De koe


Publicatie datum:

alles over de koe

Gesponsorde koppelingen

Koeien, iedereen weet waar we het dan over hebben, het dier met witten en zwarte vlekken. Het dier waar wij melk vandaan halen. maar er is zoveel wat wij niet weten van een koe. waarvoor zijn de hoorns? waarvoor is de staart? waarvoor is de muil? allemaal vragen en nog veel meer.

Gesponsorde koppelingen

Wist je dat een koe 4 magen heeft ?

Eerste maag : Rumen

De eerste maag, ook wel de pens genoemd. De koe slikt het gras zonder kauwen in. Als de pens vol is, komt het gras bij beetjes terug in de mond waarop het fijn gekauwd wordt : de koe herkauwt.Daarna wordt het weer ingeslikt en komt in de volgende maag.

Tweede maag : Reticulum

De tweede maag, ook wel netmaag genoemd. Hier wordt de herkauwde massa verder verteerd.Daarna gaat het naar de volgende maag

Derde maag : Omasom

De derde maag, ook wel boekmaag genoemd. Hier wordt het vocht eruit gehaald.

Vierde maag : Abomasum

De vierde maag, ook wel lebmaag genoemd. Lijkt op een mensenmaag. Hier worden de voedingsstoffen eigenlijk verteerd. Voedingsstoffen worden opgenomen via de darmwand door het bloed en gaan naar de plaats waar ze benodigd zijn. De niet gebruikte rest, de afvalstoffen, gaat verder via de ingewanden naar buiten (mest).

De hoorns :

Lijkt meer op onze vingernagels dan op been. Kan bewerkt of bijgeschaafd worden zonder pijn.Was vroeger bedoeld om zich te beschermen tegen andere dieren.

De oren :

Groot ! Koeien kunnen ze in bijna alle richtingen draaien om signalen op te vangen in geval van gevaar.

De muil :

Perfect gemaakt om te grazen. De koe trekt het gras van de grond en maalt het tussen de onderste tanden en de kaken.

De staart :

Handig om een en ander af te dekken of om kinderen te doen schrikken. Is ook zeer nuttig als vliegenmepper.

De uier :

De "melkzak" van een koe. Binnenin is het verdeeld in 4 kwartieren, elk met een tepel. De melk wordt gevormd in de melkblaasjes van de uier. Melkvormende cellen halen de nodige bestanddelen uit het bloed. Om 1 liter melk te maken moet er 300 tot 400 liter bloed door de uier stromen. In de melkklieren hoopt de melk zich op en wanneer de druk te groot wordt, lopen de druppeltjes via kleine en grote melkkanaaltjes in de melkboezem. Enkel wanneer op de tepels op de juist manier geduwd wordt, komt er melk uit.Bij het machinaal melken worden 4 tepelhouders gebruikt die luchtledig gezogen worden door een vacuumpomp. De melk gaat rechtstreeks van de uier naar de koeltank zonder in aanraking te komen met de buitenlucht.Ze wordt op de boerderij bewaard in een grote koeltank op 4°C.

Het melken :

Een koe moet 2 maal per dag gemolken worden, 7 dagen per week en dit gedurende ongeveer 10 maanden nadat het kalfje geboren is.Een goede melkkoe geeft ongeveer 25 liter melk per dag of 7000 liter melk per jaar..Enkel de eerste weken moet het kalfje de melk van de moeder drinken (ongeveer 260 liter).De rest van de periode melkt de boer de koe.Om productief te blijven moet de koe ieder jaar een kalf krijgen.

Waar wordt koe melk voor gebruikt?

* Melk voor te drinken
* Boter
* Kaas
* Yoghurt

Melk

In 44 landen krijgen kinderen school melk.
De melk zit in ieder land in een andere verpakking.
De melk wordt opgehaald bij de boeren met een grote gekoelde tankwagen die van verschillende boerderijen de melk ophaalt voordat deze in de zuivelfabriek afgeleverd wordt.

Boter

Om 1 kg boter te maken heb je 22 à 27 liter melk nodig

Kaas

Om een kilo kaas te maken heb je 10 kilo melk nodig.

Yoghurt

om een kilo yoghurt te maken heb je 1 liter melk nodig

Typen koeien

a. Melkrassen: Hiertoe behoren koeien waarbij de melk belangrijker is als het vlees.

b. Melk-vleesrassen: Waarbij melk en het vlees belangrijk zijn, de eerste jaren wordt het de koe voor melkproductie gebruikt hierna wordt het vet gemest en gebruikt voor de slacht.

c. Vleesrassen: Hiertoe behoren koeien waarbij de vleesproductie belangrijker is als melk.

d. Trekrassen: Deze werden gebruikt voor het werken op het land, deze komen Nederland niet meer voor

Verschillende soorten koeien

 Aberdeen angus:

* Helemaal zwart
* Heeft geen hoorn
* Is een klein formaat
* Groeit traag
* Komt voor in schotland, noord Engeland en Zuid Afrika

Blonde d'Aquitane:

* Is een Frans vleesras
* Groeien enorm snel
* Zij bevatten veel vlees
* Zijn ontstaan in zuidoost Frankrijk
* Zijn ook populair in Nederland

Fries-Hollands veeras vaak zwartbont genoemd:

* Een melkvlees type met de nadruk op melk
* Komt voor in heel Nederland, Afrikaanse en Aziatische gebieden
* Zijn zwart wit van vacht benen en buik zijn meestal wit
* Geven veel melk af

Een brandrode koe

* de brandrode koe staat laag op zijn poten.
* het is een zeer sterke koe en hij kan zich zelf ergens gemakkelijk uit helpen.
* de hoofdkleur is donkerrood.
* de koe heeft geen losse plekken op zijn lijf.
* de staartpunt heeft een witte onderlijn.

Er zijn nog veel meer soorten koeien, maar om deze allemaal op te noemen zijn we weet ik niet hoeveeel pagina's verder. 

Geschreven: Martijn Braad 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De hamerhaai

hamerhaai

De dierenbescherming

Wat is de dierenbescheming

Hoefverzorging: balbetrapping

Wat is balbetrapping? Oorzaken? Hoe verzorgen en voorkomen?

Pauwooggrondel (Tateurndina ocellicauda)

Informatie over de Pauwooggrondel ook wel bekend als de Tateurndina ocellicauda

Cavia spreekbeurt, Cavia werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Cavia.