De Poedel


Publicatie datum:

De poedel- de familiehond bij uitstek

Gesponsorde koppelingen

Wist u dat poedels erg slim zijn? Het zijn niet alleen schoothondjes, maar ook honden die uitblinken in hondensporten! Maak kennis met het karakter van deze bijzondere hond.

De Poedel

Beroemde geschiedenis

De poedel was al bekend in de Middeleeuwen. De poedel werd ingezet als waterhond om het wild te apporteren in moerasgebieden. De vacht werd geschoren zodat de hond niet vast kwam te zitten in het moeras. De poedel is altijd een zeer populair ras geweest bij beroemdheden. Picasso, George Washington, Grace Kelley en de franse koning Louis XIV waren bekende poedeleigenaren.

Uiterlijk van de Poedel

Poedels komen in verschillende groottes voor:

  • Grote poedel: hoogte 45-60 cm.
  • Middenslagpoedel: hoogte 35-45 cm.
  • Dwergpoedel: 28-35 cm Toypoedel: tot 28 cm.

Poedels komen elegant over. Er komen twee verschillende vachtsoorten voor bij de poedels. De kroesvacht is het meest bekend. Deze krullende vacht heeft geen ondervacht.  De Koordenpoedel heeft een andere vacht, die lijkt op dreadlocks. Het voordeel van de poedelvacht is dat de poedels niet verharen zoals veel andere hondenrassen. Dit scheelt in stofzuigen! De haren blijven doorgroeien, dus worden veel poedels geschoren of geknipt. Het is noodzakelijk om de hondentrimmer vaak te bezoeken. Kammen en scheren is nodig om klitten te voorkomen.

Aanleg/ karakter

Poedels zijn meestal aanhankelijke honden. Poedels worden vaak onderschat door hun wollige uiterlijk. Ze horen tot de meest intelligente honden. Ze zijn speels, vrolijk en trouw. De meeste poedels kunnen het goed vinden met kinderen. Dit maakt hen een ideale familiehond. Poedels kunnen erg hard voor zichzelf zijn. Ze zijn waaks, maar niet zo sterk als bijvoorbeeld een Duitse Herder. Sommige poedels blaffen vaak. Hou hier rekening mee bij de aanschaf van uw hond. In een flat of rijtjeshuis wordt geblaf niet gewaardeerd. De Poedel werkt graag voor zijn baas. De poedel heeft een zogenaamde ‘will to please’, dit wil zeggen dat ze graag voor de baas werken. Poedels blinken uit in meerdere hondensporten, zoals behendigheid, breitensport, gehoorzaamheid en de jacht. Er zijn ook grote Poedels werkzaam als blindengeleidehond. De Middenslag en Grote poedel hebben wegens hun grootte behoefte aan veel beweging.

Opvoeding van de Poedel

Poedels zijn over het algemeen makkelijk te trainen. De baas moet wel consequent zijn, anders wil de poedel zelf de zaakjes gaan regelen. Ook de kleinere varianten moeten goed opgevoed worden. Het is verleidelijk om een kleine hond te verwennen en snel op te tillen (in plaats van opzij te laten gaan). Een puppycursus/ hondentraining zijn erg belangrijk. De hond leert er te socialiseren en de baas leert hoe de hond getraint kan worden tot een prettige gehoorzame huishond.

Verzorgingtips voor de Poedel

De poedel is een hond die veel verzorging nodig heeft.

  • Wasbeurten zijn regelmatig noodzakelijk, omdat ze vacht vrij snel vies wordt en vettig gaat aanvoelen. Kammen hoort hier ook bij in verband met klitten. Soms kunnen de klitten grote knopen in de vacht veroorzaken. Dit is heel onprettig en soms zelfs pijnlijk voor de hond. De meeste poedels bezoeken de trimsalon eens in de 6 weken. Dit kost tijd en geld.
  • Houdt de nagels kort.
  • Heeft u een gladde vloer, houdt dan de haren tussen de voetzooltjes ook kort. De hond heeft dan meer grip op de vloer.
  • Controleer af en toe de gehoorgang. Bij veel poedels groeit er haar in de gehoorgang, dit kan tot ontstekingen leiden. Overtollig haar moet geplukt worden. Dit gebeurt meestal ook bij de hondentrimmer. Vraag er even naar.

