De Mustang


Publicatie datum:

Beschrijving van de Mustang.

Gesponsorde koppelingen

Bijna iedereen kent ze wel: de Mustangs. De stoere wilde paarden van Amerika. Het is niet voor niets dat er een auto naar is vernoemd. Toch zijn er tegenwoordig niet veel meer van over. Gelukkig wordt het ras nu beschermd. Waar komt het ras eigenlijk vandaan en wat zijn de kenmerken van het ras?

Geschiedenis
In 1519 kwam Hernando Cortez als eerst in Mexico met zijn paarden om het land te veroveren. Al snel werd hij gevolgd door andere Spaanse veroveraars, avonturiers en missionarissen, die ook hun paarden meebrachten. Het waren sterke, gezonde Spaanse paarden. De meeste waren kruisingen tussen Andalusiërs, Arabieren, Berbers en Jennet-Paarden. De naam Mustang komt van het Spaanse woord mesteño, wat wild betekent.

De Spanjaarden verspreidden zich over Noord-Amerika. De Indianen hadden geen verweer tegen de gewapende nieuwkomers op hun paarden, maar na een tijdje werden de Indianen heel handig in het stelen van de paarden. In het begin werden de dieren opgegeten of losgelaten, tot de Indianen inzagen dat het waardevolle rijdieren waren. Vooral de gevlekte paarden waren populair, waarschijnlijk omdat ze natuurlijke camouflagekleuren hadden. De Indianen werden echte paardenkenners, sommige stammen begonnen zelfs fokkerijen. De paarden die werden vrijgelaten of ervandoor gingen, leefden in kuddes in het wild.

Halverwege de negentiende eeuw waren er meer dan 2 miljoen wilde paarden in Amerika, maar tegen het einde eeuw daalde het aantal. De boerderijen en bezittingen van de Europeanen breidden zich uit over het land en het gebied dat de wilde paarden ter beschikking hadden, werd snel kleiner. Ook werden veel wilde paarden gedood. Ze vormden een plaag voor de boeren want ze aten de oogst op en daarbij waren ze goedkoop vlees voor de diervoederindustrie. Tegenwoordig wordt de mustang beschermd, er zijn er nog maar 50.000 over.

Beschrijving
Wilde paarden zijn pas volgroeid als ze vier tot zeven aar oud zijn. In de lente en zomer groeien ze normaal, maar in de herfst en winter nauwelijks omdat ze dan weinig te eten hebben. Met koud weer hebben ze alle energie nodig om hun lichaam op temperatuur te houden. Hun uiterlijk varieert. Vaak is wel te zien welke bloedlijnen overheersen. Sommige kuddes hebben trekken van de Quarter, andere lijken qua uiterlijk meer op andere rassen, zoals de volbloed, de Arabier of de Morgan. De kleuren verschillen ook. Sommige kuddes hebben overwegend gevlekte paarden, terwil andere vooral bruine dieren hebben. Ook hebben wilde paarden stevigere benen en hoeven dan andere paarden, de paarden moeten immers op elk landschap kunnen lopen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De Flatcoated Retriever

Van alle retrieversoorten zijn de Golden Retriever en de Labrador Retriever verreweg het bekendst en het meest populair. Toch bezitten de andere Retriever soorten evenveel goede eigenschappen als eerstgenoemde rassen, zo niet meer!

Adopteer een konijn

Wat zijn de voordelen van het adopteren van een konijn

Apen liefde, lieve baby aapjes, gratis apen kijken

Kleine aapjes zijn zo lief, zo schattig, zo menselijk.

Baby in huis, hond eruit

Invloed van gezinsuitbreiding op de hond, hoe je problemen kunt voorkomen.

Poecilia reticulata - Guppy

De guppy is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. Wat een guppy allemaal nodig heeft om zorgeloos in je aquarium rond te kunnen zwemmen? Je leest het hier!

Hondentraining: Oogcontact

Hoe krijg je oogcontact met je hond en hoe behoudt je het

Western rijden

Westernrijden wordt steeds populairder in Nederland. De schijnbaar ongedwongen en relaxte stijl spreekt steeds meer ruiters aan.

Aanlijnplicht honden is er niet voor niets

waarom is er een aanlijnplicht voor honden en waarom moet ook jij je daaraan houden.

Kattengedrag

Een artikel over de gedrag van de kat waarbij ook gekeken wordt naar de lichaamsbouw.

Dressuur

Informatie over de dressuursport.

Een vogel als huisdier.

Een vogel als huisdier. Wat ben je hiervoor nodig.

verschil tussen de hond en kat hun staarten die bewegen, wat wil dit zeggen?

een weetje over honden en katten waren ze kwispelen en zwaaien met hun staart

hond in het asiel

Geiten

Het houden van dwerggeiten is leuk, afwisselend en nooit saai

Hoe verhuis ik mijn kat(ten)?

Verhuizen geeft sowieso stress. Hoe goed je het ook regelt, er kan altijd wel iets anders lopen. Al is het maar omdat het een beetje regent. Zelf kun je al een beetje gespannen zijn maar gelukkig weet je wat er komt. Dit is voor je katten een heel ander verhaal.

Is uw Jack Russell hond agressief?

Herken de vormen van agessie bij uw Jack Russel

Hoe vermaakt u ‘binnen-katten’?

'Binnenkatten' hebben uitdaging nodig. Wat haalt u uit de kast om aan de behoeften van uw kat te voldoen?

De scholekster

Informatie over de scholekster in Nederland, waar hij leeft, hoe hij eruit ziet, wat hij eet en meer.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

Alles over de oorsprong, de ontwikkeling en het verdwijnen van de Dinosaurus.

Puppy's eerste stappen.

Puppy is meer dan een keuze.

Aquarium gevuld met sluierstaartvisjes

Welk soort visjes wil je je aanschaffen, welk aquarium heb je nodig, welke verzorging hebben de visjes nodig... Nuttige informatie voor de beginnelingen onder ons

Kikkers en padden

Welke kikkers en padden bezoeken je vijver?

Wild hamsters

Hamster leeft in het wild

De naakte molrat: Wat maakt dit dier zo apart?

Een opmerkelijke naam voor een wel heel vreemd dier. Misschien wel één van de vreemdste dieren op onze planeet...

Uitsterven is natuurlijk, dieren redden is onzin

Dieren sterven niet uit door toedoen van de mensen dus kunnen wij ze ook niet redden.