De border collie, een gezinshond of toch meer een werkhond?


Publicatie datum:

De border collie is een uitermate gehoorzame en lieve hond. Het is een hond voor jong en oud, maar je moet ermee om kunnen gaan.

Gesponsorde koppelingen

Zwart met wit, bruin met wit, grijs met wit rennend door een weide met schapen, precies, dat is de border collie. Maar betekent dat ook dat de border collie niets anders kan dan dat?

Het karakter
De border collie is een lieve sociale werklustige gehoorzame hond met een enorme 'will to please'. De border is het liefst lekker aan het werk met zijn baas. Hij heeft dan ook maar één echte baas waar hij alles voor over heeft.
Borders zijn goed gehumeurde makkelijke honden. Toch zijn er veel verschillen in karakter. De ene hond is prima geschikt als huishond, terwijl de ander het liefst buiten loopt en werkt.

De border collie en zijn gezin
Niet elke border is uitermate geschikt als 'huishond'. Sommige borders willen zo graag werken dat ze geen plezier hebben in het uren stil binnen liggen. Andere vinden het heerlijk om lekker rustig met de baas op de bank te liggen de hele dag. Hoewel er verschillen zijn tussen de honden, blijft het een feit dat de honden graag willen werken voor hun baas. Een grote fout die mensen vaak maken, is dat ze gaan fietsen met hun hond. Met fietsen wordt de conditie getraind, terwijl de honden juist een geestelijke uitdaging nodig hebben. De hond krijgt van fietsen een steeds betere conditie, waardoor een steeds langer stuk fietsen de hond pas rustig maakt. Het beste voor een border collie is hem te laten luisteren. Gewoon kleine opdrachten geven, dat kan zelfs tijdens de dagelijkse wandelingen: zitten, liggen, staan, blijven etc. Dit geeft zowel de baas als de hond voldoening. Een border collie is sociaal met andere dieren en met leden van het gezin. Ze zijn niet agressief en lief in de omgang met kinderen.

De opvoeding
De opvoeding van een border collie is zeer belangrijk. Ze leren zeer snel en vinden het ook leuk om te leren. Ondanks deze leergierigheid blijkt het helaas voor veel eigenaren moeilijk om een hond op te voeden. Voor iedere hond geldt; consequent zijn. Geen enkele hond kan iets leren als hun baas niet consequent is. In gezinnen met kinderen is het vaak nog moeilijker om een hond te laten luisteren. Dit komt omdat de hond dan teveel verschillende commando's krijgt, waardoor de hond het niet meer snapt, of weet, dat hij eigenlijk niet hoeft te luisteren. Het is daardoor belangrijk dat één iemand de opvoeding van de hond op zich neemt. Voor een jonge hond is een puppycursus een uitkomst. Niet alleen de hond leert er iets van, eigenlijk wordt vooral de eigenaar getraind op een hondencursus. De beste tip voor het opvoeden van een hond: wees eerlijk, trouw en concequent. Denk niet, het komt wel een keer, maar begin er direct mee, want een goed opgevoede border collie is een droom om mee te werken.

Obsessie
De border collie heeft de neiging snel obsessies te ontwikkelen, maar dit hangt sterk af van het karakter van de hond. Een echte werkhond zal sneller een obsessie ontwikkelen dan een rustige gezinshond. Voorbeelden van obsessies zijn: schapen drijven, paarden, water, ballen en stokken etc. Het is aangeraden om bij een border collie niet teveel met ballen en stokken te gooien,  omdat ze dan van geen ophouden meer weten. Een obsessie voor schapen is voor een werkhond natuurlijk wel zeer geschikt.

Waarom een border?
Als je op zoek bent naar een trouwe viervoeter met humor en verstand, dan is de border collie een uitermate geschikte hond.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Alles over de verzorging van verschillende dieren.

Lees van alles over het verzorgen van dieren.

De Zieke hond

De zieke hond

De samojeed

Alle belangrijke informatie over de samoyed, van geschiedenis tot verenigingen en van karakter tot opvoeding. Neem een kijkje en ontdenk zelf hoe deze hond uw hart kan veroveren

Begrijp de taal die de kat spreekt.

In dit artikel leg ik u uit hoe u met oogcontact en non-verbale communicatie met uw kat of poes kan communiceren.

De razendsnelle cheetah

Een artikel, speciaal gewijd aan deze bijzondere katachtige.

Zindelijkheidstraining voor de hond (pup)

zindelijkheidstraining

De jack russell terrier

zijn heel spontane en levendige honden. ze zijn zeer moedig, gehard actief en ondernemend, erg speels en zelfverzekerd.

Huisdieren en vuurwerk.

huisdieren die bang zijn voor vuurwerk

De hond alleen thuis

Hoe je een hond leert alleen thuis te zijn

Olifantje Adopteren

Adopteer een Olifant!

Honden en kinderen, goede combinatie of niet?!

In dit artikel komt aan bod hoe je de relatie tussen hond en kind kunt bevordelijken

De grijpgrage harpij

Het is één van de grootste roofvogels ter wereld. Een arend die is vernoemd naar de net zo gevaarlijke wezens uit de Griekse mythologie.

Vlinder spreekbeurt, Vlinder werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Vlinder.

Spreekbeurt Olifant, werkstuk Olifant

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Olifant.

Keeshond

Lees meer over dit geweldige ras!

Xiphophorus helleri - Zwaarddrager

De Zwaarddrager is net als de Guppy en de Platy een populaire aquariumvis. Wat je móet weten over zwaarddragers en hoe je ze moet onderhouden? Je leest het hier!

Vogelspin Grammastola Rosea Makkelijker dan u denkt

verzorging van een Grammastola Rosea vogelspin (Tarantula)

De Antwerpse Zoo - Antwerpen - bezienswaardigheden

De Antwerpse Zoo, niet zomaar een dierentuin.

De zin en onzin van goede diervoeding.

Het nut van goede diervoeding.

Bang van de wolf

Waar komt onze onterechte angst en haat voor wolven vandaan?

De geschiedenis van de kat

Veel mensen hebben een kat als huisdier. Maar hoe leefden katten vroeger?

Cavia spreekbeurt, Cavia werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Cavia.

Kattenoppas heeft het druk

Kattenoppas heeft het druk in de zomervakantie, steeds meer mensen maken gebruik van professionele kattenoppas.

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!

Wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een hond

Aandachtspunten bij aanschaf van een hond