De verzorging van het paard


Publicatie datum:

Voordat je gaat rijden, moet je eerst je paard voorbereiden

Gesponsorde koppelingen

Je bent eindelijk zover dat je bij dat grote dier in de buurt durft te komen en dat je hem of haar op een relaxte manier aan het aaien bent. Je bent echter niet alleen gekomen om er lieve woordjes tegen te zeggen en het te aaien, je bent ook gekomen om er een keer op te klimmen en je eerste ervaring op de paardenrug mee te maken.Voordat je er op kunt klimmen, heb je wel wat voorbereiding nodig. Nee, niet alleen mentaal. Je zult het paard moeten voorbereiden en klaarmaken voor het rijden.

Borstelen

Het klaarmaken van het paard begint met borstelen. Paarden vinden het van nature heerlijk om te liggen rollen in zand, modder of in de stal en de vacht zit dan regelmatig onder de vieze plekken of het zand. Niet prettig als je een wit paard voor je neus hebt. Het borstelen van de paarden moet je eigenlijk zien als een soort douche die wij ook nemen, alleen dan doen we het bij de paarden voordat ze inspanning gaan leveren. We zorgen dat de vieze, harde plek en het zand zo veel mogelijk uit de vacht verdwenen is. Dat doen we om te zorgen dat het tuig niet gaat schuren.

Verschillende soorten borstels

Er bestaan verschillende soorten borstels om je paard mee schoon te maken. Meestal beginnen we met de zogenoemde 'rosborstel' of 'roskam'. Dit is een ronde borstel waarmee je ook ronde bewegingen over de paardenhuid maakt. Je rost de loszittende haren en het vuil los waarna je het met een andere borstel verder kunt verwijderen. De meeste paarden vinden deze behandeling heerlijk. Voor degene die de behandeling uitvoert, is het iets minder lekker omdat alle viezigheid die uit de vacht komt, vaak op jou beland. Maar dan is het paard wel lekker schoon en daar waren we mee bezig.

Na de rosborstel gaan we over op de harde borstel. De naam zegt het al, deze borstel voelt hard aan. Hiermee verwijderen we het vuil en de haren die we hebben losgemaakt met de rosborstel. Gebruik deze harde borstel niet op het hoofd van het paard, de meesten vinden dit niet fijn omdat de borstel zo hard is. Sommigen paarden vinden het ook niet fijn als je met deze borstel onder de buik borstelt, let dus goed op eventuele signalen van het paard.

Na de harde borstel sluiten we af met de zachte borstel. En inderdaad, deze borstel is dus zacht. Hiermee strijken we de haren glad, kunnen we ook het hoofd en de benen borstelen, het sluiten we het borstelproces netjes af.

Hoeven uitkrabben

Een ontzettend belangrijk onderdeel in de verzorging van het paard zijn de hoeven. Deze hoeven zitten vaak vol met mest en andere rotzooi en bacterien vinden het erg prettig om daar te vertoeven. Je kunt je voorstellen dat een paard niet kan lopen als zijn hoeven pijn doen. Daarom aan ons de taak om deze goed schoon te maken zodat het voor bacterien minder aantrekkelijk is om er te huisvesten. Dit schoon maken van de hoeven begint al met hoeven krabben elke dag. De hoeven krabben doe je met een hoevenkrabber. Voordat je begint met de hoeven schoon te maken, is het verstandig om te weten hoe dat deze in elkaar steekt.

Wanneer je de voet van het paard optilt, zul je aan de onderkant van de hoef als eerste een soort driehoekje in het midden zien liggen. Dit driehoekje noemen we de straal en is het leven van de hoef. Het is dus niet prettig als je hier met je hoevenkrabber in gaat zitten prikken. Aan de randen van de straal liggen de straalgroeven. Dit zijn de belangrijkste plekken waar dat bacterien zich huisvesten. Deze moeten dus vrij gemaakt worden van vuiligheid. Rondom de straal, het platte gedeelte van de hoef, zit de zool. Het paard loopt hierop en vaak zitten hier wat plakaten mest onder die je weg kunt halen. Aan de rand van de hoef loopt de witte lijn. In deze lijn kunnen vaak steentjes blijven zitten en wanneer deze er niet uit gehaald worden, gaan ze irriteren en kunnen ze een ontsteking veroorzaken. Check dus goed bij het hoevenkrabben of dat er geen steentjes in deze rand zitten.

