De herkomst van de hond


Publicatie datum:

Hoe de hond is ontstaan zoals wij hem de dag van vandaag kennen

Gesponsorde koppelingen

Allemaal kennen we honden, de één is weg van honden en de ander moet er niks van hebben. We houden ze als huisdier of als waakhond. Ze komen in allemaal verschillende vormen en maten.

Maar waar komt de hond zoals wij die vandaag de dag kennen nou precies vandaan? Wat is nou de geschiedenis van de hond?

Gesponsorde koppelingen

Er zijn een aantal hondenrassen waarvan al tekenen waren dat deze al aanwezig waren voordat het tijdperk christus bestond, zoals windhonden en dogsoorten. Uiterraard gaat het contact tussen mens en hond veel verder dan dat, het eerste aantoonbare contact met de voorloper van de hond, de grijze wolf, gaat een 10.000 tot 15.000 jaar terug in de tijd. Onbekend is het tot de dag van vandaag nog altijd wie er wie nou benaderde, hoe dan ook in beide gevallen was het een goede samenwerking en beide partijen hadden er profijt van. De wolven hielpen de mens bij de jacht, en bewaakte het vee en waarschuwde bij direct gevaar de mens. de mensen zorgde ervoor dat de wolven ten aller tijden te eten kregen.

Natuurlijk was het contact toendertijd met de wolven heel anders dan wij tegenwoordig ons huisdier de hond kennen. De wolf is een roedel dier(een groepsdier), ze hanteren een rangorde van alfa (de leider) tot de omega (laagste in rang), vermoedelijk heeft de wolf de mens als alfa gezien en zo gedaan wat het dier werd opgedragen te doen. Maar alsnog is en blijft de wolf een wild dier en hadden uiteraard trekjes die de mens niet onder controle had. Nou waren er onder de wolven onderling al veel verschillen in vormen en maten die de mens is gaan kruizen.

Natuurlijk had men de kennis van genen toendertijd nog niet zoals al wij die vandaag de dag hebben, maar men kon de link al wel leggen dat als men bepaalde rassen ging kruisen dat er een ander soort uit zou komen. De mens heeft altijd al de neiging gehad overal de macht over te willen en steeds meer eissen aan iets te stellen. Zo ook bij de wolven, de mens wouden snellere wolven, sterkere wolven en beter luisterende wolven. Het viel uiteraard op dat de wolven die een slanker postuur hadden in combinatie met langere benen dat deze sneller waren, wolven met een groter en steviger postuur sterker waren. Aan de hand van die wetenschap ging men daarop kruisen met elkaar. De kleinere wolven die hadden niet zozeer een taak voor de mannen maar voor de vrouwen wel want die waren aandoenelijk en schattig en zo waren de gezeldschapdieren geboren. Door de jaren heen leken de wolven die met elkaar gekruisd waren natuurlijk niet meer op de wolf die in het begin met de mens in aanraking waren gekomen. En een wolf blaft uiteraard niet zoals een hond dat doet, maar doordat er zoveel gekruist werd veranderde de manier van blaffen/allarmeren al in een duidelijke steverige blaf. De naam van het dier veranderde in “hond” wat de letterlijke vertaling is van “dier dat blaft”.

De hond was geboren. Naarmate de jaren verstreken kwamen er meerdere rassen bij, meerdere catogorieén honden en meerdere vormen en maten die er werden toegepast door de mens. De kennis van genen kruisen werd groter bij de mens en dat werd doorgevoerd op de honden. Zo onstonden de honden zoals wij ze vandaag de dag kennen, allemaal zo met hun eigen doel van fokken en geschiedenis waarvoor ze benodigd waren voor de mens. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 25
Leden aangebracht: 2

Meer uit de categorie dieren

De Arowana

In dit artikel wordt er wat informatie gegeven over de Arowana.

De zwangerschap van een poes

Hoe lang duurt een zwangerschap van een poes en hoe herken je die?

hondenetiquette misschien wel noodzakelijk

Een paar kleine tips en ideeën om het hebben van een hond ook voor je omgeving een plezier te maken.

Gezond vijvervoer

Wat is gezond voer voor je vissen?

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.