De Poedel


Publicatie datum:

De poedel- de familiehond bij uitstek

Gesponsorde koppelingen

Wist u dat poedels erg slim zijn? Het zijn niet alleen schoothondjes, maar ook honden die uitblinken in hondensporten! Maak kennis met het karakter van deze bijzondere hond.

De Poedel

Beroemde geschiedenis

De poedel was al bekend in de Middeleeuwen. De poedel werd ingezet als waterhond om het wild te apporteren in moerasgebieden. De vacht werd geschoren zodat de hond niet vast kwam te zitten in het moeras. De poedel is altijd een zeer populair ras geweest bij beroemdheden. Picasso, George Washington, Grace Kelley en de franse koning Louis XIV waren bekende poedeleigenaren.

Uiterlijk van de Poedel

Poedels komen in verschillende groottes voor:

  • Grote poedel: hoogte 45-60 cm.
  • Middenslagpoedel: hoogte 35-45 cm.
  • Dwergpoedel: 28-35 cm Toypoedel: tot 28 cm.

Poedels komen elegant over. Er komen twee verschillende vachtsoorten voor bij de poedels. De kroesvacht is het meest bekend. Deze krullende vacht heeft geen ondervacht.  De Koordenpoedel heeft een andere vacht, die lijkt op dreadlocks. Het voordeel van de poedelvacht is dat de poedels niet verharen zoals veel andere hondenrassen. Dit scheelt in stofzuigen! De haren blijven doorgroeien, dus worden veel poedels geschoren of geknipt. Het is noodzakelijk om de hondentrimmer vaak te bezoeken. Kammen en scheren is nodig om klitten te voorkomen.

Aanleg/ karakter

Poedels zijn meestal aanhankelijke honden. Poedels worden vaak onderschat door hun wollige uiterlijk. Ze horen tot de meest intelligente honden. Ze zijn speels, vrolijk en trouw. De meeste poedels kunnen het goed vinden met kinderen. Dit maakt hen een ideale familiehond. Poedels kunnen erg hard voor zichzelf zijn. Ze zijn waaks, maar niet zo sterk als bijvoorbeeld een Duitse Herder. Sommige poedels blaffen vaak. Hou hier rekening mee bij de aanschaf van uw hond. In een flat of rijtjeshuis wordt geblaf niet gewaardeerd. De Poedel werkt graag voor zijn baas. De poedel heeft een zogenaamde ‘will to please’, dit wil zeggen dat ze graag voor de baas werken. Poedels blinken uit in meerdere hondensporten, zoals behendigheid, breitensport, gehoorzaamheid en de jacht. Er zijn ook grote Poedels werkzaam als blindengeleidehond. De Middenslag en Grote poedel hebben wegens hun grootte behoefte aan veel beweging.

Opvoeding van de Poedel

Poedels zijn over het algemeen makkelijk te trainen. De baas moet wel consequent zijn, anders wil de poedel zelf de zaakjes gaan regelen. Ook de kleinere varianten moeten goed opgevoed worden. Het is verleidelijk om een kleine hond te verwennen en snel op te tillen (in plaats van opzij te laten gaan). Een puppycursus/ hondentraining zijn erg belangrijk. De hond leert er te socialiseren en de baas leert hoe de hond getraint kan worden tot een prettige gehoorzame huishond.

Verzorgingtips voor de Poedel

De poedel is een hond die veel verzorging nodig heeft.

  • Wasbeurten zijn regelmatig noodzakelijk, omdat ze vacht vrij snel vies wordt en vettig gaat aanvoelen. Kammen hoort hier ook bij in verband met klitten. Soms kunnen de klitten grote knopen in de vacht veroorzaken. Dit is heel onprettig en soms zelfs pijnlijk voor de hond. De meeste poedels bezoeken de trimsalon eens in de 6 weken. Dit kost tijd en geld.
  • Houdt de nagels kort.
  • Heeft u een gladde vloer, houdt dan de haren tussen de voetzooltjes ook kort. De hond heeft dan meer grip op de vloer.
  • Controleer af en toe de gehoorgang. Bij veel poedels groeit er haar in de gehoorgang, dit kan tot ontstekingen leiden. Overtollig haar moet geplukt worden. Dit gebeurt meestal ook bij de hondentrimmer. Vraag er even naar.

Een poedel kopen

De Nederlandse Poedelclub heeft een goede koopwijzer opgesteld vol tips voor toekomstige eigenaren. Er staat ook een puppylijst op hun site. Op Marktplaats en andere internetsites worden puppy’s en volwassen poedels aangeboden. Naast gelegenheidsfokkers hebben ook serieuze fokkers dit forum ontdekt. In de hondenbladen wordt regelmatig geadverteerd. Hoe mooi de foto’s en beschrijvingen ook zijn, neem altijd een kijkje bij het nest. De pups moeten attent en levendig overkomen. De fokker behoort de pups te laten inenten en te chippen. Luister naar uw gevoel bij de fokker, omgeving en de pups. Veel plezier met uw nieuwe vriend voor het leven!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

De Geit

Informatie over de geit

Het langste dier ter wereld is een... worm!

Een worm? Is het dan niet de blauwe vinvis (tot 33 meter lang)?

Kittens africhten en verzorgen

Hoe verzorgt u uw kitten en hoe richt u uw kitten af?

Dierenweetjes: deel 1

Welk is het snelste, grootste, kleinste, enz... dier ter wereld?

Pekelkreeftjes kweken (Artemia)

Snel en eenvoudig pekelkreeftjes kweken

De Wolfshond

Over de wolf als huisdier en de wolfshond.

De Chihuahua

Algemene informatie over de chihuahua

Honden en de winter

De winter komt er weer aan, dus het word weer een leuke tijd waar je met je trouwe metgezel lekker door de sneeuw kan sjouwen en spelen. Echter zitten er ook nadelen en gevaren aan sneeuw en ijs.

Dierenweetjes: deel 2

Waar dienen de oren van olifant voor? Waarom geven sommige dieren licht?

Aanschaf van een puppie

Wat komt er allemaal bij kijken, als je een puppie aanschaft.

De witte Herdershond

Een jong ras vol potentie: De witte Herdershond

114 red een dier, animal cops komen op voor dieren

Voor de tweede keer in de geschiedenis is er een wet ter bescherming van de dieren aangenomen.

Ontspannen paardrijden

hoe kan je paardrijden met volledige ontspanning

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

Zeehond spreekbeurt, Zeehond werkstuk

Pas op voor vliegen in het konijnenhok!

Dit artikel geeft meer informatie over het gevaar van vliegen in het konijnenhok. Door vliegenmaden kan je konijn een huidmadenziekte (myiasis) krijgen.

Het verzorgen van katten en poezen

Het verzorgen van katten en poezen

Kattenzorg!

Alles over de kat

Hoe zit een vis in elkaar?

Hoe zit een vis in elkaar? Alles over de anatomie van de vis.

Waar vind je zeldzame mooie reetjes in Nederland?

De mooiste reetjes van Nederland verzameld op één pagina.

Vlooien

Vlooien en hoe ze te bestrijden.

Guppie vissen

Houden en kweken van guppies

Nerodia Rhombifer

Nerodia Rhombifer, een waterslang met de nederlandse naam:Diamantrugwaterslang

Parasieten bij de hond

Parasieten bij de hond

Angst en onzekerheid bij honden

angst en onzekerheid bij honden, je kunt er iets aan doen

De Maine Coon

Algemene informatie van de Maine Coon. Hier vind je verzorgingstips, specificatie van het ras en noem maar op.