De vogelspin


Publicatie datum:

Hier lees je vanalles over de vogel spin

Gesponsorde koppelingen

Hier lees je vanalles over de vogel spin. en geven we ant woord op de volgende vragen: Hoe komt de Vogelspin aan zijn naam? Is een Vogelspin gevaarlijk? Waar leeft de vogelspin van?

Vogelspinnen

Er zijn ongeveer 850 soorten vogelspinnen bekend, maar er lopen er waarschijnlijk nog wel veel meer op deze wereld rond. Vogelspinnen bestonden al in de tijd van de dinosaurussen, dat is 180 tot 135 miljoen jaar geleden.

Vogelspinnen weven geen web om hun prooi te vangen. Zij liggen op de loer : ze wachten tot hun 'maaltijd' voorbijkomt en maken dan gebruik van hun kracht om de prooi te vangen en te verlammen. Vogelspinnen doden hun prooi met behulp van gif.

Vogelspinnen die wij zien (in dierentuinen bijvoorbeeld) zijn even groot als een hand van een volwassen mens. Dus ze zijn groter dan de spinnen in ons land. Maar er zijn ook wel grotere exemplaren, hoor! De kleinste vogelspin is 3 centimeter, dat is een Spaanse soort.

Hoe komt de Vogelspin aan zijn naam?

In 1705 beschreef en tekende Maria Merian in haar boek een grote zwarte spin die voor haar ogen een kleine vogel had opgegeten. Haar beschrijving belandde in de Latijnse naam Avicularia (avis is Latijns voor vogel).

Nu heet de hele familie vogelspin, terwijl van de ongeveer 850 vogelspinnen alleen maar een paar soorten af en toe een klein vogeltje opeten. Nog een reden kan zijn dat sommige vogelspinnen die in bomen leven zich bij gevaar uit de boom laten vallen. Soms gaan ze daarbij van tak tot tak, waarbij ze hun poten helemaal uitspreiden. Ze zweven dan en soms lijkt dat zelfs op vliegen...

Is een Vogelspin gevaarlijk?

Mensen denken dat vogelspinnen vies en gevaarlijk zijn. Vogelspinnen worden daarom vaak gebruikt in griezelfilms.

Dat is jammer want vogelspinnen zijn eigenlijk heel mooi om te zien. Er zijn veel mensen die daarom een vogelspin als huisdier houden. Voor mensen zijn ze bijna nooit gevaarlijk. Het grootste wat een vogelspin kan eten is een muis. Eigenlijk zijn vogelspinnen banger voor jou dan jij voor hen moet zijn.

 Wij mensen stampen veel te hard, zo kan hij ons niet aanzien voor een prooi. Bovendien ziet hij zo slecht dat hij ons grote lichaam niet eens kan zien.

Vogelspinnen zijn niet zo heel erg giftig, de beet is een beetje te vergelijken met een wespensteek. Maar er zijn ook soorten met een giftiger gif die bijvoorbeeld lichte verlamming veroorzaakt. De beten van een vogelspin zijn bij een gezond persoon niet dodelijk.

Veel vogelspinnen hebben ook nog een ander wapen, namelijk brandharen. Deze haren zitten op het achterlijf van de vogelspin. Als de vogelspin bedreigd wordt dan kan hij met zijn poten de haren los wrijven en zo een wolk van brandharen afschieten op de vijand. Deze brandharen kunnen erg irriterend zijn en veel jeuk veroorzaken.

 • Waar leeft de vogelspin van?Vogelspinnen komen op alle werelddelen voor. In Europa vind je ze alleen in Spanje en Italië. In Canada en Alaska zijn geen vogelspinnen. In tropische gebieden zijn er heel veel verschillende soorten.

De meeste vogelspinnen wonen in een hol dat is uitgegraven in de grond of in een boom. Het vrouwtje verblijft bijna de hele tijd in het hol. Zij komt er alleen maar uit om te eten. Vogelspinnen hebben hechtende borsteltjes aan het uiteinde van hun poten. Daardoor kunnen zij op bladeren lopen.

