De witte Herdershond


Publicatie datum:

Een jong ras vol potentie: De witte Herdershond

Gesponsorde koppelingen

Is de Witte Herder gewoon een Duitse Herdershond met een ander kleurtje? Kijk verder dan de herderneus lang is...

De Witte Herder

 

Geschiedenis

Oorspronkelijk stamt de Witte Herder af van de Duitse Herdershond. In het fokbeleid van de Duitse Herder waren vroeger de kleuren zwart en wit ongewenst. Veel Witte Herders werden geëxporteerd naar het buitenland. Op een gegeven moment ontstond er zelfs een fokverbod in Europa voor Witte herders. In Noord-Amerika waren de Witte Herders juist geliefd. Rond 1980 kwamen de Witte Herders weer terug naar Europa. Sinds 1 januari 2003 is de Witte Herder erkend als ras door de FCI onder de naam: White Swiss Sheperd Dog (Zwitserse Witte Herder).

 

Uiterlijk

De Witte Herder dient natuurlijk zo’n wit mogelijke vacht te hebben, maar de hond is duidelijk geen albino. Een zwarte neus heeft de voorkeur, maar mag ook lichter van kleur zijn. De vacht is stokharig of langstokharig. Stokharig betekent een dichte, harde aaneengesloten dekvacht met ondervacht. Bij een langstokharige vacht zijn de haren langer en liggen ze minder dicht op de huid. De Witte Herder heeft staande oren op een wigvormige schedel. De schofthoogte is bij de reuen van 60-66 cm en bij de teven 55-61.

 

Aanleg/ karakter

De Witte Herder is een vrolijke, temperamentvolle hond. Tegenover vreemden stelt de Witte Herder zich soms wat gereserveerd op. Dit is geen schuwheid. Het is een veelzijdige gezinshond. Het karakter is wat zachter dan van de Duitse Herder. De Witte Herder leert snel en is prima in te zetten voor hondensport en werk. Voor het fellere werk, zoals politiehond, is de Witte Herder minder geschikt door het zachte karakter. De Witte Herder wordt ook ingezet als reddingshond en blindengeleidehond. De Witte Herder is loyaal aan zijn baas en staat bekend als kindervriend. Vanwege zijn intelligentie en bewegingsbehoefte is het een hond die uitdaging nodig heeft.

 

Opvoeding

De socialisatiefase van de pup is bij de Witte Herder erg  belangrijk vanwege zijn gevoelige karakter. Puppycursus is een ideale manier om te starten. De Witte Herder heeft veel ‘will to please’, dat wil zeggen: hij werkt graag voor zijn baas. De Witte Herder heeft behoefte aan veel beweging en beweging. Zwemmen, hardlopen, wandelen in het bos, hondensport… er is zat te doen. Verveling moet voorkomen worden. Ook al is de Witte Herder over het algemeen gek op kinderen, moet er altijd volwassen toezicht in de buurt zijn. Dit geldt overigens voor alle honden.

 

Aanschaf van een Witte Herder.

De Zwitserse Witte Herder Vereniging Nederland wil graag toekomstige eigenaren begeleiden. De vereniging houdt een puppylijst en herplaatsingslijst bij. De vereniging probeert via hun fokbeleid de rasstandaard zo gezond en goed mogelijk te houden. Ook op Marktplaats bieden officiële fokkers hun puppy’s aan, maar dat geldt ook voor broodfokkers. Informeer goed bij de vereniging of Raad van Beheer en gebruik uw gezonde verstand. De witte pups zijn onweerstaanbaar schattig en kunnen tot een overhaaste aankoop verleiden. Koop nooit alleen van een foto. Bezoek het nest en bestudeer de moeder en haar pups. Zijn ze levendig? Zien ze er gezond uit? Een goede fokker zorgt ervoor dat de pup is ingeënt en gechipt, dan heeft uw toekomstige kameraad een goede start.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie dieren

Waarom kinderen makkelijker leren paardrijden

Ik stelde me de vraag waarom het voor oudere ruiters moeilijker is om paardrijden aan te leren.

De maine coon

een halflangharig kattenras uit noord amerika

De Chihuahua

Algemene informatie over de chihuahua

Reuzachtige Anaconda in Brazilie

Een duiker riskeert zijn leven in het Mato Grosso gebied in Brazilie

De Pitbull (verzorging en het ras)

Het gaat namelijk over de verzorging van de pitbull en om het ras zelf.

Beruchte jager uit de diepzee: De addertandvis

Addertandvissen zien er angstaanjagend uit met hun grote ogen en uitrekbare kaak. Lees dit artikel en je komt meer over dit vreemde beest te weten!

Baby in huis, hond eruit

Invloed van gezinsuitbreiding op de hond, hoe je problemen kunt voorkomen.

De Valkparkiet

Beknopte beschrijving van de valkparkiet en zaken die bij aanschaf komen kijken

Kittens

De verzorging van een kitten

De samojeed

Alle belangrijke informatie over de samoyed, van geschiedenis tot verenigingen en van karakter tot opvoeding. Neem een kijkje en ontdenk zelf hoe deze hond uw hart kan veroveren

Het roodborstje

Het roodborstje nader bekeken

Een vogel als huisdier.

Een vogel als huisdier. Wat ben je hiervoor nodig.

deense dog

1 van de grootste honden

Kattenzorg!

Alles over de kat

Informatie over honden: Socialisering en opvoeding van pups.

De socialistatie en basistraining van een puppy

Verschillende kattenrassen

Wat is belangrijk bij het onderscheid tussen verschillende kattenrassen?

De Mustang

Beschrijving van de Mustang.

De grijpgrage harpij

Het is één van de grootste roofvogels ter wereld. Een arend die is vernoemd naar de net zo gevaarlijke wezens uit de Griekse mythologie.

De Amerikaanse bulldog

Alles over het karakter van de Amerikaanse bulldog

Hoera, we krijgen een puppy!

Welk speelgoed is geschikt (of ongeschikt) voor mijn nieuwe pup?

Gerbils als huisdier

Dit leuke huisdier verlangt er naar om in uw omgeving te verblijven en vertroeteld te worden.

Dressuur

Informatie over de dressuursport.

Snorharen, waar zijn ze goed voor?

Snorharen zijn aanwezig bij vele dieren... Waarvoor kunnen ze die eigenlijk gebruiken en hebben wij als mensen ook een soort snor(tast)haren?

De opvoeding en verzorging van honden puppies

De opvoeding en verzorging van honden puppies

Betta Splendens - Kempvis

De Betta Splendens, die ook wel Kempvis wordt genoemd, is een hele mooie aquarium vis. Door zijn vaak mooie donkere en/of paarse kleuren is het een echte eyecatcher voor je aquarium, dus lees hier snel meer over deze prachtige vis!