De vogelspin


Publicatie datum:

Hier lees je vanalles over de vogel spin

Gesponsorde koppelingen

Hier lees je vanalles over de vogel spin. en geven we ant woord op de volgende vragen: Hoe komt de Vogelspin aan zijn naam? Is een Vogelspin gevaarlijk? Waar leeft de vogelspin van?

Vogelspinnen

Er zijn ongeveer 850 soorten vogelspinnen bekend, maar er lopen er waarschijnlijk nog wel veel meer op deze wereld rond. Vogelspinnen bestonden al in de tijd van de dinosaurussen, dat is 180 tot 135 miljoen jaar geleden.

Vogelspinnen weven geen web om hun prooi te vangen. Zij liggen op de loer : ze wachten tot hun 'maaltijd' voorbijkomt en maken dan gebruik van hun kracht om de prooi te vangen en te verlammen. Vogelspinnen doden hun prooi met behulp van gif.

Vogelspinnen die wij zien (in dierentuinen bijvoorbeeld) zijn even groot als een hand van een volwassen mens. Dus ze zijn groter dan de spinnen in ons land. Maar er zijn ook wel grotere exemplaren, hoor! De kleinste vogelspin is 3 centimeter, dat is een Spaanse soort.

Hoe komt de Vogelspin aan zijn naam?

In 1705 beschreef en tekende Maria Merian in haar boek een grote zwarte spin die voor haar ogen een kleine vogel had opgegeten. Haar beschrijving belandde in de Latijnse naam Avicularia (avis is Latijns voor vogel).

Nu heet de hele familie vogelspin, terwijl van de ongeveer 850 vogelspinnen alleen maar een paar soorten af en toe een klein vogeltje opeten. Nog een reden kan zijn dat sommige vogelspinnen die in bomen leven zich bij gevaar uit de boom laten vallen. Soms gaan ze daarbij van tak tot tak, waarbij ze hun poten helemaal uitspreiden. Ze zweven dan en soms lijkt dat zelfs op vliegen...

Is een Vogelspin gevaarlijk?

Mensen denken dat vogelspinnen vies en gevaarlijk zijn. Vogelspinnen worden daarom vaak gebruikt in griezelfilms.

Dat is jammer want vogelspinnen zijn eigenlijk heel mooi om te zien. Er zijn veel mensen die daarom een vogelspin als huisdier houden. Voor mensen zijn ze bijna nooit gevaarlijk. Het grootste wat een vogelspin kan eten is een muis. Eigenlijk zijn vogelspinnen banger voor jou dan jij voor hen moet zijn.

 Wij mensen stampen veel te hard, zo kan hij ons niet aanzien voor een prooi. Bovendien ziet hij zo slecht dat hij ons grote lichaam niet eens kan zien.

Vogelspinnen zijn niet zo heel erg giftig, de beet is een beetje te vergelijken met een wespensteek. Maar er zijn ook soorten met een giftiger gif die bijvoorbeeld lichte verlamming veroorzaakt. De beten van een vogelspin zijn bij een gezond persoon niet dodelijk.

Veel vogelspinnen hebben ook nog een ander wapen, namelijk brandharen. Deze haren zitten op het achterlijf van de vogelspin. Als de vogelspin bedreigd wordt dan kan hij met zijn poten de haren los wrijven en zo een wolk van brandharen afschieten op de vijand. Deze brandharen kunnen erg irriterend zijn en veel jeuk veroorzaken.

 • Waar leeft de vogelspin van?Vogelspinnen komen op alle werelddelen voor. In Europa vind je ze alleen in Spanje en Italië. In Canada en Alaska zijn geen vogelspinnen. In tropische gebieden zijn er heel veel verschillende soorten.

De meeste vogelspinnen wonen in een hol dat is uitgegraven in de grond of in een boom. Het vrouwtje verblijft bijna de hele tijd in het hol. Zij komt er alleen maar uit om te eten. Vogelspinnen hebben hechtende borsteltjes aan het uiteinde van hun poten. Daardoor kunnen zij op bladeren lopen.

 • Waar leeft de vogelspin van?

Een vogelspin eet vooral insecten en andere kleine dieren, zoals kikkertjes, kleine hagedissen, muizen en zelfs vogeltjes. Ook soortgenoten omdat hij slecht ziet. Hij zit rustig te wachten tot er een prooi voorbij loopt. Met zijn poten voelt hij de kleinste trillingen. Zo voelt hij ook voetstappen van een krekel of een sprinkhaan.

Hij bijt met zijn giftanden en verlamt hiermee de prooi door inspuiting van een gif. Hij bedekt het met een krachtig spijsverteringssap, dit maakt de prooi zo slap dat hij deze kan opzuigen

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Hondentraining: Oogcontact

Hoe krijg je oogcontact met je hond en hoe behoudt je het

Communicatie taal van de hond

De hond en zijn communicatie middelen.

Help - mijn kat plast in huis!

Tips om binnen plassen van katten op te lossen.

Wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een hond

Aandachtspunten bij aanschaf van een hond

De Zieke hond

De zieke hond

Dierenwelzijn: Wat is het eigenlijk?

Dierenwelzijn is een begrip dat niet in één zin samen te vatten is. Wat is het eigenlijk en waar wordt het door beinvloed?

Baby in huis, hond eruit

Invloed van gezinsuitbreiding op de hond, hoe je problemen kunt voorkomen.

Aanlijnplicht honden is er niet voor niets

waarom is er een aanlijnplicht voor honden en waarom moet ook jij je daaraan houden.

De grijpgrage harpij

Het is één van de grootste roofvogels ter wereld. Een arend die is vernoemd naar de net zo gevaarlijke wezens uit de Griekse mythologie.

Waarom kinderen makkelijker leren paardrijden

Ik stelde me de vraag waarom het voor oudere ruiters moeilijker is om paardrijden aan te leren.

De snoek.

Beschrijving van de snoek.

mok bij een fries paard

Hoe behandel je mok bij een fries paard

Papegaaien, een mooie en speciale vogelsoort.

Maak kennis met de papegaaien, door de meest opvallende vogels die er bestaan.

Waar koop ik een paard en waar moet ik op letten?

Dit artikel bevat alle informate over het kopen van een paard.

Uw dieren verzorgen tijdens de winter

Ook tijdens de winter moet ge uw viervoeters goed verzorgen.

deense dog

1 van de grootste honden

Paard en gedrag

Er gaat veel fout in de opvoeding, omgang en training van paarden. door goed naar het paard te kijken en logisch na te denken kunnen veel van deze problemen verholpen worden op een eenvoudige manier.

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

Kangal(herdershond)

Algemen informatie over de Kangal

Werkstuk over paarden

Alles over het ontstaan en de ontwikkeling van het hedendaagse paard.

Aanschaf van een hond: Kies de hond die bij je past.

Voorkom teleurstellingen in je zoektocht naar de ideale hond.

Zebra spreekbeurt, Zebra werkstuk

Alles over de oorsprong de ontwikkeling van de Zebra.

Baardagame als huisdier

Wanneer is een baardagame een geschikt huisdier?

El chupacabra, een mythe of bestaand wezen?

De chupacabra heeft veel mensen angst aangejaagd. Bestaat het dier of eigenlijk wezen nou echt, of hoe zit dat?

verschil tussen de hond en kat hun staarten die bewegen, wat wil dit zeggen?

een weetje over honden en katten waren ze kwispelen en zwaaien met hun staart