Een poedel kopen

De Nederlandse Poedelclub heeft een goede koopwijzer opgesteld vol tips voor toekomstige eigenaren. Er staat ook een puppylijst op hun site. Op Marktplaats en andere internetsites worden puppy’s en volwassen poedels aangeboden. Naast gelegenheidsfokkers hebben ook serieuze fokkers dit forum ontdekt. In de hondenbladen wordt regelmatig geadverteerd. Hoe mooi de foto’s en beschrijvingen ook zijn, neem altijd een kijkje bij het nest. De pups moeten attent en levendig overkomen. De fokker behoort de pups te laten inenten en te chippen. Luister naar uw gevoel bij de fokker, omgeving en de pups. Veel plezier met uw nieuwe vriend voor het leven!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

'Dierenzorg moet beter'

Dieren hebben recht op meer bescherming, verzorging en welzijn.

Guppies

Wie eet wie bij de geboorte van de gup

Waarom honden vechten

Waarom honden vechten komt door verschillende oorzaken. een korte beschrijving geeft u meer inzicht

Adopteer een konijn

Wat zijn de voordelen van het adopteren van een konijn

Alles over de verzorging van verschillende dieren.

Lees van alles over het verzorgen van dieren.

Haaien spreekbeurt, Haaien werkstuk

In dit artikel alles over de oorsprong en de ontwikkeling van Haaien.

Paracheirodon innesi - Neon Tetra

De Neon Tetra is een zeer populair aquarium visje. Dat is niet voor niks! Een groep van deze visjes vormt voor een prachtig kleurig beeld in je aquarium! Lees snel verder om meer van deze vis te weten te komen!

De Duitse Herdershond

De Duitse Herdershond is van alle markten thuis

Katten door kattenluikje: hoe?

Lees hier hoe je je kat door een kattenluikje leert gaan.

Last van vlooien?

Hoe vlooien te bestrijden bij huisdieren en in de woning.

Het levenslange leerproces van een drugshond

Overzicht van het leerproces van een drugshond

Alles over koe knuffelen.

Uit onderzoek blijkt dat koe knuffelen bij de meeste mensen een positief effect heeft.

Kijk op katten

Katten zijn beesten maar worden menselijk als je ze begrijpt.

Melkkliergezwellen bij katten.

Voelt U een bult(je) op de buik van U kat? Wat nu...

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!

Nederlandse konijnen

Er bestaan vele konijnenrassen, hier de bekendste Nederlandse rassen.

De razendsnelle cheetah

Een artikel, speciaal gewijd aan deze bijzondere katachtige.

de beagle als huisdier

samenwonen met een beagle

Parkieten

Het houden en zorgen voor de grasparkiet als huisdier

Hoe leer je een hond alleen zijn.

Informatie over je hoe je een puppy alleen leert zijn. Zowel snachts als overdag

Hamster werkstuk

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Hamster

Leeuwen spreekbeurt, Leeuwen werkstuk

Alles over Leeuwen, Leeuwinnen en welpen. De leeuw, de koning der dieren.

De Maine Coon

Algemene informatie van de Maine Coon. Hier vind je verzorgingstips, specificatie van het ras en noem maar op.

Een vreemde krokodillensoort: De gaviaal!

De gangesgaviaal is de enige overgebleven soort van zijn familie. Hij behoort tot de krokodillen en ziet er vreemd en apart uit!

Minivarkentje als huisdier

Hoe houd je een minivarken als huisdier. Waar moet je op letten?