De herkomst van de Bouvier des Flandres


Publicatie datum:

Gesponsorde koppelingen

Deze sterke honden die vroeger ook wel werden gebruikt om karren te trekken, een ras die dapper en zeer intelectueel is heeft ook een geschiedenis. Lees hier de geschiedenis van de Bouvier. 

Gesponsorde koppelingen

De bouvier, we kennen het ras vooral als een hond met krullen en een goede waakhond. Natuurlijk zit er meer achter dan alleen een goede waakhond, er zitten vele namen achter deze hond waaronder ook de naam koehond. En dat vanwege zijn werk als veedrijver. In verschillende streken werd de bouvier anders genoemd, een aantal voorbeelden van namen zijn;

  • Vuilbaard
  • Vlaamse koehond
  • Boever
  • Boef
  • Pichaar
  • Pic

Het is nogal discutabel wat de herkomst van de Bouvier is. De een zegt dat de Bouvier afleid van de Briard en de Picard. De Briard is een zware herdershond die van oorsprong uit de streek van Brie komt. Dit ligt ten oosten van Parijs. De Briard werd gebruikt als werkhond in Vlaanderen. Ze vertonen vele overeenkomsten met de Bouvier, waardoor velen zeggen dat het niet kan missen dat het een voorvader is van de Bouvier. De picard was een geliefde herdershond in Vlamingen. Deze hond komt oorspronkelijk van een streek tussen Vlaanderen en Frankrijk, een streek genaamd Picardia. Weer anderen zeggen dat de Bouvier afleid van de Picardische herdershond, de Leakense herder en Mastiffachtige dogsoorten zoals de Matin Belge.

Leakense herder

De Briard

Weer anderen zeggen dat de Bouvier af leid van de Bronshonden, en legerplaatshonden (deze leiden weer af van de Bronshonden). In 1867 tot 1875 werden in de Belgische steden en langs de grensstreken van België-Nederland grote honden aangetroffen, die de naam Turks- of Smokkelaarshonden werden genoemd. Deze honden tonen vele gelijkenissen met de Bouvier, en men die vermoed dat de Bouvier afstamt van de Turks- of Smokkelaarshonden zegt dan ook dat de Engelse Mastiff en Spaanse doggen een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de uitkomst van de Bouvier.

Vele deskundigen hebben destijds hier vele discussies over gevoerd, en dan ook wat de naam van dit ras moest gaan worden. In 1922 kwamen de Belgen tot een overeenkomst, en dit ras kreeg de officiële naam Bouvier Belge des Flandres of Vlaamse koehond. Het was nu bij F.C.I. een officieel erkend ras. Pas in 1965 waren de Belgen het echt eens met elkaar en verander.de de naam in Bouvier des Flandres, of Vlaamse koehond.

Voordat alle deskundigen er zich mee gingen bemoeien is het wel bekend dat dit ras werd gebruikt voor veedrijven en als waakhond. Vlaanderen was een regio waar sterke rassen werden gefokt en stonden de Bouviers dan ook hoog in aanzien.

Het zijn ook hele sterke, intelligente, dappere honden die zijn taken zonder moeite uitvoert. Uiteindelijk ondanks alle commotie wat nou precies de herkomst is van dit ras of wat nou zijn naam moet zijn, allemaal kunnen we het er over eens zijn dat het een sterk ras is en een geweldige hond om te zien.

Bouvier


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 25
Leden aangebracht: 2

Meer uit de categorie dieren

Honden en hun instinct

Ze zijn zo anders dan iedereen denkt

Het verzorgen van Fretten

Wat is een fret en hoe verzorg ik deze?

De Maleise/Indische tapir

Tapirs zijn vreemde dieren, mijn lievelingsdieren. In dit artikel kom je meer te weten over 1 van de 4 soorten: De Maleise tapir.

Minivarkentje als huisdier

Hoe houd je een minivarken als huisdier. Waar moet je op letten?

Tropisch Aquarium

Hierbij een korte uitleg wat allemaal komt kijken bij een tropisch zoetwater aquarium.