De bordeaux dog


Publicatie datum:

De beschrijving van de bordeaux dog

Gesponsorde koppelingen

De bordeaux dog staan veelal bekend als vechthonden, terwijl deze reputatie zeker niet bij dit ras past. In dit artikel vertel ik waar ze vandaan komen en waar dit ras voor staat.

Historie

Er zijn een aantal honden die afkomstig zijn van de Romeinse molossers, honden zoals de Mastino napilotano, Rotweiler en ook de Bordeaux dog. Er is niet veel bekend over de molossers en waar ze vandaan komen, wel is bekend dat ze werden gebruikt voor de jacht op groot wild en bewaking van het erf. De molosser werden meegenomen door de romeinen naar Frankrijk. In de middeleeuwen onstond het hondenras Alan, daaruit onstond het ras de Bordeaux dog. De Bordeaux dog werd ook wel gebruikt als legerhond, door zijn moedige karakter en groffe bouw werd dit ras bijvoorbeeld ook gebruikt als legerhond in het leger van Karel de Stoute. De Bordeaux dog werd onder andere gebruikt voor het trekken van een kar met daarop gewonden of overleden soldaten.

Bordeaux dog die een kar met daarop soldaat vervoert.

Toen het ras overbodig werd in het leger vanwege modernere wapens, werden ze gebruikt door adel georganiseerde diergevechten. Ze werden ingezet om te vechten tegen beren en tijgers en later tegen stieren. In 1863 waren er drie typen Boreaux doggen,namelijk;

  • Het Parijs type 
  • Het Toulouse type 
  • Het Bordeaux type.

De Bordeaux dog zoals wij hem vandaag de dag kennen, leid van het Bordeaux type. Door de jaren heen heeft de Bordeaux dog veel te verduren gehad, na de tweede wereld oorlog stond het ras zelfs op punt uit te sterven. Gelukkig in de jaren '60 werd dit ras van bijna uitsterven gered en nieuw leven ingeblazen.

Karakter

De Bordeaux dog is een rustige, aanhankelijke hond die erg aan zijn baas en gezin gehecht is, hij zal letterlijk zijn leven voor zijn gezin geven. Het is een hond dat erg van kinderen houd en helemaal als ze deel van z'n gezin zijn. Bovendien is het een hond met heel veel geduld wat hem gezamelijk met zijn andere karakter trekken tot een hele goede gezinshond maakt. Het is een hond die veel rust uitstraalt, en toch ondanks dat is hij altijd alert en houd hij zelfs vanaf zijn slaapplek alles grondig in de gaten. Dit ras is namelijk van oorsprong ingezet als waak en verdedigings hond en dit is een taak die ze met moed en gemak uitvoeren. En dit allemaal zonder enigszins agressie te vertonen. Ondanks hun groffe bouw hebben ze een goed uithoudingsvermogen en kunnen ze een grote rensnelheid ontwikkelen. Het is een ras die zeker met respect behandeld moet worden en je krijgt er veel liefde voor terug. Wel is het een hond die veel geduld vergt van de eigenaar omdat ze toch best wel koppig en arrogant zijn. Ze hebben een strakke opvoeding nodig. Bij het trainen van een Bordeaux dog houd in je achterhoofd dat deze hond nooit haast heeft en dan ook een trucje of commando niet in 1 keer zal leren, daarom is geduld en doorzettingsvermogen heel belangrijk. Als hij het eenmaal geleerd heeft dan vergeet hij het ook nooit meer. 

De bouw van de Bordeaux dog

De schoft hoogte van een Bordeaux dog is afhankelijk van het geslacht 58-69cm, en heeft een gewicht van 50-80kg. Het is een zeer gespierde hond met een compact lichaam wat voor zijn taak als waker en beschermer een zeer goede combinatie is omdat hij heel imposant op deze manier over komt. Zijn kop is hoekig en breed en oren zijn hangend en hebben een driehoekige vorm. Zijn ogen zijn bij de geboorte blauw en later worden ze licht of donkerbruin. De neus van de Bordeaux dog is stomp en zijn meestal bruin van kleur.

De hals van de Bordeaux dog is nauwelijks te zien door al het losse vel, de borst heeft een brede bouw. De vacht is glad en kortharig en ze zijn abricot of vaal rood van kleur. Het masker op in zijn gezicht draag zwart of rood van kleur.

Al met al zijn het schitterende honden om te zien met een geweldig karakter, en zeker leuke honden om als huisdier te houden als zijn karakter bij je past.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 25
Leden aangebracht: 2

Meer uit de categorie dieren

Hondentraining: uw hond mee naar restaurant of terras

training om leuk bezig te zijn met uw hond waar u later ook nog iets aan heeft.

hondentraining: naam aanleren

Hoe leer je een hond snel zijn naam goed aan

Een huidier en nu?

Lees over hoe je tot een goede keuze voor een huisdier kan komen.

Waarom doet mijn hond zo?

Honden stammen af van de wolven. Lees hier hoe het gedrag dat uw hond vertoont, terug te voeren is op het wolvengedrag.

Kijk op katten

Katten zijn beesten maar worden menselijk als je ze begrijpt.

hondenetiquette misschien wel noodzakelijk

Een paar kleine tips en ideeën om het hebben van een hond ook voor je omgeving een plezier te maken.

Kakapo

De kakapo behoort to de klasse van de vogels specifieker de papegaaiachtigen. Het is een groene papegaai met een korte grijze bek.

Kittens africhten en verzorgen

Hoe verzorgt u uw kitten en hoe richt u uw kitten af?

De Chihuahua

De Chihuahua, een gevoelige kleine hond

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!

Spreekbeurt Gorilla

Zeer uitgebreide informatie over de Oostelijke Gorilla en de Westelijke Gorilla.

Een hond voor mijn kind

Welke viervoeter voor uw peuter?

Het Friese Paard

Het Friese paard is een Nederlands ras dat voor de dressuursport en de aangespannen sport dienst doet.

Hondentraining: Oogcontact

Hoe krijg je oogcontact met je hond en hoe behoudt je het

De aanschaf van een pup

de aanschaf van een pup

Genomic Selection

Genomic Selection ofwel merkerselectie is een revolutionaire ontwikkeling binnen de veefokkerij. Maar wat is het eigenlijk?

Konijn : Handige weetjes

Verzorging

Beruchte jager uit de diepzee: De addertandvis

Addertandvissen zien er angstaanjagend uit met hun grote ogen en uitrekbare kaak. Lees dit artikel en je komt meer over dit vreemde beest te weten!

De stormmeeuw

De stormmeeuw in Nederland. Informatie over de stormmeeuw, waar hij leeft, wat hij eet en meer.

Apen liefde, lieve baby aapjes, gratis apen kijken

Kleine aapjes zijn zo lief, zo schattig, zo menselijk.

hondengedrag regels om samen te spelen met je hond

regels om samen te spelen met je hond

Trofee voor de hond

Speeltjes zijn voor de hond vaak een trofee

De herintroductie van bevers in Nederland

De herintroductie van bevers in Nederland

Help - mijn kat plast in huis!

Tips om binnen plassen van katten op te lossen.

Haaien in de Noordzee

Als we naar het strand gaan in Nederland, zwemmen er dan ook haaien? Zijn deze haaien dan gevaarlijk of niet?