De Labrador Retriever


Publicatie datum:

Ook op zoek naar een vriendelijke actieve hond?

Gesponsorde koppelingen

De Labrador Retriever zoekt een baas die tijd voor hem heeft. De Labrador heeft veel energie en is erg beweeglijk, daar moet de baas mee aan de slag. De Labrador werkt erg graag en is gek op zwemmen en apporteren. Labradors zijn erg geschikt als jachthond, blindengeleidehond en speurhond bij opsporingsdiensten.

De Labrador Retriever

 

Geschiedenis

Oorspronkelijk (16e eeuw) komt de Labrador uit Newfoundland vandaan. Het waren de vissershonden die de vissen, netten en lijnen binnenhaalden. In de 19e eeuw werd het ras in Engeland geïntroduceerd en kreeg daarna steeds meer naamsbekendheid. De vissers waren hier erg onder de indruk van de vaardigheden van de Labrador, zoals het apporteren.

 

Uiterlijk

De Labrador Retriever is een sterk gebouwde hond. Hij heeft korte en brede lendenen. Hij heeft een brede schedel en de oren horen dicht tegen het hoofd aan gedragen te worden. De staart wordt soms ook een ‘otterstaart’ genoemd. De ideale schouderhoogte van een reu is 56-57 cm, teven iets kleiner. De drie toegestane vachtkleuren zijn: effen zwart, chocoladekleurig en geel. Chocoladekleurig wordt ook wel eens leverkleurig genoemd. Een kleine witte borstvlek is geen ramp. Op het Internet worden soms zilverkleurige Labradors aangeboden, maar deze kleur wordt officieel niet erkend. De ogen zijn meestal bruin. De vacht is kort en voelt hard aan. De ondervacht is waterafstotend.

 

Aanleg en karakter

De Labrador Retriever staat algemeen bekend als intelligent, vrolijke en vriendelijke honden. Ze werken graag voor hun baas, hebben een zogenaamde ‘will to please’. Ze zijn betrouwbaar mits ze goed opgevoed zijn. Sommige mensen veronderstellen dat een Labrador van nature al goed luistert naar zijn baas, maar ook deze hond heeft een opvoeding nodig. Labrador Retrievers houden van actie en zijn enorme liefhebbers van water. Verder heeft deze hond een uitstekende neus. Labradors worden lichamelijk en geestelijk wat later volwassen dan veel andere rassen. Ze blijven vaak lang speels en onstuimig, vooral de reuen. Labradors kunnen uitstekend opgeleid worden tot blindengeleidehond of als drugshond bij de opsporingsdienst. De Labrador is van origine uitstekend geschikt als jachthond.

 

Opvoeding

Het is niet moeilijk om een Labrador op te voeden, maar wel noodzakelijk. Een puppycursus is de ideale plek om te beginnen. Daar kan de Labrador tevens leren omgaan met andere honden. De Labrador wil graag voor u werken en heeft veel energie. Als hij zijn energie niet kwijt kan, zal hij de aandacht op gaan eisen of branieachtig gedrag vertonen. Naast gewone beweging houdt de Labrador veel van apporteren en zwemmen.

 

Verzorging

  • Houd de nagels kort.
  • De vacht vraagt niet zoveel verzorging. Borstel één keer per week met een pennenborstel de vacht goed uit. Kam tijdens de rui wat vaker.
  • De Labrador kan snel te dik worden. Geef niet teveel eten. Kijk niet alleen naar de aanwijzingen van het pak hondenvoer, maar kijk ook zelf naar uw hond. De ribben moeten niet zichtbaar zijn, maar wel voelbaar. Naast eten is beweging ook een belangrijke manier om uw hond slank en gezond te houden.

 

Een Labrador Retriever kopen

De Nederlandse Labradorvereniging kan informatie verschaffen over recente nesten en fokkers. De vereniging helpt ook bij bemiddeling en herplaatsing van honden. Zes keer per jaar verschijnt het clubblad ‘Labrador Post’. Ze hebben een zeer overzichtelijke puppylijst op hun website en geven veel tips. Ook op marktplaats, Internet en hondenbladen worden Labradors aangeboden. Ga altijd kijken, een foto is niet genoeg! De Labrador is een populair ras en er zijn helaas ook slechte fokkers waarbij het vooral om het geld gaat. Wees zelf alert. De pups moeten er gezond uit zien, geen afscheiding uit neus en ogen hebben. Ze moeten levendig en attent zijn. Verder is het belangrijk dat de fokker de pups heeft laten inenten en chippen.

 

Voor meer informatie:

www.nederlandselabradorvereniging.nl

 

 

Voor meer informatie over de Labrador Retriever als blindengeleidehond of informatie over het puppypleeggezin:

 

www.geleidehond.nl


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Rhodesian Ridgeback, de brave hond.

De Rhodesian Ridgeback, een geweldige kameraad met gebruiksaanwijzing

De Zieke hond

De zieke hond

Uw dieren verzorgen tijdens de winter

Ook tijdens de winter moet ge uw viervoeters goed verzorgen.

De kat en zijn omgeving

Omschrijving van de zintuigen van de kat en basisregels voor de veiligheid van de kat

Walvissen

We gaan de walvis een beetje beter leren kennen.

De border collie, een gezinshond of toch meer een werkhond?

De border collie is een uitermate gehoorzame en lieve hond. Het is een hond voor jong en oud, maar je moet ermee om kunnen gaan.

Minivarkentje als huisdier

Hoe houd je een minivarken als huisdier. Waar moet je op letten?

Keeshond

Lees meer over dit geweldige ras!

De opvoeding en verzorging van honden puppies

De opvoeding en verzorging van honden puppies

Hoe leer je een hond alleen zijn.

Informatie over je hoe je een puppy alleen leert zijn. Zowel snachts als overdag

Wild hamsters

Hamster leeft in het wild

Olifantje Adopteren

Adopteer een Olifant!

Dierenweetjes: deel 1

Welk is het snelste, grootste, kleinste, enz... dier ter wereld?

De koe

alles over de koe

Kattenoppas heeft het druk

Kattenoppas heeft het druk in de zomervakantie, steeds meer mensen maken gebruik van professionele kattenoppas.

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!

Katten door kattenluikje: hoe?

Lees hier hoe je je kat door een kattenluikje leert gaan.

pancreas insufficientie bij de hond

Exocriene pancreas insufficient bij duitse herders komt regelmatig voor. Hoe is dit te diagnostiseren en wat is de behandeling?

Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep?

Eens in de zoveel tijd breekt er een massale vogelgriep epidemie uit. Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep.

Gezond vijvervoer

Wat is gezond voer voor je vissen?

Dressuur

Informatie over de dressuursport.

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?

deense dog

1 van de grootste honden

Hoe verzorg ik een hond of kat met een huidprobleem

hoe om te gaan met een hond of kat met huidproblemen

Alles over de verzorging van verschillende dieren.

Lees van alles over het verzorgen van dieren.