De Duitse Herdershond


Publicatie datum:

De Duitse Herdershond is van alle markten thuis

Gesponsorde koppelingen

Iedereen weet hoe een Duitse Herdershond eruit ziet, maar wat voor honden zijn het eigenlijk? Waarom zijn het de werkhonden bij uitstek? Ontdek een van de veelzijdigste hondenrassen.

De Duitse Herdershond

Geschiedenis

In het begin van de 19e eeuw waren er in Duitsland herdershonden die de kudden bewaakten. Onderling waren er grote verschillen in uiterlijk en karakter. In 1899 nam militair, Max Von Stephanitz, het voortouw om meer overeenstemming in het fokbeleid te brengen. Dit heeft geleid tot de huidige populaire Duitse Herdershond.

Uiterlijk

De Duitse Herdershond is een middelgrote hond. De ideale schouderhoogte voor een reu is 60-65 cm, bij teven 55-60 cm. De bouw is krachtig en goed bespierd. De snuit is wigvormig en in de schedel staan de amandelvormige ogen schuin geplaatst. De ogen moeten zo donker mogelijk zijn en de neus is altijd zwart, De oren zijn puntig en staand. De vacht van de Duitse Herdershond kent drie varieteiten:

1. Stokhaar

Stokhaar bestaat uit een dichte, harde aaneengesloten dekvacht met een ondervacht.

2. Lang stokhaar

Deze varieteit lijkt op stokhaar, maar dan met langere haren die minder vlak aan de huid liggen. Vooral bij de oren, staart en lendenen is het haar opvallend langer dan bij stokhaar.

3. Langhaar

Deze vachtvariant bestaat uit vrij lang haar. Er is geen of weinig ondervacht. Deze vachtvarieteit is in het algemeen ongewenst.

De vachtkleur kan zwart, ijzergrauw of eenkleurig zijn met eventuele aftekeningen. Een 'zadel' komt veel voor. De neus is altijd zwart en de ogen moeten zo donker mogelijk zijn. Wit is een ongewenste vachtkleur. Toch is wit zo'n populaire kleur dat er andere rassen uit voorgekomen zijn (zie witte herder).

 

Aanleg/ karakter

De Duitse Herdershond staat bekend als een zeer intelligente en leergierige hond. De Duitse Herdershond heeft veel ‘will to please’, hij werkt graag voor zijn baas. Moed, evenwichtigheid, attentheid en vriendelijkheid en trouw zijn omschrijvingen die aangeven dat de Duitse Herdershond een werkhond bij uitstek is. Duitse Herdershonden worden bijvoorbeeld ingezet als:

  • Blindegeleidehond
  • Verdedigingshond
  • Bewakingshond
  • Herdershond
  • Speurhond

Daarnaast zijn Duitse Herdershonden ook uitermate geschikt voor allerlei hondensporten. De Duitse Herdershond heeft veel beweging en uitdaging nodig. Zonder voldoende beweging en ‘werk’ kan de hond zich gaan vervelen. Helaas heeft het ras aanleg voor heupdysplasie (heupmisvorming) De fokdieren moeten vrij of nagenoeg vrij zijn van heupdysplasie. Op die manier probeert de rasvereniging het ras zo gezond mogelijk te houden.

 

Nadeel van populariteit

Door de tijd heen is er een grote vraag geweest naar Duitse Herdershonden. Veel mensen wilden graag hier graag een graantje van meepikken. De populariteit heeft soms voor willekeurig fokken gezorgd waarbij minder op karakter of uiterlijk werd gelet. Dit leidde soms tot schuwere of agressievere dieren en meer gezondheidsproblemen. Gelukkig houden de rasverenigingen al jaren de vinger aan de pols om te zorgen dat het ras kwalitatief gezond en goed blijft.

