De Nieuw-Zeelandse takahe: Een zeldzame loopvogel


Publicatie datum:

Dit artikel gaat over de takahe, een bijzondere vogel die je vast niet bekend in de oren klinkt!

Gesponsorde koppelingen

De takahe is een kleurrijke loopvogel uit de familie van de rallen. Het is de grootste vertegenwoordiger uit zijn familie. De takahe is verwant aan de meerkoet die in ons land voorkomt.

Gesponsorde koppelingen

Latijnse naam: Porphyrio hochstetteri

Lengte: 50 tot 63 cm

Gewicht: 2,6 tot 3,25 kg (Record 4,2 kg)

Leeftijd: Tot 20 jaar

Broedtijd: 27 dagen

Eieren: 2

Beschreven: 1883 (Meyer)

Vindplaats: Nieuw-Zeeland

Familie: Rallidae (Rallen)

Leefgebied

De takahe komt voor op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en is een daar een zeldzame vogelsoort. Hij komt voor in de Murchison en de Kepler-bergen ten zuidwesten van het eiland. De takahe is ingevoerd op onder andere het Mana-eiland en Kapiti waar ze geen natuurlijke vijanden hebben.

Er zijn momenteel maar zo’n 200 tot 300 takahes die leven in het wild. Bizar weinig dus!

Uitgeroeid?

Men dacht dat de takahe was uitgestorven rond 1898 doordat er veel nieuwe dieren werden ingevoerd op Nieuw-Zeeland.Wezels die zijn inge-voerd vormen een be-dreiging voor takahes. Ingevoerde herten zorgen voor voedselgebrek.

Na een lange zoektocht werd in 1948 de takahe herontdekt door Geoffrey Orbell bij het meer Te Anau waar nu nog steeds takahes te vinden zijn. Een ondersoort van de takahe was de Noordereiland takahe. Deze is uitgestorven. Eigenlijk was deze bijna exact gelijk aan de Zuidereiland takahe maar omdat takahes niet kunnen vliegen werd deze tot een ondersoort gerekend.Voor 1898 waren er 4 ondersoorten van de takahe bekend.

Uiterlijke kenmerken

Takahes hebben meestal een paarsblauwe kleur en een blauwgroene tot groene rug. Hun vuurrode snavel en rozerode poten vallen erg op. Jonge takahes hebben meestal een bruinkleurig verenkleed. Takahes lijken heel veel op hun naaste verwanten pukeko’s die wel kunnen vliegen en ook een stuk lichter gebouwd zijn.

Voedsel

Takahes voeden zich onder andere met zaden, het onderste deel van grassen en ongewervelde dieren zoals insecten. Vooral jonge takahes voeden zich hiermee.

Voortplanting

In de wintermaanden dalen takahes af naar lagere gebieden. In de zomermaanden leven ze ongeveer op 1000 meter hoogte. Takahes maken hun komvormige nest op het gras verscholen tussen de graspollen. Alleen het vrouwtje zit op de eieren. De eerste dagen geven de oudervogels de jongen het voedsel in de snavel. Na ongeveer een jaar begint het verenkleed van de jongen te lijken op dat van hun ouders. Takahes vormen paartjes voor het leven.


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie dieren

Uw (buiten)konijn op warme zomerdagen

Tips om konijnen te beschermen tegen zon en hitte

Wie kan er paardrijden?

Iedereen kan in principe leren paardrijden. Het omgaan met paarden is niet aan een leeftijd gebonden.

Een hond voor mijn kind

Welke viervoeter voor uw peuter?

Allergie bij honden

Allergie bij honden.

Spreekbeurt Gorilla

Zeer uitgebreide informatie over de Oostelijke Gorilla en de Westelijke Gorilla.