hij aan toe is en hij hoeft zich geen zorgen meer te mak en over jullie gezin en hij erop kan vertrouwen dat jullie alles voor hem regelen, dan heb je de hond die je graag wilt hebben.

 Gun je hond tijd, doe stapje voor stapje. Neem nog een half jaar om alles op de rit te krijgen. Geef hem vertrouwen door hem veel dingen te laten doen die hij kan en hem daarvoor complimentjes te geven. Neem eens de tijd om uitgebreid te k nuffelen. Laat hem zien dat je te vertrouwen bent en dat hij niet op zijn hoede hoeft te zijn voor jou. En heb er bovenal vertrouwen in dat het allemaal goed komt met jouw hond.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 31
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Gifstigste dier ter wereld

De aandacht gevestigt op het giftigste dier op de wereld.

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.

hondengedrag: Uitvallen naar andere honden en soms ook naar mensen

hoe ga je om met een hond die uitvalt.

Krokodil spreekbeurt, Krokodil werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Krokodil.

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

Een puberende pup

puppy's in de puberteit en hoe hiermee om te gaan

Rode mul vis, en een heerlijk recept.

De rode mul vis is op 1 na de populairste vis van europa, en je kan er alle kanten mee op.

Paard en gedrag

Er gaat veel fout in de opvoeding, omgang en training van paarden. door goed naar het paard te kijken en logisch na te denken kunnen veel van deze problemen verholpen worden op een eenvoudige manier.

Blaasoppie, de opblaaskikker

Dit artikel is gewijd aan één van de apartste kikkers ter wereld; de blaasoppie

Baardagame als huisdier

Wanneer is een baardagame een geschikt huisdier?

het antennebaarsje

Wat is een antennebaarsje en wat zijn de eigenschappen ?

Hondentraining: uw hond mee naar restaurant of terras

training om leuk bezig te zijn met uw hond waar u later ook nog iets aan heeft.

Dierenweetjes: deel 3

Interessante weetjes over dieren zoals bv. de vleermuis, de vliegende vis, enz...

De welsh mountain pony

informatie over de welsh pony

Geeft scharrelvlees meer dierengeluk

De discussie over de bio-industrie is momenteel heel actueel maar geeft meer scharrelvlees ook meer dierengeluk?

Aanschaf van een puppie

Wat komt er allemaal bij kijken, als je een puppie aanschaft.

De hond alleen thuis

Hoe je een hond leert alleen thuis te zijn

Wie kan er paardrijden?

Iedereen kan in principe leren paardrijden. Het omgaan met paarden is niet aan een leeftijd gebonden.

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Gezondheid controleren van reptielen en koudbloedigen

Neushoorn spreekbeurt, Neushoorn werkstuk

In dit artikel lees je alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Neushoorn.

Paracheirodon axelrodi - Kardinaaltetra

De Kardinaaltetra zorgt net als de Neon Tetra voor een geweldig effect in uw aquarium! Ondek hier deze bijzondere vis!

Adopteer een konijn

Wat zijn de voordelen van het adopteren van een konijn

Haaien in de Noordzee

Als we naar het strand gaan in Nederland, zwemmen er dan ook haaien? Zijn deze haaien dan gevaarlijk of niet?

Communicatie taal van de hond

De hond en zijn communicatie middelen.

De Golden Retriever

Informatie en opvoeding van de Golden Retriever