 

Opvoeding

Een Duitse Herderpup is aandoenlijk, maar wordt snel groter. Een goede socialisatie met andere honden is belangrijk. Training is nodig om te voorkomen dat de hond te dominant wordt. Daarnaast vindt de Duitse Herder het heerlijk om voor en met zijn baas te werken. Het ras heeft veel mogelijkheden, maar verwacht ook iets van de baas. De Duiste Herder heeft veel behoefte aan contact, beweging en uitdaging. Drie keer per dag een klein blokje om is niet genoeg.

 

Aanschaf van een Duitse Herdershond

De Duitse Herdershond is een zeer populaire hond. Pas daarom goed op bij de aanschaf van een pup of oudere hond. Informeer bij de rasvereniging of Raad van Beheer. De rasvereniging adviseert alleen pups uit keurfok te kopen. Ze bieden een puppylijst waarbij de ouderdieren allebei gekeurd zijn op fokgeschiktheid en gezondheid. Erkende fokkers adverteren tegenwoordig ook vaak via Marktplaats, maar er zitten ook broodfokkers tussen. Koop nooit via een foto! Ga altijd zelf kijken. De moeder en puppen moeten er verzorgd en levendig uitzien. Kies een pup uit die bij u past en laat u niet verleiden door de schattigheid van de puppen en verkooppraatjes. Het beste is om meerdere nesten/ honden te bezoeken.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Honden

Oorsprong hond

De Duitse Herdershond

De Duitse Herdershond is van alle markten thuis

Hoe leer je een hond alleen zijn.

Informatie over je hoe je een puppy alleen leert zijn. Zowel snachts als overdag

De hond weet dat hij fout is??

Een fout idee is dat de hond weet dat hij fout is.

Een asieldier als huisdier

waarom geen dier uit het asiel in huis nemen

Zindelijkheidstraining voor de hond (pup)

zindelijkheidstraining

Het kiezen van een hond

Een hond word vaak met een verkeerde reden gekozen

Mama ik wil een paard? Wat nu?

Is een paard voor een kind wel veilig? Welke positie kan de ouder innemen?

Maltezer

De Maltezer is een vrolijke gezelschapshond.

De Pitbull (verzorging en het ras)

Het gaat namelijk over de verzorging van de pitbull en om het ras zelf.

dogwhispering of hondenfluisteraar

hoe gaat het hondenfluisteren in zijn werk

Hoe poets ik mijn paard?

Alles over het leren poetsen van paarden.

Waarom doet mijn hond zo?

Honden stammen af van de wolven. Lees hier hoe het gedrag dat uw hond vertoont, terug te voeren is op het wolvengedrag.

Pekelkreeftjes kweken (Artemia)

Snel en eenvoudig pekelkreeftjes kweken

Een kat die kan vliegen, vliegende kat

Kijk hier hoe je een kat kunt laten vliegen als een vogel.

Beweiden of opstallen? Een bewuste keuze.

Dit is een essay over de voor- en nadelen van koeien in de wei vs koeien in de stal

De Haflinger

De Haflinger is een kleine geharde bergpony. Hij is vernoemd naar het dorp Hafling in Zuid-Tirol.

Gifstigste dier ter wereld

De aandacht gevestigt op het giftigste dier op de wereld.

Wat zijn de meest voorkomende visziekten?

Welke ziekte heeft uw vis?

Mini-varken als huisdier?

Een varken is een grappig, intelligent en leuk dier, maar is het ook geschikt als huisdier?

Parasieten bij de hond

Parasieten bij de hond

Uitsterven is natuurlijk, dieren redden is onzin

Dieren sterven niet uit door toedoen van de mensen dus kunnen wij ze ook niet redden.

Olifantje Adopteren

Adopteer een Olifant!

Smachtende ogen en pootjes die veel kilometers willen maken

De Labrador Retriever is een makkelijke hond voor het gezin, maar heeft aandacht en verzorging nodig. In dit artikel vindt u de behoeftes van de Labrador Retriever.

Keeshond

Lees meer over dit geweldige ras!