De naakte molrat: Wat maakt dit dier zo apart?


Publicatie datum:

Een opmerkelijke naam voor een wel heel vreemd dier. Misschien wel één van de vreemdste dieren op onze planeet...

Gesponsorde koppelingen

De naakte molrat is een opmerkelijk knaagdier, niet veel groter dan een gewone rat. De naakte molrat is de enige vertegenwoordiger van zijn onderfamilie en is nog het nauwst verwant aan de rietratten die net als de naakte molrat zelf ook in Oost-Afrika voorkomen.

Latijnse naam: Heterocephalus glaber

Lengte: 5 tot 15 cm (Gemiddeld 13 cm)

Staart: 3 cm

Gewicht: 30 tot 75 gram

Leeftijd: Tot 28 jaar in gevangenschap

Draagtijd: 80 dagen

Beschreven: 1842 (Rüpell)

Vindplaats: Somalië/Ethiopië/Kenia

Familie: Bathyergidae

 

Gedrag

Het eerste wat de naakte molrat uitzonderlijk maakt is het koloniegedrag.

Naakte molratten leven in een zelf gegraven burcht met vele gangen en kamers. Ze leven hier in een groep van 70 tot 80 dieren. De uitgegraven aarde vormt een soort molshopen. De gangen structuur wordt ook bij mieren en bijen aangetroffen. Net als bij bijen is er 1 koningin, die de kolonie bestuurt. Zij krijgt meestal 12 jongen (record is 27) en heeft een draagtijd van ongeveer 80 dagen. De oudste koningin ooit is 35 jaar oud geworden in gevangenschap.

85 % van de kolonie is werker, die gangen graven en eten verzamelen. Het overige deel (15%) is soldaat. Meestal zijn dit grote mannetjes maar het kunnen ook vrouwtjes zijn. Als een soldaat sterft kan zijn lichaam dienen als blokkade voor de ingang van de burcht.

Ongevoeligheid

Naakte molratten staan al langer bekend om hun extreem lange levensduur en dat ze geen pijn schijnen te voelen. Als je zuur op zijn huid laat morsen levert dit geen brandwonden op.

Naakte molratten worden gemiddeld veel ouder dan andere knaagdieren van dezelfde grootte. Naakte molratten kunnen namelijk een lange tijd met een minimum aan voedsel overleven: ze kunnen hun stofwisseling verlagen in tijden van voedseltekort. De naakte molrat schijnt ook immuun voor kanker te zijn. Ze hebben namelijk 2 genen die hen tegen kanker beschermen terwijl wij als mens er slechts 1 hebben. Een kankercel krijgt bij een naakte molrat dus niet de kans om zich te delen en te verspreiden.

Weetje: Het brein van een naakte molrat kan tot wel 30 minuten zonder zuurstof.

Uiterlijke kenmerken

Het lichaam van de naakte molrat is cilindervormig en bijna geheel haarloos op enkele tastharen na. De meeste tastharen bevinden zich op de kop. Voor parasieten is het zo moeilijk om zich op het lichaam te nestelen De huid ligt los en in plooien rond het lichaam, waarbij de rug donkerder gekleurd is dan de buik.

De ogen van de naakte molrat zijn erg klein en afgedekt met een dikke huidplooi waardoor het dier bijna blind is. Hij oriënteert zich m.b.v. de tastharen op de kop. Ook de neusgaten in de afgeplatte neus zijn afgedekt met een huidplooi waardoor het op een varkensneus lijkt.

Tanden

Een naakte molrat heeft 4 tanden en geen enkele kies. Deze voortanden gebruikt hij zowel voor het knagen aan voedsel (zoals ondergrondse wortels of knollen) als het uithakken van gangen. De tanden zijn lang en gelig van kleur. Bijzonder is dat een naakte molrat de tanden onafhankelijk van elkaar kan bewegen. Daarnaast zitten de tanden ook nog eens buiten de mond, zelfs boven de bovenlip.

Regeling van lichaamstemperatuur

Een naakte molrat wordt gezien als een warmbloedig dier. Maar eigenlijk vertoont het alle eigenschappen van een koudbloedig dier, zoals een hagedis. Dit betekent dat hun lichaamstemperatuur afhangt van de omgevingstemperatuur. Deze schommelt dan meestal tussen de 12 e 32 graden Celsius. Om hun lichaam warm te houden kruipen ze in gegraven gangen dicht aan de oppervlak die zijn belicht door de zon.

Om hun lichaam wat te laten afkoelen kruipen de molratten naar diepere gangen, waar de temperatuur wat lager is. Deze temperatuurregeling wordt mogelijk gemaakt door hun dunne huid en vetlaag.

Een andere manier om hun temperatuur te beheersen is het 'groepsknuffelen' in een nest. Hierbij drukken meerdere dieren zich dicht tegen elkaar aan om de lichaamstemperatuur te laten stijgen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie dieren

De herintroductie van bevers in Nederland

De herintroductie van bevers in Nederland

Xiphophorus helleri - Zwaarddrager

De Zwaarddrager is net als de Guppy en de Platy een populaire aquariumvis. Wat je móet weten over zwaarddragers en hoe je ze moet onderhouden? Je leest het hier!

De Syberische husky

Het uiterlijk, karakter en de opvoeding van een Syberische Husky

De herkomst van de hond

Hoe de hond is ontstaan zoals wij hem de dag van vandaag kennen

Parasieten bij de hond

Parasieten bij de hond

Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de ontwikkeling van Haaien.

Verschillende kattenrassen

Wat is belangrijk bij het onderscheid tussen verschillende kattenrassen?

Hondenras: De Boxer

Een rasbeschrijving over de Boxer.

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

De opvoeding en verzorging van honden puppies

De opvoeding en verzorging van honden puppies

pancreas insufficientie bij de hond

Exocriene pancreas insufficient bij duitse herders komt regelmatig voor. Hoe is dit te diagnostiseren en wat is de behandeling?

De baars.

Beschrijving van de baars.

Tips om uw konijn warm te houden in de winter

Tips om konijnen warm te houden in de winter

brokken de ideale voeding voor je hond of voornamelijk marketing?

Waarom voeren we onze honden brokken?

De Flatcoated Retriever

Van alle retrieversoorten zijn de Golden Retriever en de Labrador Retriever verreweg het bekendst en het meest populair. Toch bezitten de andere Retriever soorten evenveel goede eigenschappen als eerstgenoemde rassen, zo niet meer!

Olifantje Adopteren

Adopteer een Olifant!

Honden en hun instinct

Ze zijn zo anders dan iedereen denkt

Honden

Oorsprong hond

De razendsnelle cheetah

Een artikel, speciaal gewijd aan deze bijzondere katachtige.

Kattenzorg!

Alles over de kat

Waterschildpadden thuis (geel wangschildpad)

Hoe kan je goed voor je schilpad zorgen?

Tropisch Aquarium

Hierbij een korte uitleg wat allemaal komt kijken bij een tropisch zoetwater aquarium.

De mopshond

Hier vind je een korte omschrijving van de mopshond

Hondentraining: Oogcontact

Hoe krijg je oogcontact met je hond en hoe behoudt je het

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken