De snoek.


Publicatie datum:

Beschrijving van de snoek.

Gesponsorde koppelingen

De snoek is een zoetwatervis en zowat de bekendste roofvis die in onze contreien voorkomt. Hij komt ook voor in grote delen van Europa, Noord-Amerika en Azië. De snoek wordt gekenmerkt door zijn typische langwerpige bouw en ze worden tot 15 jaar oud.

Uiterlijk

De snoek heeft een karakteristieke bouw; een zeer langwerpig, torpedo-achtig lichaam met kleine vinnen en een kenmerkende snavel-achtige bek. De rug en anaalvin zijn bijna symmetrisch en naar achteren geplaatst. De onderkaak is duidelijk langer dan de bovenkaak en steekt uit. De kleur van de snoek is variabel, van groenbruin tot grijsbruin met goudkleurige stippen, vlekken of strepen op de flanken, de buik is geelwit. Hoe ouder de vis wordt, hoe meer hij zijn goudgele patronen verliest; oudere exemplaren zijn vaak egaal en donkerder van kleur. De vrouwtjes kunnen een lengte van 1,40 meter bereiken, terwijl de mannetjes niet groter worden dan ongeveer 85 cm.

Voeding

De snoek is een roofvis die vooral op vissen jaagt, maar ook wel op knaagdieren, kreeftachtigen, amfibieën en watervogels. De voornaamste prooien zijn toch andere vissen. De snoek zorgt er steeds voor dat de vis eerst met de kop naar binnen gaat om er voor te zorgen dat prooien met stekels of veren niet vast komen te zitten. De snoek benadert zijn prooien ook meestal van onder. Zijn hele lichaam is aangepast aan een jacht waarbij hij langzaam zijn prooi besluipt om dan bliksemsnel toe te slaan. Hij jaagt ook meestal op grotere prooien, maar zal ook kleinere vissen niet versmaden als deze voorhanden zijn. De snoek gebruikt vooral zijn prima zicht, in troebel water komt hij dus veel minder voor.

Voortplanting

De snoek paait zeer vroeg op het jaar, in februari of maart al. De eitjes worden in ondiep water onbeschermd tegen waterplanten geplakt. Snoeken keren ook altijd terug naar dezelfde paaiplaats. Een vrouwtjessnoek legt zo'n 15 000 tot 20 000 eitjes per kg eigen lichaamsgewicht. Jonge snoeken groeien zeer snel, aangezien ze anders al snel de prooi zouden zijn van de grotere soortgenoten en andere roofdieren. Ze zijn volwassen na ongeveer drie jaar.

Visserij

Er wordt tegenwoordig zeer veel gevist op de snoek, maar niet voor de verkoop, maar als sportvisserij. Er wordt op veel verschillende manieren op snoeken gevist. Meestal wordt er vanuit boten gevist met de volgende technieken: het werpen of slepen met pluggen of shads of de verticaalvisserij. Vanaf de kant gebruikt men meestal kunstaas, maar soms ook pluggen of spinners. Er wordt ook gebruik gemaakt van de dropshottechniek. Snoek vindt men vaak bij bruggen, kruisingen, onder overhangende bomen of aan rietkragen. Ook in plantenbedden of autowrakken houden ze zich graag op. Een erg goede manier om op snoek te vissen is met dood aas zoals haring, sardien of makreel. De grote snoeken hebben een erg goed ontwikkelde reuk en ruiken de sterk geurende zeevis vanop grote afstand. Erg belangrijk bij het vissen op snoek is het gebruik van onderlijnen die niet doorgesneden kunnen worden, aangezien de snoek over zeer scherpe tanden beschikt. Bij het onthaken gebruik je dan ook best een speciale onthaaktang.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 46
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie dieren

De vogelspin

Hier lees je vanalles over de vogel spin

Honden en hun instinct

Ze zijn zo anders dan iedereen denkt

Honden trucs

Honden trucs

De Holsteiner.

Beschrijving van het paardenras, de Holsteiner.

Dinosaurus spreekbeurt, Dinosaurus werkstuk

Alles over de oorsprong, de ontwikkeling en het verdwijnen van de Dinosaurus.

Lapinporokoira, Finse/lapse herdershond

Info: Aard en omgang van de lapinporokoira

Dieren, het oog van een dier

De beschrijving van een oog en hoe een hond of kat ziet

Xiphophorus helleri - Zwaarddrager

De Zwaarddrager is net als de Guppy en de Platy een populaire aquariumvis. Wat je móet weten over zwaarddragers en hoe je ze moet onderhouden? Je leest het hier!

Libelle weet het, in gesprek met een reuzenlibelle.

In dit artikel lees je waarom het aantal reuzenlibelles de laatste jaren enorm snel toeneemt.

Diergeneeskunde studeren in Belgie

Ben je van plan diergeneeskunde te gaan studeren? Ben je uitgeloot in Nederland? Of ben je gewoon benieuwd naar studeren in belgie? Hier worden de voor en nadelen van de studie diergeneeskunde in belgie vergeleken!

mok bij een fries paard

Hoe behandel je mok bij een fries paard

Kweken met dwerghamsters.

Hoe kan u het best uw dwershamsters laten kweken.

Kittens africhten en verzorgen

Hoe verzorgt u uw kitten en hoe richt u uw kitten af?

Cavalier King Charles Spaniel

Een Cavaliertje in huis nemen? Dit is wat je moet weten

Welke planten zijn veilig voor mijn konijn? Welke zijn giftig?

In dit artikel kan je enkele planten vinden die je konijn mag eten. Het geeft ook enkele planten weer die giftig zijn voor konijnen.

Cavia spreekbeurt, Cavia werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Cavia.

De snoek.

Beschrijving van de snoek.

Het leven van de torenvalk in Nederland.

Artikel over waar en hoe de torenvalk leeft, wat hij eet en meer.

Oververhitting bij honden

De gevaren van oververhitting bij honden.

Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep?

Eens in de zoveel tijd breekt er een massale vogelgriep epidemie uit. Hoe voorkom je massale uitbraken van vogelgriep.

Een huidier en nu?

Lees over hoe je tot een goede keuze voor een huisdier kan komen.

Gekke Gecko

Gecko's zijn bijzondere dieren met bijzondere eigenschappen. Ze lijken aan de muren te kleven, maar dat is niet zo. Maar hoe doen ze dat dan wel?

De Poedel

De poedel- de familiehond bij uitstek

Een Rottweiler....geen beginnershond

Hoe ga je om met het karakter van een rottweiler?

Hoe maak ik een veilige paardenknoop?

Artikel over hoe je het beste een veilige en snelle paardenknoop kan maken.