 • Waar leeft de vogelspin van?

Een vogelspin eet vooral insecten en andere kleine dieren, zoals kikkertjes, kleine hagedissen, muizen en zelfs vogeltjes. Ook soortgenoten omdat hij slecht ziet. Hij zit rustig te wachten tot er een prooi voorbij loopt. Met zijn poten voelt hij de kleinste trillingen. Zo voelt hij ook voetstappen van een krekel of een sprinkhaan.

Hij bijt met zijn giftanden en verlamt hiermee de prooi door inspuiting van een gif. Hij bedekt het met een krachtig spijsverteringssap, dit maakt de prooi zo slap dat hij deze kan opzuigen

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Xiphophorus maculatus - Platy

De platy is wereldwijd een zeer populair aquariumvisje. Wat een platy allemaal nodig heeft? Je leest het hier!

De herkomst van de Bouvier des Flandres

Axolotl - Algemeen

Dit artikel gaat over de Axolotl. Over de algemene dingen van de Axolotl.

Bleekwater schadelijk voor je hond!

Bleekwater kan heel schadelijk zijn voor je hond!

Beweiden of opstallen? Een bewuste keuze.

Dit is een essay over de voor- en nadelen van koeien in de wei vs koeien in de stal

Een vreemde krokodillensoort: De gaviaal!

De gangesgaviaal is de enige overgebleven soort van zijn familie. Hij behoort tot de krokodillen en ziet er vreemd en apart uit!

Uitsterven is natuurlijk, dieren redden is onzin

Dieren sterven niet uit door toedoen van de mensen dus kunnen wij ze ook niet redden.

Hoe verzorg ik een hond of kat met een huidprobleem

hoe om te gaan met een hond of kat met huidproblemen

Rhodesian Ridgeback, de brave hond.

De Rhodesian Ridgeback, een geweldige kameraad met gebruiksaanwijzing

Lapinporokoira, Finse/lapse herdershond

Info: Aard en omgang van de lapinporokoira

De Manx een staartloze kat.

De Manx, een staartloze kat, maar ondanks dat een prachtdier met een prachtkarakter.

Wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een hond

Aandachtspunten bij aanschaf van een hond

Voeding honden en katten

Voor katten en honden is de voeding erg belangrijk, ga je zelf voeding bereiden of koop je het kant en klaar in de winkel?

Aanschaf parkiet

De aanschaf van een parkiet

Waarom zijn er oranje schapen in Schotland?

Dat in Nederland alles af en toe oranje is is normaal maar waarom lopen er oranje schapen in Schotland.

De hond alleen thuis

Hoe je een hond leert alleen thuis te zijn

Budget verzorging van uw kat

Een kat goed verzorgen, hoeft niet duur te zijn.

Het verzorgen van katten en poezen

Het verzorgen van katten en poezen

De Flatcoated Retriever

Van alle retrieversoorten zijn de Golden Retriever en de Labrador Retriever verreweg het bekendst en het meest populair. Toch bezitten de andere Retriever soorten evenveel goede eigenschappen als eerstgenoemde rassen, zo niet meer!

Wat zijn de meest voorkomende visziekten?

Welke ziekte heeft uw vis?

Er zijn dieren met blauw bloed

Wat veel mensen niet weten is dat er dieren zijn met blauw bloed! WIl je weten welke lees dan snel door.

De razendsnelle cheetah

Een artikel, speciaal gewijd aan deze bijzondere katachtige.

Waarom doet mijn hond zo?

Honden stammen af van de wolven. Lees hier hoe het gedrag dat uw hond vertoont, terug te voeren is op het wolvengedrag.

Bang van de wolf

Waar komt onze onterechte angst en haat voor wolven vandaan?

De kangeroe

Kleine inleiding over de Kangeroe