Elke hoef is van onder hetzelfde. Je moet alle vier de hoeven uitkrabben want op drie benen kan een paard ook niet lopen.

Bijna klaar

Als je deze handelingen hebt verricht, heb je je paard bijna zover dat je het tuig kunt gaan aanbrengen. Sluit af met het verwijderen van stro uit de staart en de manen van je paard. Het ziet er zo raar uit als je je paard netjes geborsteld hebt maar zijn staart en manen volledig onder de stroplukken zitten. De staart kun je borstelen, maar doe dit liever niet te vaak. Je trekt vrij snel haren uit de staart en deze groeien niet zomaar terug. 

Check nog even na of je alle plekken die kunnen gaan schuren hebt schoongepoetst. Betrek daarbij vooral de plekken waar het zadel en het hoofdstel komen te liggen. Achter de voorbenen is een belangrijke plaats waar opgedroogd zweet kan gaan irriteren. Ook achter de oren moet je even nakijken of daar nog wat zit.

Als alles helemaal volledig is en je paard er op en top uit ziet, kun je overgaan naar het zadelen van het dier en ben je bijna aan het rijden toegekomen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Zeeschildpad spreekbeurt, Zeeschildpad werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zeeschildpad.

Alles over de de Chimpansee of Pan troglodytis

Alles over de oorsprong en de ontwikkeling van de Chimpansee.

Hoe leven vleermuizen ?

Even een beschrijving van de vleermuis, hoe ze leven en waar je ze kan vinden.

Hollandse hoenderrassen

Er bestaan vele soorten hoenders, hier enkele hollandse exemplaren

Uw eerste kindje? Tips om uw hond te laten wennen.

Tips om je hond te laten wennen aan een eerste kindje

Hoe leert een hond?

Een hond leert van zijn fouten en successen. Lees hier verder over het leergedrag van de hond.

Broholmer, de grote reus uit Denemarken

De broholmer,een molosser met een eigen karakter.

De Syberische husky

Het uiterlijk, karakter en de opvoeding van een Syberische Husky

'Dierenzorg moet beter'

Dieren hebben recht op meer bescherming, verzorging en welzijn.

Ontspannen paardrijden

hoe kan je paardrijden met volledige ontspanning

De hond weet dat hij fout is??

Een fout idee is dat de hond weet dat hij fout is.

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

Spreekbeurt Gorilla

Zeer uitgebreide informatie over de Oostelijke Gorilla en de Westelijke Gorilla.

Hoe verwen ik mijn huisdier op dierendag?

Verantwoorde cadeautjes voor dierendag.

De hond alleen thuis

Hoe je een hond leert alleen thuis te zijn

Baardagamen

Wat zijn baardagamen

Baardagame als huisdier

Wanneer is een baardagame een geschikt huisdier?

puppycursus

Puppycursus

Hoe zit een vis in elkaar?

Hoe zit een vis in elkaar? Alles over de anatomie van de vis.

Het Friese Paard

Het Friese paard is een Nederlands ras dat voor de dressuursport en de aangespannen sport dienst doet.

Cavia spreekbeurt, Cavia werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling en de verzorging van de Cavia.

Cavalier King Charles Spaniel

Een Cavaliertje in huis nemen? Dit is wat je moet weten

Dieren in het tropische regenwoud.

In dit artikel lees je welke boeiende diersoorten er zich in het tropische regenwoud bevinden.

Gerbils als huisdier

Dit leuke huisdier verlangt er naar om in uw omgeving te verblijven en vertroeteld te worden.

hondenetiquette misschien wel noodzakelijk

Een paar kleine tips en ideeën om het hebben van een hond ook voor je omgeving een plezier te maken.